Veikkausliigan katsomot alkavat vähitellen aueta – Seinäjoelle jo melko runsaasti yleisöä

© Kuva: Juha Tamminen

Yksi kotimaisen jalkapalloilun alkukauden suurista puheenaiheista on ollut koronapandemian vuoksi tyhjinä tai lähes tyhjinä pysyneet katsomot. Lähes kaikki alkukauden ottelut niin Kansallisessa liigassa, Veikkausliigassa kuin Ykkösessäkin on pelattu ilman yleisöä (lue aiheesta lisää täältä).

Ratkaisua on arvostelu laajasti, sillä tartuntatapaukset ovat kääntyneet viime aikoina jälleen selvään laskuun. Vain harva, jos kukaan, vaatii katsomojen avaamista ”normaalisti”, mutta täyssulkua tai esimerkiksi alle 10 katsojaa on pidetty turhan tiukkana varotoimena.

Pikkuhiljaa katsomot näyttävät kuitenkin olevan avautumassa yleisölle. Viime viikolla Hakan kotipelissä oli 50 katsojaa, KuPS:n kotipelissä peräti 650 ja AC Oulun kotipelissä 379 katsojaa. HIFK puolestaan suorastaan irvaili päättäjille, kun se ilmoitti ottavansa viime lauantain Ilves-peliin sallitun kuuden katsojan sijasta vain viisi katsojaa, jotta ”turvavälit säilyvät”.

Potentiaalista tämän kauden yleisöennätystä Veikkausliigassa voidaan kuitenkin odottaa lauantain ottelussa SJK-HJK. SJK ilmoitti maanantaina kotisivuillaan, että Länsi-Suomen Aluehallintaviraston kanssa käytyjen neuvottelun jälkeen otteluun voidaan ottaa yleisöä jopa kolmasosa OmaSp Stadionin kokonaiskapasiteetista, yhdeksään eri stadionlohkoon jaettuna. Jokaiseen lohkoon kuljetaan omasta sisäänkäynnistä, eikä lohkojen välillä liikkumista sallita.

OmaSp Stadionin kapasiteetti on jalkapallo-otteluissa 5 817 katsojaa, joten peliin voidaan ottaa 1 939 katsojaa. Se rikkoisi kauden tähänastisen yleisöennätyksen jopa kolminkertaisesti.

Ottelussa on ehdoton maskipakko kaikille katsojille. Tapahtumaan ei kuitenkaan suositella matkustettavan yli maakuntarajojen, joten SJK:n toive on, ettei vierasjoukkue HJK:n kannattajia paikan päälle matkusta.

Niin ikään lauantaina pelattavaan Ilves-KuPS -otteluun 17 000 katsojaa vetävälle Ratinan stadionille pääsee puolestaan 50 katsojaa. Ilves järjesti maanantaina äänestyksen, jossa se kysyi kannattajilta, pitäisikö 50 lippua antaa Ilves-junioreille, 50 ensimmäisenä kausikortin ostaneelle vai arpoa kaikkien kausikortin haltijoiden kesken. Äänestys on jo päättynyt, mutta sen tulos ei ole vielä selvillä.

IFK Mariehamn puolestaan pystyttää torstaina talkoovoimin Wiklöf Holding Arenalle yhden lisäkatsomon, jotta koronarajoitusten sallimaa kapasiteettia voidaan nostaa. Kauden ensimmäiseen kotiotteluunsa AC Oulua vastaan IFKM sai ottaa katsomoon 200 katsojaa. Toinen kotipeli on edessä sunnuntaina Hakaa vastaan.

Ykkösessä yleisöä on nähty viime ja tällä viikolla ainakin JIPPO:n (200 katsojaa), MP:n (250), VPS:n (428 ja 522), Jaron (521) ja RoPS:n (400) kotiotteluissa. Viime viikolla pelattiin myös tämän kauden ensimmäiset Kansallisen liigan ottelut, joissa paikalla oli katsojia. Åland Unitedin kotipeleissä oli 131 ja 175 katsojaa, KuPS:n kotipelissä 105 ja JyPK:n kotipelissä 297 katsojaa.