Lionel Messin viimeinen palvelus. Puolan haaveet lepäävät Robert Lewandowskin harteilla. Onko Saudi-Arabia mainettaan vahvempi?

Argentiina: Etelä-Amerikan-karsintojen toinen
Saudi-Arabia: Aasian-karsintojen kolmannen kierroksen B-lohkon voittaja
Meksiko: Pohjois- ja Väli-Amerikan -karsintojen kolmannen kierroksen toinen
Puola: yksi Euroopan-jatkokarsintojen voittajista

Lionel Messin viimeinen sauma

Lionel Messi oli sellaiset 10-15 vuotta putkeen maailman paras pelaaja, monen mielestä kaikkien aikojen paras. Se riitti Mestarien liigan voittoon, La Ligan voittoon ja Ballon d’Oriin. Pitkään kuitenkin näytti siltä, että maailmanmestaruuteen se ei riitä, ei edes Etelä-Amerikan mestaruuteen.

Argentiinan maajoukkueessa Messillä on aina ollut vaikeampaa – ei niinkään yksilötasolla mutta joukkueen johtamisessa menestykseen. Messiltä on odotettu valtavia asioita, mutta joko Messi, valmennus tai joukkuekaverit – tai kaikki samaan aikaan – eivät ole kyenneet täyttämään omia roolejaan.

Copa Américassa Argentiina ylsi finaaliin vuosina 2007, 2015 ja 2016. Messi oli joka kerta mukana, ja jäi aina hopealle. Sama juttu MM-kisoissa vuonna 2014.

Argentiinalla on perinteisesti ollut hurja nimilista hyökkäykseen, mutta materiaalin tasapainossa on ollut toivomisen varaa. Ja vielä kun hyviä vuosia on hukattu siihen, että Diego Maradona (rauha hänen muistolleen) tai vastaava suhaa päävalmentajana, ei potentiaalia ole saavutettu.

Pari vuotta sitten asiat alkoivat muuttua. Päävalmentaja Lionel Scaloni on hionut joukkueelle sopivan pelitavan, Messistä on saatu tehot irti ja muille pelipaikoille on noussut tarpeeksi hyviä ja tasapainon kannalta sopivia pelaajia.

Lionel Messi saattaa pelata uransa tuhannen ottelun MM-finaalissa. Kuva: Getty Images.

Aston Villan maalivahti Emiliano Martínez on tarpeeksi hyvä, toppareiksi on lopultakin tarjolla mitat täyttäviä pelaajia (Tottenhamin Cristian Romero ja Man Unitedin Lisandro Martínez, joskin Nicolás Otamendi yhä avannee), keskikentälle voidaan asettaa positiivisella tavalla harmaa kaksikko Leandro Paredes ja Rodrigo De Paul.

Siihen päälle Messi on hyökkäyksessä löytänyt yhteisen sävelen Ángel Di Marían ja Lautaro Martínezin kanssa. Ainoa huolenaihe on Giovani Lo Celson puuttuminen keskikentältä loukkaantumisen vuoksi. Lo Celso olisi muodostanut hyvän kolmikon Paredesin ja De Paulin kanssa.

Ja kas, kun palaset sopivasti loksahtivat paikoilleen, myös menestystä alkoi tulla. Argentiina voitti lopultakin Copa Américan vuonna 2021. Viime kesänä joukkue juhli hieman epävirallisempaa pyttyä, kun se voitti yksittäisessä ”arvo-ottelussa” hallitsevan Euroopan mestarin Italian puhtaasti 3-0.

Messin luultiin jo matkaavan kohti pelillistä auringonlaskua, mutta mitä vielä. Messikin on vaikean viime kauden jälkeen yltynyt 35-vuotiaana taas hurjaan iskuun. PSG:ssä kaikki kilpailut mukaan lukien tehoja on syntynyt 18 ottelussa komeat 12+14. Argentiinan maajoukkueessa Messi on paukuttanut tämän vuoden kuudessa ottelussa kymmenen maalia ja antanut kaksi maalisyöttöä päälle.

Nämä ovat Messin uran viimeiset MM-kisat. Tässä on sellainen mahdollisuus, että mies pelaa uransa 1000. ottelun MM-finaalissa. Tangomaan korttitalo on kerrankin rakennettu perustuksiltaan sen verran tukevaksi, että nyt on jopa ihan realistista ajatella, että Messin maajoukkueura päättyy suuriin juhliin.

