Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

__tcfapi('addEventListener', 2, function(tcData, success) { if (success) { if (tcData.eventStatus == 'useractioncomplete' || tcData.eventStatus == 'tcloaded') { var hasStoreOnDeviceConsent = tcData.purpose.consents[1] || false;

if (hasStoreOnDeviceConsent) {

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = '//s1.adform.net/banners/scripts/video/outstream/inview.js'; js.setAttribute( "data-pmp-id" , adformHouseID ); s.appendChild( js ); } )( window.document );

( function( window, document, Adform ) { window._adform = window._adform || [];

_adform.push( [adformHouseID+'.ad.ready', function() { document.getElementById( 'outstream' ).style.marginBottom = "16px"; }]);

_adform.push( [adformHouseID+'.pmp.empty', function() { // adform empty console.log( 'AdForm ' + adformHouseID + ' was empty, loading Teads' );

(function(w, d) { try { d = w.top.document || d; w = w.top.document ? w.top : w; } catch (e) {} var ttag = function() { w.teads.page( teadsPage ).placement( teadsPlacement, { slider: { allow_corner_position: true, allow_top_position: true}, "css": " margin: 0 auto 16px; max-width: 663px;", "format": "inread", "slot": { "selector": "#outstream" } }) .passback( function passback() { // Teads empty console.log( 'Teads ' + teadsPage + ' / ' + teadsPlacement + ' was empty, loading BB' ); ( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = 'https://wonderus.bbvms.com/a/' + bbScript; s.appendChild( js ); } )( window.document ); }).serve(); }; if (w.teads && w.teads.page) { ttag(); } else if (!w.teadsscript) { var s = document.createElement('script'); s.src = 'https://a.teads.tv/media/format/v3/teads-format.min.js'; s.async = true; s.onload = ttag; w.teadsscript = d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(s); } else { w.teadsscript.addEventListener('load', ttag); } })(window, document);

// end adform empty }]); })( window, document, ( Adform = window.Adform || {} ) ); } } }

});

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

IFK Mariehamn
  • Perustettu: 1935 (seura 1919)
  • Stadion: Wiklöf Holding Arena
    • Kapasiteetti: 1 637
  • Pelaajabudjetti kaudella 2021: 561 013 euroa
  • Kotiasu: Valkoinen
  • Vierasasu: Vihreä
  • Mestaruudet: 1
  • Hopeaa: –
  • Pronssia: –

Karmea loppukausi oli viedä mennessään

IFK Mariehamn välttyi niukasti putoamistaistelulta viime kaudella. Kuva: Juha Tamminen.
  • Veikkausliiga: yhdeksäs
  • Pisteet: 23
  • 6 voittoa, 5 tasapeliä, 11 tappiota
  • Maaliero 29-43
  • Suomen Cup: jäi alkulohkonsa viimeiseksi saldolla 0-2-3

IFK Mariehamnissa oli totuttu luottamaan samaan valmentajaan pitkän aikaa. Pekka Lyyski valmensi saarelaisia peräti 14 kauden ajan vuosina 2002-2015, kunnes lopetti valmentajauransa syksyllä 2015 eurooppalaisittainkin erittäin pitkään jatkuneen pestin jälkeen.

Lyyskin työtä jatkoi kausien 2016-2019 ajan Peter Lundberg, joka oli ennen päävalmentajapestiään toiminut jo neljän kauden ajan Lyyskin apulaisvalmentajana. Lundbergin ja Kari Virtasen valmennuksessa IFK Mariehamn voittikin sensaatiomaisesti Veikkausliigan kaudella 2016.

Kun Lundberg siirtyi syksyllä 2019 Palloliiton hommiin alle 19-vuotiaiden maajoukkuevalmentajaksi, piti Maarianhaminaan löytää uusi mies. Valinnasta tuli yllätyksellinen, sillä uudeksi käskyttäjäksi löytyi suurelle yleisölle tuntematon Lukas Syberyjski, 38, joka oli aiemmin valmentanut lähinnä ruotsalaisseurojen juniorijoukkueita sekä puolikkaan kauden ajan Ruotsin toiselta sarjatasolta pudottanutta IK Frejtä. Syberyjski sai IFK Mariehamnilta suoran kaksivuotisen sopimuksen, jonka toinen kausi on nyt meneillään.

Heikosti menneen Suomen Cupin lohkovaiheen jälkeen IFK Mariehamn sai viime vuonna muiden joukkueiden tavoin lisää valmistautumisaikaa koronapandemian pitkitettyä kauden alkua. Se tuntui tehneen hyvää, sillä joukkueen valmius oli hieman parempi kauden vihdoin startattua heinäkuussa.

