Skotlannin Valioliigan neljäs sarjakierros oli ja meni. Glen Kamara huhki Old Firmissä täydet 90 minuuttia tutussa Rangers-nutussa ja Juhani Ojala hääri niin ikään kentällä alusta loppuun, kun Motherwell kohtasi kotonaan Dundee FC:n. Molempien suomalaisten ottelut päättyivät 1-0-voittoihin.

Kahta Skotlannin sarjoihin siirtymässä ollutta suomalaishyökkääjää, Eetu Vertaista ja Ilmari Niskasta ei silti vieläkään nähty joukkueidensa kokoonpanossa. Sen paremmin Vertaisen haluava St. Johnstone kuin Niskasen siirrosta jo kertonut Dundee Unitedkaan eivät ole onnistuneet vieläkään saamaan suomalaispelaajien työ- ja oleskelulupia kuntoon.

Molempien pelaajien odotus jatkuu edelleen. Dundee Unitedin päävalmentaja Tam Courts kommentoi asiaa perjantaina Evening Telegraphille, ja kertoi, että Niskanen palaa tässä vaiheessa takaisin Suomeen odottelemaan paperiasioiden järjestymistä. Courts toivoo nyt, että Niskanen voisi pelata, kun Dundee United kohtaa St. Mirrenin maaottelutauon jälkeen 11. syyskuuta.

– Ilmari on voinut tehdä vähän testejä, mutta ei mitään muuta. Nyt hänen täytyy taas poistua maasta osana työlupaprosessia, Courts totesi perjantaina vahvistaessaan, ettei debyytistä tänä viikonloppunakaan tullut mitään.

– Hänen on pakko matkustaa pois, ja tulla sitten takaisin. Mitään esimerkkejä tällaisesta ei ole, sillä tämä kaikki on uutta, ja uudenlaista hallintoa.

Niskanen kertoi itse torstaina Palloliitolle antamassaan haastattelussa toivovansa, että debyytti Dundee Unitedissa voisi tapahtua sunnuntaina. Työlupien myöntäminen on kuitenkin mutkistunut huomattavasti Ison-Britannian EU-eron myötä. SuomiFutis on selvittänyt Brexit-ajan työlupakäytäntöjä tässä ja tässä aiemmin julkaistussa jutussa.

[readmore from=Niskanen-Ilmari]

– Työluvan saamiseksi pitää käydä läpi prosessi. Niskanen saa hyvin pisteitä [työlupaa varten], hän on A-maajoukkuepelaaja ja puhuu sujuvaa englantia. Asia on siis edistyneessä vaiheessa hänen statuksensa ja profiilinsa vuoksi, mutta tämä on vaikeampaa kuin ennen, Courts harmittelee.

– En halua ryhtyä liian poliittiseksi, mutta tämä on Brexitin jälkivaikutusta.