Tiedossa se on ollut jo joulukuulta lähtien, mutta H-hetken lähestyessä tunteet nousevat varmasti vielä pintaan. Jalkapallomaailman tunnetuimmat kaksoset – ainakin nykypelaajista – Sven ja Lars Bender nimittäin lopettavat pelaajauransa tähän kauteen. Edessä on enää lauantain kotipeli Union Berliniä ja viikkoa myöhemmin pelattava vieraspeli Borussia Dortmundia vastaan.

– Tunteet menevät vuoristorataa. Välillä pysähtyy miettimään, mitä onkaan kokenut, ja kuinka paljon muistoja ja tunteita on. Toisaalta ajattelen sitä, mikä tähän päätökseen johti. Yhdeltä kantilta mukana on kaipausta, toisaalta iloa uudesta elämästä, Lars Bender, 32, sanoi Kickerille kaksosten yhteishaastattelussa.

– Tietenkään ei ole kivaa jättää kenttiä ilman faneja. Monet ihmiset olisivat hyvästelleet meidät mielellään stadionilla, ja me tietysti heidät myös. Uran lopettamispäätös ei saisi kuitenkaan riippua siitä, millaiset jäähyväiset saa. Me olemme pelanneet 15 vuotta, mutta olemme myös heittäneet hyvästejä 15 vuoden ajan. Yhteys faneihin oli meille aina hyvin tärkeää, Sven Bender komppaa.

Benderien lopettamispäätös johtui pitkälti viime vuosina jatkuneista sitkeistä loukkaantumisista.

– Vaikka päätös olikin vaikea tehdä, lopulta järki voitti ja päätin suojella itseäni. Minulla oli viime vuosina jatkuvasti loukkaantumisia, joiden vuoksi en voinut pelata säännölllisesti. Silloin mietin: Mitä saan siitä, jos jatkan vielä? Eikä minua suoraan sanottuna enää huvittanut katsoa pelejä sivusta ja saada taputuksia olkapäille. Nyt se on ohi. En tarvitse sitä enää, Lars totesi.

– Meille sanottiin, että pelaamme jalkapalloa itsetuhoavalla tavalla. Olemme osoittaneet sille sanonnalle kunniaa. Meillä on kuitenkin vain yksi keho. Meille sanottiin usein treeneissä, että voisimme ottaa vähän kevyemmin. Kokeilimme sitä, muttei se toiminut. Kun ajatellaan sitä kipua, jonka kanssa kentällä liikumme, ei ollut järkeä pelata, jollemme voisi pelata täysillä, Sven komppasi.

– Meidät tuntevat tietävät, että se tuntui kuin petokselta. Seuraa ja kanssapelaajiamme kohtaan. Meidät voi saada vain joko täysillä tai ei ollenkaan.

Yhdeksi veljesten uran kohokohdista jää Rion olympiakisojen hopamitali vuonna 2016.

– Se oli tärkein tapahtuma, jossa saimme pelata. Meille kyse ei ole rahan ansaitsemisesta, vaan urheilullisesta kilpailusta. Pelasimme Riossa ensi kerran samassa joukkueessa sitten 1860 Münchenin. Siihen saakka oli aina sanottu, ettemme voisi pelata enää yhdessä, koska olimme liian samanlaisia.

– Se oli henkilökohtainen hyvityksemme vaientaa kaikki ne äänet menestyksellämme. Olympiakisoissa oli valtavan hauskaa. Se oli todellinen elämys. Jokaisen, jolle tarjoutuu tilaisuus, pitäisi tarttua siihen. Olympialaiset ovat poikkeuksellinen ja maailman suurin urheilutapahtuma, Lars Bender hehkutti.

Kaksosten tiet erosivat 20-vuotiaina, kun Sven siirtyi kasvattajaseura 1860 Münchenistä Borussia Dortmundiin ja Lars Bayer Leverkuseniin. Lars Bender onkin edustanut Leverkusenia yhtäjaksoisesti vuodesta 2009, kun Sven siirtyi hänen seuratoverikseen vasta vuonna 2017, kahdeksan vuoden eron jälkeen.

[readmore from=Bundesliiga]

– Sitä ennen olimme viettäneet jokaisen minuutin toistemme seurassa. Meidät sai aina vain kaksikkona. Tiesimme kuitenkin, että kehityksellemme olisi tärkeää olla erossa toisistamme. Ensimmäiset viikot yksin olivat todella vaikeita, kun rakas ihminen ei ollutkaan enää päivittäin rinnallasi. Ensimmäisen kauden jälkeen kuitenkin huomasimme, että se antoi meille uskomattoman buustin, Sven Bender muisteli.

Lars Benderin uran ainoaksi mestaruudeksi jäi alle 19-vuotiaiden EM-kulta vuonna 2008, joten aikuisten tasolla jo mainittu olympiahopea on merkittävin saavutus. Saksan A-maajoukkueessa Lars Bender pelasi 19 kertaa. 7 A-maaottelua pelannut Sven Bender oli mukana samoissa maajoukkuemenestyksissä, mutta voitti lisäksi Dortmundin vuosinaan kahdesti Bundesliigan ja Saksan Cupin, sekä pelasi kerran Mestarien liigan loppuottelussa.

Sven Bender on pelannut 263 bundesliigaottelua, joista tällä kaudella 16. Lars Benderin 255 bundesliigaottelusta 13 on pelattu tällä kaudella. Identtisistä kaksosista molemmat pystyvät pelaamaan monipuolisesti monilla eri pelipaikoilla, mutta luontevin paikka on ollut viime aikoina topparin tontti.