Kauden ensimmäisen voittonsa Grönvitt haki kolmannella kierroksella Seinäjoelta. Sesongin paras jakso koitti elokuussa, kun IFK voitti neljä peliä viidestä peräkkäisestä. Kotona kaatuivat Inter, TPS ja RoPS, ja lisäksi saarelaiset hakivat täyden pistepotin Rovaniemeltä. Frans Grönlundin puskema 3-2-voittomaali syntyi dramaattisesti lisäajan kolmannella minuutilla. Grönlund oli vaihdettu kentälle vain hetkeä aiemmin, ja hän pelasi kaudella vain 41 minuuttia, mutta tuo maali osoittautui kauden lopussa erittäin arvokkaaksi.

Toisen RoPS-voiton jälkeen IFK Mariehamn nousi hetkeksi jopa sarjan viidenneksi, tasan kauden puolivälissä. Kauden jälkipuoliskosta tuli kuitenkin erittäin vaikea. Kymmenen seuraavaa ottelua kartuttivat IFK:n pistesaalista vain kolmella pisteellä, kun se pelasi kolme tasapeliä ja hävisi sitten peräti kuusi ottelua putkeen. Niin varmalta kuin sarjapaikka olikin näyttänyt jo kauden puolivälissä, löysi IFK Mariehamn itsensä yllättäen putoamiskamppailusta.

Voi hyvin olla, että loppusarjojen peruminen eri joukkueiden (myös IFK Mariehamnin) koronakaranteenien ja koko maan pahenevan tautitilanteen takia pelasti jopa IFK Mariehamnin veikkausliigapaikan. Säännöt olivat kuitenkin kaikille samat, ja urheilullisesti IFKM oli 22 kierroksen sarjassa etevämpi kuin Ykköseen pudonneet TPS ja RoPS.

Oskari Forsman torjui IFK Mariehamnille sarjapaikan. Kuva: Juha Tamminen.

Sarjapaikan pelasti loppusarjojen perumisen lisäksi myös kokenut maalivahti ja sarjan kahden viime kauden peliaikakuningas Oskari Forsman, joka teki muutaman upean ja huipputärkeän torjunnan päätöskierroksen 1-0-voitossa Hakasta. Vasta tämä voitto sinetöi IFK Mariehamnin säilymisen.

Yhden kauden tärkeimmistä uutisistaan IFK Mariehamn julkaisi jo huhtikuussa, kun paikallinen miljonääri Anders Wiklöf ryhtyi henkilökohtaisesti joukkueen pääsponsoriksi koronakriisin keskellä.

Synkempi sivu IFK Mariehamnin kauden tarinassa oli sen sijaan joukkueen entisen pelaajan vakava rikosepäily kolmesta raiskauksesta ja yhdestä pahoinpitelystä. Seura irtisanoi välittömästi pelaajan sopimuksen rikosepäilyn tultua toukokuussa julki. Heinäkuussa hänelle langetettiin neljän vuoden vankeustuomio.

Erikoinen kuriositeetti kaudessa oli myös IFK Mariehamnin paluumatka Ahvenanmaalle HIFK:ta vastaan pelatun vierasottelun jälkeen, kun Viking Amorella ajoi matkalla karille. Niin joukkue kuin kaikki muutkin matkustajat selvisivät haaverista kuitenkin vaurioitta.

IFK Mariehamnin kauden ehdoton valopilkku oli lopullisen läpimurron tehnyt Albion Ademi. Ademi valittiin sarjan elokuun pelaajaksi, ja hän löysi tiensä myös Pallokoplan sekä SuomiFutiksen valitsemiin kauden tähdistöihin.

Muita IFKM:n pelaajia ei kauden aikana kuukauden joukkueisiin valittukaan. Ademi teki 22 ottelussa 14 maalia ja antoi kolme maalisyöttöä. Itseluottamus oli ajoittain taivaissa, sillä Ademi ei arkaillut haastaa puolustajia lainkaan tai kokeilla laukaustaan kauempaakin – siksi tuloksena olikin joitain erittäinkin komeita maaleja.

Kun yksi pelaaja tekee pyöreästi puolet joukkueensa maaleista, ei hänen merkitystään tarvitse erikseen alleviivata. Kääntöpuolena IFK Mariehamnin Ademi-riippuvuus saattoi käydä joukkueelle myös taakaksi.

Syksyn puolella Ademi oli vastustajien palavereissa erittäin merkattu mies, ja kun Ademi pysyi kurissa, ei tehoja löytynyt muiltakaan. Toiseksi paras maalintekijä oli neljä maalia tehnyt Peter Makrillos, joka jätti seuran kauden loppusuoralla ”henkilökohtaisista syistä”.

Uuden kauden avainkysymys on ehdottomasti, miten Ademin jättämä aukko paikataan. Hankintapolitiikassa on kuitenkin oltu nähtävissä se, että tehojen toivotaan jakautuvan viime kautta tasaisemmin. Ademin merkitys on kuitenkin erittäin suuri myös IFK Mariehamnin tähän kauteen, sillä seura kuittasi hänestä Djurgårdenilta tiettävästi 170 000 – 200 000 euron siirtokorvauksen. Summa teki todella hyvää IFK Mariehamnin budjetille.