Olisihan se melkoinen tuhannes ottelu.

Puolan haaveet Robert Lewandowskin harteilla

Jos on 35-vuotias Messi Argentiinalle edelleen kaikki kaikessa, samaa voi sanoa vuotta nuoremman Robert Lewandowskin ja Puolan välisestä suhteesta.

Molemmat ovat pelaajia, jotka tullaan myöhemmin muistamaan yksinä aikakautensa suurimpina. Kaikkien aikojen maaottelumaalitilastossa Messi on sijalla kolme (90 maalia) ja Lewandowski sijalla 11 (76 maalia). Lukemat ovat ihan käsittämättömiä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Robert Lewandowskilta vaaditaan tehoja, jos Puola haluaa menestyä. Kuva: Getty Images.

Siinä missä Messillä on ollut vaikeuksia johdattaa Argentiinan maajoukkue suurtekoihin, samaa voi tietyllä tapaa sanoa myös Lewandowskista. Toki on muistettava, että Puola on futismaana monta pykälää Argentiinan perässä, mutta yhtä kaikki Lewandowski on ollut huomattavasti parempi karsinnoissa kuin itse lopputurnauksissa.

MM- ja EM-karsintaotteluita Lewandowski on urallaan pelannut yhteensä 57, tehoja 49+18. MM- ja EM-kisaotteluita on vyöllä yhteensä 14, tehot 5+0. On se loogistakin, tietysti.

Karsintavaiheessa on aina mukana sellaisia maita, joiden taso ei lopputurnauksiin riitä. Silti voidaan sanoa, että Lewandowskille on saatava paremmin ruokaa ja Lewan on oltava paikoissaan tehokkaampi, jos Puola haluaa päästä MM-kisoissa alkulohkosta jatkoon ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1986.

Tässä on muuten sellainenkin mielenkiintoinen yhtymäkohta Messin ja Lewandowskin välillä, että molempien maaleihin on Barcelonassa nojattu, mutta samaan aikaan he eivät ole siellä pelanneet. Messin paluusta on huhuttu, eikä olisi suuren suuri ihme, jos kaksikko Argentiinan ja Puolan välisen ottelun yhteydessä hieman fiilistelisi samassa joukkueessa pelaamista…

Saudi-Arabia on totaalinen jokerikortti

Tiedätkö yhtään mitään Saudi-Arabian jalkapallosta? Osaatko nimetä yhtä ainoaa saudiarabialaista jalkapalloilijaa?

Joku ehkä muistaa maan 0-8-turpasaunan vuoden 2002 MM-kisoissa Saksaa vastaan. Silloin Miroslav Klose osui kolme kertaa. Ja siinä se. Tietääkö joku jotain muuta maan jalkapallosta?

On siellä muun muassa sellainen yksityiskohta, että viime MM-kisojen alla Saudi-Arabia yritti vimmatusti kehittää tiettyjä pelaajiaan pikavauhdilla.

Maan jalkapalloilulliset vahvuudet eivät ole kovin mittavat, mutta rahaa saudeilta löytyy. Siispä maan urheilujohto keksi sellaisen erinomaisen ajatuksen, että lähetetäänpä pelaajia espanjalaisseuroihin ruskean kirjekuoren kera. Siis suomeksi: espanjalaisseurat saivat rahaa, jos ne suostuivat ottamaan saudipelaajia kokoonpanoihinsa.

Periaatteessa sopimus tehtiin Saudi-Arabian jalkapalloliiton ja La Ligan välillä, mutta käytännössä tiettävästi La Liga maksoi korvauksen seuroille, jotka suostuivat järjestelyyn.

Alla lueteltuna seurat, joihin pelaajia meni.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Roberto Bayón

@RobertoBayon_
Finalmente los equipos con jugadores saudís cedidos serán:
- Villarreal CF (2)
- CD Leganés (2)
- Levante UD
- Real Sporting
- Real Valladolid
- Rayo Vallecano
- CD Numancia

Siitä on nyt reilu neljä vuotta ja taas on MM-lopputurnaus käsillä. Herää siis kysymys: toimiko tuo idea ja mitä näille lainatuille pelaajille kuuluu nyt?

