Ilves-kausiennakko 2021: Nuorten miesten joukkue on tietoinen riski ja kauden suurin pettymys

© Kuva: Juha Tamminen

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo
Tampereen Ilves
 • Perustettu: 1931
 • Stadion: Tammelan Stadion (Ratinan stadionilla evakossa)
  • Kapasiteetti: Uudistettu Tammela 8 000, Ratina 16 800
 • Pelaajabudjetti kaudella 2021: 650 000 euroa
 • Kotiasu: Keltainen
 • Vierasasu: Vihreä
 • Mestaruudet: 1
 • Hopeaa: 1
 • Pronssia: 2

Kausi 2020 oli tamperelaisittain tyydyttävä

Ilves voi olla tyytyväinen kauteen 2020. Kuva: Juha Tamminen.
 • Veikkausliiga: 5.
 • Pisteet: 36
 • 10 voittoa, 6 tasapeliä, 6 tappiota
 • Maaliero 37-29
 • Suomen Cup: puolivälierät

Suomen Cupin mestaruuden uusinta jäi haaveeksi, kun Pirkanmaan paikallisvastustaja FC Haka oli puolivälierävaiheessä vahvempi maalein 1-0. Alkuvuosi sujui kuitenkin muuten pelillisessä mielessä lupauksia herättävästi.

Liigakauden alku oli Ilvekseltä tunteiden vuoristorataa. IFK Mariehamn kaatui avausottelussa 4-3 ja TPS kukistui seuraavassa pelissä 1-0, vaikka Ilves pelasi yli kaksi kolmasosaa ottelusta yhden vajaalla. Kolmannella kierroksella tuli kuitenkin kylmää kyytiä, kun FC Inter oli Turussa tyly isäntä lukemin 5-1. Sen jälkeen Ilves sai odotella seuraavaa täyttä pistepottiaan lähes kuukauden.

Kauden puoliväliin mennessä Ilves oli voittanut neljä ottelua, ja seuraavaksi olisi pitänyt kaataa irlantilainen Shamrock Rovers Euroopa-liigan karsinnoissa. Odotetusta ottelusta tuli kuitenkin kaikin puolin pannukakku, kun ilmeisen viihdyttävästä trilleristä ei saatu kunnon televisiokuvaa kotimaahan asti.

Selostaja Velja Engström sanaili itsensä suomalaisen jalkapalloselostamisen historiaan, kun hän välitti eurojännärin rangaistuspotkukilpailun tapahtumia kuuntelijoille liveseurannan avulla. Pilkkuja ammuttiin peräti 23 kappaletta, mutta Shamrock Rovers onnistui kerran useammin ja paineli jatkoon. Seuraavalla kierroksella tarjolla olisi voinut olla vähintään yhtä ikimuistoisia hetkiä, sillä irlantilaisille arvottiin vastaan AC Milan.

Ilves selvisi kuitenkin europelipettymyksestään kunnialla ja aloitti kauden jälkimmäisen puoliskon kaatamalla Hakan 2-0. Sitä seurasivat niukat tappiot Hongalle ja HJK:lle, mutta loppukauden ajan llves oli yksi sarjan parhaista joukkueista.

Kahdeksasta viimeisestä ottelustaan tamperelaiset nappasivat yhteensä 17 pistettä. Ilves olikin yksi suurimmista kärsijöistä, kun kausi lopetettiin jo runkosarjaan. Tunnelmaa synkensivät myös Ilari Mettälän ja Janne Sakselan karmivat loukkaantumiset.

Jos kannattajille olisi kautta ennen tarjottu viidettä sijaa, osa olisi ehkä loukkaantunut verisesti ja osa olisi ottanut sen vastaan ilman suurempaa vastarintaa. Viime kausi ei ollut Ilvekseltä maksimisuoritus, mutta sen ei tarvitse olla pettynytkään.

Ilves tekee vuodesta toiseen erinomaista työtä nuorten pelaajien kanssa. Lauri Ala-Myllymäki nousi Ilveksessä tähdeksi ja siirtyi vihdoin viime kauden jälkeen ulkomaille. Kuva: Juha Tamminen.

Tamperelaisten viime vuodessa oli myös paljon hyvää. Ilves taisteli kärkipään sijoista pitkälti omien kasvattien voimin ja osoitti jälleen olevansa seura, jonka strategiassa painavat paikallisuus ja vakaa talouspohja. Näitä asioita ei kannata pitää itsestäänselvyytenä.

Ilves osoitti myös, ettei se kasvata ja kouluta pelaajia ainoastaan Veikkausliiga-tasolle. Viime kauden liigaryhmään kuuluneista kotimaisista pelaajista neljä on lähtenyt ulkomaille. Ei ihan jokavuotista touhua sekään.

Mitä siirtoja Ilves teki talvella? Entä ketkä jättivät joukkueen kauden jälkeen? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

Seuraavalla sivulla talven siirrot ja pelaajalista