Vahvasti AIK:ssa kautensa aloittanut Saku Ylätupa floppasi viime kaudella lainalla saarilla. Kuva: Juha Tamminen.

Viime kauden takaiskuihin lukeutui kapteeni Robin Buwaldan pitkään sivussa pitänyt loukkaantuminen. Keskikesällä AIK:sta lainattu Saku Ylätupa oli suuri pettymys.

IFK Mariehamnin suurimmat ongelmat olivat puolustuspäässä – kiitos Ademin tehojen – sillä se oli sarjan toiseksi eniten maaleja päästänyt joukkue. Pahiten valkovihreitä kiusasi mestarijoukkue HJK, joka mätti kahdessa ottelussa peräti 11 maalia IFK Mariehamnin verkkoon, IFK:n onnistuttua vain kerran.

Siinä, että Ahvenanmaalla pelataan tälläkin kaudella miesten pääsarjajalkapalloa, oli ehdottomana avaintekijänä onnistumiset päävastustajia vastaan. RoPS:ia vastaan IFK Mariehamn vei pisteet 6-0 ja muita taakseen jääneitä joukkueita TPS:ää ja Hakaa vastaan 4-1. Yläpuolelleen sijoittuneista joukkueista IFK Mariehamn sai vain kaksi voittoa, SJK:sta ja Interistä.

Mitä siirtoja IFK Mariehamn teki talvella? Entä ketkä jättivät joukkueen kauden jälkeen? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla talven siirrot ja pelaajalista”]

Olet kausiennakon sivulla 2.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Yksi pelaajamyynti antoi paljon mahdollisuuksia

Albion Ademin myynti kartutti IFK Mariehamnin kassaa varsin mukavasti. Kuva: Juha Tamminen.

Kaikkein tärkein muutos IFK Mariehamnin joukkueessa on tietenkin Albion Ademin lähtö Djurgårdeniin, sillä viime kaudella Ademi oli Grönvittille kaikki kaikessa. Koko seuran lähitulevaisuuden kannalta oli erittäin tärkeää, että Ademin kanssa tehtiin alkusyksystä jatkosopimus.

Jo silloin todettiin melko suoraan, että se ei välttämättä suinkaan tarkoita Ademin jäämistä seuraan, vaan siten haluttiin varmistaa, että laitahyökkääjästä saadaan kunnon siirtokorvaus. Kuten lopulta sitten saatiinkin.

Puolustuspään osalta muutokset ovat olleet suhteellisen pieniä. Laitapuolustajat Kalle Taimi (TPS) ja Lassi Järvenpää (Inter) lähtivät Turkuun, ja uusina pelaajina joukkueeseen ovat saapuneet kokenut ruotsalaistoppari Calle Svensson sekä Veikkausliigasta jo entuudestaan tuttu brasilialainen Alan Henrique.

34-vuotias Svensson on tehnyt uransa Ruotsin toiseksi ja kolmanneksi korkeimmilla sarjatasoilla. Alan Henrique puolestaan pelasi kelpo kauden Interissä vuonna 2017 ja lähti sitten Indonesiaan. Sieltä matka jatkui Portugaliin ja viime kaudeksi Albaniaan, josta hän palasi nyt Suomeen. Brasilialainen teki IFK Mariehamnin kanssa sopimuksen vasta maaliskuun lopussa täydentäen joukkueen. Sopeutumisaika on siis ollut lyhyt.

Keskikentän keskusta on myllätty Mariehamnissa melko pitkälle uusiksi. Henkilökohtaisista syistä seuran jo lokakuun lopussa jättänyt Peter Makrillos pelaa ensi kaudella Bulgariassa, Maximo Tolonen siirtyi Ilveksen kautta Gnistaniin, Johannes Laaksonen palasi kotikonnuilleen Kotkaan, Gustaf Backaliden värvättiin SJK:hon ja lupaava Joel Karlström lainattiin maaliskuun lopussa Ruotsin neljännelle sarjatasolle Husqvarna FF:ään. Makrillos ja Backaliden ovat selkeimmät menetykset, sillä muiden rooli jäi viime kaudella melko pieneksi.

Paperilla IFK Mariehamnin keskikenttä on viime kaudesta vahvistunut, sillä hankinnoissa on suuri potentiaali. Interistä lainatulta Elias Mastokankaalta sopii odottaa ”ademimaista” läpimurtokautta, ja Mastokangas onkin väläytellyt Suomen Cupissa jo mukavasti.

