Qatarin vuoden 2022 jalkapallon MM-turnauksen alkuun on tänään aikaa 405 päivää. Vielä toistaiseksi isäntämaa Qatar on ainoa paikkansa kisoissa varmistanut maa, mutta Euroopassa MM-karsinnat ovat edenneet jo siihen pisteeseen, että seuraa se voi saada jo tänään tai huomenna.

Maanantaina kisapaikkansa voi varmistaa kaksi maata, Saksa ja Belgia. Saksa voi juhlia paikkaa MM-turnauksessa, mikäli se voittaa maanantai-iltana vieraissa Pohjois-Makedonian ja Armenia häviää samaan aikaan vieraissa Romanialle. Saksalla on kolme kierrosta ennen lohkon päättymistä kuuden pisteen etumatka molempiin ja huomattavasti parempi maaliero, joten tasapelikin liki sinetöisi paikan. Voitolla Saksan MM-kisapaikka olisi kuitenkin täysin varma.

Belgian tilanne on sikäli erikoisempi, että se ei edes pelaa lokakuussa MM-karsintoja osallistuttuaan viime viikolla Nations Leaguen Final Four -turnaukseen. FIFA-rankingin ykkösmaa voi kuitenkin saada MM-kisapilettinsä jo tänään, jos Wales ei onnistu voittamaan Tallinnassa Viroa. Tällöin kaikki lohkon takaa-ajajat olisivat jääneet jo kohtuuttoman kauas.

Tiistaina on puolestaan Huuhkajien viime kesän EM-vastustaja Tanskan mahdollisten juhlien vuoro. Tanska on voittanut kaikki seitsemän MM-karsintapeliään huikealla maalierolla 26-0. Se on myös Euroopan ainoa puhtaan pelin joukkue.

Jos Tanska voittaa tiistaina kotikentällään Itävallan, lunastaa se paikkansa ensi vuoden MM-turnaukseen. Tappiollakin kisapaikka varmistuisi, jos ainoa teoreettinenkin uhkaaja Skotlanti kompuroisi ja jäisi voitotta Färsaarilla.

Kaikkiaan peräti 117 maalla on edelleen teoreettisia mahdollisuuksia päästä mukaan ensi vuoden MM-turnaukseen, joskin etenkin Euroopassa alkanee pian käydä kova kato. Alla pientä yhteenvetoa siitä, missä kussakin maanosassa mennään.

Euroopan karsintoihin osallistuu 55 maata, joista vasta 14 on saanut tyystin heittää haaveet lohkossaan kahden parhaan joukkoon tai Nations Leaguen kautta jatkokarsintaan pääsystä. Kisapaikkoja Euroopan maille on jaossa kaikkiaan 13, ja tänään ja huomenna voi siis 1-3 maata jo paikkansa kisoissa varmistaa.

Etelä-Amerikassa MM-karsintoja pelataan tutusti yhdessä kymmenen maan kaksinkertaisessa sarjassa. 18 kierroksesta on pelattu 11, eikä mikään maa ole vielä mahdollisuuksiaan menettänyt.

Karsinnoissa on jyrännyt vakuuttavimmin Brasilia, joka on saanut 28 pistettä 30 mahdollisesta (Brasilialla ja Argentiinalla vain 10 pelattua ottelua keskeytetyn keskinäisen takia). Brasilian kaula karsintaviivaan on jo 13 pistettä. Etelä-Amerikasta suoraan kisoihin pääsee neljä maata, viidennen osallistuessa maanosien väliseen jatkokarsintaan.

Pohjois- ja Keski-Amerikassa karsinnat aloitti 34 maata, mutta alkukierrokset pelattiin typistettyinä koronapandemian aiheuttamien kalenterimuutosten takia. Muun muassa Guatemala putosi karsinnoista häviämättä kertaakaan ja päästämättä yhtään maalia (lue lisää).

Tavallisesti CONCACAF-alueen MM-karsintojen viimeisessä vaiheessa pelataan kuuden maan ”Hexagonal”, mutta tällä kertaa kaksinkertaisessa sarjassa on kahdeksan maata. 14 kierroksesta on pelattu viisi, ja Meksiko johtaa tätä ratkaisevaa karsintavaihetta. Suoria kisapaikkoja on tarjolla kolme, ja lisäksi karsinnan neljäs jatkaa mannertenvälisiin playoffeihin.

Myös Aasiassa karsinnat ovat Euroopan tapaan jo melko pitkällä. Karsinnat aloittaneista 45 maasta on pudotettu 33 pois. Mukana on siis enää 12 maata, jotka on jaettu kahteen kuuden maan lohkoon. Molempien lohkojen kaksi parasta pääsevät suoraan kisoihin, ja lohkokolmoset pelaavat playoffin siitä, kumpi pääsee maanosien väliseen jatkokarsintaan.

Kolmen kierroksen jälkeen täydet yhdeksän pistettä on Iranilla, Australialla ja ehkä hieman yllättäenkin Saudi-Arabialla. Vasta kolme pistettä haalineella Japanilla on ollut yllättäviä vaikeuksia.

Afrikan 54 osallistujamaasta 35:llä on edelleen mahdollisuuksia MM-kisoihin. Meneillään on 40 maan lohkovaihe, jossa maat on jaettu kymmeneen lohkoon. Lohkovaihe on kallistunut hieman yli puolenvälin, eikä mikään maa ole vielä lunastanut paikkaansa viimeisessä vaiheessa. Siinä kymmenen maata jaetaan viiteen ottelupariin, joiden voittajat pääsevät MM-kisoihin. Jotkut kovat maat joutuvat ulos jo nyt, sillä Norsunluurannikko ja Kamerun sekä Etelä-Afrikka ja Ghana arvottiin samoihin karsintalohkoihin.

[readmore from=MM-karsinnat]

Oseanian MM-karsinta-aikataulun koronapandemia sotki pahemman kerran, eikä karsintoja ole vielä edes aloitettu. Karsintoihin odotetaan yhä osallistuvan 11 maan, ja karsinnat pelataan kaiketi ensi maaliskuussa turnausmuotoisena. Oseanialla ei ole suoraa kisapaikkaa lainkaan, vaan karsintojen voittaja hakee kisapaikkaa mannertenvälisessä jatkokarsinnassa.

Euroopan ja Afrikan osalta MM-karsinnat päättyvät maaliskuussa. Viimeisetkin MM-kisamaat ratkeavat kesäkuussa mannertenvälisessä jatkokarsinnassa.