Tänään torstaina alkaa Euroopan tuoreimman kansainvälisen seurajoukkuekilpailun, täksi kaudeksi perustetun Konferenssiliigan historiallinen ensimmäinen lohkovaihe. Veikkausliigan hallitseva mestari HJK onnistui läpäisemään eurokarsinnat ja edustaa Suomea heti tällä Konferenssiliigan neitsytkaudella.

HJK:n urakka alkaa torstai-iltana kello 19.45 kotiottelulla LASK Linziä vastaan (lue ottelun ennakko täältä). Itävaltalaisseura oli lohkoarvonnoissa ykköskorin joukkue ja on lähtökohtaisesti lohkon suurin voittajasuosikki. Ottelu ei kuitenkaan voisi tulla HJK:n kannalta juurikaan otollisempaan aikaan, sillä LASK Linzillä on ollut melkoista kriisiä ja myrskyä koko syksyn ajan niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin.

Aloitetaan pelillisistä asioista. LASK Linz erotti surkean alkukautensa vuoksi päävalmentajansa Dominik Thalhammerin tehtävästään maanantaina, ja nosti ruoriin alustavasti joulutaukoon saakka uudeksi valmentajaksi vanhan apulaisvalmentajan Andreas Wielandin. Pesti on Wielandin ensimmäinen päävalmentajapesti aikuisten joukkueessa pääsarjatasolla.

Valmistautumisaika on kuitenkin erittäin lyhyt. HJK-peli on ensimmäinen 38-vuotiaan Wielandin alaisuudessa, ja keskiviikkona Helsingissä vedetyt harjoitukset olivat Wielandin ensimmäiset täydet joukkuetreenit.

LASK Linz on kärsinyt myös useista loukkaantumisista. Sivussa ovat edelleen laitahyökkääjä Andreas Gruber, kakkosvahti Tobias Lawal, kärkimies Alexander Schmidt ja keskikenttäpelaaja Rene Renner.

Huolestuttavinta ovat kuitenkin tulokset. Linz on saanut seitsemästä sarjaottelustaan Itävallan Bundesliigassa vain kuusi pistettä, ja on sarjassa toiseksi viimeisenä. Nollaa omissa se ei ole pystynyt pitämään kuuteen otteluun. Valmentaja Wieland kehuikin HJK:n vakuuttavaa tilastoa tämän kauden Veikkausliigasta, sillä isäntien vire on juuri nyt paljon vieraita parempi.

Mutta on kriisiä tosiaan kentän ulkopuolellakin. LASK Linzin puheenjohtaja Siegmund Gruber on ollut julkisuuden pyörityksessä siksi, että hänen vuonna 2005 Linzin yliopistolle valmistuneeseen väitöskirjaansa kohdistuu huomattavia plagiointiepäilyjä. Plagiointisyytöksiä tutkivan Stefan Weberin mukaan on mahdollista, että Gruberin väitöskirjan tieteellinen pätevyys perutaan ja häneltä otetaan tohtorin titteli pois.

Weberin 380-sivuinen väitöskirja käsitteli ”sosiaalis-taloudellisen yhteistyön edellytyksiä ja institutionaalistumista rahanpesun ehkäisyssä”. Hän teki sen yhteistyössä toisen itävaltalaisessa jalkapalloilussa vaikuttavan henkilön kanssa. Plagiointisyytökset kohdistuvat molempiin kirjoittajiin. Plagioituja kohtia väitetään löytyneen 79, kaikkiaan 77 eri sivulta. Se kattaa yli neljäsosan koko työstä.

Viime kauden puolelle Linzin harmeihin listataan pistemenetys koronamääräysten rikkomisen takia. Seuran stadionhankkeessa on ollut kitkaa, ja lisäksi myös seuran entisellä varapuheenjohtajalla Jürgen Wernerillä on ollut omat hankaluutensa. 59-vuotias Werner jätti paikkansa seuran johdossa, kun hänen epäiltiin hyötyneen kaksoisroolista seurajohdossa ja pelaajien asioidenhoitajana. Yhtäaikainen toiminta seurajohdossa ja pelaaja-agenttina on säännöissä yksiselitteisesti kielletty.

