Mestarien liigan pudotuspelit käynnistyvät tänään tiistaina. Seurajoukkuejalkapalloilun tilasto- ja ennustepalvelu FiveThirtyEight on julkaissut tänään omat ennusteensa siitä, mitkä joukkueet taistelevat todennäköisimmin tämän kauden kilpailun voitosta.

Kaikkein todennäköisimpänä voittajasuosikkina pidetään Manchester Cityä, jonka mestaruudelle annetaan peräti 25 prosentin todennäköisyys. City avaa pudotuspelit kamppailulla Sporting Lissabonia vastaan, ja etenee FiveThirtyEightin laskelmien mukaan parista jatkoon 92 prosentin todennäköisyydellä. Asetelma on neljännesvälierävaiheen selkein.

Cityn suurimmaksi haastajaksi nostetaan Bayern München, jonka mestaruudelle annetaan 20 prosentin todennäköisyys. Yli kymmenen prosentin todennäköisyyden saavat myös Liverpool (14%), varsin yllättäenkin Ajax (13%) sekä mestaruutta puolustava Chelsea (10%).

Ennen kautta spekuloitiin vahvasti, voisiko tämä olla PSG:n kausi, sillä ranskalaisseura vahvistui täksi kaudeksi todellisilla suurpelaajilla saatuaan riveihinsä muun muassa Lionel Messin, Sergio Ramosin ja Gianluigi Donnarumman. PSG:n voitolle annetaan kuitenkin todennäköisyydeksi vain 4%.

Matala prosentti selittyy sillä, että PSG kohtaa neljännesvälierien ympäripyöreimmässä ja odotetuimmassa otteluparissa Real Madridin, jonka lukema on sama 4%. Jatkoonmenijää on tästä parista FiveThirtyEightinkin vaikea ennustaa. Niukaksi suosikiksi sivusto nostaa Real Madridin 51 prosentilla PSG:n 49 prosenttia vastaan.

Alle yhden prosentin todennäköisyyden mestaruudelleen saa kuusi joukkuetta, joiden joukossa ovat myös Manchester United ja Juventus. Ne ovat sivuston mielestä altavastaajia neljännesvälieräotteluissaan. United putoaa Atlético Madridia vastaan sen mielestä 60 prosentin todennäköisyydellä ja Juventus Villarrealille 61 prosentin todennäköisyydellä.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

ESPN FC

@ESPNFC
The favourites to win this year's Champions League title 👀

Todennäköisyyslaskelmien tekoa mutkistaa osaltaan se, ettei ottelukaaviota ole arvottu neljännesvälieriä eteenpäin. Suosikkiennusteita sanelee siis paljon se, kuinka selkeä lähtöasetelma ensimmäisessä otteluparissa on.

Puolivälierien ja välierien otteluparit arvotaan 18.3., joten tuolloin koko loppukaavio on valmis. Finaali pelataan Pietarissa 28. toukokuuta.