Kakkosen kausiennakko 2021: Veikkausliigalegendoja ja tähtiloistoa – vielä kerran Litti?

Lohko B – tähtiloistoa

Joukkueet

 • EPS (Espoo)
 • FC Honka/A (Espoo)
 • FC Jazz (Pori)
 • GrIFK (Kauniainen)
 • HJS (Hämeenlinna)
 • Ilves/2 (Tampere)
 • KaaPo (Kaarina)
 • PIF (Parainen)
 • SalPa (Salo)
 • TPV (Tampere)
 • Ilves-Kissat (Tampere)
 • VJS (Vantaa)

Niin sanotussa länsilohkossa ei tällä kaudella ole mukana yhtään Ykkösestä pudonnutta joukkuetta. Lohko koostuu tälläkin kaudella pääkaupunkiseudun, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pirkanmaan joukkueista.

Lohkon kärkisijoille voi hyvin povata tälläkin kaudella kahta Veikkausliigan reservijoukkuetta, Honka Akatemiaa ja Ilves/2:ta. Ilveksen kakkosjoukkue sijoittui viime kaudella B-lohkon toiseksi ja Hongan kakkosjoukkue A-lohkon kolmanneksi.

Ilveksen viime kauden parhaista pelaajista maalitykki Santeri Haarala lähti jo TPS:n kautta Veikkausliigan KuPS:iin, jossa hän on aloittanut erinomaisesti. B-lohkon viime kauden parhaaksi puolustajaksi valittu Miska Rautiola puolestaan nostettiin edustusjoukkueen mukaan. Sekä Ilveksen että Hongan kakkosjoukkue tulevat luonnollisesti toki saamaan vahvistuksia myös Veikkausliigan joukkueiden ringeistä mukaansa.

B-lohkon viime kauden kolmonen HJS taistelee luultavasti myös sarjan kärkisijoista. HJS on tehnyt talven aikana kaksi meritoitunutta hankintaakin. Valkeakosken Hakasta kotikaupunkiinsa Hämeenlinnaan palaa laitahyökkääjä Jonni Thusberg. MYPA:sta HJS puolestaan värväsi KuPS-taustaisen kärkimiehen Eetu Pellikan.

Viime kauden paras maalintekijä, 14 maalillaan koko Kakkosen maalipörssin jaetulle kakkossijalle sijoittunut Jesse Huhtala puolestaan nousi Veikkausliigaan. 20-vuotiaan Huhtalan uusi seura on FC Haka.

Lohkon viime kauden nelosen PIF:n riveissä pelaa useita viime vuosien aikana FC Interin veikkausliigaportteja kolkutellutta nuorta pelaajaa. Joukkueeseen palasi myös nuori toppari Frans Grönlund, joka kuului viime kaudella IFK Mariehamnin veikkausliigarinkiin.

Kaikkein tunnetuin pelaaja on kuitenkin 28-vuotias Tomas Hradecky, joka siirtyi Piffeniin viime vuoden toukokuussa. 85 veikkausliigaottelun konkari on pysynyt terveenä ja pelasi jo viime vuonna verrattain ehjän Kakkosen kauden.

Jos on Hradecky Veikkausliigan tasolta tunnettu tähti, niin naapuriseura Kaarinan Pallo pani vielä paremmaksi. KaaPo:n joukkuetta nimittäin vahvistaa todellinen TPS-ikoni Sami Rähmönen.

Koko uransa TPS:ssä pelannut laitapuolustaja päätti pääsarjauransa syksyn karsintaotteluihin, ja tuo nyt KaaPo:oon 274 ottelun verran veikkausliigakokemusta. Joukkuevalinta oli Rähmöselle luonteva, sillä hän asui jo entuudestaan Kaarinassa. Myös Kakkosen viime kauden maalikuningas, 17 ottelussa 17 maalia tehnyt Juho Salminen jatkaa joukkueessa edelleen.

Monivuotinen TPS-kapteeni Sami Rähmönen jatkaa pelejään Kakkosen C-lohkon KaaPo:ssa. Kuva: Juha Tamminen

Porin ylpeys FC Jazz lähtee kauteen kovalla valmennuskaksikolla, sillä sekä Jani Uotisella että Jari Pyykölällä on runsaasti kokemusta ylemmiltäkin sarjatasoilta. Tärkein pelaajavahvistus on hyökkääjä Elias Ahde, joka palaa Poriin nyt KPV:stä. 25-vuotias Ahde on pelannut Veikkausliigassa 34 ja Ykkösessä 94 ottelua, ja hän lupaili kauden alla tekevänsä Jazzille Kakkosessa 20 maalia.

Mikkelin Pallo-Kissat menetti viime kauden jälkeen valmentajansa Tommi Ekmarkin ja useita avainpelaajia Atlantikseen. Toukokuun alussa MiPK sai kuitenkin huippuvahvistuksen, kun se kiinnitti joukkueeseensa 29-vuotiaan Lucas Dos Santosin.

Brassilaituri on pelannut aiemmin muun muassa EIF:ssä, KTP:ssä ja MP:ssä, ja hänet valittiin vuonna 2019 Kakkosen lohkonsa parhaaksi pelaajaksi (ja edellisvuonna parhaaksi keskikenttäpelaajaksi). Viime vuonna Lucas pelasi Kolmosen Savilahden Urheilijoissa, ja teki kymmenessä pelissä 11 maalia ja syötti kahdeksan. Toinen kova vahvistus on Gnistanissa viime kaudella Ykköstä pelannut Bangaly Kouyaté.

Grankulla IFK:ssa pelaa tälläkin kaudella komean uran ulkomailla ja Veikkausliigassa tehnyt, sekä kaksi A-maaotteluakin pelannut Juha Hakola, joka liittyi joukkueeseen kaudelle 2020.

Sarjanousija Ilves-Kissojen mukaan liittyi helmikuussa Veikkausliigasta ja Ykkösestä hyvin tuttu kamerunilaishyökkääjä Jean Nganbe Nganbe. 32-vuotias Nganbe Nganbe toimii tamperelaisjoukkueessa pelaaja-valmentajana, päävalmentaja Giorgi Ositashvilin apuna.

Georgialainen Ositashvili pelasi pitkään KTP:ssä, ja uransa päätteeksi TPV:ssä. Pelaajistossa myös Mauro Severino tuo Ilves-Kissoihin kokemusta ylemmiltä sarjatasoilta, nuoresta iästään huolimatta.

Aamulehti televisioi tällä kaudella kaikki Ilves-Kissojen ja TPV:n Kakkosen kotipelit.

Kovan vahvistuksen Kakkoseen esittelee myös toinen sarjanousija VJS. Sen maalia vartioi nimittäin takavuosien Pikkuhuuhkaja-sankari ja erittäin kokenut veikkausliigapelaaja Tomi Maanoja, joka palasi täksi kaudeksi kasvattajaseuraansa. 34-vuotias ”Psyko” pelasi VJS:ssä edellisen kerran 18 vuotta sitten.

Tomi Maanoja pelaa jälleen VJS:ssä 18 vuoden poissaolon jälkeen. Kuva: Juha Tamminen

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80