Suomi avasi perjantaina Pikkuhuuhkajien uuden EM-karsintaprojektin riemukkaalla 3-0-vierasvoitolla Virosta. Yksi Suomen näkyvimmistä pelaajista oli runsaasti erikoistilannevastuutakin saanut Naatan Skyttä, joka oli avauskokoonpanossa ja pelasi 86 minuuttia ennen kuin Niklas Pyyhtiä otti hänen paikkansa.

19-vuotias Skyttä oli itsekin hyvin iloinen siitä, että Juha Malisen valmentama miehistö sai hyvän startin karsintoihin.

– Viro-peli oli meiltä hyvä ja kypsä peli. Loistava aloitus näihin karsintoihin. Varmasti helpotti myös pelaajien taakkaa, että voitettiin eka peli hyvällä esityksellä. Meillä ei ollut siinä pelissä mitään suurempia ongelmia, Skyttä totesi SuomiFutikselle maanantaina puhelimitse.

Karsinnat jatkuvat Suomen osalta tiistaina Oulussa, kun vastaan asettuu omat karsintansa 2-0-voitolla Azerbaidzhanista aloittanut Kroatia. Kroatia on ollut mukana kaksissa edellisissä alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa, joten haaste on varmasti kova.

– Kroatia on ihan eri luokan vastus, mutta en näe mitään syytä, miksei me tätäkin peliä voitettaisi. Meillä on tosi hyvä ryhmä jalkeilla. Kaikki on nälkäisiä, ja kun päästään pelaamaan kotiyleisön edessä, niin veikkaan, että ollaan aika vahvoilla. Me ollaan valmiina, kun peli tiistaina alkaa, Skyttä lupaa.

Ranskalaisessa Toulousessa pelaava Skyttä pitää Suomen parhaana aseena joukkueen pallollista taitoa.

– Meillä on tosi taitava jengi tällä hetkellä. Paljon riippuu siitä, että kuinka paljon pystytään pitämään palloa ja käyttämään omia vahvuuksiamme pallollisen pelin kautta. Puolustaessa pitää olla tosi ärhäkkä ja valmiina kaksinkamppailuihin. Vaikka Kroatian jengi onkin vähän isokokoisempi, niin ei varmasti jää meidän asenteestakaan kiinni.

Skyttä sai siis Viro-pelissä luottamusta vapaapotkuissa, ja kantaa sitä mielellään jatkossakin.

– Jalka on ollut lämmin, niin hyvin on tullut vastuuta. Ja kyllä se lämpimänä pysyykin, nuori suomalainen sanoi hyvällä itseluottamuksella.

”Luotan siihen, että tsäänssi tulee”

Naatan Skyttä siirtyi Toulouseen viime helmikuun alussa, joten hän on viettänyt ranskalaisseuran pelaajalistoilla nyt reilut seitsemän kuukautta. Viime kaudella hän pelasi yhdessä Toulousen cup-ottelussa ja oli kerran myös edustusjoukkueen sarjapelissä vaihtopenkillä. Starttia hidastivat aluksi lievät loukkaantumiset. Reservijoukkueen sarja puolestaan ei ollut käynnissä koronapandemian vuoksi, joten kakkosjoukkueessa tuli peliaikaa vain yhdessä harjoitusottelussa.

Tällä kaudella Skyttä on murtautunut kunnolla Toulousen kokoonpanoon. Hän pelasi heti heinäkuussa Ligue 2:n avauskierroksella Ajacciota vastaan 21 minuuttia, joten liigadebyytti tuli heti kättelyssä. Hän on ollut jokaisessa ottelussa Toulousen vaihtopenkillä, mutta toinen kutsu kentälle tuli vasta viidennellä kierroksella Dijonia vastaan, joskin vasta aivan pelin lopussa.

– Olihan se kiva päästä vihdoin pelaamaan sarjassa. Vedin hyvän pre-seasonin, jonka aikana pelasin paljon ja heti ekassa pelissä tuli ihan ok minuutit. Se oli vielä kotipeli, joten oli kyllä siistiä pelata, Skyttä totesi.

Vielä viime kaudella Ranskan sarjoissa katsomot pysyivät koronan takia suljettuina, mutta nyt Skytän mukaan yleisörajoituksia ei enää ole. Otteluun pääsee koronapassilla, jos on saanut molemmat rokoteannoksensa tai käynyt koronatestissä ennen peliä.

– Viime pelissä meillä oli 11 000 katsojaa, eniten tällä kaudella. Ääntä lähti katsomosta, Skyttä kertoi.

Vaikka paikka edustusjoukkueen pelaajaryhmässä onkin selvästi jo hallussa, olisi Skyttä valmis pelaamaan enemmänkin.