”Masto” pelasi hyvin jo viime kaudella Interissä, mutta turkulaisseurassa kilpailutilanne on osoittautunut liian kovaksi pelipaikan vakiintumiseen. Inter kuitenkin odottaa Mastokankaalta paljon, sillä lainapestin yhteydessä julkistettiin myös pitkä jatkosopimus. Ikää miehellä on vasta 20 vuotta, mutta hän on jo tehnyt Interin edustusjoukkueessa 42 ottelussa kuusi maalia.

Joel Mattsson puolestaan palasi IFK Mariehamniin Helsingin IFK:sta. Mattsson nousi IFK Mariehamnin veikkausliigamiehistön vakiopelaajaksi jo 18-vuotiaana kaudella 2017, mutta vietti kaksi edellistä kautta HIFK:ssa. Jo 88 ottelun kokemus Veikkausliigasta. Matsson pelaa saarilla lainasopimuksella tanskalaisesta Vejlestä.

28-vuotias senegalilainen Emile Paul Tendeng saapuu Ahvenanmaalle 101 ottelun veikkausliigakokemuksella. Tendeng valittiin kaudella 2016 Veikkausliigan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi, mutta sen jälkeen käyrä on ollut laskeva. Etenkin viime kausi Ilveksessä oli vaikea, sillä Tendeng pelasi vain 321 minuuttia Veikkausliigaa ilman tehomerkintöjä. Hakee nyt uralleen uutta nousua IFK Mariehamnissa.

Emile Paul Tendeng hakee uutta nostetta uralleen Ahvenanmaalta. Kuva: Getty Images.

Kiinnostava pelaaja voi olla myös 20-vuotias Serie A -seura Parman junioreista saapunut Moussa Koné.

Joukkueen kaksi kenties tärkeintä hankintaa ovat kuitenkin kokeneet Allsvenskan-pelaajat, 35-vuotias keskikentän pohjapelaaja Mohammed Abubakari ja 32-vuotias kärkimies Kennedy Igboananike. Ghanan A-maajoukkueessakin kolme ottelua pelannut Abubakari on pelannut Ruotsin pääsarjassa kaikkiaan komeat 183 ottelua sekä muinoin myös neljä kautta Kreikan Superliigaa. Abubakari pelasi viime kaudellakin 23 ottelua Allsvenskanissa, joten tuoreitakin näyttöjä korkealla tasolla pärjäämisestä on.

Kovat ovat tilastot myös nigerialaishyökkääjä Kennedyllä, sillä hän on pelannut urallaan 168 ottelua Allsvenskania ja 56 peliä MLS:ää. Parhaalla kaudellaan vuonna 2013 Kennedy teki AIK:lle Allsvenskanissa 14 maalia.

Näiden kahden konkarin CV:t ovat Veikkausliigan ulkomaalaishankinnoiksi erittäin kovat. Siinä, missä IFK Mariehamn on tuonut Veikkausliigaan viime vuosina vahvistuksia esimerkiksi Ruotsin kolmannelta ja neljänneltä sarjatasolta, sai se nyt haaviinsa kaksi pelaajaa korkeimmalta sarjaportaalta Allsvenskanista. Abubakariin ja Igboananikeen kohdistuvat todella korkeat odotukset.

Viime kauden joukkueeseen hankittujen laitahyökkääjien Dmytro Bilonogin, Yvan Yaganin, Alain Richard Ebwellen ja Saku Ylätuvan näytöt jäivät liki olemattomiksi (kolme ensinmainittua poistuivat ryhmästä jo kesken kauden), joten laitapelaamiseen toivotaan tällä kaudella terävyyttä muun muassa Mastokankaan hankinnan kautta.

Tendengin tavoin uutta nousua hakee toinen Ilveksestä tullut pelaaja Eero Tamminen, jonka kaksi viimeistä kautta ovat menneet pahasti alakanttiin. Potentiaalinsa JJK-kasvatti on Veikkausliigassa jo näyttänyt, mutta jostain pitäisi löytää viimeistelyyn tehoja.

Kaudella 2020 IFK Mariehamnin kärkimiesosasto oli erittäin kapea, sillä syksyllä upean uransa päättänyt Akseli Pelvas oli joukkueen ainoa puhdas kärkimies. Siksi myös Ademi pelasi paljon piikissä luontaisemman laitahyökkääjän tontin sijaan. Nyt kärkeen on enemmän vaihtoehtoja, kun sisään on tuotu Igboananiken lisäksi TPS:ssä viime kaudella väläytellyt norsunluurannikkolainen Muhamed Tehe Olawale sekä futiskiertolainen Vahid Hambo.

Paljon puhetta, vähän näyttöjä. Joko nyt Vahid Hambo löytäisi tehot? Kuva: Juha Tamminen.

