Saksalainen verkkosivusto Transfermarkt päivitti eilen maanantaina veikkausliigapelaajien laskelmoidut markkina-arvot. Tilastoihin erikoistunut palvelu on yksi jalkapallomaailman ristiriitaisimmista ilmiöistä. Pelaajien markkina-arvoja määrittäessään se ei käytä algoritmia tai ota huomioon sopimusten sisältöjä. Sitä pyöritetään koruttomissa tiloissa. Se on suurelta osin vapaaehtoisten käyttäjiensä toteuttama sivusto, jota he muokkaavat suoraan selaimillaan.

Silti tämä kattava tietopankki ja keskustelufoorumi lukeutuu jalkapallon vaikutusvaltaisimpiin toimijoihin. Markkina-arvoja pyöritellään vuosikertomuksissa, niihin vedotaan oikeudessa, ja ne viittoittavat suuntaa siirtoneuvotteluissa ja ostotarjousten tekemisessä. Cristiano Ronaldo laittoi sivuston eston sosiaalisessa mediassa, kun se meni pudottamaan hänen markkina-arvonsa alle sadan miljoonan euron kolme vuotta sitten.

Veikkausliigan puolella FC Hongan Agon Sadikun markkina-arvo nousi huimat 300 prosenttia viime päivityksestä. Se oli vielä huhtikuussa satatuhatta euroa, nyt kolme kuukautta myöhemmin 400 000 euroa. Arvion nousuun on vaikuttanut Transfermarktin mukaan se, että Sadiku on ylittänyt odotukset tekemällä 14 veikkausliigaotteluun kahdeksan maalia.

Keskuspuolustajat Miro Tenho ja Paulo Ricardo saavat myös olla tyytyväisiä. Heidän markkina-arvonsa kasvoivat 450 000 eurosta 600 000 euroon.

HJK:n tähtihankinta Perparim Hetemaj’n markkina-arvo aleni 41,7 prosenttia 350 000 euroon. Syynä on hänen ikänsä, 35 vuotta, joka muodostaa selvän riskin ostajaehdokkaille. Voidaan perustellusti odottaa hänen kurssinsa laskevan. Toinen syy hinnan alenemiselle on heikompi sarjataso: viime päivityksen aikaan joulukuussa Hetemaj pelasi Italian Serie B:ssä.

HIFK:n topparin Wilfried Kanonin arvo putosi puoleen, 300 000 euroon, aiemmasta 600 000 eurosta. Muutoksen taustalla ovat hänen huonot peliesityksensä ja HIFK:n taaperrus. Joukkue on sarjataulukon viimeisenä vähintään viisi pistettä muita perässä.

Alle on lueteltu yhdeksän arvokkainta veikkausliigapelaajaa Transfermarktin mukaan.

  • Malik Abubakari (HJK, 22): milj. euroa, maailman 5 964. arvokkain pelaaja
  • Miro Tenho (HJK, 27): 600 000 euroa
  • Paulo Ricardo (KuPS, 28): 600 000 euroa
  • Lee Erwin (FC Haka, 28): 500 000 euroa
  • Aapo Halme (HJK, 24): 500 000 euroa
  • Johannes Kreidl (KuPS, 26): 500 000 euroa
  • Diogo Tomas (KuPS, 24): 450 000 euroa
  • Filip Valenčič (KuPS, 30): 450 000 euroa
  • Tim Väyrynen (KuPS, 29): 450 000 euroa
  • 400 000 euron hintaiseksi arvioituja pelaajia on viisi.

Lue myös: FC Hakan maalitykki on haluttu pelaaja – ”Turkkilaistarjouksessa liikuttiin kuusinumeroisissa lukemissa”

Muokattu 26.7. klo 14.40: Otsikkoa muutettu. Aiempi otsikko oli ”Tuorein listaus: tässä on Veikkausliigan arvokkaimmat pelaajat!”.