Werner sai kuitenkin torstaina hyviä uutisia, sillä Itävallan Bundesliiga päätti kumota väliaikaisesti Wernerille langetetun toimitsijakiellon. Päätös johtuu siitä, ettei edellä mainittujen tehtävien ajallisesta päällekkyydestä ole täyttä selvyyttä.

Viisi syytä vaisuun alkukauteen

Edellä mainituista kentän ulkopuolisista kriiseistäkin kertonut LAOLA1 listasi maanantaina julkaisemassaan artikkelissa viisi syytä siihen, miksi LASK Linzin alkukausi on ollut niin vaisu.

Yksi näistä on kehno viimeistely. LASK loi viime kaudella Itävallan sarjaa dominoivan RB Salzburgin jälkeen eniten maalipaikkoja, mutta tällä kaudella se on tehnyt sarjassa vähiten maaleja. Erikoistilanteet eivät toimi, ja vaikka LASK onkin hallinnut pelejä, on maalinteko ollut tahmeaa. Sarja on kuitenkin tasainen, ja sarjan nelospaikkaan on eroa sijalta 11 vain kaksi pistettä.

Toiseksi syyksi LAOLA1 listaa menetetyn peli-identiteetin. Eintracht Frankfurtia nykyisin valmentama Oliver Glasner loi seuralle tunnistettavan, vauhdikkaan ja prässäävän pelitavan, joka on kadonnut valmentajanvaihdosten myötä. Nykyinen LASK vaikuttaa artikkelin perusteella hampaattomalta, ja vanha määrätietoisuus on tiessään.

Kolmas tärkeä tekijä on muutokset joukkueen pelaajistossa. Joukkueen puolustuksen johtaja Gernot Trauneria ei ole onnistuttu paikkaamaan, ja hänen tilalleen hankittu Dario Maresic on lähinnä varavaihtoehdon varavaihtoehdon varavaihtoehto. Myös Reinhold Ranftlin lähtö Schalkeen oli kova pala LASK:ille. Seuran kerrotaan menettäneen nimenomaan johtavia ja kokeneita pelaajia, joten vaikeilla hetkillä henkistä johtajuutta on ollut ikävä.

Gernot Traunerin kerrotaan olleen paitsi joukkueen selkeä johtohahmo ja pomo, myös Glasnerin sanoin ”paras itävaltalainen pelaaja kolmen topparin pelitavan keskimmäisenä topparina”. LAOLA1 kuvailee häntä ”Linzin pelin sydämeksi ja aivoiksi”.

[readmore from=HJK]

Kun kaksi tärkeää elintä otetaan pois, on toimivaa puolustuskolmikkoa ollut vaikeaa löytää – varsinkin, kun puolustuksessa on ollut loukkaantumisia ja Panaman maajoukkuetoppari Andrés Andrade siirtyi siirtoikkunan viimeisenä päivänä Saksan Bundesliigan Arminia Bielefeldiin. Rakoileva puolustus onkin lehden neljäs selitys alisuorittamiseen.

Viidentenä syynä taaperrukseen mainitaan jo tässä jutussa esille nostetut kentän ulkopuoliset ”sivuäänet”. Raiffeisen-Arenan stadionprojektin rakennusprojektin viivästyminen ja paisuva budjetti ovat tuoneet tarpeetonta hälyä seuran toimintaan – eikä johtohahmojen Wernerin ja Gruberinkaan henkilökohtaisista ongelmista varmastikaan apua ole ollut.

LASK voitti vielä viime syksynä eurokentillä sekä Sporting Lissabonin (4-1) että Tottenhamin (3-0) kolmella maalilla, mutta juuri nyt seuralla on paljon, paljon tahmeampaa.

Konferenssiliigan ottelut näkyvät Elisa Viihde Viaplayssa.