EM-kisat 2021 -ennakko – Lohko B: Jalkapallon miesten arvoturnaukset, täältä tulee Suomi! – Huuhkajat saa kokea maailman huipun armottomuuden

© Kuva: Juha Tamminen

EM-kisoissa nähdään kaksi ensikertalaista, kun Pohjois-Makedonia ja Suomi pelaavat ensimmäistä kertaa EM-lopputurnauksessa. Huuhkajat pelaa kovassa B-lohkossa, jossa ovat myös FIFA-rankingin ykkönen Belgia sekä kisaisännät Tanska ja Venäjä.

Suomalaisen jalkapallon mahdottoman pitkä odotus päättyy lauantaina 12. kesäkuuta, kun Suomen miesten A-maajoukkue pelaa historiansa ensimmäisen EM-kisaottelun Parkenilla, Kööpenhaminassa.

Suomen Palloliitto perustettiin vuonna 1907. Ensimmäisen maaottelun Suomi pelasi Ruotsia vastaan vuonna 1911. Ensimmäisiin karsintoihin Suomi osallistui vuonna 1938, jolloin kyseessä oli karsinnat MM-kisoihin. Ensimmäisin EM-karsintoihin Suomi osallistui vuonna 1968. Vuonna 2019 Suomi varmisti ensimmäisen kisapaikkansa.

Suomalaiset jalkapalloihmiset ovat siis joutuneet odottamaan pitkään. Odotusta lisättiin vielä vuodella, kun korona pakotti siirtämään EM-kisat vuodella eteenpäin. Nyt odotus päättyy vihdoin. Suomi nousee viimein muiden jalkapallomaiden rinnalle, kun se pelaa ensimmäistä kertaa Euroopan mestaruudesta.

Suomen maajoukkueen kannattajat saavat vihdoin osallistua EM-kisahuumaan. Kuva: Juha Tamminen.

Suomi lähtee ennakkoon EM-kisoihin todellisena altavastaajana. Esimerkiksi Suomen pelaajien yhteenlaskettu markkina-arvo on 44,5 miljoonaa euroa. Se on ylivoimaisesti pienin summa EM-kisajoukkueista. Esimerkiksi B-lohkossa pelaavien Belgian kohdalla lukema on 669,4 miljoonaa euroa, Tanskalla 310,7 miljoonaa euroa ja Venäjällä 190,8 miljoonaa euroa.

Belgialla on peräti neljä pelaajaa, joiden markkina-arvo on suurempi kuin koko Suomen joukkueen yhteensä. Esimerkiksi Belgia-tähtien Kevin De Bruynen ja Romelu Lukakun markkina-arvot ovat 100 miljoonaa euroa. Suomen arvokkain pelaaja on Teemu Pukki, jonka arvo on seitsemän miljoonaa euroa.

Tanskalla on laittaa kentälle 40 miljoonan euron Christian Eriksen, joka juhli viime kauden päätteeksi Internazionalen kanssa Serie A:n mestaruutta. Venäjän arvokkain pelaaja on AS Monacon Aleksandr Golovin (28 miljoonaa euroa).

Jatkopaikat jaetaan kuitenkin kentällä peliesitysten mukaisesti. Suomen kohdalla jatkopaikkaa voidaan pitää jättimäisenä yllätyksenä, mutta yksittäisissä otteluissa kaikki on mahdollista.

Miten karsinnat sujuivat?

Belgia

FIFA-rankingin ykkösenä pitkään keikkunut Belgia nappasi kisapaikan puhtaalla pelillä karsinnoista. Belgia voitti kaikki kymmenen karsintaotteluaan ylivoimaisella maalierolla 40-3. Toiseksi karsintalohkossa jäänyt Venäjä jäi seitsemän pisteen päähän. Belgian paras maalintekijä karsinnoissa oli Romelu Lukaku, joka upotti seitsemän maalia.

Syksyllä 2020 pelatussa Nations Leaguessa Belgia jatkoi vahvoja otteitaan selviytyen A-liigan lopputurnaukseen, jossa se kohtaa lokakuussa välierässä Ranskan. Belgia voitti myös Nations Leaguessa oman lohkonsa voittaen yhtä lukuun ottamatta kaikki ottelunsa. Ainoa tappio tuli Englannille vieraskentällä maalein 1-2.

Belgian ja Interin tähtihyökkääjä Romelu Lukaku ei esittelyjä kaipaa. Kuva: Getty Images.

Tappio Englannille oli ainoa häviö vuodesta 2019 lähtien. Se kertonee melko hyvin, kuinka kovasta joukkueesta on kyse. MM-karsinnat Belgia aloitti kahdella voitolla ja yhdellä tasapelilllä. Valko-Venäjä kaatui peräti maalein 8-0, Walesin Belgia voitti 3-1, mutta Tshekin vieraana Belgia jäi 1-1-tasapeliin.

Tanska

Tanska selvitti kisapaikkansa karsinnoista sijoittuen omassa karsintalohkossaan toiseksi Sveitsin jälkeen. Tanska jäi lohkovoittajasta pisteen verran. Tanska ei hävinnyt karsinnoissa kertaakaan, mutta pelasi neljän voiton lisäksi neljä kertaa tasan. Tanska jäi tasuriin Georgian, Sveitsin ja kahdesti Irlannin kanssa. Tanska oli ainoa joukkue lohkossaan, joka onnistui voittamaan lohkon voittaneen Sveitsin.

Karsinnoissa Tanskan tehopelaaja oli Interin Christian Eriksen, joka teki viisi maalia ja antoi neljä maaliin johtanutta syöttöä.

Myös Tanska pelasi viime syksyn Nations Leaguessa A-liigaa. Tanska pelasi vieläpä Belgian kanssa samassa lohkossa ja sijoittui Belgian jälkeen toiseksi. Saldona kolme voittoa, yksi tasapeli ja kaksi tappiota Belgialle. Tanskan laadukkudesta kertoo esimerkiksi se, että joukkue voitti Nations Leaguessa Englannin vieraissa maalein 1-0 ja pelasi kotonaan Englannin kanssa maalittoman tasapelin. Lohkossa jumboksi jäänyt Islanti kaatui rutiinilla niin kotona kuin vieraissakin.

MM-karsinnat Tanska aloitti vakuuttavasti. Kolmesta pelistä tuli yhtä monta voittoa ja maaliero oli murskaava 14-0. Jyrän alle jäivät Itävalta, Moldova ja Israel.

Venäjä

Belgian kanssa samassa karsintalohkossa pelannut Venäjä nappasi kisapaikkansa sijoittumalla tukevasti toiseksi lohkossaan. Venäjä keräsi yheksän pistettä enemmän kuin kolmanneksi jäänyt Skotlanti. Vakuuttavasta karsintaurakasta kertoo se, että Venäjä voitti kaikki ottelunsa lukuun ottamatta Belgia-pelit, joista molemmista tuli siis tappio.

Karsinnoissa Venäjän paras maalintekijä oli Artjom Dzjuba, joka on myös EM-kisoissa mukana. Dzjuba iski karsinnoissa yhdeksän maalia jääden Teemu Pukista yhden osuman verran. Pukki olikin B-lohkon pelaajista paras maalintekijä karsinnoissa.

Artjom Dzjuba on Venäjän maalitykki. Kuva: Getty Images.

Viime syksynä Venäjä säilytti paikkansa Nations Leaguen B-liigassa kahden pisteen erolla Serbiaan ja Turkkiin. Tulokset heikkenivät kuitenkin uhkaavasti kohti Nation Leaguen loppua, kun neljä viimeistä ottelua meni voitoitta: tasapelit Turkin ja Unkarin kanssa ja tappiot Turkille ja Serbialle.

MM-karsinnat käynnistyivät Venäjän osalta viime maaliskuussa 1-0-voitolla Bulgarista sekä 1-1-tasapelillä Puolaa vastaan.

Suomi

Huuhkajat sijoittui omassa karsintalohkossaan ylivoimaisen Italian jälkeen toiseksi. Sijoitusta avitti tasainen lohko, jossa Bosnia ja Hertsegovina, Kreikka sekä Armenia pelasivat paljon ristiin.

Kisapaikka varmistui historiallisena iltana Helsingissä 15. marraskuuta 2019, kun Liechtenstein kaatui Töölön jalkapallostadionilla maalein 3-0. Suomen historiallisista osumista vastasivat Jasse Tuominen sekä Teemu Pukki kahteen otteeseen.

Lohkon toinen sija tuli melko turvallisesti neljän pisteen erolla Kreikkaan, joka voitti vielä päätösottelussa Suomen maalein 2-1. Suomi voitti kuusi ottelua karsinnoissa ja hävisi neljästi, joista Kreikan lisäksi kahdesti Italialle ja kerran Bosnialle.

Suomen paras maalintekijä oli Teemu Pukki, joka sijoittui koko karsintojen maalipörssissä neljänneksi kymmenellä maalillaan. Edelle ylsivät vain Portugalin Cristiano Ronaldo, Isrealin Eran Zahavi sekä Englannin Harry Kane.

Kannattajat halailivat Paulus Arajuurta marraskuussa 2019, kun EM-kisapaikka varmistui. Kuva: Juha Tamminen.

Viime syksyn Nations Leaguessa Suomi pelasi B-liigassa, jossa se jäi omassa lohkossaan Walesin taakse toiseksi. Ratkaisu nähtiin vasta päätösottelussa, kun Wales kaatoi kotonaan Suomen maalein 3-1. Lopputulosta selitti osittain Jere Urosen aikainen ulosajo jo 12. minuutilla.

Maaliskuussa Huuhkajat aloitti kohtalaisesti MM-karsinnat, kun se pelasi Bosnia ja Hertsegovinan sekä EM-kisoissa nähtävän Ukrainan kanssa tasapelit.

Seuraa näitä

Huuhkajat tekee historiaa

Suomi pelaa ensimmäistä kertaa miesten arvoturnauksessa, jos ei olympialaisia lasketa. Tätä on odotettu pitkään ja hartaasti. EM-kisoihin osallistuminen ei kuitenkaan vain riitä Suomen joukkueelle. Pelaajat ovat yhteisesti sanoneet, että joukkue haluaa raivata tiensä jatkopeleihin. Se olisi suorastaan huima temppu.

Tyly fakta on se, että Suomi lähtee kisoihin ja B-lohkoon aivan suvereenina altavastaajana. Parhaat mahdollisuudet Suomella on ennakkoon Venäjää vastaan, mutta myös turnauksen avausottelu Tanskaa vastaan tarjoaa pienen yllätyssauman.

Avausottelu on aina haastava ennakolta paremmalle joukkueelle, joten siinä on Suomen iskun paikka. Tasapeli Tanskasta ja voitto Venäjästä voisivat tuoda jatkopaikan, sillä myös parhaat lohkokolmoset etenevät neljännesvälieriin.

Huuhkajien pelaajien saama kiinnostus

EM-kisat ovat näyttämö, jolla suomalaiset pelaajat eivät ole koskaan esiintyneet. EM-kisojen saama huomio on niin suurta, että sillä on valtava vaikutus myös pelaajien uriin. Onnistuminen arvokisoissa voi tuoda aivan uudenlaisia sopimustarjouksia pöydälle.

Joni Kauko on vielä ilman sopimusta ensi kaudesta. Kuva: Juha Tamminen.

Suomen joukkueessa on useita pelaajia, jotka ovat vaihtamassa seuraa kisojen jälkeen. Näyttöpaikka on valtava. Onnistumiset saattavat nostaa kertaheitolla Huuhkajien pelaajien markkina-arvoa. Jatkopaikka voisi avata monelle suomalaispelaajalle oven maailman parhaimpiin sarjoihin.

Ajoiko aika ohi Belgiasta?

Belgia on ehdottomasti kisojen aatelistoa, mutta joukkueen parhaat pelaajat eivät ole enää nuoria poikia. Monelle pelaajalle EM-lopputurnaus voi olla viimeinen arvoturnaus maajoukkueessa. Riittääkö puhti vielä vai onko aika ajanut Belgian kohdalla ohi?

Huolenaiheita on myös turnauksen alla, kun joukkueen ykköstähdet Kevin De Bruyne ja Eden Hazard ovat kärsineet loukkaantumisista.

EM-kulta on Belgialle täysin mahdollinen asia, mutta vuosi sitten se olisi ollut todennäköisempää kuin nyt. Puolustus saattaa tutista jatkopeleissä, kun Ranskan, Saksan, Englannin ja Portugalin kaltaiset huippuhyökkäykset tulevat vastaan.

Erinomaiset kymppipaikan taiturit

B-lohkossa kymppipaikalla häärii todellisia timantteja. Belgian Kevin De Bruyne on ehkäpä turnauksen paras kymppipaikan pelaaja. Tanskan Christian Eriksen lukeutuu vähintäänkin turnauksen parhaimpiin ratkaisevien syöttöjen antajiin. Aleksandr Golovin ihastutti jo vuoden 2018 MM-kisoissa, jonka jälkeen miehen tie vei Eurooppaan ja AS Monacoon.

Robin Lod saa EM-kisoissa ison näyttöpaikan. Kuva: Getty Images.

Entäpä sitten Suomi? Robin Lod saa nyt mahdollisuuden loistaa. Lod on valtavan isossa roolissa Suomen hyökkäyspelaamisessa. EM-kisat ovat Lodille myös mahtava näyttöpaikka. 28-vuotias Minnesota Unitedin hyökkäävä keskikenttäpelaaja voi onnistuessaan löytää tiensä takaisin Eurooppaan. Ehkäpä Pukin aisapariksi Norwichiin?

Seuraa näitä pelejä

Lauantai 12.6. kello 19: Tanska–Suomi
Keskiviikko 16.6. kello 16: Suomi – Venäjä
Maanantai 21.6. kello 22: Suomi – Belgia

Muissa lohkoennakoissa on tähän kohtaan nostettu vain yksi ottelu, mutta B-lohkon kohdalla tehdään poikkeus. Suomi pelaa ensimmäistä kertaa miesten EM-kisoissa, joten ihan jokainen Huuhkajien ottelu on syytä katsoa.

Tällaista herkkua ei Suomessa ole koskaan vielä koettu, eikä ole mitenkään kirkossa kuulutettua, että kisapaikka toistuisi tulevaisuudessa säännöllisesti. Sen verran kovaa on kilpailu Euroopan huipulla, maailmasta puhumattakaan.

Siksi jokainen Suomen EM-kisaottelu on syytä katsoa ja nauttia täysin siemauksin.

Joukkueiden kokoonpanot

Arvio B-lohkon järjestyksestä

  1. Tanska (jatkoon)
  2. Belgia (jatkoon)
  3. Venäjä (ei jatkoon)
  4. Suomi

B-lohkon ottelut

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004