Australia on päättänyt olla hakematta vuoden 2034 miesten MM-kisojen isännyyttä, mikä jättää Saudi-Arabian ainoaksi hakijaksi.

Kansainvälisen jalkapalloliiton (FIFA) määräaika ilmoituksille päättyy tänään, tiistaina.

Australian jalkapalloliitto ilmoitti vajaa päivä ennen määräaikaa, ettei se aio hakea kilpailun isännyyttä. Sen sijaan se keskittyy hakemaan vuoden 2026 naisten Aasian mestaruuskisoja sekä vuoden 2029 seurajoukkueiden MM-turnausta.

Saudi-Arabia on julkistanut kiinnostuksensa vuoden 2034 turnauksen isännöintiin, ja Aasian jalkapalloliiton (AFC) puheenjohtaja Sheikh Salman bin Ibrahim Al Khalifa on tukenut maan hakemusta.

Saudi-Arabia on saanut hakemuksensa tueksi yli sata maata FIFA:n 211 jäsenyhdistyksestä.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

ESPN FC

@ESPNFC
Saudi Arabia looks set to host the 2034 World Cup after Australia decided not to bid for the tournament 🏆

The deadline for any further bids is today.

Kommentti

FIFA:a on syytetty siitä, että koko hakemusprosessi on junailtu Saudi-Arabian eduksi.

Lajin kansainvälinen kattojärjestö rajasi kisahakemukset ainoastaan Aasian ja Oseanian liittojen jäsenmaille antaen niille vain muutaman viikon harkinta-aikaa.

Saudi-Arabia on jo pitkään himoinnut MM-kisoja, joten sen hakemus oli suhteellisen pitkällä, kun FIFA:n ilmoitus julkistettiin.

FIFA:n määräämä tiukka takaraja jätti muille ehdokkaille todella lyhyen valmistautumisajan saada maansa hallituksen tuki omille hakemuksilleen.

Lisäksi FIFA lievensi järjestämisvaatimuksiaan liittyen kisoihin sopiviin stadioneihin. Alun perin FIFA vaati, että kisahakemuksessa on ehdotettava ”vähintään 14 sopivaa stadionia, joista vähintään seitsemän on oltava olemassa olevia stadioneita”.

Ehtoa kuitenkin lievennettiin siten, että valmiita stadioneita on oltava ”vähintään neljä”, eli saman verran kuin Saudi-Arabialla on niitä tällä hetkellä tarjota.

FIFA:n on syytetty junailleen myös edeltävien kisojen isännyyksiä siten, että Saudi-Arabian valinta vuodelle 2034 vaikuttaisi loogisemmalta.

Vuoden 2026 MM-turnaus pelataan Kanadassa, Meksikossa ja Yhdysvalloissa. Vuonna 2030 MM-kulta taas ratkaistaan Espanjassa, Portugalissa ja Marokossa.

Turnauksen ”satavuotisjuhlan kunniaksi” FIFA ilmoitti kuitenkin, että muutama vuoden 2030 peleistä pelataan Argentiinassa, Paraguayssa ja Uruguayssa, joka isännöi kaikkien aikojen ensimmäisiä MM-kisoja.

Nyt kun kahdet seuraavat kisat pelataan Pohjois- ja Väli-Amerikassa, Euroopassa sekä osittain Etelä-Amerikassa ja Afrikassa, FIFA pystyi perustelemaan, että niiden jälkeen on vuoro pelata Aasiassa tai Oseaniassa.