Kaksi jalkapallon suurta kattojärjestöä FIFA ja UEFA eivät ole läheskään aina kaikista merkittävistä päätöksistä samaa mieltä. Nyt kehässä on jälleen iso – tai oikeastaan valtavan iso teema – joka jakaa liittojen puheenjohtajien kannat. Puhutaan jalkapallon MM-kisojen, lajin kirkkaimman timantin, tulevaisuudesta.

FIFA pohtii puheenjohtajansa Gianni Infantinon siunauksella sitä, että MM-kisat voitaisiin tulevaisuudessa pelata kahden vuoden välein perinteisen neljän vuoden syklin sijaan. FIFA on valjastanut Arsenalin managerilegenda Arsène Wengerin ideaa ajamaan. UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Ceferin puolestaan suhtautuu mullistukseen kriittisesti.

– Olette varmaan kuulleet FIFA:n tilaamasta toteutettavuusselvityksestä. Me uskomme, että MM-kisojen arvo perustuu sen harvinaisuudelle. Jos MM-kisat järjestetään kahden vuoden välein, valitettavasti koko kisojen merkitys laimenee, Ceferin totesi viime viikolla puhuessaan Euroopan seurajoukkueiden yhdistyksen ECA:n kokouksessa.

Wenger on kiistänyt, että uudistuksen takana olisivat pelkästään taloudelliset vaikuttimet. Sen sijaan pyrkimyksenä on vähentää konflikteja seurajoukkueiden ja maajoukkueiden välillä. UEFA:ssa kuitenkin pelätään ottelumäärien ja rasituksen kasvamista entisestään.

Ceferinin mielestä FIFA ajaa uudistusta ilman vaadittua läpinäkyvyyttä eikä ole ottanut huomioon esimerkiksi eurooppalaisten jalkapallokannattajien yhdistyksen vastustavaa kantaa.

– Myös UEFA:lla ja kansallisilla liitoilla on vakavia huolia FIFA:n suunnitelmiin liittyen. Kun otetaan huomioon, kuinka suuri vaikutus tällä uudistuksella olisi koko jalkapallon organisaatioon, olemme laajasti hämmästyneitä siitä, että FIFA aloittaa PR-kampanjan ehdotuksensa edistämiseksi. Mitään tällaisia ehdotuksia ei ole esitelty maanosaliitoille, kansallisille liitoille, liigoille, seuroille, pelaajille, valmentajille tai koko jalkapalloyhteisölle, Ceferin totesi.

Slovenialainen puheenjohtaja painotti, että UEFA on asiassa eurooppalaisten fanien puolella eikä kannata MM-kisojen pelaamista kahden vuoden välein. Ceferin oli huolestunut myös muutoksen vaikutuksista kansainväliseen ottelukalenteriin ja etenkin naisten jalkapalloiluun.

FIFA aloitti toteutettavuusselvityksensä sen jälkeen, kun Saudi-Arabian jalkapalloliitto jätti virallisen esityksen MM-kisojen syklin puolittamisesta. Puheenjohtaja Gianni Infantino ei peitellyt hetkeäkään, että FIFA:a ohjaavat suuresti taloudelliset intressit.

– Ei tarvitse olla Einstein tietääkseen, että jos MM-kisat pelataan kahden vuoden välein, tuotot kaksinkertaistuvat, Infantino totesi toukokuisessa FIFA:n kongressia seuranneessa lehdistötilaisuudessa.

Ensimmäistä MM-kisapaikkaansa sitten vuoden 1958 tavoittelevan Walesin kapteeni Gareth Bale kommentoi hanketta syyskuun maaottelutauon yhteydessä, eikä lämmennyt ajatukselle kahden vuoden välein pelattavista MM-kisoista.

– En oikein pidä siitä. Pidän enemmän neljän vuoden syklistä. Se tuo MM-kisoille arvovaltaa, aivan kuten olympialaisillekin. Se, että kisoja ei pelata niin usein, saa ne tuntumaan erityisemmiltä, Balen kanta kuului.

FIFA:n globaalin jalkapallon kehityspäällikkönä työskentevän Arsène Wengerin visioissa MM- tai EM-kisat pelattaisiin jokaisen kauden päätteeksi.

– Idea on kehittää pelin ja kilpailujen tasoa. Ajatuksen takana ei ole mitään taloudellista päämäärää, varsinkin kun FIFA jakaa kaikki rahat kansallisille liitoille ympäri maailman, jotta ne voivat kehittää jalkapalloa omissa maissaan, Wenger totesi viime viikolla L’Équipen haastattelussa.

Yhden arvovaltaisen puolustajan Wengerin muutosehdotus on saanut Englannin A-maajoukkueen päävalmentaja Gareth Southgatesta. Southgate ja Wenger tapasivat äskettäin ideasta keskustellakseen.

– Tapasin Arsènen pari viikkoa sitten, joten tunnen ehdotuksen hyvin. Näkökulmia on monia. Jotkut ehdotuksen osat voisivat toimia, joitain pitää harkita paremmin ja jotkut eivät varmaankaan tulisi toimimaan, Southgate pyöritteli.

– Perinnetietoisena tuntuu siltä, että MM-kisat voisivat menettää osan hohdostaan, koska tapahtuman harvinaisuus tekee siitä tärkeämmän.

– Ymmärrän silti myös sen, että jos pelaaja loukkaantuu juuri MM-kisavuonna, voi hän saada vain yhden tilaisuuden kahdeksan vuoden aikana. Se on todella kovaa, Southgate pohti.

Wengerin ajatuksissa maaottelutaukoja pidettäisiin nykyistä harvemmin. Kun nyt sarjat ovat karsintapelien takia tauolla neljä kertaa vuodessa – maaliskuussa, syyskuussa, lokakuussa ja marraskuussa – olisi jatkossa maaottelutaukoja vain lokakuussa ja maaliskuussa. Näillä tauoilla karsintapelejä pelattaisiin sitten aiempaa enemmän.

[readmore from=MM-kisat]

Siitä mediassa ei ole esitetty arviota, milloin mahdollinen MM-kisasyklin muutos voisi astua voimaan. Seuraavat MM-kisat pelataan Qatarissa loppuvuonna 2022. Ensimmäiset 48 maan kisoiksi laajennetut MM-kisat järjestetään kesällä 2026 Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Meksikossa.

Vuonna 2030 on määrä järjestää MM-kisojen satavuotisjuhlaturnaus. Kisojen isäntä tai isännät valitaan vuonna 2024. Tällä hetkellä hakemuksia on tiettävästi neljä, joista vain Marokko hakee kisoja yksin. Sekin tosin saattaa saada hakukumppaneikseen Algerian ja Tunisian. Muita hakijoita ovat nelikot Uruguay-Argentiina-Paraguay-Chile, Bulgaria-Kreikka-Romania-Serbia sekä kaksikko Espanja ja Portugali.

Lähteet: Get Football News France, Goal ja AS