HELSINKI. HJK:n päävalmentaja Toni Koskela ei täysin sulattanut tuomariston ratkaisuja, kun AS Roma haki kolme pistettä Helsingistä Eurooppa-liigassa. VAR-tarkastuksen jälkeen hylätty David Brownen osuma hiersi Koskelaa pelin jälkeen.

AS Roma haki nihkeän 2-1-voiton Töölöstä. Molemmilta joukkueilta hylättiin yksi maali VAR-tarkastuksen jälkeen. HJK:lta hylätty osuma oli yksi ikimuistoisimmista maaleista, mitä HJK:n europeleissä on ehkäpä koskaan nähty.

Kulmapotkun jatkotilanteesta Browne laukoi 35 metristä vastapalloon hurjan kanuunan, joka leijaili vastustamattomasti oikeaan yläkulmaan. Ennen osumaa Roma sai purettua kulmapotkutilanteen, mutta boksissa HJK-hyökkääjä Malikin käsi oli osunut Bryan Cristanten kasvoihin.

AS Roman legendaarinen päävalmentaja José Mourinho oli vahvasti sitä mieltä, että tuomiot menivät oikein. Koskela ei jakanut kollegansa mielipidettä. Kotiyleisö ei ratkaisua ainakaan sulattanut. ”UEFA mafia” -huudot raikuivat tuomion jälkeen.

– Tietysti se tuntuu aina pahalta siitä joukkueesta, joka siitä kärsii. Rike… no, sitä voidaan aina miettiä, että osuuko käsi naamaan vai työnnetäänkö naama siihen käteen.

– Tietysti se on tuomarille vaikea tilanne, kun sääntöjen mukaan pitää viheltää. Jos se jätettäisiin voimaan, tuomari saisi siitä totta kai palautetta. Sinänsä sillä ei ollut mitään tekemistä sen (hienon) maalin kanssa. Se oli Davidiltä mieletön laukaus, Koskela sanoi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Mourinho jakoi myös kehuja Koskelalle joukkueen organisoinnista.

– Totta kai kehut lämmittävät. Siinä on kuitenkin valmentaja, joka on voittanut kaiken ja työskennellyt absoluuttisella huipulla parikymmentä vuotta. Enemmän olisi toki lämmittänyt, jos olisimme saaneet pisteitä, Koskela sanoi.

Ottelun loppua kohden HJK sai luotua vaarallisia hyökkäyksiä. Roma oli varpaillaan ja puolusti johtoaan matalalla. Ensimmäisen puoliajan alussa HJK oli vahva, mutta avauspuoliskon edetessä Roma pääsi paremmin peliin mukaan. Koskela paljasti, että yksi taktinen ohje jäi hieman puolitiehen äänekkään yleisön edessä.

– Roma houkutteli meidän wingbackeja ja laitatoppareita ylös ja sitten he pelasivat aika simppeleitä palloja laitakaistoille, ja se aiheutti meille ongelmia ja he saivat erikoistilanteita, joissa olimme vaikeuksissa.

– Yritimme saada viestiä kentälle, että olisimme pelanneet enempi neljän linjalla, jotta meillä olisi ollut aina yksi pelaaja enemmän puolustuslinjassa, emmekä olisi joutuneet puolustamaan niin isoja tiloja. Saimme lopulta sen paikattua paremmin, Koskela kommentoi.

Koskelan mukaan isossa kuvassa HJK on esiintynyt edukseen Eurooppa-liigassa.

– Olemme olleet kotona tosi hyviä. Olen todella ylpeä siitä, miten olemme suoriutuneet, ja kun mietitään minkälaisia joukkueita täällä on käynyt. Tänäänkin Roma joutui tekemään täyden päivätyön, että sai kolme pistettä mukaansa.

– Pelaamme pykälää tai kahta isompia ja parempia seuroja vastaan. Meidän pitää olla ylpeitä siitä, miten olemme suoriutuneet ja pelanneet. Nälkähän kasvaa syödessä. Kunnianhimo siihen, että saisimme näistä peleistä jotain mukaan, se on seuraava askel. Tässä olemme tällä hetkellä. Jos miettii kokonaisuutta, niin vaikea on pelillisesti enempää näistä pyytää, Koskela kehui omiaan.

HJK:n ainokaisen Romaa vastaan iski Perparim Hetemaj, joka on tehnyt HJK:n kaikki maalit (2) Eurooppa-liigassa. Koskela korosti viime keväänä HJK:hon saapuneen Hetemajn merkitystä joukkueelle.

– Perpan rutiini näkyy tietyissä hetkissä, kun pitää kaivaa vapari tai rauhoittaa peliä. Nämä maalit ovat vähän ekstraa siihen. Jos koko kautta katsoo, hän on esiintynyt todella nousujohteisesti. Äärimmäisen tärkeä pelaaja näissä peleissä. Väsy tuli siinä (kun otettiin vaihtoon). Hän teki ison työmäärän. Ei hän enää kuitenkaan mikään nuori poika ole, Koskela naurahti.

Roma-tappion myötä HJK:n eurotaival päättyy lohkovaiheeseen. Viimeisessä lohkovaiheen ottelussa HJK matkustaa Sevillaan Real Betisin vieraaksi. Ottelu pelataan viikon päästä torstaina.

Katso Brownen hylätty maali alla olevalta videolta.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen

LUE MYÖS!