Näin Helmarit voi edetä EM-turnaukseen – jatkokarsintapaikka jo plakkarissa, EM-kisalippu hyppysten ulottuvilla

© Kuva: Getty Images

Huuhkajat raivasi jo reilu vuosi sitten tiensä historialliseen EM-turnaukseen, joka siirrettiin koronapandemian vuoksi kesälle 2021. Nyt on lähellä tilanne, että sekä Suomen miehet että naiset esiintyisivät EM-lopputurnauksessa samassa ”kisasyklissä”, sillä Helmarien tiistainen 1-0-voitto Skotlannista vei myös naisten A-maajoukkueen EM-kisojen kynnykselle.

Vierasvoiton myötä Skotlanti on pelattu niin sanotusti ulos, ja varmaa on, että Suomi pääsee mukaan vähintään ensi huhtikuussa pelattaviin EM-karsintojen playoffeihin. Ne pelataan kolmessa kaksiosaisessa otteluparissa, joista jokaisen voittaja selviytyy EM-kisoihin. Varmuudella playoffeissa pelaavat ainakin Pohjois-Irlanti, Venäjä ja Ukraina.

Suomella on lisäksi erinomaiset mahdollisuudet saavuttaa myös suora kisapaikka. Yhdeksästä EM-karsintalohkosta kolme on pelattu jo kokonaan valmiiksi, ja kaikissa muissa pelaamatta on vähemmän kuin Suomen E-lohkossa. Spekulaatiot ovat siten jo melko valmiita käsiteltäviksi.

Lohkovoiton ratkaisevat keskenään Suomi ja Portugali, jotka ovat kuuden pelatun ottelun jälkeen tasapisteissä. Suomi kohtaa helmikuussa kotikentällä Portugalin ja vieraissa Kyproksen. Portugalin viimeinen ottelu on vieraissa Skotlantia vastaan.

Helmikuun otteluiden tarkat pelipäivät ja paikkakunnat ovat vielä auki, sillä alun perin ne piti pelata syyskuussa. Ottelut päätettiin kuitenkin 1.9. siirtää helmikuulle koronapandemiasta johtuen. Alustava suunnitelma oli, että Suomi kohtaisi Portugalin Vaasassa, mutta tiedossa ei ole, mahdollistaako uusi ajankohta Vaasassa pelaamista.

Päivitys juttuun 9.2. klo 11.25: Ottelu Suomi-Portugali päätettiin lopulta pelata Helsingissä, Bolt Arenalla. Ottelun pelipäivä on 19.2. Ottelu pelataan vallitsevan koronatilanteen vuoksi valitettavasti tyhjille katsomoille.

Selvää on, että Helmarit voi EM-kisapaikkansa varmistaa tuossa kotipelissä Portugalia vastaan. Kisapaikkaa juhlitaan yksinkertaisemmin voittamalla Portugali, sillä tuolloin tasapisteisiinkin päädyttäessä keskinäisten ottelujen vertailussa etu olisi Suomella.

Portugali ja Suomi pelasivat marraskuussa 2019 Portugalissa 1-1-tasapelin, kun Linda Sällström teki aivan pelin lopussa Suomelle huipputärkeän tasoitusmaalin. Se tarkoittaa sitä, että myös 0-0-tasapelillä Suomi pysyisi keskinäisten vertailussa Portugalin edellä. Käytännössä sama etu säilyy Suomella myös 1-1-tasapelillä, sillä Helmarien maaliero on tällä hetkellä peräti yhdeksän maalia Portugalin vastaavaa parempi.

Jos Portugali hakee Suomen kevättalvesta vierasvoiton tai tasapelin maalein 2-2 tai vielä suuremmalla maalimäärällä, siirtyisi etu Portugalille. Voitolla Portugali lunastaisi varmuudella suoran kisapaikan, ja runsasmaalisella tasapelillä se olisi Suomen edellä, jos lohkon päätteeksi päädyttäisiin tasapisteisiin. Pelin henki on siis selvä: helmikuun Suomi-Portugali-ottelun voittaja menee suoraan EM-kisoihin, ja tasapelillä kilpa jää vielä hieman auki.

Helmarien etuna on se, ettei tasapelikään olisi huono tulos eikä edes tappio täysi katastrofi. Jos Suomessa pelataan vaikkapa 1-1-tasapeli, saa Suomi olla kiitollinen päätöskierroksen helpommasta vastustajastaan, sillä panoksetonkaan Skotlanti ei varmasti helppo vastus Portugalille ole. Jos Portugali ei voittaisi Skotlantia, riittäisi Suomelle mikä tahansa voitto Kyprokselta suoraan kisapaikkaan.

