Kuopion Palloseuran miesten päävalmentaja Simo Valakari pääsi pelaajaurallaan kokemaan Skotlannin, Englannin ja Yhdysvaltojen pääsarjat.

Valakari, 48, kertoi Athleticin haastattelussa ajastaan brittikentillä. Skotlantilaiseen Motherwelliin hän siirtyi vuonna 1996 FinnPasta testijakson jälkeen.

– Suomessa kaikki oli ainakin silloin kiinni taidosta. Pelaajat tekivät kikkoja ja temppuja harjoituksissa, ja minä luulin, että ne tekivät pelaajasta hyvän.

– Kun saavuin Motherwelliin testille, katsoin ympärilläni olevia puolustajia ja keskikenttäpelaajia ja ajattelin, että ”Vau, taso ei ole kovin korkealla”.

– Mutta sitten pelit alkoivat, enkä ollut uskoa sitä. Palloa liikuteltiin yhdellä tai kahdella kosketuksella, syötöt olivat nopeita ja taklaukset kovia. Minulla meni jonkin aikaa totutella vauhtiin.

Valakari esiintyi neljän kauden aikana yli sadassa sarjaottelussa Motherwellin kanssa ennen kuin siirtyi Englannin puolelle Derbyn riveihin. Derbyssa hän pääsi pelaamaan Valioliigassa, jota pidetään nykyään laajalti maailman tasokkaimpana sarjana.

Athleticin haastattelussa Valakari kertoi, että hänelle jäi mieleen erityisesti elokuussa 2000 pelattu vierasottelua Newcastlea vastaan, jonka Derby hävisi 2-3. Newcastlea edusti tuolloin muun muassa hyökkääjälegenda Alan Shearer, joka on Valioliigan (1992-) kaikkien aikojen paras maalintekijä 260 osumallaan.

– Muistan, kun pelasimme Newcastlea vastaan heidän isolla stadionillaan, 50 000 kannattajaa. Melun saattoi kuulla pukuhuoneiden sisältä.

– Muistan, kun kävelin pelaajatunneliin ja seisoin Alan Shearerin vieressä. En ollut uskoa sitä. Hänen hauiksensa oli reiteni kokoinen.

– Se on erityinen ääni, kun astuu kentälle. Se oli hetki, jolloin ajattelin, että ”Vau, minä pelaan Valioliigassa.”

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Valakari voitti debyyttikaudellaan KuPS:n peräsimessä Suomen Cupin ja tuli Veikkausliigassa toiseksi. Kuva: Juha Tamminen

Derbyssa Valakarilla oli mielenkiintoisia joukkuekavereita, kuten italialainen Fabrizio Ravanelli ja georgialainen Giorgi Kinkladze.

– Välillä ihmiset sanovat, että Ravanelli on hullu. Ei hän ollut. Hän oli todella, todella omistautunut [työlleen].

– Hän ei ollut Derbyssa enää parhaiden päiviensä tasolla, mutta hän oli yhä huippukunnossa ja treenasi todella lujaa. Hän söi terveellisesti ja piti kropastaan kunnolla huolta. Hän olisi voinut helposti pelata nykypäivänä.

Kinkladze oli Valakarin kämppis Derbyssa.

– Hän soi mitä sattui ja meni nukkumaan myöhään. Hän oli niin lahjakas, mutta hän ei tehnyt juurikaan töitä pallottomana.

– Muistan kerran, kun oli hänen poikansa syntymäpäivä. Hän oli vain nuori poika siihen aikaan. Kysyin häneltä, että ”etkö aio mennä katsomaan häntä?”

– Hän vastasi, että ”ostan pojalleni Ferrarin, kun hän täyttää 16. Sitten häntä ei kiinnosta, etten ollut hänen syntymäpäivillään”.