26-vuotias Hambo oli tekemässä vahvaa läpimurtoa Interissä jo vuonna 2015 ja kolkutteli jo maajoukkueenkin portteja, mutta polvivamma jarrutti sitten uraa. Hakenut uutta läpimurtoa SJK:sta, RoPS:sta, Romaniasta, Liettuasta ja FC Lahdesta, mutta jokohan huipputehot löytyisivät vihdoin taas Maarianhaminassa? Hambosta kohistaan hämmästyttävän paljon siihen nähden, että hyökkääjän yhden kauden maaliennätys sarjaotteluista on edelleen vain neljä maalia (joskin vain kuudessa ottelussa vuonna 2015).

Ademin saappaat ovat valtavan isot täytettäväksi, mutta muuten IFK Mariehamn vaikuttaa paperilla jopa vahvistuneelta. Keskikentälle on tarjolla monta erilaista vaihtoehtoa, ja kärkimiesosastolla käydään kovaa kilpailua minuuteista. Erityisen leveä pelaajamateriaali ei ole vieläkään, joten pahoihin loukkaantumisiin ei ole varaa.

Ensimmäisen vakavan loukkaantumisen joukkue koki jo muutama viikko ennen sarjan alkua, kun oikea laitapuolustaja Aapo Mäenpää loukkasi jalkaansa harjoituksissa niin pahasti, että joutui leikkauspöydälle. Mäenpäällä on edessään monta kuukautta kestävä kuntoutusjakso.

Paikkaajaksi IFK Mariehamn lainasi KuPS:sta neljän kuukauden kontrahdilla Jiri Nissisen, joka saattoi olla tähän lähtöön erinomainen tuuraaja. Ulkomailta korvaajaa ei voitukaan etsiä, jotta joukkue pysyisi homegrown-säännön raameissa.

Pelaajalista

[table id=5]

Pelaajasiirrot – saapuneet

Calle Svensson, 34 vuotta, kp
Mistä? Västerås SK (Ruotsi)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Alan Henrique, 29 vuotta, kp
Mistä: Bylis Ballsh (Albania)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Mohammed Abubakari, 35 vuotta, pkk
Mistä? Helsingborg (Ruotsi)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Emile Paul Tendeng, 28 vuotta, hkk
Mistä? Ilves
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Eero Tamminen, 25 vuotta, vlh
Mistä? Ilves
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Vahid Hambo, 26 vuotta, kh
Mistä? FC Lahti
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Kennedy Igboananike, 32 vuotta, kh
Mistä? IK Sirius (Ruotsi)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Elias Mastokangas, 20 vuotta, hkk
Mistä? FC Inter Turku
Laina, kausi 2021

Joel Mattsson, 22 vuotta, okk
Mistä? Vejle BK (Tanska)/HIFK
Laina, kausi 2021

Muhamed Tehe Olawale, 22 vuotta, kh
Mistä? Parma (Italia)/TPS
Laina, kausi 2021

Moussa Kone, 20 vuotta, kk
Mistä? Parma U19 (Italia)
Laina, sopimus 2021

Jiri Nissinen, 23 vuotta, op
Mistä: KuPS
Laina, elokuu 2021

Pelaajasiirrot – lähteneet

Tarik Hamza, 24 vuotta, kp
Mihin? Umeå FC (Ruotsi)
Pysyvä siirto

Kalle Taimi, 29 vuotta, lp
Mihin? TPS
Pysyvä siirto

Lassi Järvenpää, 24 vuotta, lp
Mihin? FC Inter Turku
Pysyvä siirto

Peter Makrillos, 25 vuotta, kk
Mihin? Slavia Sofia (Bulgaria)
Pysyvä siirto

Gustaf Backaliden, 23 vuotta, kk
Mihin? SJK
Pysyvä siirto

Johannes Laaksonen, 30 vuotta, kk
Mihin? KTP
Pysyvä siirto

Albion Ademi, 22 vuotta, vlh
Mihin? Djurgården (Ruotsi)
Pysyvä siirto

Maximo Tolonen, 20 vuotta, hkk
Mihin? Gnistan
Pysyvä siirto

Joel Karlström, 19 vuotta, kk
Mihin? Husqvarna FF (Ruotsi)
Laina

Saku Ylätupa, 21 vuotta, lh
Mihin? AIK (Ruotsi)
Paluu lainalta

Akseli Pelvas, 32 vuotta, kh
Mihin? Lopetti uransa

Ketkä ovat IFK Mariehamnin suurimmat tähdet? Entä kuka lyö läpi ensi kaudella? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla tähtipelaajien esittely ja läpimurtopelaaja”]

Olet kausiennakon sivulla 3.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Tähdet

Robin Buwalda

Hollantilaistoppari aloittaa IFK Mariehamnissa jo kolmannen kautensa. Muodosti toissa kaudella erinomaisen duon Rick Kettingin kanssa, mutta Ketting siirtyi viime kaudeksi FC Interiin.

Robin Buwalda on IFK:n johtaja kentällä ja sen ulkopuolella. Kuva: Juha Tamminen.