Päätöskierroksen vieraspeliin (23.2.) Kyproksella Helmarit lähtee joka tapauksessa selkeänä suosikkina. Kypros on lohkojumbo hävittyään kaikki kuusi peliään yhteismaalierolla 0-22. Helsingissä marraskuussa 2019 Suomi kaatoi Kyproksen maalein 4-0. Kypros on tämänhetkisessä naisten FIFA-rankingissa sijalla 123, Euroopan viidenneksi kehnoimpana maajoukkueena, joten mikä tahansa muu kuin Suomen vierasvoitto olisi ottelusta iso pettymys ja jättiyllätys.

Suomella on tällä hetkellä kuudesta ottelusta 16 pistettä. Jokainen ottelu pitää toki pelata ensin, sillä jalkapallossa nähdään joskus myös jättiyllätyksiä, mutta 19 pisteellä ollaan erittäin vahvoilla lohkokakkosten vertailussa. Kolme parasta lohkokakkosta saavat lohkovoittajien tavoin suoran paikan EM-turnaukseen.

Varmaa on, että 17-18 pistettä ei lohkokakkosten vertailussa suoraan kisapaikkaan riittäisi, mutta 19 pistettä kahdeksasta pelistään saanut Islanti on maalierollaan +20 suoran kisalipun jo lunastanut. 19 pisteessä ovat jo lohkourakkansa päättäneistä maista myös Itävalta (maaliero +19) ja Sveitsi (+14). Suomen (ja Portugalin) lisäksi vain Italia voi nousta uutena lohkokakkosena vielä 19 pisteeseen, jos se voittaa helmikuussa Israelin.

Helmarien maaliero on siis nyt +16. Jos oletetaan, että Suomelle kävisikin Portugalia vastaan köpelösti ja kotitappio kirjattaisiin esimerkiksi numeroin 0-1, pääsisi Suomi silti varmuudella suoraan EM-kisoihin, jos se hakisi Kyprokselta vähintään neljän maalin voiton. Pienempikin voitto riittäisi, jollei Italia voita Israelia vähintään kuudella maalilla.

Summa summarum, Helmareilla on karsintojen loppusuoralla kaikki tukevasti omissa jaloissaan ja pullat erinomaisen hyvin uunissa. Hienointahan olisi tietysti kaataa Portugali ja juhlia maan historian neljättä naisten EM-kisapaikkaa kotikentällä. Mutta vaikka ratkaisu siirtyisikin päätöskierrokselle, riittää suoraan kisapaikkaan myös ”normivoitto” Kyproksesta. Ja pahimmassa tapauksessa on tietysti tie auki vielä jatkokarsintoihinkin.

Suomi pelasi EM-kisoissa myös 2005, 2009 ja 2013, kunnes vuoden 2017 EM-kisat katkaisivat putken. Nyt paluu arvokisoihin on erittäin lähellä. Lopputurnausta saadaan silti odotella vuosi lisää, koska kisat siirrettiin kesälle 2022 pandemiasta johtuvien muiden turnausten siirtojen takia.

EM-kisat pelataan Englannissa, ja voi olla, että kisoissa nähdään täysi viisikko Pohjoismaita, sillä kisapaikkansa ovat jo varmistaneet Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti. Lisäksi kisoissa nähdään varmuudella myös Hollanti, Ranska, Belgia ja Saksa. Espanjan kisapaikka on viimeistä sinettiä vaille varma.

LUE MYÖS: Kuka on Suomen sankariksi noussut täydennyspelaaja Amanda Rantanen? – Kovia kokenut toisen polven maajoukkuepelaaja oli lopettaa jalkapallon kokonaan vielä muutama vuosi sitten

LUE MYÖS: Amanda Rantasen tekemä ”vuoden maali” sai somen sekaisin: ”Olen katsonut sen noin 472 kertaa”

LUE MYÖS: Helmarien mahtava voittomaali tyrmättiin brittimediassa ”naurettavaksi” – ”Rantasella ei ole aavistustakaan, että hän teki maalin”

LUE MYÖS: Helmarit varmisti EM-jatkokarsintapaikan huikealla tavalla – debytantti Rantanen ratkaisi viimeisestä tilanteesta

LUE MYÖS: A-maajoukkuedebytantti Amanda Rantanen Helmareille voiton tuoneesta ikimuistoisesta naamamaalistaan: ”Mulla ei ole mitään hajua, mitä sitten tapahtui”

LUE MYÖS: Helmarien valmentaja Anna Signeul lähes mykistyi Skotlannin trillerin lopusta: ”Se oli mieletöntä”


Parempaa kuin nuuska: Nikotiinipussit

  • Nuuskassa on jopa 10 kertaa enemmän nikotiinia kuin nikotiinipusseissa.
  • Valitse suosikkisi raikkaista makuvaihtoehdoista.
  • Nuuskan haitat pois nikotiinipusseilla.