Amanda Rantasen tilastot A-maajoukkueessa: 1 pelattu ottelu, 1 pelattu minuutti ja 1 tehty maali. Tämän räjähtävämmin ei Helmarien joukkueeseen voi murtautua. Varsinkin, kun se maali toi Suomelle 1-0-voiton Skotlannista ja vei Helmarit jo aivan EM-kisojen kynnykselle.

LO Monaghan

@LO_Monaghan
@HelmaritFI stats for Amanda Rantanen. #SCOFIN

– Meille sanottin vain, että ”jos saamme pallon, Amanda juoksee”. Näin, että pallo oli Emmillä ja hänellä oli jalka vapaana, joten lähdin liikkeelle. Sain pallon ja yritin tietysti sijoittaa sen maaliin. Pallo osui kasvoihini ja kimposi maaliin. Silmissä sumeni. Aivan hullu tunne, Rantanen kommentoi osumaansa Hufvudstadsbladetille.

– Se oli urani hauskin ja tärkein maali. Tunsin, kuinka iloisia muut pelaajat olivat ja tajusin, että jotain suurta oli tapahtunut.

Moni saattoi ehkä ihmetellä, kuka on tämä debytantti Amanda Rantanen, jonka Helmarien päävalmentaja Anna Signeul vaihtoi kentälle lisäajan neljännellä minuutilla Suomen kaikkien aikojen maalintekijän Linda Sällströmin tilalle? Teemme tässä jutussa siitä selkoa. Samalla tuplavaihdolla sisään tuli myös Sanni Franssin korvannut Olga Ahtinen.

Rantasen tähtihetki tuli sikälikin puun takaa, että häntä ei edes valittu Helmarien alkuperäiseen joukkueeseen, vaan hän nousi mukaan täydennyspelaajana Kaisa Collinin ja Juliette Kempin jäätyä koronatilanteen takia pois joukkueesta.

Helmarien lähes koko joukkue pelaa ulkomaalaisissa seuroissa, mutta tämänkertaisessa joukkueessa oli mukana neljä pelaajaa kotoisesta Kansallisesta Liigasta. Rantasen lisäksi heitä olivat niin ikään vaihdosta kentälle tullut HJK:n Essi Sainio, tuplamestari Åland Unitedin ja Helmarien luottotoppari Anna Westerlund sekä samassa seurassa pelaava Helmarien varamaalivahti Anna Tamminen.

Rantasen seurajoukkue on helsinkiläinen PK-35, joka otti kapteeninsa loistavasta sisääntulosta kaiken ilon irti. PK-35 muistutti – mahdollisesti pieni pilke silmäkulmassa – jo heti maalin synnyttyä, että näitä naamamaalejahan joukkueessa jatkuvasti on treenattukin.

PK-35 Naiset

@PK35Naiset
Lisäajalla sisään maajoukkuedebyytissään, yksin läpi, voittomaali ja @helmaritfi on lähellä kisapaikkaa!!

Ja just sellainen viimeistely mitä ollaan koko kausi treenattu 👃

VAMOS AMA! 💪🏽

#Punamusta ❤️🖤 #PK35 #KansallinenLiiga #Helmarit

PK-35 Naiset

@PK35Naiset
Ikävää kun toimittajat ei usko että meidän torstaitreenit päätetään aina naamamaalidrilliin 🤨

HS Urheilu

@HSUrheilu
Jalkapallo | Riemu repesi sosiaalisessa mediassa Helmareiden voittomaalin jälkeen: Amanda Rantasen seuran PK-35:n twiitti kuittaa tilanteen hillittömästi dlvr.it/RmqMgQ

Vaikka ”naamamaalista” onkin kovaa vauhtia tulossa ”ilmaveivin” kaltainen klassikko, halusivat sekä PK-35 että Kansallinen Liiga muistuttaa nopeasti myös siitä, että Amanda Rantanen viimeistelee erinomaisesti myös jaloillaan. Yhden melko vastaavan maalin Rantanen tekikin päättyneellä sarjakaudella TPS:n verkkoon Turun Urheilupuiston yläkentällä – tosin silloin ilman kasvokimmoketta.

PK-35 Naiset

@PK35Naiset
Jotain tuttua eilisessä maalissa oli, vaikka tällä kertaa Ama viimeistelikin hallitusti päällään.