Buwalda on myös joukkueensa kapteeni, ja kantaa erittäin suurta vastuuta takalinjojen pitävyydestä. Ei juhli tehoilla, mutta on varma puolustuspäässä, ja se on tärkeintä. Pelannut taannoin myös 20 ottelua Hollannin pääsarjassa.

Mohammed Abubakari

Erittäin rutinoitunut ja kokenut keskikentän pohjapelaaja on parhaimmillaan erinomainen vahvistus Veikkausliigaan. Vaikka ikää alkaa olla, pelasi viime kaudellakin isoja minuutteja Allsvenskanissa.

Mohammed Abubakarin kohdalla on valtavat odotukset. Kuva: Juha Tamminen.

Tulee Mariehamniin tavallaan Daniel Sjölundin tontille, joka jäi viime kaudella oikeastaan täyttämättä. Tituleerattiin pelaajasopimuksen julkistuksen yhteydessä joukkueen ”kenraaliksi”. Kertoo odotusarvoista paljon.

Läpimurtopelaaja – Muhamed Tehe Olawale

Nuori norsunluurannikkolainen väläytteli syksyllä hienosti Veikkausliigasta pudonneen TPS:n riveissä ja sai palkinnokseen jatkaa pääsarjatasolla tänä vuonnakin. Olawale pelaa IFK Mariehamnissa Moussa Konen tavoin seuran tammikuussa aloittaman Parma-yhteistyön kautta. Jos yhteistyö tuo tällä kaudella tuloksia, voi IFK Mariehamnille olla siitä tulevina vuosina vielä paljonkin iloa.

Parmasta lainasopimuksella tullut Muhamed Tehe Olawale väläytteli viime kaudella TPS:ssä. Kuva: Juha Tamminen.

Grönvittin hyökkäyksessä on erittäin mielenkiintoinen kilpailutilanne, ja ainakin alkuvuoden perusteella Olawale voi olla kärkimieshierarkiassa jopa yllättävänkin vahvoilla.

Suuret odotukset kohdistuvat myös Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkuepelaaja Elias Mastokankaaseen, joka on väläytellyt taitojaan Veikkausliigassa jo usein. Mastokankaalla oli vaikeuksia vakiinnuttaa paikkaansa Interin avauskokoonpanossa, mutta Grönvittissä on iso vastuu tarjolla.

Sopimus Interin kanssa jatkuu aina vuoden 2023 loppuun. Täydet mahdollisuudet astella edellisen Interistä saapujan jäljillä ja tehdä Ahvenanmaalla ademimainen läpimurto.

Miten IFK Mariehamn pelaa ja minkälaisella ryhmityksellä? Entä mikä on IFK Mariehamnin ihanneavaus? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla valmennus, peliryhmitys sekä ihanneavaus”]

Olet kausiennakon sivulla 4.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Viime kaudella liikaa yhden kortin varassa – saako Lukas Syberyjski ryhmästään nyt enemmän irti?

Syberyjskin ensimmäinen kausi oli rimpuilua, onko pelaaminen ottanut kehitysaskelia? Kuva: Juha Tamminen.

Valmennusryhmä

  • Päävalmentaja: Lukas Syberyjski
  • Valmentaja: Daniel Norrmén
  • Kunto- ja fysiikkavalmentaja: Nils Lindgren
  • Maalivahtivalmentaja: Johan Sundman

IFK Mariehamn lähtee uuteen kauteen viime kaudelta tutussa valmennuksessa. Etenkin kunto- ja fysiikkavalmentaja Nils Lindgreniltä vaaditaan tälläkin kaudella paljon, sillä joukkueen kokoonpano on etenkin puolustuskaluston osalta melko kapea. Lindgren on Syberyjskin kiinnitys tiimiin, sillä herrat tekivät vuosien ajan yhteistyötä jo Ruotsissa.

39-vuotias Syberyjski on edelleen Veikkausliigan tuntemattomimpia valmentajia, sillä hän sai sopimuksen IFK Mariehamnin käskyttäjäksi melko vaatimattomalla CV:llä. Puolassa syntynyttä ruotsalaista on kehuttu älykkääksi, moderniksi valmentajaksi, joka ohjeistaa pelaajaryhmäänsä hyvin humaanilla otteella.

Daniel Norrmén ja valmennusnelikon ainoa suomalainen Johan Sundman tuntevat IFK Mariehamnin toimintakulttuurin ja työympäristön hyvin, sillä molemmat ovat seuran entisiä pelaajia. Sundman listataan 43-vuotiaana edelleen yhdeksi jäseneksi joukkueen maalivahtinelikkoa.

