Ykkösen kausiennakko 2021, sijat 7-12: Kaksi jää kyydistä järisyttävän kovassa kilpailussa – viimeisestä säilyjän paikasta armoton taistelu

9) PK-35

Viipurissa vuonna 1935 perustetulla Pallokerholla on pitkä ja vaiherikas historia. On muuttoa sodan alta Helsinkiin, on nousua Kolmosesta Veikkausliigaan ja aina europeleihin ja Suomen Cupin loppuotteluun Pasi Rautiaisen valmennuksessa, ja on seuran dramaattista uudelleenorganisointia.

1990-luvun lopussa seuran edustusjoukkueesta tuli FC Jokerit Hjallis Harkimon ostettua sen. ”Vanha PK-35” jatkoi tuolloin pelejään Kolmosessa reservijoukkueen sarjapaikalla.

Toinen suuri muutos nähtiin vuonna 2009, kun PK-35:n miesten ja naisten edustusjoukkueet eriytyivät emoseurasta ja muuttivat Vantaalle. PK-35 Vantaa dominoi Naisten Liigaa mielin määrin 2010-luvulla, ja kävi miehissäkin lyhyesti Veikkausliigassa.

Nyt Kansallisesssa Liigassa pelaavat sekä PK-35 että PK-35 Vantaa, mutta vantaalainen miesten joukkue meni konkurssiin veikkausliigakauden päätteeksi marraskuussa 2016.

Helsingin Pihlajamäessä kotipaikkaansa pitävä PK-35 on puolestaan tehnyt määrätietoista jälleenrakennustyötä. Uusi tuleminen on edistynyt vahvasti pitkän linjan huippuvalmentaja Sixten Boströmin aloitettua PK-35:n valmennuspäällikkönä vuoden 2019 alussa.

PK-35 pelasi vielä kaksi kautta sitten Kolmosessa, mutta on juhlinut sarjanousua kahtena peräkkäisenä vuonna. Viime vuonna se voitti Kakkosen A-lohkon viiden pisteen erolla ennen lappeenrantalaista PEPO:a. PK-35 oli lohkossaan sekä eniten maaleja tehnyt että vähiten päästänyt joukkue.

PK-35:n viime kauden joukkueessa oli lukuisia pelaajia, joilla oli allaan runsaasti Veikkausliigan kokemusta muun muassa HIFK:n ja Hongan riveistä. Kauden varsinainen sensaatio oli kuitenkin loppukesällä vasta 18 vuotta täyttänyt hyökkääjä Jonathan Muzinga, joka teki 11 ottelussa 11 maalia, voitti lohkonsa maalitilaston ja pokkasi myös parhaan pelaajan palkinnon. Muzinga pelasi vain 543 minuuttia, joten verkot heiluivat huikeasti keskimäärin 49 minuutin välein!

Toinen hyvästä kaudestaan henkilökohtaisen palkinnon saanut pelaaja oli 33-vuotias Esa Terävä, joka valittiin lohkon parhaaksi keskikenttäpelaajaksi. Kolmen veikkausliigakauden konkari Terävä palasi kasvattajaseuraansa PK-35:een kaudeksi 2019, kun joukkue pelasi Kolmosessa. Hän toimii myös joukkueen kapteenina.

Pitkäaikainen HIFK:n runkopelaaja Esa Terävä on loistanut viime aikoina PK-35:n joukkueessa. Kuva: Juha Tamminen

PK-35:n laadukas viime kauden pelaajarunko on pysynyt hyvin koossa. Ainoastaan vuosina 2008-2019 kaikkiaan 12 kauden ajan Ykköstä ja Veikkausliigaa tahkonut Joni Korhonen päätti ripustaa nappikset naulaan, keskittyä siviiliuraan ja antaa aikaa perheelleen.

Päävalmentajaksi nousi täksi kaudeksi seuran entinen pelaaja Kim Raimi. Raimi on valmentanut jo vuosien ajan PK-35:n junioreita ja toimi viime kaudella edustusjoukkueen apuvalmentajana, mutta nyt hän aloittaa ensimmäisen kautensa aikuisten tasolla päävalmentajana perittyään pestin Jarkko Siikavalta.

– Olen toiminut yhdessä Jarkon kanssa jo pidempään ja vastuuni on kasvanut vuosittain. Viime vuonna harjoitusten suunnittelu ja vetäminen olivat pitkälti vastuullani, mutta Jarkko teki päävalmentajana viimeiset linjaukset. Keskustelemme tietenkin valmennustiimin kanssa, mutta nyt langat ovat selkeämmin omissa käsissäni, Raimi kertoo taustoistaan valmentajana.

Vaikka Joni Korhonen lopettikin, tuo PK-35 takaisin Ykkösen tasolle monta korkeammilta sarjatasoilta tuttua pelaajaa. Esa Terävän ohella runsaasti veikkausliigakokemusta on laitapuolustaja Patrick Aaltosella ja Otto-Pekka Jurvaisella, keskikenttäpelaaja Jaakko Lepolalla ja hyökkääjä Ville Salmikivellä.

Lisääkin veikkausliigakokemusta PK-35 on ryhmäänsä haalinut. Oikeaksi laitapuolustajaksi saatiin Matias Hänninen, joka oli pelannut peräti 11 kautta putkeen HIFK:ssa. Hänninen on muodostanut Esa Terävän kanssa toimivan oikean laidan tandemin Tähtirinnoissa. Nyt tämä yhteistyö voi poikia paljon hyvää PK-35:lle.

11 veikkausliigaottelua on pelannut toukokuussa 23 vuotta täyttävä keskikenttäpelaaja Daniel Rantanen, joka palasi kasvattajaseuraansa AC Oulusta. Jo 3-vuotiaana PK-35:ssä aloittanut Rantanen on pelannut Ykköstä Oulun lisäksi EIF:ssä ja HIFK:ssa.

Perheen voi sanoa olevan taas koossa, sillä PK-35:n naisjoukkueessa pelaa Danielin kaksossisko, Helmarien hyökkääjä Amanda Rantanen, ja naisten joukkuetta valmentaa kaksosten isä, entinen maajoukkuepelaaja Rami Rantanen.

Vaasasta keskikentälle hankittiin vantaalaislähtöinen Eetu Puro, joka pelasi isossa roolissa VPS:ssä. Runsaita peliminuutteja tavoittelee myös FC Lahdesta tullut Arttu Auranen. Hän pelasi viime kaudella kolmessa ottelussa jäännösminuutit Veikkausliigaa, ja sai hyvin vähäisestä peliajastaan huolimatta maalitilinsäkin pääsarjatasolla auki.

VJS:stä saapunut 20-vuotias Charles Katashira kärkkyy myös suurta läpimurtoa. Ruandassa syntynyt Katashira teki viime kaudella Kolmosessa 19 maalia vain 14 ottelussa.

Muutama ulkomaalaisvahvistuskin PK-35:n miehistöstä löytyy. Hyökkäystä vahvistettiin viime kauden kilpailijan Mikkelin Kissojen riveissä kymmenen maalia 16 ottelussa tehneellä yhdysvaltalaisella Gerald Benillä. Aivan kauden alla värvättiin vasemmaksi laitapuolustajaksi japanilainen Itsuki Kurata, joka on pelannut viimeksi Moldovassa.

PK-35 haali suunnitelmallisesti vahvistuksia viime kaudella samassa lohkossa pelanneista joukkueista, joten keskinäiset ottelut ovat toimineet selvästi myös hyvinä pelaajatarkkailutapahtumina. Nurmijärveläisestä NJS:stä hyökkäykseen tuli viime kaudella seitsemän maalia tehnyt Tony Lehtimäki, joka teki Suomen Cupissa PK-35:lle jo kolme maalia.

Yksi varmasti tärkeimmistä uusista vahvistuksista on 35-vuotias toppari Pauli Kuusijärvi, joka rekrytoitiin paikalliskilpailija Gnistanista. Kuusijärvi teki sopimuksen PK-35:n kanssa pian kauden päätyttyä, ja tuo seuraan 85 veikkausliigaottelun kokemuksen.

Pauli Kuusijärvi on yksi monista entisistä HIFK-laisista PK-35:n joukkueessa. Kuva: Juha Tamminen

PK-35:n kenttäkoostumus vaikuttaa hyvin tasapainoiselta sekoitukselta kokeneita pääsarjatasonkin sarjajyriä ja nuoria vahvaa nousua tekeviä pelaajia. Laajuutta on melko hyvin jokaisella kentän osa-alueella.

Jonkinlainen arvoitus on maalivahtipeli, sillä 27-vuotias ykkösvahti Toni Korkiakoski on suurelle yleisölle vielä tuntematon nimi. Korkiakoski nousi PK:n mukana Kolmosesta Ykköseen, mutta Ykkösestä hänellä on kokemusta vain kahdeksan ottelun verran kahdeksan vuoden takaa. Kilpailua tarjoaa 21-vuotias Hongan kasvatti Atte Paunio, joka pelasi viime kaudella EsPa:ssa.

Vaikka PK-35:n pelaajabudjetti on kolminkertaistunut 60 000 euroon, on lukema silti Ykkösen toiseksi pienin. Seura on kuitenkin onnistunut houkuttelemaan omia poikia kotiin ja tarjoamaan muutenkin pääkaupunkiseudun kokeneille pelimiehille viihtyisän ympäristön pelata futista. Nousijajoukkueen kokemuksesta kertoo sekin, että PK-35 on jopa selvällä erolla Ykkösen vanhin joukkue (keski-ikä 25,8 vuotta).

Kim Raimi aloittaa ensimmäisen kautensa päävalmentajan roolissa miesten tasolla. Kuva: Juha Tamminen

Joukkue on paljon kilpailukykyisempi kuin sen budjetti antaisi ymmärtää, ja monissa arvioissa PK-35:n ennustetaan yltävän aina yläloppusarjaan ja lähelle nousupaikkoja. Vaikka seuran oma tavoitekin on ”kärkikahinoihin” sekaantuminen, me ennustamme sille silti alaloppusarjapaikkaa.

  • Stadion: MagneCit Areena (Pihlajamäen tekonurmi, 1 045 paikkaa)
  • Valmentaja: Kim Raimi, 36 (1. kausi)
  • Avainpelaajat: Matias Hänninen, Pauli Kuusijärvi, Esa Terävä
  • Tulevat tähdet: Arttu Auranen, Charles Katashira, Jonathan Muzinga
  • Pelaajabudjetti kaudella 2021: 60 000 euroa
Edellinen sivu
Seuraavalla sivulla MP:n joukkue-esittely


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.