Huuhkajien arvosanat Ukrainaa vastaan: Suomella on nyt aito maailmantähti – keskikentällä Tim Sparvin saappaat täyttymässä

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajat nousi viime hetken maalilla 1-1-tasapeliin Ukrainan vieraana. Ukraina oli odotetun kova ja hallitsi pääosin peliä, mutta Suomen vahva kirivaihe tuotti lopulta vastustajan suosiollisella avustuksella tasoituksen. SuomiFutis antoi Huuhkajien pelaajille arvosanat suorituksistaan.

Arvosanat annettiin asteikolla 4-10. SuomiFutis-sivuston arvosanaraadissa tällä kertaa kommentoimassa Juho Hirvonen sekä Heikki Kuparinen.

Ukraina meni ottelussa johtoon 80. minuutilla vahvan laitapelaamisen kautta. Oleksandr Karavaev tarjoili oikealta laidalta kovan pallon boksiin, jonka tuikkasi maaliin Júnior Moraes.

Suomi nousi tasoihin vahvan painostuksen jälkeen 89. minuutilla. Ukrainan puolustaja Vitaliy Mykolenko teki pahan virheen ja joutui lopulta kaatamaan Teemu Pukin rangaistusalueen sisällä. Pallo vietiin pilkulle, josta Pukki ei erehtynyt.

Jesse Joronen 8,5

Juho Hirvonen: Joronen sai nyt sauman Lukas Hradeckyn loukkaannuttua ja pelasikin uransa parhaimmat ottelut A-maajoukkueessa. Ukrainaa vastaan jälleen isoja torjuntoja. Pelinavaamisessa muutama hätäisempi pidempi syöttö vailla osoitetta.

Heikki Kuparinen: Suomen joukkuepuolustus oli jälleen kerran niin tiivistä ja luotettavaa, että Joronen selvisi melko vähillä töillä. Torjui kaikkiaan kolme laukausta ja jätti taas varman tunteen itsestään. Ei mahtanut takaiskumaalille mitään.

Albin Granlund 8

Kuparinen: Pelasi valitettavasti vain varttitunnin saatuaan ensiminuuteilla pallon voimalla päin kasvojaan. Kokenut laitapuolustaja pelasi kuitenkin vähäiset minuuttinsa vahvasti ja halusi selvästi käyttää näyttöpaikkansa. Oli aktiivisesti järjestelemässä Suomen ensimmäistä puolittaista maalipaikkaa ja teki tärkeän katkon omassa päässä päätyrajalla juuri ennen loukkaantumistaan.

Hirvonen: Sai pitkästä aikaa sauman avauksessa, mutta ottelu päättyi ikävästi kesken, kun keskitys osui suoraan kasvoihin.

Joona Toivio 7

Hirvonen: Huuhkajien pelinavaaminen kulki Nations Leaguessa vahvasti Toivion kautta, mutta Bosniaa ja Ukrainaa vastaan ei päässyt antamaan kuin muutaman avaavan syötön. Puolustussuuntaan paransi Bosnia-pelistä, mutta Ukrainan 1-0-osumassa oli auttamattomasti myöhässä. Oli myös mukana hieman kyseenalaisessa tilanteessa Ukrainan boksissa, jossa hänet blokattiin pallosta. Joku olisi voinut jopa tuomita tilanteesta rangaistuspotkun.

Kuparinen: Suomen keskuspuolustus pysyi totutun tiiviinä ja luotettavana tälläkin kertaa. Toivio pelasi melko virheettömän ottelun, mutta jäi Ukrainan maalissa hivenen Júnior Moraesin taakse eikä pystynyt estämään maalia.

Paulus Arajuuri 8

Hirvonen: Maali olisi kruunannut kapteenin pelin ja nostanut arvosanan lähemmäs jopa kymppiä. Oli vahva kaksinkamppailuissa ja nousi erikoistilanteissa Suomen vaarallisimmaksi pelaajaksi. Pusku tolppaan oli komea suoritus, vaikka maalia ei syntynytkään.

Kuparinen: Olisiko pitänyt pystyä katkaisemaan Ukrainan maaliin johtanut keskitys? Oli askeleen pari myöhässä tilanteesta. Kapteeni näytti johtajuutta Suomen lopun kirivaiheessa, ja pääsi itse kahteen loistavaan tekopaikkaan Robin Lodin erikoistilanteista. Jommastakummasta maali, niin Arajuuren arvosana olisi kiitettävä, mutta parhaat avut ovatkin puolustuspäässä. Syötöt omille kovalla prosentilla.

Daniel O’Shaughnessy 7

Kuparinen: Oli avausjaksolla hieman huolimaton muutamissa tärkeissä purkupalloissa, mutta paransi otteitaan toisella puoliajalla. Kaksinkamppailupelaaminen vahvaa. Oli kaikista Suomen pelaajista eniten pallossa, ja blokkasi uhrautuvasti muutamia laukauksia.

