Kamerunissa käynnistyi lauantaina viime huhtikuulta koronapandemian vuoksi tammi-helmikuulle siirretty African Nations Championship 2020 -turnaus. Kyseessä ei ole varsinainen Afrikan mestaruusturnaus (Cup of Nations), vaan maanosan kakkosturnaus, jossa kukin maa pelaa vain omassa kansallisessa pääsarjassaan pelaavien joukkueiden pelaajilla.

Vaikka turnaus on edennyt vasta muutaman ottelun verran, on kisoista noussut pienimuotoinen kohu. Afrikan jalkapalloliitto CAF vahvisti maanantaina Goalille, että se tutkii Zimbabwen esittämiä väitteitä isäntämaa Kamerunin harjoittamasta ”noituudesta” ennen maiden keskinäistä ottelua.

Kamerun voitti lauantaisessa kisojen avausottelussa Zimbabwen maalein 1-0. Ottelun jälkeen on kuitenkin puhuttanut kuva Zimbabwen maajoukkueen päävalmentajasta Zdravko Logarusicista ihmettelemässä kentän keskiympyrästä löytynyttä kuollutta lepakkoa.

Ed Dove

@EddyDove
CHAN 2021 opener in Yaoundé overshadowed by pre-match accusations of witchcraft from the hosts by Zimbabwe coach Logarusic after a bat carcass is found on the pitch

Complete coincidence or foul play?

#CHAN2021 #CMRZIM

Goalin mukaan CAF tutkii nyt asiaa ja voi langettaa Kamerunille rangaistuksen, mikäli sen todetaan tehneen vääryyksiä.

– Noituusasiat eivät ole CAF:n alaa. Käynnistimme tutkinnan mainittua toimintaa koskien. Jos turnauksen sääntöjä on rikottu, tulemme langettamaan asianmukaiset sanktiot, nimettömänä pysytellyt CAF:n virkailija sanoi Goalille.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kamerunia on syytetty ”pimeiden voimien” valjastamisesta jalkapallomenestyksen tavoitteluun. Vuonna 2002 ennen Kamerunin ja Malin välistä Afrikan mestaruusturnauksen välieräottelua Kamerunin valmentaja Winfried Schäfer ja maalivahtivalmentaja Thomas N’Kono pidätettiin, kun heidän epäiltiin asettaneen jonkinlaisen amuletin kentälle ennen pelin alkua.