HELSINKI. Kohuja toisen perään. Siihen kiteytyy HJK:n talvikausi.

HJK:n ennätyksellisen pitkä viime kausi päättyi noin kuukausi sitten Kreikassa pelattuun Konferenssiliigan lohkovaiheen päätösotteluun.

Sen jälkeen lukuisat avainpelaajat ovat vaihtaneet maisemaa, mutta HJK:n hankinnat ovat toistaiseksi antaneet odotuttaa itseään. HJK on tiedottanut tehneensä sopimuksen Noah Pallaksen kanssa ja lisäksi seura hankki Lucas Lingmanin pysyvästi Ruotsista. Lingman pelasi edelliset puolitoista kautta lainalla HJK:ssa.

Varsinkin urheilutoimenjohtaja Vesa Mäki on joutunut valtavan kritiikin kohteeksi. HJK palkkasi Mäen viime syksynä uudeksi urheilutoimenjohtajakseen. Mäen ensimmäinen ja suurin tehtävä oli valita HJK:lle uusi päävalmentaja.

Valinta kohdistui Mäen vanhaan tuttuun Ferran Sibilaan. Sibila, 35, ei ole aiemmin työskennellyt päävalmentajana. Viime kaudella Malmön talenttivalmentajana työskennellyt Sibila allekirjoitti HJK:n kanssa kaksivuotisen sopimuksen.

Hiljattain selvisi, ettei Sibilalla ole vaadittavaa UEFA Pro -koulutusta, eikä hän voi siten työskennellä Veikkausliigassa päävalmentajana. Sibila yritti päästä mukaan Ruotsin jalkapalloliiton järjestämälle UEFA Pro -kurssille, muttei tullut valituksi.

HJK joutui siten nimeämään Ossi Virran väliaikaiseksi päävalmentajakseen. Virran piti aluksi työskennellä Sibilan apuvalmentajana. HJK:n mukaan Sibila vastaa joukkueen pelillisen prosessin kehittämisestä ja nousee päävalmentajaksi päästessään mukaan UEFA Pro -kurssille.

Vesa Mäki otti kantaa puhuttaneeseen valmentajakohuun

HJK järjesti maanantaiaamuna lehdistötilaisuuden Töölössä. Mäki kävi tilaisuudessa läpi valmentajakohua. Mäen mukaan HJK:lla oli tiedossa jo syksyllä neuvotteluiden alkumetreillä, ettei Sibilalla ole tarvittavaa koulutusta.

– Se oli ihan ensimmäisen tai toisen puhelun aikana, kun meille selvisi, että Ferranilta uupuu UEFA Pro -tutkinto. Ferran ilmoitti minulle sen yhteydessä kysyneensä asiaa Ruotsin jalkapalloliiton puolelta ja sieltä on annettu hänelle selkeä vastaus. Kun Ferran valmentaa pestissä, jossa edellytetään UEFA Pro -tutkintoa, niin hän tulee Ruotsin kurssille pääsemään. 

Mäen mukaan HJK sai myös muualta sellaista informaatiota, jonka mukaan Sibila pääsee mukaan Ruotsin UEFA Pro -kurssille, jos tarve niin vaatii.

– Syksyn aikana puntaroitiin, kuka olisi päävalmentaja ja millaisella valmennustiimillä lähdetään liikkeelle. Ferranin kohdalla kun kyseltiin aikaisemmista paikoista, niin saatiin myös selkeä tieto muualta, että muutkin ovat saaneet sellaisen tiedon, että Ferran tullaan hyväksymään Ruotsin kurssille, kun tarve sen vaatii.

– Näiden tietojen varassa oltiin, mutta totta kai tässä kohtaa meidän olisi pitänyt seurana, ja ennen kaikkea minun varmistaa Ruotsin liitosta, pitääkö tieto paikkansa. Vaikka se tieto meille kahdelta taholta tulikin. Käsi ylös siinä virheen merkiksi. Minun olisi pitänyt se varmistaa.

