Suomi ja Wales ottavat yhteen tänään keskiviikkona kello 19.00 Helsingin Olympiastadionilla. Kyseessä on kummallekin joukkueelle valmistava harjoitusottelu ennen MM-karsintojen jatkumista. Ottelu on katsottavissa V Sport Jalkapallo -kanavalta sekä Elisa Viihde Viaplaysta.

Koronatilanteen takia Wales-otteluun otetaan 5000 – 9500 katsojaa. Lippuja on vielä rajoitetusti saatavilla.

Suomen karsinnat jatkuvat lauantaina 4. syyskuuta kotiottelulla Kazakstania vastaan. Wales sen sijaan pelaa sunnuntaina 5. syyskuuta vierasottelun Valko-Venäjää vastaan.

Kuntopuntari

Suomi ja Wales ovat kohdanneet toisensa useita kertoja viimeisten 20 vuoden aikana, joista suomalaisittain mielekkäimmät muistot löytyvät vuoden 2009 MM-karsinnoista. Tuolloin Huuhkajat voittivat lohkon molemmat kohtaamiset.

Tuolloin maaliskuisen vierasottelun mahtava 2-0-vierasvoitto kirvoitti Walesin tuolloisen tähtipelaajan Craig Bellamyn antamaan hyvinkin happamia kommentteja muun muassa Suomen maajoukkueen pelaajista.

Sen sijaan tuoreimmassa muistissa ovat kaksi kohtaamista Nations Leaguesta viime vuodelta. Nämä ottelut päättyivät molemmat Walesin voittoon.

Viisi edellistä kohtaamista
18.11.2020 Wales – Suomi 3-1 (Nations League)
3.9.2020 Suomi – Wales 0-1 (Nations League)
16.11.2013 Wales – Suomi 1-1 (Harjoitusottelu)
10.10.2009 Suomi – Wales 2-1 (MM-karsinnat)
28.3.2009 Wales – Suomi 0-2 (MM-karsinnat)

Viisi edellistä peliä Suomi
21.6.2021 Suomi – Belgia 0-2 (EM-kisat)
16.6.2021 Suomi – Venäjä 0-1 (EM-kisat)
12.6.2021 Tanska – Suomi 0-1 (EM-kisat)
4.6.2021 Suomi – Viro 0-1 (Harjoitusottelu)
29.5.2021 Ruotsi – Suomi 2-0 (Harjoitusottelu)

Viisi edellistä peliä Wales
26.6.2021 Wales – Tanska 0-4 (EM-kisat)
20.6.2021 Italia – Wales 1-0 (EM-kisat)
16.6.2021 Turkki – Wales 0-2 (EM-kisat)
12.6.2021 Wales – Sveitsi 1-1 (EM-kisat)
5.6.2021 Wales – Albania 0-0 (Harjoitusottelu)

Arvioidut avaukset

Suomi

Huuhkajat palaavat kentille historiallisten EM-kisojen jälkeen ja pitkälti samanlaisella kokoonpanolla, mutta joitakin muutoksia varsinkin tähän Wales-otteluun tullaan tekemään ennen kilpailullisten pelien jatkumista.

Pakotettuja muutoksia Suomen ryhmään tuovat muutamat loukkaantumiset. Yhdysvaltojen MLS-liigan Minnesota Unitedissa pelaava Robin Lod on loukkaantumisen takia ollut sivussa neljästä edellisestä sarjapelistään, ja hän ei ehtinyt kuntoutua syyskuun maaotteluihin.

Toinen MLS-liigassa ammatikseen pelaava poissaolija on Montrealin Lassi Lappalainen. Hän on ollut loukkaantuneena heinäkuun lopulta asti.

Poissaolot luonnollisesti avaavat mahdollisuuksia myös uusille pelaajille. Kuopion Palloseurassa upeaa kautta pelaava keskikenttäpelaaja Urho Nissilä saanee varmasti vastuuta ennen kaikkea keskiviikon harjoitusottelussa Walesia vastaan.

Tuoreempia nimiä Huuhkajien ryhmässä ovat HJK:n Santeri Hostikka, Lilleströmin Kaan Kairinen ja kesällä FC Lahdesta Hollantiin ja Emmeniin siirtynyt Jasin Assehnoun.
On hyvin mahdollista, ellei jopa todennäköistä, että kaikki kolme tulevat saamaan minuutteja Walesia vastaan vähintään penkiltä vaihdettuna.

Kapteeni Tim Sparv siirtyi EM-kisojen jälkeen HJK:n riveihin. Hän loukkaantui Eurooppa-liigan karsintojen kotiosassa Fenerbahçea vastaan 26. elokuuta. Sparv nimettiin mukaan ryhmään eli hän on todennäköisesti pelikunnossa, mutta ei pelaa vielä Walesia vastaan.

Lisäksi maalivahti Jesse Joronen on poissa illan Wales-ottelusta henkilökohtaisista syistä.
Sen sijaan Glen Kamara pelannee Walesia vastaan ehkä isotkin minuutit keskikentällä, koska hän on pelikiellossa Kazakstania vastaan.