#Punamusta ❤️🖤 #PK35 #KansallinenLiiga #Helmarit

Kaikkiaan 22-vuotias Amanda Rantanen teki kaudella 2020 Kansallisessa Liigassa kymmenen maalia 18 pelaamassaan ottelussa. Se riitti maalitilastossa kolmanteen sijaan. Ylivoimainen maalikuningatar oli 16 maalia tehnyt KuPS:n pohjoismakedonialaishyökkääjä Gentjana Rochi. Rochin ja Rantasen väliin mahtui myös sarjan paras suomalainen maalintekijä, niin ikään KuPS:ssa pelaava Aino Kröger, joka teki 11 maalia. Kröger on syntynyt Rantasen tavoin vuonna 1998.

Subway Kansallinen Liiga

@KansallinenL
TIESITKÖ, ETTÄ AMANDA RANTANEN OSAA VIIMEISTELLÄ MYÖS JALOILLAAN? 🔥🤩

#helmarit @HelmaritFI @PK35Naiset #kansallinenliiga @Palloliitto

Rantanen pelasi Naisten liigaa jo vuosina 2016 ja 2017, jolloin hän teki HJK:lle 12 ottelussa kaksi maalia. Kauden 2017 jälkeen hän siirtyi nykyiseen seuraansa PK-35:een. PK-35 pelasi kauden 2018 ja 2019, ja nousuun päättyneellä kaudella 2019 Rantasen maalisaldo oli komea 18 maalia.

Amanda Rantanen oli jo nuorena huippulupaus ja juniorimaajoukkueiden vakiokalustoa. Vaikka hän pelasikin pääsarjassa jo ennen 18-vuotissyntymäpäiväänsä, tapahtui lopullinen läpimurto vasta tänä vuonna. Syitä siihen on monia: nilkkaleikkaus ja monet muut loukkaantumiset, itsetunto-ongelmat ja ”jalkapalloahdistus” ja ennen kaikkea syömishäiriö, johon Rantanen sairastui viisi vuotta sitten.

Rantanen puhui avoimesti nyt onneksi jo taakse jääneistä ongelmistaan tässä erinomaisessa Ylen heinäkuussa julkaisemassa jutussa.

– Välillä mietin, että jos joku ulkopuolinen olisi kysynyt minulta, olisin ehkä romahtanut tai pystynyt jotenkin kertomaan asiasta. Tai että sen olisi huomannut minusta. Sellaista ei kuitenkaan tullut. En missään nimessä syytä ketään. Olin loukkaantunut, eikä huomio ollut todellakaan minussa, Rantanen muistelee tuntojaan kaudelta 2016.

Rantanen oli muutamia vuosia sitten lähellä lopettaa pelaamisen kokonaan, mutta päätti kuitenkin jatkaa, kun PK-35 sai paikan Ykkösessä. Nyt hän on armollisempi itseään kohtaan, ei vaadi itseltään liikaa ja syömishäiriökin on kurissa. Peli-ilo on palannut, ja se näkyi paitsi kaudella Kansallisessa Liigassa, myös tiistai-iltana Edinburgissa.

– Tällä hetkellä nautin jalkapallosta enemmän kuin koskaan. Se on isoin juttu elämässäni ja se tekee minut niin onnelliseksi. Joka päivä odotan treenejä ja viikonlopun peliä, se on viikon kohokohta. On ihanaa, että olen löytänyt saman palon kuin nuorempana, Rantanen sanoi Ylelle heinäkuussa.

Kiinnostus jalkapalloa kohtaan syntyi hyvin luonnollisesti, sillä Amanda Rantanen kuuluu todelliseen jalkapalloperheeseen. Hänen kaksosveljensä Daniel Rantanen on pelannut HIFK:ssa ja PK-35:ssa 11 ottelua Veikkausliigaa ja oli tällä kaudella nostamassa AC Oulua Veikkausliigaan. Myös siskon miesystävän, 105 veikkausliigaottelua pelanneen Ville Salmikiven kausi päättyi nousujuhliin, sillä Salmikivi oli nostamassa PK-35:ttä Ykköseen.

Amanda Rantasen miesystävä on entinen HJK:n kapteeni, nykyisin moldovalaista Sheriff Tiraspolia edustava Sebastian Dahlström, joka on pelannut Huuhkajissa kaksi maaottelua. Eno John Weckström pelasi puolestaan Veikkausliigassa 210 ottelua muun muassa Hongassa ja PK-35:ssä, ja sai upeiden kaukolaukaustensa ansiosta lisänimen ”Taikuri”.