Hirvonen: Ottelun alussa pieniä vaikeuksia, mutta paransi pelin edetessä ja täytti paikkansa hyvin. Pitkät rajaheitot tuovat Suomelle uudenlaisen vaaraelementin erikoistilanteisiin.

Jukka Raitala 7

Hirvonen: Siirtyi ryhmityksessä nyt askeleen vasemmalle Bosnia-pelistä ja pelasi vasempana wingbackina. Yksi erinomainen tukijuoksu hyökkäykseen, mutta Robin Lodin tarjoilu ei aivan löytänyt kohdettaan. Varmaa tekemistä. Lähes varma avauksen pelaaja EM-kisoissa.

Kuparinen: Pelasi Joni Kaukon kanssa hyvän seinän ensimmäisellä kymmenminuuttisella ja oli rakentamassa Suomen avausvartin parasta maalipaikkaa. Ei loistanut, mutta hyvä perussuoritus puolustuksen vasemmalla laidalla.

Joni Kauko 8

Hirvonen: Tanskan divarissa pelaava Kauko on todistanut Huuhkajissa olevansa laadukas pelaaja, jonka taso riittäisi varmasti korkeammalle myös seuratasolla. Kauko teki jälleen valtavan määrän töitä keskikentän kolmikossa. Pystyi pallollisena antamaan peliä edistäviä syöttöjä.

Kuparinen: Alkanut nauttia isoista minuuteista koko ajan enemmän eikä ujostele ottaa isompaa roolia hyökkäyssuuntaan. Fiksuja peliä rakentavia syöttöjä. Fyysisenä pelaajana viihtyy myös kaksinkamppailuissa. Oli neljällä rikkeellä Suomen selvästi eniten rikottu pelaaja, ja hankki useita tärkeitä vapaapotkuja Huuhkajille.

Glen Kamara 7

Kuparinen: Kamara on globaalisti yksi koko maailman eniten pelanneista pelaajista, ja urakoi jälleen kerran täydet minuutit. Ei ihan omalla parhaalla tasollaan, mutta hieman vaisumpanakin iltana aina Suomen luotettavinta osastoa. Vei kerran hienosti pallon Ruslan Malinovskyn puikoista. Jokunen Kamaralle harvinainen pallonmenetyskin, mutta vastaavasti myös tärkeitä riistoja. Hyökkäyssuuntaan voisi olla joskus itsekkäämpikin? Vähän turha varoitus lopussa toi pelikieltoa syyskuun Kazakstan-otteluun.

Hirvonen: Kamaran kohdalla rima on jo niin korkealla, että Ukraina-peliä voidaan pitää jopa pienoisena pettymyksenä. Muutama helppo pallonmenetys, mutta jälleen myös elintärkeitä riistoja ja vaarallisten vastahyökkäysten katkoja. Kaipaa Sparvia vierelleen, jotta voisi ottaa enemmän vapauksia hyökkäyssuuntaan.

Rasmus Schüller 8,5

Hirvonen: Mielestäni Suomen paras pelaaja Ukrainaa vastaan. Joutui vaihtoon lopulta vamman takia. Schüller paransi roimasti pallollista pelaamistaan Bosnia-pelistä, jonka lisäksi oli puolustussuuntaan todella hyvä. On kovaa vauhtia kasvamassa Sparvin saappaisiin.

Kuparinen: Huima syöttöprosentti 96, Suomen joukkueen paras. Schüller oli nyt paremmin mukana pelissä kuin keskiviikkona ja taisteli uutterasti keskikentällä. Suoritti yksin yli kolmasosan Suomen katkoista (6). Aiheutti toisen puoliajan alussa vapaapotkun vaarallisesta paikasta. Peli päättyi valitettavaan jalkaan tulleeseen tälliin.

Robin Lod 7,5

Kuaprinen: Minnesota Unitedin mies urakoi jälleen kerran täydet minuutit kentällä. Yhteistyö Teemu Pukin kanssa toimii yhä loistavasti, ja Lod tuntuu tietävän silmät kiinnikin, missä Pukki menee. Antoi lopun kirivaiheessa loistavat vapaa- ja kulmapotkun Paulus Arajuurelle, mutta maalia ei valitettavasti syntynyt kummastakaan. Pääsi itsekin pariin maalipaikkaan, mutta maalinälkä voisi olla kovempikin. Jalka alkoi toisella jaksolla ehkä jo vähän painaa?

Hirvonen: Ehkä pelituntuman puute ja pelikunto näkyivät jo Ukrainaa vastaan. Väläytteli jälleen ja loi vaaraa Pukin kanssa, mutta muutama viimeinen ratkaisu jäi harmittavan pienestä kiinni. Pari erinomaista keskitystä erikoistilanteissa, joista Arajuuri pääsi jatkamaan tuloksetta. Putosi vaihtojen myötä kymppipaikalta keskikentän kolmikkoon, jossa oli ongelmissa tilojen puolustamisessa.