– Mielestäni treenit ovat menneet hyvin, joten tietysti olisi kivaa pelata enemmänkin. Ei tämä (edustukseen nousu) mitenkään yllätyksenä ole tullut. Siitä lähdin, että tällä kaudella pelataan minuutteja.

Niukkaan peliaikaan saattaa vaikuttaa sekin, että Toulousen suoritustaso joukkueena on tällä hetkellä erittäin hyvä. Toulouse on voittanut viisi peliä putkeen, ja johtaa sarjaa saatuaan kuudesta ottelusta 16 pistettä.

– Voi olla, että kun joukkueella pelit rullaa, niin miksi vaihdettaisiin voittavaa kokoonpanoa. Olen kuitenkin luottavainen sen suhteen, että se tsäänssi tulee ennemmin tai myöhemmin, Skyttä uskoo.

Amine Adlin myynti helpotti asemaa hierarkiassa

Skyttä kertoo pelanneensa Toulousessa vähän enemmän laiturin tontilla. Kilpailu peliajasta on kovaa, sillä joukkueensa on muitakin hänen kaltaisiaan pelaajia. Vuonna 2001 syntynyttä ranskalaista Mamady Bangréa Skyttä kuvailee ”ihan samantyyppiseksi pelaajaksi kuin itsekin on”. Lisäksi kisaan minuuteista liittyi elokuussa Auxerresta hankittu Yanis Begreoui.

Toisaalta siinä mielessä Skytän osakkeet joukkueen sisäisessä hierarkiassa myös nousivat, kun Toulouse myi siirtoikkunan viimeisinä päivinä huippulupaavan Amine Adlin Bayer Leverkuseniin 7,5 miljoonan euron siirtosummalla. 21-vuotiasta Adlia tavoitteli myös Bayern München, ja häntä pidetään todella kovan luokan lahjakkuutena. Skytän asemaan siirrolla oli myös vaikutuksensa.

– Totta kai se vaikutti. Adli on loistava pelaaja ja saman pelipaikan pelaaja. Minun kannaltani oli tietty hyvä, että hän jatkoi matkaa. Mun mielestä ihan oikein, että hän lähtikin, sillä hän oli ihan liian hyvä tuohon sarjaan.

Toukokuussa 2002 syntynyt Naatan Skyttä on Toulousen edustusjoukkueen nuorin pelaaja, joten ikää vasten onkin ymmärrettävää, ettei hän ole heti avauksen paikkaa vallannut. Suomalainen sanoo kuitenkin saaneensa hyvän vastaanoton muilta pelaajilta.

– Erittäin hyvin olen päässyt joukkueeseen sisään, varsinkin tällä kaudella vieläkin enemmän. Mukavaa sakkia on. Meillä on siellä hyvä ryhmä, eikä minulla ole mitään valittamista.

– Skandinaavipelaajien kanssa vietetään treenien ulkopuolella paljon aikaa yhdessä. (Ruotsalaismaalivahti) Isak Pettersonin kanssa ja kahden tanskalaisen. Norjalainen Ruben Gabrielsen lähti nyt lainalle (FC Kööpenhaminaan), mutta hänen kanssaan tuli oltua paljon, yksin asuva Skyttä kertoo.

Kauden ainut tavoite nousta suoraan

Toulouse ylsi viime kaudella erittäin lähelle nousua Ranskan pääsarjaan Ligue 1:een. Se eteni karsintojen viimeiseen vaiheeseen, jossa Nantes oli parempi vain vierasmaalisäännön turvin (yhteismaalit 2-2). Tälle kaudelle tavoite on kristallinkirkas: sarjanousu.

– Totta kai koko seuralla on tähtäimessä nousta pääsarjaan. Se sanottiin heti preseasonin alussa, että ainut tavoite on nousta suoraan Ligue 1:een.

– Mitä viime kauden loppuun tulee, niin olihan se seuralle vähän harmi, ettei pystytty nousemaan. Omalta kannalta ehkä tämä taso on kuitenkin minulle vielä tällä hetkellä parempi. Minun kannaltani oli parempi, että pysyttiin tällä tasolla, mutta tietysti seuran kannalta harmi, ettei noustu.

Vaikka peliajan saaminen on tällä kaudella todennäköisempää Ligue 2:ssa kuin se olisi Ligue 1:ssä ollut, on Skyttä kuitenkin varma siitä, että hän olisi nousun toteuduttuakin jäänyt täksi kaudeksi Toulouseen.

Nousu tietysti häämöttää kirkkaana tavoitteena mielessä, sillä siinä tapauksessa Skyttä voisi ottaa ensi kaudella mittaa esimerkiksi PSG:n Lionel Messistä ja Neymarista. PSG on valovoimainen seura koko Ranskassa, ja Skyttäkin kertoo joukkueen seuraavan PSG:n matseja mielenkiinnolla varsinkin pelireissuilla ollessaan.

