Helmarien mahtava voittomaali tyrmättiin brittimediassa ”naurettavaksi” – ”Rantasella ei ole aavistustakaan, että hän teki maalin”

© Kuva: Getty Images

Suomi haki tiistaina loistavan ja huipputärkeän 1-0-voiton Skotlannista ja pysyi vahvasti kurssilla kohti kesällä 2022 pelattavia naisten EM-kisoja (lue raportti ottelusta). Skotlanti oli karsintalohkon ennakkosuosikki ja ykköskorin maa, mutta kolme perättäistä 0-1-tappiota teki selvän Skotlannin EM-kisahaaveista. Skotlanti selviytyi Helmarien nykyisen valmentajan Anna Signeulin johdolla ensi kertaa EM-kisoihin vuonna 2017, mutta seuraavissa, Englannissa pelattavissa kisoissa sitä ei nähdä.

Ottelun ratkaisi satumaisella tavalla Amanda Rantanen, joka teki A-maajoukkuedebyytissään voittomaalin kasvoillaan oltuaan kentällä alle minuutin. Lisäajan viimeisellä sekunnilla syntynyt osuma oli ankara pettymys Skotlannin joukkueelle, ja häkellyttävä isku myös BBC:n liveseurantaa ylläpitäneelle toimittaja Jordan Elgottille. Näin Elgott kuvaili Suomen tyrmäysiskua:

– Se on naurettava maali… Jos ei naura, niin itkee. Rantasella ei ole aavistustakaan, että hän on tehnyt maalin.

Jos itki Amanda Rantanen hämmennyksen sekaisesta ilosta maalinsa jälkeen, niin Skotlannin pelaajilla aukesivat kyynelkanavat ankaran pettymyksen vuoksi. Pettymystä ei ollut helppo pukea sanoiksi, mutta pakko oli yrittää.

– Tarvitsimme tänään tuloksen, muttemme saaneet palloa verkkoon. Kyse ei ole vain Suomen maalista, sillä tiesimme, ettei tasapeli riittäisi, Skotlannin laitapuolustaja Lisa Evans kommentoi BBC:lle.

– Hallitsimme palloa, muttemme tehneet maalia. Tällä tasolla muut joukkueet rankaisevat siitä. Tämä ei ollut ainutkertainen juttu, sillä samoin kävi myös Suomessa ja Portugalissa. Meidän täytyy pystyä parempaan. Meillä on todella hyvä joukkue, mutta emme saaneet siitä täyttä potentiaalia irti.

Keskikenttäpelaaja Kim Little kuvaili pelaajien olevan ”uskomattoman pettyneitä”. Samat tuntemukset jakoi myös korona-altistunutta päävalmentajaa Shelley Kerriä ottelussa tuurannut Andy Thomson.

– Tämä summasi viimeiset kolme otteluamme. Me hallitsimme palloa ja loimme hyviä maalipaikkoja, muttemme hyödyntäneet niitä. Sitten meitä rankaistiin ottelun viimeisellä potkulla, Thomson harmitteli.

– Maalipaikat pitää hyödyntää. Jos niin ei tee, on nähdyn kaltainen tapahtuma mahdollista. Asiat eivät ole menneet mielemme mukaan, ja on vaikea sanoa, mikä meni vikaan. Olemme kammottavassa tilanteessa, ja meidän täytyy oppia siitä.

– Viimeistä tilannetta lukuun ottamatta en voisi pyytää (joukkueelta) enempää. Tämä on katkera pettymys. Jokainen, joka seuraa jalkapalloa ja katsoi tämän pelin, tietää, että meidän olisi pitänyt voittaa se.

Elgottin liveraportoinnin päätössanatkin summaavat tyhjentävästi skotlantilaisten pettyneitä tuntoja.

– Se siitä. Emme saaneet haluamaamme tulosta, ja kaikki päättyi tunteellisesti kiduttavimmalla kuviteltavissa olevalla tavalla. Skotlantia ei nähdä vuoden 2022 EM-kisoissa.

– Tämä tulee sattumaan vielä jonkin aikaa. Se tuntuu hukatulta tilaisuudelta. On silti monta syytä olla optimistinen Skotlannin naisten jalkapalloilun tulevaisuuden suhteen, ja tästä takaiskusta huolimatta se tulee vielä kukoistamaan.

Voi olla, että tunnetasolla Skotlannin kärsimä tappio ja ennen kaikkea tapa, jolla se tuli, tuo joidenkin mieleen jopa miesten Suomi-Unkari -karsintapelin syksyltä 1997. Kenties jotenkin sopivaakin, että Amanda Rantanen oli tuon ottelun aikana äitinsä kohdussa. Ympyrä sulkeutui, ja nyt oli Skotlannin vuoro pettyä karvaimmalla mahdollisella tavalla.

LUE MYÖS: Helmarit varmisti EM-jatkokarsintapaikan huikealla tavalla – debytantti Rantanen ratkaisi viimeisestä tilanteesta

LUE MYÖS: A-maajoukkuedebytantti Amanda Rantanen Helmareille voiton tuoneesta ikimuistoisesta naamamaalistaan: ”Mulla ei ole mitään hajua, mitä sitten tapahtui”

LUE MYÖS: Helmarien valmentaja Anna Signeul lähes mykistyi Skotlannin trillerin lopusta: ”Se oli mieletöntä”


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.