Tehdyt pelaajahankinnat antaisivat hieman osviittaa siitä, että IFK Mariehamn pyrkisi tällä kaudella aiempaa nopeampaan suunnanmuutospeliin ja aktiivisempaan hyökkäyspeliin. Saa nähdä, onnistuuko, vai joutuuko Syberyjski pakonkin edessä ohjeistamaan joukkueensa vetäytymään alas.

Vaikka Syberyjskin debyyttikausi Veikkausliigassa alkoikin hyvin, oli kauden jälkipuolisko niin heikko, että jopa sarjapaikka oli lopulta vaarassa. Kausi 2021 ratkaisee luonnollisesti myös miehen valmentajauran lähivuosien suunnan. Mariehamnilla on tälläkin kaudella paperilla sen verran hyvä miehistö, ettei sarjapaikan säilyttäminen pitäisi olla ylivoimainen tehtävä. Se on myös Syberyjskin jatkolle luonnollinen minimivaatimus.

Parhaimmillaan IFK Mariehamn voi taistella paikasta jopa ylempään loppusarjaan, ja jos se tavoite onnistuu, voi Syberyjski saada palkinnokseen myös jatkosopimuksen. Toistaiseksi Syberyjskin valmennusosaamisesta ei olla vielä kautta maan täysin vakuututtu, joten nyt on näyttöjen aika.

Peliryhmitys – muoto

IFK Mariehamn käytti kaudella 2020 pääasiassa kahta eri pelitapaa: 4-4-2:ta kahdella keskikentän pohjapelaajalla ja Syberyjskin aiemminkin suosimaa 3-4-3-järjestelmää. Molempiin muotoihin on palikoita mukavasti tälläkin kaudella, mutta voi olla, että lähtökohtaisesti käytössä on juuri 3-4-3. Näin saadaan keskikentän keskustan vahvoista pelaajista kenties paras hyöty irti.

Varsinainen laitapakkiosasto on IFK:lla melko kapea, ja toppariosastolla tarjontaa sen sijaan on. Todennäköisesti muodostelma tulee kuitenkin vaihtelemaan riippuen siitä, ketä vastaan pelataan ja missä jamassa joukkueen pelaajatilanne on. IFK:lle on vain eduksi, että selkäytimestä löytyy kaksi vaihtoehtoista pelitapaa, mikä sallii muuntautumisen myös kesken ottelun.

Hyökkäystrion kilpailutilanne on lähtökohtaisesti kova, sillä kolmikosta Hambo, Olawale ja Igboananike paikka avauksessa löytyy korkeintaan kahdelle per ottelu. Laajuus on kuitenkin pelkästään hyvä asia, sillä viime kaudesta poiketen IFK:lla voi olla tällä kaudellakin penkiltäkin tarjolla maalintekovoimaa.

Lähtötilanteessa Kennedy Igboananike aloittanee piikissä ja Olawale oikeana laitahyökkääjänä. Elias Mastokangas sopeutuu hyvin sekä kymppipaikalle että laitaan, joten kauden alussa hän löytänee itsensä Albion Ademilta vapautuneelta tontilta vasemmasta laidasta.

Hyökkäyspään pelaajista Sjöroos, Hambo ja Tamminen kärsivät kauden alla loukkaantumisista. Kaksi ensinmainittua saattavat kuntoutua jo kauden avaukseen, mutta Tamminen lienee vielä hieman pidemmän aikaa poissa.

Keskikentän keskustan pelipaikoista taistelevat Mohammed Abubakari, Emile Paul Tendeng, Niilo Mäenpää ja Yanga Baliso. Etusijalla lienevät kauden alkaessa Abubakari ja Mäenpää.

Riku Sjöroos aloittanee useimmiten oikealla laidalla, jos IFKM käyttää 3-4-3-taktiikkaa. Hänet haastaa Aapo Mäenpään poissaolessa KuPS:sta lainattu Jiri Nissinen. Vasemmalle on tarjolla Eero Tamminen sekä paljon kokenut ja voittanut laitapuolustaja Mikko Sumusalo. Lähtökohtaisesti paikka on Sumusalon.

IFK Mariehamnin joukkueessa on ainakin paperilla neljä Veikkausliigan standardit täyttävää keskuspuolustajaa. Jos kolmen topparin taktiikalla mennään, on Buwalda, Alan Henrique ja Svensson kokenut trio, johon voi luottaa. Myös nuori Frankline Okoye saa taatusti runsaasti minuutteja.

Maalissa saa tälläkin kaudella huhkia mielin määrin Oskari Forsman, joka on ollut Veikkausliigan peliaikakuningas kahdella kaudella putkeen. Forsman on kehittynyt kypsemmälläkin iällä, mutta taso ailahtelee edelleen liikaa. On parhaimmillaan loistava, mutta parasta tasoa vaaditaan usein, sillä IFK Mariehamnin maalilla torjuntatöitä tulee riittämään. Pelaa kovalla itseluottamuksella, mutta on myös hyvin kriittinen itseään kohtaan. Suorasanainen veräjänvartija ja kenttien väriläiskä.