Perheestä jalkapallosta riittää halutessa puhuttavaa siksikin, että Amanda Rantasta valmentavat PK-35:ssä hänen omat vanhempansa. Kakkosvalmentajana toimii äiti, entinen SM-tason jalkapalloilija Anne-Maria Weckström ja päävalmentajana entinen miesten A-maajoukkuepelaaja Rami Rantanen. Amanda Rantanen debytoi eilen Helmareissa samalla pelinumerolla 13, jota hänen isänsäkin peliurallaan käytti.

52-vuotias Rami Rantanen on PK-35:n kasvatti, joka pelasi pääsarjaa Suomessa muun muassa HJK:ssa, Reippaassa, Kuusysissä ja PK-35:ssä, sekä Allsvenskania kolme kautta Trelleborgissa. Lempinimellä ”Räde” tunnettu keskikenttäpelaaja voitti urallaan neljä suomenmestaruutta ja pelasi A-maajoukkueessa kaikkiaan 18 ottelua. Maaleissa isä ja tytär ovat jo nyt tasoissa, ja Rami Rantasen ainoaksi jäänyt maajoukkuemaali oli Amandan maalin tavoin jokseenkin onnekas.

– ”Miklu” (Mikael Forssell) pudotti minulle pallon päällään. Vedin oikealla, ja pallo otti kimmokkeen vastustajasta lipuen tolpan kautta sisään. Väärällä jalalla ja vähän tuurilla, mutta kaikki lasketaan, Rantanen muisteli Viroa vastaan toukokuussa 2001 pelatussa harjoitusottelussa syntynyttä maaliaan.

Roni Raunola

@roniraunola
Räden A-maajoukkueuran ensimmäinen ja viimeinen osuma syntyi vähän tuurilla. Amanda Rantasen ekassa maalissa oli niin ikään onnea mukana, mutta se ei taatusti jää viimeiseksi. #Helmarit

Huuhkajat

@Huuhkajat
Muistojen maanantai | #MuistotJakoon - 𝐑𝐚𝐦𝐢 𝐑𝐚𝐧𝐭𝐚𝐧𝐞𝐧 🎞
➡ bit.ly/MuistotJakoon_…

Rami Rantanen pelasi komealla pelaajaurallaan 18 A-maaottelua.

Lue @PK35Naiset päävalmentajana nykyisin toimivan "Räden" muistoja maajoukkueuralta!

#Huuhkajat #MuistojenMaanantai

Jos oli Rantasen kausi Kansallisessa Liigassa loistava, niin sisääntulo A-maajoukkueeseen oli kerrassaan erinomainen – ja luultavasti ikimuistoinen. Toivotaan, että näitä hetkiä saadaan tulevaisuudessa vielä paljon lisää.

Tommi Keskitalo

@KeskitaloTommi
Aivan upeeta - ja käykääs vielä kuuntelemassa @pallojapullo episode 57 vaikka Spotifyssa; siellä Amanda ’salaa’ paljastaa että on päässyt varalle ko otteluun muutenkin erittäin sympaattisessa haastattelussa ja sit tällanen. Aivan mieletöntä❤️

Helmarit

@HelmaritFI
🗣 Näin se syntyi debytantin omin sanoin. Nimittäin Amanda Rantasen tämäniltaiseen voittoon johtanut ensimmäinen A-maajoukkuemaali! #Helmarit #SCOFIN

LUE MYÖS: Amanda Rantasen tekemä ”vuoden maali” sai somen sekaisin: ”Olen katsonut sen noin 472 kertaa”

LUE MYÖS: Helmarien mahtava voittomaali tyrmättiin brittimediassa ”naurettavaksi” – ”Rantasella ei ole aavistustakaan, että hän teki maalin”

LUE MYÖS: Helmarit varmisti EM-jatkokarsintapaikan huikealla tavalla – debytantti Rantanen ratkaisi viimeisestä tilanteesta

LUE MYÖS: A-maajoukkuedebytantti Amanda Rantanen Helmareille voiton tuoneesta ikimuistoisesta naamamaalistaan: ”Mulla ei ole mitään hajua, mitä sitten tapahtui”

LUE MYÖS: Helmarien valmentaja Anna Signeul lähes mykistyi Skotlannin trillerin lopusta: ”Se oli mieletöntä”