Koronapandemian aiheuttamat aikataulumuutokset jalkapallokalenteriin johtivat siihen, että Pohjois- ja Keski-Amerikan karsinnat Qatarin vuoden 2022 MM-kisoihin pelataan typistetyllä formaatilla. CONCACAF:in karsintojen ensimmäinen vaihe, lohkovaihe, supistui kaksiosaisesta yksiosaiseksi ja pudotuspelivaiheessa pelataan kolmen kierroksen sijaan vain yksi kierros.

Tämä johti siihen, että ensimmäistä MM-kisapaikkaansa himoitsevan Guatemalan MM-kisahaaveet kaatuivat, vaikkei se hävinnyt koko karsinnoissa otteluakaan eikä päästänyt yhtään maalia. Guatemala voitti karsintojen kolme ensimmäistä otteluaan lukemin 1-0 (vs Kuuba), 3-0 (Brittiläiset Neitsytsaaret) ja 10-0 (Saint Vincent & Grenadiinit).

Lohkovaiheen viimeisessä ottelussa keskiviikon vastaisena yönä Curacaon vieraana se pelasi 0-0-tasapelin, ja lohkovoitto ja jatkopaikka meni täpärimmällä mahdollisella tavalla Curacaolle. Curacaon saldo oli Guatemalan kanssa identtinen 3-1-0, ja molempien maaliero +14. Curacao oli kuitenkin tehnyt yhden maalin Guatemalaa enemmän (Curacao 15, Guatemala 14) ja eteni sen turvin jatkoon.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
Curazao 0-0 Guatemala (FT) - Guatemala está fuera de la Copa del Mundo después de haber sumado 10 de 12 puntos posibles, de haber anotado 14 goles y de no haber recibido ni uno solo en contra. Es una lástima.

Guatemala on vasta toinen maa koko MM-karsintojen pitkässä historiassa, joka putoaa kisoista päästämättä karsinnoissa maaliakaan. Ensimmäinen oli Belgia, joka piti maalinsa koskemattomana karsittaessa vuoden 1974 MM-kisoihin, tehden itse 12 maalia.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
Guatemala (14 goles a favor y 0 en contra) es la SEGUNDA selección en TODA la historia de las Eliminatorias para la Copa del Mundo que se queda fuera sin haber concedido ni un solo gol en el proceso. La primera fue Bélgica (12 a favor y 0 en contra), camino de Alemania '74.

Maita, jotka ovat pudonneet MM-kisoista häviämättä karsinnoissa kertaakaan ja saavutettua vähintään maalieron +14, on kaikkiaan kolme. Guatemalan ohella yhtä hyvällä saldolla olivat karsiutuneet Australia vuoden 1998 MM-karsinnoissa ja Kazakstan neljä vuotta myöhemmin.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
No fueron al Mundial pese a no perder ningún partido en la Eliminatoria y tener una diferencia de goles igual o mejor que +14:

Australia (WC1998): 6 victorias, 2 empates, 0 derrotas y +29 (34GF-5GC)

Kazajistán (WC2002): 4-2-0 y +18 (20-2)

GUATEMALA (WC2022): 3-1-0 y +14 (14-0)

Vaikka Guatemala löytyy FIFA-rankingista vasta sijalta 127, saa se kantaa titteliä maana, joka on tehnyt MM-karsinnoissa eniten maaleja (208) selviytymättä itse kisoihin kertaakaan.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
#OJOALDATO - Guatemala es la selección que más goles ha marcado (208) en TODA la historia de las Eliminatorias para la Copa del Mundo sin haber logrado clasificarse ni una sola vez para la gran cita.

Curacaon ohella CONCACAF:in MM-karsintojen ensimmäisestä vaiheesta jatkoon selvisivät El Salvador, Kanada, Panama, Haiti ja Saint Kitts & Nevis. Seuraava, kaksiosainen pudotuspelivaihe pelataan jo pian, 12.6. ja 15.6. Otteluparit ovat Saint Kitts & Nevis-El Salvador, Haiti-Kanada ja Panama-Curacao.

Otteluparien voittajat selviytyvät kahdeksan maan lohkovaiheeseen, joka pelataan yhdessä lohkossa kaksinkertaisena. Suoraan tähän vaiheeseen selviytyivät CONCACAF:in rankingin viisi parasta maata Meksiko, USA, Costa Rica, Honduras ja Jamaika.

Lohkovaiheen pelit alkavat syyskuussa ja päättyvät ensi maaliskuussa. Kolme parasta selviytyy suoraan Qatarin MM-turnaukseen. Neljäs pelaa kisapaikasta mannertenvälisessä jatkokarsinnassa.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
SEGUNDA FASE CONCACAF #Qatar2022

San Cristóbal y Nieves 🇰🇳
vs.
El Salvador 🇸🇻

Haití 🇭🇹
vs.
Canadá 🇨🇦

Panamá 🇵🇦
vs.
Curazao 🇨🇼

Los 3 ganadores se unirán en el octogonal final a estas 5 selecciones:

México 🇲🇽
Estados Unidos 🇺🇸
Costa Rica 🇨🇷
Jamaica 🇯🇲
Honduras 🇭🇳