Tunnetuin lainapelaaja oli laitahyökkääjä Salem Al-Dawsari, joka pelasi kevään Villarrealissa. Al-Dawsari oli tehnyt paikalliselle Al-Hilalille 28 maalia 161 ottelussa. Villarrealissa Al-Dawsari istui katsomossa, ja istui katsomossa, ja istui katsomossa, ja istui katsomossa…

Vasta kauden viimeisessä ottelussa Al-Dawsari pääsi kokoonpanoon ja 33 minuutiksi kentälle, kun Villarrealilla ei ollut enää pelillistä panosta. Ehkä Al-Dawsari kehittyi Villarrealin harjoituksissa, ehkä ei. Joka tapauksessa hyökkääjä iski kesän 2018 MM-kisoissa maalin Egyptiä vastaan.

Levante hankki Fahad Al-Muwalladin. Laitahyökkääjä sai vyölleen kahdessa ottelussa yhteensä 27 minuuttia. Kahdessa muussa ottelussa Al-Muwallad istui penkillä ja lopuissa peleissä katsomossa.

Leganésiin saapui hyökkäävä keskikenttäpelaaja Yahia Al-Shehri. Seura tiedotti tuolloin asiasta korulauseella: ”Joukkue paranee ja saamme näkyvyyttä arabimaailmassa.” Al-Shehri ei päässyt kertaakaan kokoonpanoon.

Se oli sellainen kokeilu.

Seuraa häntä

Lautaro Martínez

Lionel Messi on Argentiinan ylivoimainen valovoimaisin ja tärkein pelaaja, mutta ei Messikään pysty yksin Argentiinaa viemään mestaruuteen. Yksi hyvin tärkeä rooli on Lautaro Martínezilla.

Mikäli tämä tutkapari toimii, Argentiina menee pitkälle. Kuva: Getty Images.

Internazionalen kärkimiehen pitäisi pystyä tekemään tilaa repivillä pystyjuoksuillaan. Yhtä lailla Lautaron on osuttava, kun Messin tai Ángel Di Marían syöttö napsahtaa kohdalle. Jos Lautaro on MM-kisojen maalipörssin kärkipaikoilla, Argentiinalla on mahdollisuudet mennä päätyyn asti.

Katso ainakin tämä ottelu

Puolan ja Argentiinan välisessä ottelussa todennäköisesti ratkaistaan lohkovoittaja, mutta erittäin kiinnostava on myös lohkon avausottelu Argentiinan ja Saudi-Arabian välillä. Se on ensinnäkin kisojen ensimmäinen kello 12 alkava peli, mikä jo itsessään aiheuttaa joukkueille päänvaivaa valmistautumisessa.

Lisäksi tässä pelissä nähdään, mikä on Argentiinan iskukyky ja ennen kaikkea mistä Saudi-Arabia on tehty. Jos saudit kykenevät panemaan kunnolla hanttiin Argentiinalle, maa voi jopa taistella lohkon kakkospaikasta. Yhtä lailla on mahdollista, että pelistä tulee yksipuolinen näytös.

Näin käy

  1. Argentiina. Tasapainoisempi kuin pitkään aikaan. Yksi kisojen voittajasuosikeista.
  2. Puola. Lohkon kakkospaikasta voi tulla tiukka kilpailu, joka taipuu Puolan eduksi.
  3. Meksiko. Tasapaksu suorittaja MM-tasolla. Seitsemän neljännesvälieräpaikan putki katkeaa nyt ja jää alkulohkoon.
  4. Saudi-Arabia. Karsinnoissa vahva, mutta nyt vastustajat eri tasoa. Jää väistämättä jumboksi.

C-lohkon ottelut

22.11. klo 12: Argentiina – Saudi-Arabia, Yle TV2
22.11. klo 18: Meksiko – Puola, MTV3
26.11. klo 15: Puola – Saudi-Arabia, Yle TV2
26.11. klo 21: Argentiina – Meksiko, Yle TV2
30.11. klo 21: Puola – Argentiina, Yle TV2
30.11. klo 21: Saudi-Arabia – Meksiko, Yle TV2

Joukkueiden kokoonpanoihin pääset käsiksi tästä linkistä.

Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Lue lisää lohkoennakoita

 

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila