IFK Mariehamn -kausiennakko 2021: Paletti meni uusiksi – yksi sarjan kovimmista hankinnoista pelastaa paljon

© Kuva: Juha Tamminen

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo
IFK Mariehamn
 • Perustettu: 1935 (seura 1919)
 • Stadion: Wiklöf Holding Arena
  • Kapasiteetti: 1 637
 • Pelaajabudjetti kaudella 2021: 561 013 euroa
 • Kotiasu: Valkoinen
 • Vierasasu: Vihreä
 • Mestaruudet: 1
 • Hopeaa: –
 • Pronssia: –

Karmea loppukausi oli viedä mennessään

IFK Mariehamn välttyi niukasti putoamistaistelulta viime kaudella. Kuva: Juha Tamminen.
 • Veikkausliiga: yhdeksäs
 • Pisteet: 23
 • 6 voittoa, 5 tasapeliä, 11 tappiota
 • Maaliero 29-43
 • Suomen Cup: jäi alkulohkonsa viimeiseksi saldolla 0-2-3

IFK Mariehamnissa oli totuttu luottamaan samaan valmentajaan pitkän aikaa. Pekka Lyyski valmensi saarelaisia peräti 14 kauden ajan vuosina 2002-2015, kunnes lopetti valmentajauransa syksyllä 2015 eurooppalaisittainkin erittäin pitkään jatkuneen pestin jälkeen.

Lyyskin työtä jatkoi kausien 2016-2019 ajan Peter Lundberg, joka oli ennen päävalmentajapestiään toiminut jo neljän kauden ajan Lyyskin apulaisvalmentajana. Lundbergin ja Kari Virtasen valmennuksessa IFK Mariehamn voittikin sensaatiomaisesti Veikkausliigan kaudella 2016.

Kun Lundberg siirtyi syksyllä 2019 Palloliiton hommiin alle 19-vuotiaiden maajoukkuevalmentajaksi, piti Maarianhaminaan löytää uusi mies. Valinnasta tuli yllätyksellinen, sillä uudeksi käskyttäjäksi löytyi suurelle yleisölle tuntematon Lukas Syberyjski, 38, joka oli aiemmin valmentanut lähinnä ruotsalaisseurojen juniorijoukkueita sekä puolikkaan kauden ajan Ruotsin toiselta sarjatasolta pudottanutta IK Frejtä. Syberyjski sai IFK Mariehamnilta suoran kaksivuotisen sopimuksen, jonka toinen kausi on nyt meneillään.

Heikosti menneen Suomen Cupin lohkovaiheen jälkeen IFK Mariehamn sai viime vuonna muiden joukkueiden tavoin lisää valmistautumisaikaa koronapandemian pitkitettyä kauden alkua. Se tuntui tehneen hyvää, sillä joukkueen valmius oli hieman parempi kauden vihdoin startattua heinäkuussa.

Kauden ensimmäisen voittonsa Grönvitt haki kolmannella kierroksella Seinäjoelta. Sesongin paras jakso koitti elokuussa, kun IFK voitti neljä peliä viidestä peräkkäisestä. Kotona kaatuivat Inter, TPS ja RoPS, ja lisäksi saarelaiset hakivat täyden pistepotin Rovaniemeltä. Frans Grönlundin puskema 3-2-voittomaali syntyi dramaattisesti lisäajan kolmannella minuutilla. Grönlund oli vaihdettu kentälle vain hetkeä aiemmin, ja hän pelasi kaudella vain 41 minuuttia, mutta tuo maali osoittautui kauden lopussa erittäin arvokkaaksi.

Toisen RoPS-voiton jälkeen IFK Mariehamn nousi hetkeksi jopa sarjan viidenneksi, tasan kauden puolivälissä. Kauden jälkipuoliskosta tuli kuitenkin erittäin vaikea. Kymmenen seuraavaa ottelua kartuttivat IFK:n pistesaalista vain kolmella pisteellä, kun se pelasi kolme tasapeliä ja hävisi sitten peräti kuusi ottelua putkeen. Niin varmalta kuin sarjapaikka olikin näyttänyt jo kauden puolivälissä, löysi IFK Mariehamn itsensä yllättäen putoamiskamppailusta.

Voi hyvin olla, että loppusarjojen peruminen eri joukkueiden (myös IFK Mariehamnin) koronakaranteenien ja koko maan pahenevan tautitilanteen takia pelasti jopa IFK Mariehamnin veikkausliigapaikan. Säännöt olivat kuitenkin kaikille samat, ja urheilullisesti IFKM oli 22 kierroksen sarjassa etevämpi kuin Ykköseen pudonneet TPS ja RoPS.

Oskari Forsman torjui IFK Mariehamnille sarjapaikan. Kuva: Juha Tamminen.

Sarjapaikan pelasti loppusarjojen perumisen lisäksi myös kokenut maalivahti ja sarjan kahden viime kauden peliaikakuningas Oskari Forsman, joka teki muutaman upean ja huipputärkeän torjunnan päätöskierroksen 1-0-voitossa Hakasta. Vasta tämä voitto sinetöi IFK Mariehamnin säilymisen.

Yhden kauden tärkeimmistä uutisistaan IFK Mariehamn julkaisi jo huhtikuussa, kun paikallinen miljonääri Anders Wiklöf ryhtyi henkilökohtaisesti joukkueen pääsponsoriksi koronakriisin keskellä.

Synkempi sivu IFK Mariehamnin kauden tarinassa oli sen sijaan joukkueen entisen pelaajan vakava rikosepäily kolmesta raiskauksesta ja yhdestä pahoinpitelystä. Seura irtisanoi välittömästi pelaajan sopimuksen rikosepäilyn tultua toukokuussa julki. Heinäkuussa hänelle langetettiin neljän vuoden vankeustuomio.

Erikoinen kuriositeetti kaudessa oli myös IFK Mariehamnin paluumatka Ahvenanmaalle HIFK:ta vastaan pelatun vierasottelun jälkeen, kun Viking Amorella ajoi matkalla karille. Niin joukkue kuin kaikki muutkin matkustajat selvisivät haaverista kuitenkin vaurioitta.

IFK Mariehamnin kauden ehdoton valopilkku oli lopullisen läpimurron tehnyt Albion Ademi. Ademi valittiin sarjan elokuun pelaajaksi, ja hän löysi tiensä myös Pallokoplan sekä SuomiFutiksen valitsemiin kauden tähdistöihin.

Muita IFKM:n pelaajia ei kauden aikana kuukauden joukkueisiin valittukaan. Ademi teki 22 ottelussa 14 maalia ja antoi kolme maalisyöttöä. Itseluottamus oli ajoittain taivaissa, sillä Ademi ei arkaillut haastaa puolustajia lainkaan tai kokeilla laukaustaan kauempaakin – siksi tuloksena olikin joitain erittäinkin komeita maaleja.

Kun yksi pelaaja tekee pyöreästi puolet joukkueensa maaleista, ei hänen merkitystään tarvitse erikseen alleviivata. Kääntöpuolena IFK Mariehamnin Ademi-riippuvuus saattoi käydä joukkueelle myös taakaksi.

Syksyn puolella Ademi oli vastustajien palavereissa erittäin merkattu mies, ja kun Ademi pysyi kurissa, ei tehoja löytynyt muiltakaan. Toiseksi paras maalintekijä oli neljä maalia tehnyt Peter Makrillos, joka jätti seuran kauden loppusuoralla ”henkilökohtaisista syistä”.

Uuden kauden avainkysymys on ehdottomasti, miten Ademin jättämä aukko paikataan. Hankintapolitiikassa on kuitenkin oltu nähtävissä se, että tehojen toivotaan jakautuvan viime kautta tasaisemmin. Ademin merkitys on kuitenkin erittäin suuri myös IFK Mariehamnin tähän kauteen, sillä seura kuittasi hänestä Djurgårdenilta tiettävästi 170 000 – 200 000 euron siirtokorvauksen. Summa teki todella hyvää IFK Mariehamnin budjetille.

Vahvasti AIK:ssa kautensa aloittanut Saku Ylätupa floppasi viime kaudella lainalla saarilla. Kuva: Juha Tamminen.

Viime kauden takaiskuihin lukeutui kapteeni Robin Buwaldan pitkään sivussa pitänyt loukkaantuminen. Keskikesällä AIK:sta lainattu Saku Ylätupa oli suuri pettymys.

IFK Mariehamnin suurimmat ongelmat olivat puolustuspäässä – kiitos Ademin tehojen – sillä se oli sarjan toiseksi eniten maaleja päästänyt joukkue. Pahiten valkovihreitä kiusasi mestarijoukkue HJK, joka mätti kahdessa ottelussa peräti 11 maalia IFK Mariehamnin verkkoon, IFK:n onnistuttua vain kerran.

Siinä, että Ahvenanmaalla pelataan tälläkin kaudella miesten pääsarjajalkapalloa, oli ehdottomana avaintekijänä onnistumiset päävastustajia vastaan. RoPS:ia vastaan IFK Mariehamn vei pisteet 6-0 ja muita taakseen jääneitä joukkueita TPS:ää ja Hakaa vastaan 4-1. Yläpuolelleen sijoittuneista joukkueista IFK Mariehamn sai vain kaksi voittoa, SJK:sta ja Interistä.

Mitä siirtoja IFK Mariehamn teki talvella? Entä ketkä jättivät joukkueen kauden jälkeen? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

Seuraavalla sivulla talven siirrot ja pelaajalista


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

 • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
 • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
 • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.