Tällä viikolla pelattavaan liigakarsintaan valmistautuva TPS kertoo kotisivuillaan, että 29-vuotias Juho Lähde lopettaa hienon pelaajauransa tähän kauteen. Kaikkiaan 239 ottelua Veikkausliigaa pelanneella keskikenttäpelaajalla oli TPS:n kanssa sopimus myös ensi kaudesta, mutta se on nyt purettu yhteisymmärryksessä.

Lähde pelasi Veikkausliigaa kaikkiaan 13 kaudella, ja on tehnyt uransa aikana pääsarjassa 27 maalia. Hän debytoi kasvattajaseuransa TPS:n paidassa Veikkausliigassa jo syyskuussa 2008, vain 17-vuotiaana.

TPS:n lisäksi Lähde pelasi Veikkausliigaa SJK:ssa ja VPS:ssä. Hän palasi kuuden vuoden Pohjanmaan reissultaan takaisin Turkuun täksi kaudeksi. Meriittilistalta löytyvät Veikkausliigan mestaruus SJK:ssa ja Suomen Cupin voitto TPS:ssä vuodelta 2010. Lisäksi hän voitti kahdesti jo kuopatun Liigacupin, upotettuaan kerran mestaruuden ratkaisseen rankkarin rankkarikisassa.

– Eihän sitä nuorena poikana vielä tiennyt, että huippu-urasta tulisi noin pitkä. Silloin elettiin hetkessä ja keskityttiin korkeintaan seuraavaan päivään, Lähde naurahtaa TPS:n kotisivujen uutisessa.

Uran viimeinen kausi TPS:ssä jäi Lähteeltä rikkonaiseksi. Hän on pelannut tällä kaudella vain 11 sarjaottelua.

– Onhan tämä vuosi ollut meille kaikille aika haasteellinen. Minun TPS-paluuni alkoi sillä, että ensimmäisissä treeneissä meni nilkka hajalle. Se oli huonoin mahdollinen alku uudelle kaudelle.

– Nilkka ei ole vieläkään kunnossa. Sen kanssa pystyy olemaan, eikä se haittaa pelikenttien ulkopuolista elämää. Pahimpaan korona-aikaan pystyi myös kuntouttamaan jalkaa, mutta vamma on edelleen olemassa, Lähde kertoo.

Nilkkavamman takia hankaloitunut kausi ei kuitenkaan ole ainoa lopettamispäätökseen johtanut tekijä, vaan Lähde kertoo avoimesti myös henkisen puolen vaikeuksistaan.

– Haluan kertoa suoraan, että minulla on ollut viimeisen parin vuoden aikana mielenterveydellisiä ongelmia. Esimerkiksi uniongelmat vaikuttavat kaikkeen tekemiseen, enkä ole saanut pelaajana enää parastani irti. Tämä meneillään oleva syksy on ollut kaikkein vaikeinta aikaa, Lähde tunnustaa.

– Olen harjoitellut kuitenkin viime aikoinakin välillä joukkueen mukana. Olen erittäin kiitollinen siitä, että olen saanut olla joukkueen mukana. Välillä on kuitenkin ollut parempi, että olen jäänyt kokonaan pois.

Lähde pitää erittäin tärkeänä, että urheilijoiden mielenterveysasioista ja jaksamisesta on alettu puhua enemmän. Hän kehottaa esimerkiksi lukemaan HJK:n Roni Peiposen tarinan, josta Helsingin Sanomat kirjoitti heinäkuussa. 23-vuotias Peiponen lopetti uransa kesken tämän kauden.

[readmore from=Lähde-Juho]

– Olen pelien ja harjoitusten ulkopuolella rauhallinen, mutta pelaamiseen tarvitaan tietty mielentila. En usko, että sitä olisi enää löytynyt.

– Jokainen urheilija on yksilö ja ongelmat voivat olla hyvinkin erilaisia. On erittäin hyvä, että urheilijoiden mielenterveyteen, paineisiin ja jaksamiseen liittyvät asiat ovat nousseet esille. Urheilijatkin tarvitsevat myös ratkaisuja ja apua, Lähde lisää.

Lähde aikoo nyt jatkaa täysipäiväisenä opiskelijana. Hän opiskelee Vaasan yliopistossa hallintotieteitä, eikä kandidaatin tutkinnosta puutu enää paljoa.