Teemu Pukki 8,5

Hirvonen: Hankki itse rankkarin ja laittoi sen sisään varmistaen Suomelle pisteen. Ei silti mitenkään parasta Pukkia, mikä osittain johtui myös siitä, ettei Suomi pystynyt oikein tukemaan Pukkia hyökkäyksissä. Pukin kohdalla rima yhtä korkealla kuin Kamaralla, joten yhden osuman ilta ja sankarin viitta eivät vielä tuo täyttä kymppiä.

Kuparinen: Synttärisankari Pukki oli jälleen Suomelle kaikki kaikessa. Kahdessa karsintaottelussa kolme maalia, joten paljon enempää ei voi toivoa. Pukin ajoituksen, lähtönopeuden ja peliälyn kombinaatio on niin huippuluokkaa, ettei hänen pääsyään maalipaikoille voi estää sen paremmin maaotteluissa kuin Englannin kentilläkään. Muutamia paikkoja riitti taas hukattavaksikin, mutta ei auta moittia, kun hankki itse vastustamattomalla kärkkäydellään ja röyhkeydellään rankkarin, jonka pamautti myös kovalla itseluottamuksella verkkoon. Suomella on Pukissa tällä hetkellä aito maailmantähti.

Vaihtopelaajat

Nikolai Alho 6,5

Kuparinen: Tuli kentälle Granlundin tilalle varttitunnin pelin jälkeen. Oli ajoittain vaikeuksissa taitavien ukrainalaisten kanssa, eikä tarjonnut tällä kertaa hyökkäyssuuntaan ihmeitä. Parantamisen varaa jäi.

Hirvonen: Täytti paikkansa puolustussuuntaan huomattavasti paremmin kuin Bosniaa vastaan. Hyökkäyspelaaminen jäi vajaaksi, mutta Alhon ohjeistus pelata Ukrainaa vastaan oli selkeästi puolustuksen kautta.

Joel Pohjanpalo 7,5

Hirvonen: Tuli jälleen vaihdosta sisään ja oli ruokkimassa Pukkia hyvin. Pohjanpalo tuntuu ymmärtävän todella hyvin pelin nimen positiivisissa tilanteenvaihdoissa; pallo mahdollisimman nopeasti tavalla tai toisella selustaan juoksevalle Pukille. Tällaisesta Pohjanpalon syötöstä syntyi myös Suomen tasoitukseen johtanut rangaistuspotku. Pohjanpalolta on vielä varaa odottaa enemmän ennen kaikkea boksissa pelaamiseen ja vaarallisuuteen.

Kuparinen: Pelasi noin 27 minuuttia, ja oli jälleen osallisena Suomen maaliin johtaneessa tilanteessa. Siihen riitti tuikkaus omalta kenttäpuoliskolta ylöspäin juosseelle Teemu Pukille. Vaikka omat maalipaikat nyt vähissä, on Pohjanpalo osoittanut olevansa tärkeä pelaaja joukkueelle.

Robert Taylor 6,5

Kuparinen: Tuli kentälle vartti ennen täyttä aikaa, eikä ehtinyt näkyä ihmeemmin. Hyvä vaihtoehto moniin eri keskikentän rooleihin.

Hirvonen: Tuli erinomaisesti pelanneen Schüllerin tilalle ja yhtäkkiä Suomen keskikentän kolmikossa oli peräti kaksi hyökkäävää pelaajaa, Taylor ja Lod. Taskujen puolustaminen ja tilojen peittäminen kärsi. Toisaalta tappioasemassa Taylor pystyi pitämään pallo ahtaissa väleissä, mikä auttoi Suomea hyökkäämään.

Niko Hämäläinen 6

Hirvonen: Ukrainan johtomaaliin johtanut syöttö lähti Hämäläisen laidalta. Hämäläinen ei ehtinyt peittää Karavaevin kovaa syöttöä maalille. Jäämässä selkeästi rotaatiopelaajaksi EM-kisojen näkökulmasta. Hyökkäyssuuntaan pitäisi wingbackin roolissa tuoda enemmän.

Kuparinen: Pelasi reilun varttitunnin, eikä ollut ihan terävimmillään. Ei onnistunut katkaisemaan Ukrainan maaliin johtanutta keskitystä omalla laidallaan. Sai Pukilta hyvän tarjoilun vetopaikkaan, mutta laukaus suuntautui ohi maalin.

Seuraavaksi Suomi pelaa vielä harjoitusottelun Sveitsiä vastaan keskiviikkona. MM-karsintojen osalta urakka jatkuu vasta ensi syyskuussa ja sitä ennen pelataan kesällä EM-lopputurnaus.

Kaikki Suomen ottelut ovat nähtävissä Elisa Viihde Viaplaysta, V Sport Jalkapallo -kanavalta sekä ilmaiseksi Viafreesta.

LUE MYÖS:

Juho Hirvonen, Heikki Kuparinen


PÄIVÄN VIHJE: CHELSEA – ARSENA

Onko Arsenal paikallistaistelussa helppo pala huippuvireiselle Chelsealle?