IFK Mariehamnin ihanneavaus (3-4-3)

IFK Mariehamnin ihanneavauskokoonpano kaudella 2021.

Monenneksi IFK Mariehamn sijoittuu ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta”]

Olet kausiennakon sivulla 5.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Sarjapaikan on säilyttävä – parhaimmillaan keskikastiin

Viime kauden kaltaista sulamista tuskin nähdään. Kuva: Juha Tamminen.

Sija: 8

Albion Ademi oli viime kaudella yksi koko sarjan parhaista pelaajista, joten joukkueen johtavan pelaajan lähdettyä on ollut pakko uudistua. Kauden 2020 jälkipuoliskolla kävi kuitenkin karulla tavalla ilmi, että IFKM oli liikaakin Ademista riippuvainen.

Paperilla joukkueen puolustuspää ja etenkin keskikentän keskusta ovat viime kautta paremmassa jamassa. Olennaisinta on kuitenkin se, että tulivoimaa on pyritty löytämään selvästi enemmän. Se, että muut kuin Ademi tekivät viime kauden 22 ottelussa yhteensä vain 15 maalia, oli hyvin vaatimaton suoritus. Nyt Kennedyn, Hambon ja Olawalen toivotaan auttavan maalinteko-ongelmissa.

Mukiinmenevän alkukauden jälkeen oli lähes järkytys, että IFK Mariehamn ajautui viime syksynä aivan putoamiskarsintojen partaalle. Sama ei saa nyt toistua.

Joukkueen runko saatiin kasaan melko hyvissä ajoin, joskaan nimekkäimmät hankinnat Abubakari, Kennedy ja Alan Henrique eivät vielä Suomen Cupissa ehtineet pelata. IFK Mariehamnin pitäisi säilyttää sarjapaikkansa suhteellisen kivuttomasti, ja jos kaikki menee nappiin, taistelee se jopa paikasta yläloppusarjaan.

Mahdollisuudet

IFK Mariehamnin tekemät pelaajahankinnat vaikuttavat pääasiassa hyvin järkeviltä. Mohammed Abubakari on parhaimmillaan juuri se keskikentän kenraali, fiksu dajasjölundmainen pelin rauhoittaja, jota joukkue on kaivannut. Nigerialainen Kennedy on puolestaan osoittanut vuosien saatossa osaavansa viimeistellä, joten jos tehot ovat tallella, voivat maalinteko-ongelmat olla takana.

Täyttääkö lainalle saapunut Elias Mastokangas Albion Ademin saappaat? Kuva: Juha Tamminen.

Elias Mastokankaalle avautuu Maarianhaminassa samanlainen tilaisuus läpimurtoon kuin toiselle turkulaistaustaiselle, Albion Ademille viime vuonna. Moni pelaaja on käynyt hakemassa Ahvenanmaalta uutta vauhtia uralleen, ja tässä pisteessä ovat nyt Vahid Hambo, Eero Tamminen ja Emile Paul Tendeng.

IFK Mariehamn kohtaa kolmessa toukokuun kotiottelussaan AC Oulun, Hakan ja Lahden. Vaikka ottelut pelataan näillä näkymin ilman katsojia, olisi pistepussin syytä karttua näissä peleissä kunnolla, jotta startti kauteen olisi onnistunut.

Haasteet

19 kenttäpelaajaa on edelleen melko rajallinen määrä joukkueessa intensiivisen kauden aikana. Etenkin laitapuolustajille ja wingbackeille on laihanlaisesti korvaajia, jos loukkaantumisia sattuu.

Seurajohto on toki osoittanut aiempina vuosina olevansa valmis reagoimaan, jos paikkaajille on tarvetta, mutta kesken kauden tulevissa vahvistuksissa on aina kysymysmerkkinsä. Myös Oskari Forsmanin pysyminen kunnossa on erittäin tärkeää, sillä kakkosvahti Marc Nordqvist on pelannut sarjaottelun viimeksi kesäkuussa 2018.

Joukkueessa on nyt uusia potentiaalisia maalintekijöitä, mutta onnistuuko pelinrakentelu materiaaliltaan kovatasoisempia nippuja vastaan? Kennedy, Hambo ja kumppanit eivät viimeistele, jollei tarjoilu pelaa.

Iso ruutu on varattu Emile Paul Tendengille, jonka olisi tärkeää päästä muutaman vuoden takaiselle tasolleen. Elias Mastokangas sai myös Interissä mukavasti pelintekovastuuta, mutta ei ollut vielä valmis eturiviin. Tapahtuuko lopullinen läpimurto Maarianhaminan vihreävalkoisissa?

[td_block_11 custom_title=”IFK Marieamn -uutiset” tag_slug=”ifk-mariehamn” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”]