Ei tappioita eikä päästettyjä maaleja, mutta silti ulos MM-kisoista – MM-karsinnat osoittivat raakuutensa

© Kuva: Getty Images

Koronapandemian aiheuttamat aikataulumuutokset jalkapallokalenteriin johtivat siihen, että Pohjois- ja Keski-Amerikan karsinnat Qatarin vuoden 2022 MM-kisoihin pelataan typistetyllä formaatilla. CONCACAF:in karsintojen ensimmäinen vaihe, lohkovaihe, supistui kaksiosaisesta yksiosaiseksi ja pudotuspelivaiheessa pelataan kolmen kierroksen sijaan vain yksi kierros.

Tämä johti siihen, että ensimmäistä MM-kisapaikkaansa himoitsevan Guatemalan MM-kisahaaveet kaatuivat, vaikkei se hävinnyt koko karsinnoissa otteluakaan eikä päästänyt yhtään maalia. Guatemala voitti karsintojen kolme ensimmäistä otteluaan lukemin 1-0 (vs Kuuba), 3-0 (Brittiläiset Neitsytsaaret) ja 10-0 (Saint Vincent & Grenadiinit).

Lohkovaiheen viimeisessä ottelussa keskiviikon vastaisena yönä Curacaon vieraana se pelasi 0-0-tasapelin, ja lohkovoitto ja jatkopaikka meni täpärimmällä mahdollisella tavalla Curacaolle. Curacaon saldo oli Guatemalan kanssa identtinen 3-1-0, ja molempien maaliero +14. Curacao oli kuitenkin tehnyt yhden maalin Guatemalaa enemmän (Curacao 15, Guatemala 14) ja eteni sen turvin jatkoon.

Guatemala on vasta toinen maa koko MM-karsintojen pitkässä historiassa, joka putoaa kisoista päästämättä karsinnoissa maaliakaan. Ensimmäinen oli Belgia, joka piti maalinsa koskemattomana karsittaessa vuoden 1974 MM-kisoihin, tehden itse 12 maalia.

Maita, jotka ovat pudonneet MM-kisoista häviämättä karsinnoissa kertaakaan ja saavutettua vähintään maalieron +14, on kaikkiaan kolme. Guatemalan ohella yhtä hyvällä saldolla olivat karsiutuneet Australia vuoden 1998 MM-karsinnoissa ja Kazakstan neljä vuotta myöhemmin.

Vaikka Guatemala löytyy FIFA-rankingista vasta sijalta 127, saa se kantaa titteliä maana, joka on tehnyt MM-karsinnoissa eniten maaleja (208) selviytymättä itse kisoihin kertaakaan.

Curacaon ohella CONCACAF:in MM-karsintojen ensimmäisestä vaiheesta jatkoon selvisivät El Salvador, Kanada, Panama, Haiti ja Saint Kitts & Nevis. Seuraava, kaksiosainen pudotuspelivaihe pelataan jo pian, 12.6. ja 15.6. Otteluparit ovat Saint Kitts & Nevis-El Salvador, Haiti-Kanada ja Panama-Curacao.

Otteluparien voittajat selviytyvät kahdeksan maan lohkovaiheeseen, joka pelataan yhdessä lohkossa kaksinkertaisena. Suoraan tähän vaiheeseen selviytyivät CONCACAF:in rankingin viisi parasta maata Meksiko, USA, Costa Rica, Honduras ja Jamaika.

Lohkovaiheen pelit alkavat syyskuussa ja päättyvät ensi maaliskuussa. Kolme parasta selviytyy suoraan Qatarin MM-turnaukseen. Neljäs pelaa kisapaikasta mannertenvälisessä jatkokarsinnassa.


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 5-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle viiden maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!