Tässä Huuhkajien suurimmat onnistujat syyskuussa – peleistä heräsi myös kysymyksiä ja huomioita

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajat pelasi syyskuun maajoukkuetauolla kolme hyvin erilaista ottelua.

Ensiksi kotikentällä tuli vastaan Wales ystävyysottelussa. Kokeellisten kokoonpanojen peli päättyi Helsingissä maalittomana, mistä kuuluu iso kiitos Carljohan Erikssonille, joka debytoi Suomen tolppien välissä. Pysäytetyn pilkun lisäksi Eriksson esitti useammankin hyvän torjunnan.

Seuraavaksi jatkettiin MM-karsintoja. Ensin kaatui Kazakstan Helsingissä 1-0 Joel Pohjanpalon näyttävällä puskumaalilla. Seuraavassa pelissä vastaan tuli hallitseva maailmanmestari Ranska, joka otti 2-0-voiton Antoine Griezmannin osumilla ja varsin suvereenilla esityksellä.

SuomiFutis on nostanut tähän artikkeliin Huuhkajien suurimpia onnistujia sekä isoimpia kysymysmerkkejä ja huomioita syyskuun otteluista.

Suurimmat onnistujat

3. Joel Pohjanpalo

Suomi onnistui syyskuussa maalinteossa vain kertaalleen, mutta Pohjanpalon pusku oli maailmanluokkaa. Jere Urosen keskitys tuli pilkun tietämille, josta Pohjanpalo ohjasi pallon päällään lähes takaylänurkkaan. Vaativa suoritus ja lähes täydellinen toteutus.

Pohjanpalolta nähtiin Kazakstania vastaan muutenkin vahvaa tekemistä. Hän oli vaikea pideltävä vieraiden puolustukselle, joka joutui rikkomaan häntä kahdesti vapaapotkun arvoisesti.

Ranskaa vastaan Pohjanpalo oli vaikeuksissa, mutta vaikea oli hänen tehtävänsäkin. Tarjoilu koostui lähinnä pitkistä palloista, joista hänen oli kamppailtava keskiviivan tietämillä Ranskan toppareiden kanssa. Pohjanpalo koski Lyonissa palloon vain 19 kertaa, vähemmän kuin yksikään toinen Huuhkajien avauksen pelaajista.

Osuma Kazakstania vastaan oli kuitenkin muistutus Pohjanpalon osaamisesta ja hänen arvostaan Huuhkajille. Hän on nyt tehnyt maajoukkueen neljä viimeisintä maalia.

2. Rasmus Schüller

Schüller on tahkonnut jo yli 50 ottelua A-maajoukkueessa ja noussut varsinkin parina viime vuonna entistä suurempaan rooliin. Walesia vastaan Schüller, 30, ei pelannut, mutta Kazakstania ja Ranskaa vastaan hän oli alusta asti mukana. Ensimmäinen vaihtokomennus kävi jälkimmäisen karsintapelin 63. minuutilla.

Lyonissa Schüller nappasi itselleen pelikiellon seuraavaan karsintapeliin korttitilin täyttymisen myötä, mikä voi osoittautua Huuhkajille isoksi menetykseksi.

Kazakstania vastaan Schüller oli kenties kentän paras pelaaja, ja hän oli yksi Suomen parhaista myös Ranskaa vastaan. Kunniamaininta kuuluu myös Schüllerin keskikentän kollegalle Glen Kamaralle, joka oli jälleen omalla tasollaan läpi maajoukkuetauon.

1. Urho Nissilän ja Kaan Kairisen esiinnousu

Moni hieraisi silmiään, kun Huuhkajien aloituskentällinen Ranskaa vastaan tuli julki. Kuopion Palloseuran keskikenttäpelaaja Urho Nissilä pelasi ensimmäistä kertaa Suomen avauksessa debytoituaan A-maajoukkueessa vasta viime viikolla. Nyt vastassa oli kuitenkin Paul Pogban ja Antoine Griezmannin kaltaisia supertähtiä.

Nissilä, 25, esiintyi kuitenkin edukseen, etenkin pallollisena, ennen kuin tuli vaihtoon 72. minuutilla. Hän löi hyvät näytöt pöytään jo Walesia ja Kazakstania vastaan, mutta Ranska-peli enteili jo todella vahvasti sitä, että Nissilä pelaa jatkossa enemmänkin kansainvälisiä pelejä.

Myös Lillestrømin keskikenttäpelaaja Kaan Kairinen antoi hyvän kuvan itsestään palattuaan A-maajoukkueeseen yli kahden vuoden tauon jälkeen. Walesia vastaan hän urakoi täydet minuutit Glen Kamaran vierellä ja toimitti lähes kaikki syöttöyrityksensä perille. Kahdessa MM-karsintapelissä Kairinen, 22, pääsi vaihdosta kentälle noin viimeisen vartin ajaksi.

Isoimmat kysymysmerkit ja huomiot

Teemu Pukin maalittomuus

Teemu Pukki on nyt pelannut seitsemän maaottelua putkeen maaleitta. Niistä kilpailullisia pelejä on ollut viisi.

Kesän EM-kisoissa Pukki, 31, pelasi loukkaantumisen jäljiltä jokseenkin puolikuntoisena, mutta syyskuun peleihin hänellä oli jo runsaasti pelituntumaa Norwichin otteluista.

Pukilta nähtiin syyskuun maaotteluissa yhteensä kaksi vetoa – kumpikin Kazakstania vastaan ja maalista ohi.

Huuhkajien ykköshyökkääjän kuiva putki ei lupaile hyvää, kun ottaa huomioon, mihin hänen maalinsa ovat Suomen vieneet. Pukki elää muiden tarjoilusta, joten on myös syytä pohtia, miksi hänelle ei ole saatu rakennettua enemmän aidosti laadukkaita tekopaikkoja.

Sukupolvenvaihdos käynnissä

Moni Huuhkajien monivuotisista luottopelaajista on ylittänyt 30 ikävuoden rajapyykin. Tim Sparv, 34, Paulus Arajuuri ja Joona Toivio, 33, Jukka Raitala, 32. Kolmenkympin tietämillä huitelee useampikin. Qatarin MM-kisat olisivat monelle varmasti viimeinen rupeama Suomen paidassa.

Sukupolvenvaihdos on väistämätön. Syyskuun peleissä saatiin huomata, että se on Suomen osalta hyvässä vauhdissa.

Edellä mainitut Nissilä ja Kairinen ottavat vielä ensiaskeliaan miesten A-maajoukkueessa, mutta viime aikoina uusia kasvoja on tullut rinkiin enemmänkin. Onni Valakari ja Leo Väisänen ovat nousemassa vakionimiksi maajoukkuerinkiin. Myös Marcus Forss odottaa nälkäisenä näytönpaikkoja. Lisäksi nuorten maajoukkueissa on parikin nimeä, jotka saattavat nousta jo pian haistelemaan tunnelmaa Huuhkajissa.

Syyskuun peleissä saatiin jo hieman esimakua elämästä ilman luottokonkareita. Kapteeni Sparv pelasi vain pari minuuttia, Raitala pääsi Ranskaa vastaan vasta loppuhetkiksi sisään ja Toivio pelasi yllättäen ainoat minuuttinsa Walesia vastaan.

LUE MYÖS:

Ville Liimatta