– Olisihan se aikamoinen kokemus, jos ensi kaudella heitä vastaan pelaisi. Olisi se aika nättiä päästä samalle kentälle pelaamaan. Sen eteen tehdään nyt tällä kaudella töitä, että se ensi kaudella olisi mahdollista.

Toulouse kaupunkina on Skytän mieleen, eikä mitään valittamista ole. Kielitaitokin on alkanut ajan kuluessa mukavasti karttua.

– Olen opiskellut ranskaa siitä lähtien, kun tänne tulin. Ymmärrän mielestäni jo ihan hyvin ja pystyn myös kommunikoimaan tarpeen vaatiessa. Edistystä tapahtuu.

– Meillä on kaksi kertaa viikossa ranskan tunti. Treenikieli on pääsääntöisesti ranska. Aika hyvin ulkomaalaiset jo ymmärtävät ranskaa. Mitään ongelmia ei kielenkään kanssa ole.

Lähtö Ranskaan valmiina Veikkausliigan tähtenä

Skyttä debytoi Veikkausliigassa elokuussa 2018 ollessaan vasta 16-vuotias. Kaikkiaan hän ehti pelata kasvattajaseuransa Ilveksen paidassa 29 veikkausliigaottelua, joissa hän viimeisteli yhdeksän maalia. Kauden 2020 päätteeksi jalkapallotoimittajat valitsivat Skytän Veikkausliigan tähdistöjoukkueeseen (lue uutinen).

Valmiina veikkausliigatähtenä Suomesta lähteneen Skytän kokemus riittää hyvin arvioimaan Veikkausliigan ja Ligue 2:n tasoeroa – ja hyvin selkeänä hän sitä myös pitää.

– Onhan se tempo ihan eri luokkaa tuolla. Tuntuu siltä, että kaikki pelaajat on äärimmäisen nopeita, räjähtäviä ja fyysisiä.

– Pallon ja pelaajien vauhti peleissä on ihan eri luokkaa kuin Veikkausliigassa. Taitotasokin eroaa aika paljon. Kaikin puolin ihan erilainen sarja.

Harjoitusten osalta ero Ilvekseen ei ole suuri, mutta toiminta harjoitusten ympärillä on erilaista.

– Aika samantyyppisiä harjoituksia on kyllä, ja samanlainen rytmi harjoitusviikoissa, joten se ei ole hirveästi muuttunut. Sama juttu kuitenkin kuin peleissäkin, eli tempo on nopeampi treeneissäkin.

– Myös ennen ja jälkeen treenien on eri kuviot. Aamulla tulemme yhdessä syömään aamupalaa, joten on tekeminen vielä vähän yhtenäisempää ja ammattimaisempaa kuin Ilveksessä.

Skytän mielestä ajankohta ulkomaille siirtymiselle oli hänelle täydellinen, sillä miesten pelejä oli jo alla mukava määrä. Vanhan seuransa Ilveksen edesottamuksia hän seuraa edelleen tarkasti.

– Olen melkein jokaisen Ilveksen pelin yrittänyt katsoa. Vähän on ollut tahmeampaa, kun monta pelaajaa on lähtenyt joukkueesta, joten kyllä Ilveksen pienen taantumisen ymmärtääkin.

Monsieur Magicin nimi ei ole noussut esiin

Skyttä ei suinkaan ole Toulousen ensimmäinen suomalaispelaaja, sillä takavuosien legenda Aulis Rytkönen pelasi seurassa vuosina 1952-1960, ja ansaitsi otteillaan lempinimen ”Monsieur Magic”. Rytkösen ajoista on kuitenkin kulunut jo yli 60 vuotta, joten Skyttä saa Rytköstä koskevia kysymyksiä enemmän suomalaisilta kuin ranskalaisilta.

– Ei ole tainnut kertaakaan tulla missään yhteydessä nimi Ranskassa esiin. Varmasti erittäin, erittäin kovan linjan fanit tietää nimen ja tunnistaa, mutta veikkaan, ettei hän ole nuoremmalle sukupolvelle ihan tutuin nimi.

[readmore from=Skyttä-Naatan]

– Stadionin sisätiloissa on paljon kuvia legendapelaajista, mutta en ole ainakaan itse hänen kuvaansa nähnyt. Veikkaan silti, että jossain on joku kuva Rytkösestä.

U21-maajoukkueen toinen EM-karsintaottelu Suomi-Kroatia alkaa Oulussa kello 18 tiistaina. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Yle Areenasta.