Ilmari Niskanen odottelee Skotlannissa työluvan saantia: ”Ikinä ei voi olla varma”

© Kuva: Juha Tamminen

Yksi kesän merkittävimmistä suomalaissiirroista on ollut savolaistaustaisen Ilmari Niskasen siirto 2. Bundesliigan Ingolstadtista skotlantilaiseen Dundee Unitediin. Dundee United vahvisti jo siirron, mutta ilmoitti samalla, että työlupaprosessi on yhä kesken.

Skotlannin Valioliigan uusista suomalaispelaajista Juhani Ojala on jo saanut pelilupansa ja esiintynytkin jo Motherwellin peliasussa. Niskasen odotus kuitenkin jatkuu, aivan kuten St. Johnstonen kuvioissa jo useita viikkoja olleen Eetu Vertaisenkin. Syynä hitaaseen prosessiin on Ison-Britannian EU-ero, sillä Brexit on mutkistanut ulkomaalaisten ammattilaisjalkapalloilijoiden työluvan saantia huomattavasti.

LUE MYÖS: Juhani Ojala syötti tasoitusmaalin skottiliigadebyytissään – valmentaja avautui Brexitin hankaloittamista pelaajamarkkinoista

Niskanen on ollut Skotlannissa viime viikon torstaista lähtien. Vaikka työ- ja oleskelulupa onkin vielä saamatta, on savolaislähtöinen laitahyökkääjä iloisella mielellä. Hän uskoo olevansa Dundee Unitedin kokoonpanossa kenties jo viikonloppuna Heartsia vastaan.

– Olen ollut kohta viikon normaalisti joukkueen harjoituksissa mukana ja haluaisin jo hirveästi mukaan pelaamaan. Seuran toimihenkilöt ovat hyvin toiveikkaita sen suhteen, että olisin jo seuraavassa ottelussa käytettävissä, Niskanen kertoi Palloliiton kotisivuilla julkaistussa haastattelussa.

– Ikinä ei voi olla kuitenkaan varma, että meneekö peliluvan saamisessa pidempään. Kaikki on ainakin täällä seuran sisällä tehty valmiiksi.

St. Johnstone ja Dundee United ovat saaneet huomata, ettei EU-pelaajia värvätä seuroihin enää totutun vaivattomasti. Meneillään on ensimmäinen kesän siirtoikkuna Brexitin ja uusien työlupakäytäntöjen astuttua voimaan. Mitään tilastoa ei vielä ole saatavilla siitä, kuinka korkealla prosentilla pelaajille poikkeuslupia myönnetään. Niskasen ja Vertaisen työluvatkin ovat täysin varmoja vasta sitten, kun ne ovat varmoja.

– Hänellä (Vertainen) on ilmeisesti minuakin hankalampi tilanne siirron suhteen. Tämä on myös uusi juttu seurojen henkilökunnalle, eikä Dundee United ole minun jälkeen hankkinut muita pelaajia Iso-Britannian ulkopuolelta, Vertaisen kanssa viime viikonloppuna jutellut Niskanen kertoi.

– Sen suuremmin he eivät ole minulle kuitenkaan näitä kuvioita avanneet. Olemme kuitenkin kaikki hyvin varmoja, että tilanne selviää lopulla positiivisella tavalla.

Dundee United on ainakin tosissaan Niskasen halunnut, sillä se yritti värvätä suomalaisen jo kesällä 2020. Tuolloin osoitteeksi valikoitui kuitenkin vielä FC Ingolstadt.

– He ovat olleet perässäni jo pitkään ja se vaikutti lopulta päätökseeni tulla tänne. Seura kertoi minulle juuri, että he ovat seuranneet otteitani myös Saksassa ja odottaneet mahdollisuuttaan. Kun se nyt sitten avautui, he iskivät heti kiinni. Toki siirrosta neuvoteltiin Ingolstadtin kanssa jonkun aikaa.