Kierrätys on muutenkin isossa roolissa tämän maaottelutauon aikana. Suomi pelaa viikon sisään kolme ottelua, kun lauantain Kazakstan-ottelun jälkeen Huuhkajat matkaavat suoraan Ranskaan. Karsintaottelua hallitsevaa maailmanmestaria vastaan on luvassa tiistaina 7. syyskuuta kello 21.45 Suomen aikaa.

Maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva tiedostaa tilanteen aiheuttamat haasteet.

– Seitsemässä päivässä kolme peliä. Se on haastava valmistautumisen kannalta niin fyysisesti kuin taktisesti. Toki pelitapa on aika hyvin selvillä pelaajille ja keskitytään aika paljon niihin pieniin nyansseihin, mitä kukin tuleva vastustaja vaatii, Kanerva sanoo.

Kokeiluja on siis varmasti luvassa ja myös Kanerva tämän vahvistaa.

– Meillä on 26 pelaajaa mukana ja heistä kuitenkin noin kaksi on poissa eli katsomoon joutuu tiettyjä pelaajia laittamaan. Totta kai nyt on uusia pelaajia mukana, niin tarkoitus on antaa niitä näyttöpaikkoja, kertoo Kanerva.

Hän painottaa kuitenkin, että Walesia lähdetään voittamaan ja reagoinnit pelin sisällä tulevat olemaan sellaisia, että se palvelee myös ottelun lopputulosta.

Harjoitusottelussa vaihtoja tehdään paljon ja usein myös kerralla, mutta alla Huuhkajien mahdollinen avauskokoonpano.

Eriksson:
Toivio-Ivanov-Väisänen:
Alho-Kamara-Valakari-Kairinen-Hämäläinen:
Forss-Jensen:

Wales

Vierasjoukkueen kokoonpanossa on pakon sanelemia muutoksia kenties himpun vielä Suomen vastaavaa enemmän.

Neco Williams, Joe Rodon ja Aaron Ramsey, David Brooks, George Thomas eivät ole ryhmässä mukana. Lisäksi Adam Davies ja Kieffer Moore ovat sivussa koronarajoitteiden takia.

Päävalmentaja Robert Page joutunee lepuuttamaan todennäköisesti suunnittelemaansa enemmän profiilipelaajiaan Olympiastadionilla, koska poissaolot kaventavat pelaajiston laadullista kokonaiskuvaa.

Lisäksi Ethan Ampadu, Tyler Roberts ja Brandon Cooper eivät pysty pelaamaan Valko-Venäjällä karsintaottelussa johtuen ongelmista viisumiasioiden kanssa. Tämä kolmikko hyvin suurella todennäköisyydellä pelaa siis Suomea vastaan.

Walesin tähtipelaajista oletettavasti Real Madridin Gareth Bale aloittaa ottelun vaihtopenkiltä, samoin vastikään Leeds Unitedin riveihin Manchester Unitedista siirtynyt Daniel James, jolla on viime hetket ollut varmasti paljon siirtoon liittyviä velvoitteita.

Robert Pagen luotsaama Wales joutuu maajoukkuetauolle hieman siipirikkoisena. Kuva: Getty Images.

Valmentaja Page ei ole kovin iloinen poissaoloista ja varsinkaan edellä mainituista viisumiongelmista, mutta näkee silti valoa tunnelin päässä.

– Tilanne on haastava ja tämä on sillä tapaa vaikea maaottelutauko meille. Olemme silti päässeet harjoittelemaan muutaman päivän jo laadukkaasti yhdessä tällä ryhmällä, sanoo Page.

– Daniel Jamesin siirto tässä aivan loppuhetkillä on tuonut omat haasteensa, mutta hän on mukana Helsingissä ja mielestäni on vain hyvä asia, että parhaat pelaajamme pääsevät pelaamaan toistuvasti isoja minuutteja maailman huipputasolla, Page kertoo.

Mahdollinen avaus alla.

Ward:
Gunter-Ampadu-Cooper-Norrington-Davies:
Smith-Morrell-Wilson-Woodburn:
Roberts-Harris:

Mistä näet ottelun?

Illan Suomi-Wales on katsottavissa V sport jalkapallo -kanavan ja Elisa Viihde Viaplayn kautta. Ottelun selostaa Ville Kuusinen ja studioisäntänä toimii Tuomas Tahvanainen. Asiantuntijavieraina ovat totutusti Pasi Rautiainen ja Mika Kottila.

Uudet asiakkaat pystyvät näkemään ottelun ilmaiseksi rekisteröitymällä kahden viikon kokeilujaksolle Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa. Tarkemmat ohjeet löydät alta. Jos et näe alla olevia ohjeita, niin klikkaa tästä.

Viaplay Urheilu

@ViaplayUrheilu
Illan Suomi – Wales -ottelun näet ilmaiseksi ao. ohjeilla. 🇫🇮🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿

Showtime klo 18:30! #huuhkajat