Tuomari nousi pääosaan ensi kerran tässä EM-turnauksessa – ”Aivan kammottava esitys”

© Kuva: Getty Images

Kun Belgia lunasti paikkansa EM-kisojen puolivälierissä kaatamalla Portugalin sunnuntaina 1-0, nousi ensimmäisen kerran koko turnauksen aikana erotuomari pääosiin ja keskustelun keskiöön. 45-vuotiaan saksalaistuomarin Felix Brychin salliva linja muuttui pelin edetessä jokseenkin linjattomaksi, ja molempien joukkueiden tunteet kuumenivat, mitä pidemmälle ottelu eteni. Oikeudenjakajalla oli silmin nähtäviä vaikeuksia pitää pelin lankoja käsissään, eikä loukkaantumisiltakaan vältytty.

Belgian supertähtiosaston kaksi pelaajaa, Kevin De Bruyne ja Eden Hazard joutuivat jättämään kentän loukkaantumisten takia. De Bruyne loukkaantui ensimmäisen puoliajan lopulla keskiympyrässä João Palhinhan rajun saksitaklauksen seurauksena. Hän yritti jatkaa peliä toisella puoliajalla, mutta joutui lopulta pyytämään vaihtoa. Hazard puolestaan sai ottaa vastaan useita taklauksia, ja sinnitteli kentällä yllättävänkin pitkään.

Palhinha oli ottelun ensimmäinen varoitettu pelaaja 45. minuutilla. Monien mielestä hän olisi saanut saada tuossa tilanteessa jo toisen varoituksensa, sillä vähän aiemmin Palhinha oli repinyt sekuntikaupalla Romelu Lukakua paidasta ja pysäyttänyt siten hyvän Belgian hyökkäyksen. Tuosta tilanteesta Brych ei antanut varoitusta eikä edes Belgialle vapaapotkua – ja ottelu alkoikin karata käsistä jo silloin.

Sosiaalinen media täyttyikin pian saksalaistuomaria arvostelleista viesteistä.

– Felix Brych on yksin syyllinen siitä, että hän päästi pelin karkaamaan käsistään. Kuten aiemmin sanoin, täysin sattumanvarainen varoituslinja, aivan kuten Anthonyt Taylorilla eilen, toimittaja Tancredi Palmeri twiittasi.

– Felix Brychillä on meneillään aivan kammottava esitys. Hän menetti pelin hallinnan sillä hetkellä, kun hän ei viheltänyt Lukakuun vastahyökkäyksessä kohdistunutta rikettä. Tämä voi johtaa helposti useampiinkin loukkaantumisiin, EiF Soccer twiittasi.

Pelaajalegenda Gary Lineker piti myös isona virheenä sitä, ettei Brych tuominnut rikettä Lukakun repimisestä. Hänen mukaansa juuri se saa pelaajat korostamaan heihin kohdistuneita rikkeitä.

– Se, että Lukaku ei suostunut kaatumaan, vaikka häntä revittiin takaapäin, eikä hän saanut siitä vapaapotkua on syy siihen, miksi pelaajat sukeltavat. Jos tuomarit haluavat muuttaa asian, heidän täytyy palkita rehellisyys, Lineker kirjoitti.

Erotuomariasiantuntija Laurent Colemonts kommentoi Brychin tuomarointia L’Avenir -sivustolle näin.

– Palhinhan taklaus De Bruyneen ei mielestäni ollut suora punainen. Jos tuomari antaa vain keltaisen, se johtuu siitä, ettei taklaus ollut korostetun väkivaltainen.

– Toisaalta se olisi voinut olla jo Palhinhan toinen keltainen, jos häntä olisi varoitettu muutamaa minuuttia aiemmin Lukakun paidasta vetämisestä.

Ottelu kiehahti uudelleen 77. minuutilla. Peli oli jo vihelletty poikki, kun Portugalin toppari Pepe pysäytti rajuin ottein Belgian maalintekijä Thorgan Hazardin. Pepen kyynärpää heilui korkealla ja hän kohdisti korostettua voimaa myös Hazardin jalkoihin. Colemontsin mukaan Pepen taklauksesta olisi voinut antaa suoran punaisenkin.

– Pepe tiesi aivan hyvin, mitä teki ja taklasi Thorgania tietäen, että tuomari on haluton katkaisemaan pelin. Tuomarin olisi pitänyt puuttua peliin jo aiemmin välttääkseen Pepen tilanteen.

Ottelu oli Felix Brychille EM-turnauksen kolmas. Kahdessa aiemmassa ottelussaan, Hollanti-Ukraina- (1) ja Suomi-Belgia -peleissä (0) hän oli antanut yhteensä vain yhden varoituksen. Sallivalla linjalla Brych jatkoi sunnuntainakin avausjakson lopulle saakka, ja sitten peli karkasi käsistä. Toisella puoliajalla saksalainen joutuikin nostamaan jo neljä varoitusta.

Kolme vuotta sitten MM-kisoissa Brych sai lopulta tuomita vain yhden ottelun, sillä hän jätti kiistanalaisesti rankkarin antamatta Serbialle Sveitsin 2-1-voittoon päättyneessä alkusarjan ottelussa. Monet uskovat nyt, että Brychin EM-turnauksen viimeinen peli nähtiin eilen.

Brych on toiminut FIFA-tuomarina jo vuodesta 2007 lähtien. Hänen meriittilistalleen kuuluvat muun muassa vuoden 2014 Eurooppa-liigan finaali Sevillan ja Benfican välillä sekä vuoden 2017 Mestarien liiga -finaali Real Madrid-Juventus.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.