– Myös sellainen näkökulma tähän, että jos me olisimme saaneet sen tiedon, ettei Ferran tulisi pääsemään Ruotsin kurssille, niin siinä olisi jopa ollut vaihtoehtoja etsiä muita kurssipaikkoja. Nyt kävi näin. Olen todella iloinen siitä, että meillä on kolme kovaa valmentajaa, joiden kanssa lähdetään tänään tekemään töitä.

Mäen mukaan Sibila saattaa päästä kesällä UEFA Pro -kurssille, ja siten nousta HJK:n päävalmentajan paikalle. Mäen mukaan tuore järjestely ei haittaa Sibilaa.

– Siihen ei ole vielä tarkkaa vastausta. Meillä on alustavia tietoja siitä, että kesällä on mahdollisuus aloittaa. Siinä on muutamia vaihtoehtoja. Tällä hetkellä tarkkaa päivämäärää ei ole. Tässäkin yhteydessä voi todeta, että kun olemme muutaman viikon ajan tätä asiaa valmentajien kanssa pyöritelty, niin nousi esiin Ferranin suusta, että ei tässä ole mitään hätää, vaikka koko kausi mentäisiin tällä järjestelyllä, koska meillä on selkeä suunnitelma siitä, miten mennään eteenpäin.

– Olemme yhdessä sopineet, että Ferran nousee viralliseksi päävalmentajaksi päästessään mukaan UEFA Pro -kurssille. Sibila ei toimi tällä hetkellä päävalmentajana. Meillä on yksi ainoa päävalmentaja ja hän on Ossi Virta.

Mäki saanut uhkauksia

Aiemmin muun muassa FC Interin seurajohdossa työskennellyt Mäki on joutunut etenkin HJK:n kannattajien kynsiin. Mäki kertoi saaneensa uhkauksia.

– Olen ollut elämäni aikana kovissa paikoissa ja tiesin, että HJK:hon tullessa paineet ovat suuret. Ja pitääkin olla suurennuslasin alla. Se kuuluu tähän tehtävään. 

– Mediassa on sanottu asioita, jotka eivät pidä paikkaansa. Koen aika lohduttomana sen kirjoituksen, jonka mukaan kaikki on mennyt huonosti sen jälkeen, kun tulin tänne. En tiedä, mistä kaikesta on kyse.

– Olen sellaisessa paikassa, että minua saadaan vapaasti kritisoida, mutta eniten minua häiritsee se, että sen seurauksena olen saanut viha- ja uhkauspostia. Ne ovat häirinneet jopa perheeni elämää. Se tässä eniten rassaa. Minulla on seuran täysi tuki. Teemme hyvää työtä koko valmennustiimin kanssa.

Mäki on näyttänyt osan saamistaan uhkailuviesteistä HJK:lle.

– Ne ovat viestejä, joissa on uhkailuja sisällä. Ne eivät ole tietenkään kivoja. Ne ovat tulleet henkilökohtaisiin sähköposti- ja WhatsApp-kanaviin. Olen näyttänyt niistä osan seuralle. Puhuin asiasta eilen puheenjohtajan kanssa ja todettiin, että jossain pitäisi mennä raja.

Edessä nuorennusleikkaus

HJK:lla on selkeä strategia ensi kaudeksi. Joukkueesta on poistunut useita kokeneita pelaajia. Edessä on merkittävä nuorennusleikkaus. HJK haluaa antaa oikean mahdollisuuden omille nuorille pelaajilleen edustusjoukkueessa.

Mäen mukaan nykyinen valmennustiimi on valittu juuri siitä syystä, että he ovat halukkaita antamaan nuorille pelaajille peliaikaa ja mahdollisuuksia. Nuorten kehittäminen nousee suureen rooliin.

– Haluamme selkeästi nuorentaa joukkuetta. Ykköstavoitteemme on edelleen Veikkausliigan mestaruus, eikä siitä tingitä. Haluamme pärjätä myös Euroopassa. Tavoitteemme on yltää hieman parempiin peliesityksiin Euroopassa nuoremmalla joukkueella. 

– Kun tätä valmennustiimiä lähdettiin kasaamaan, niin ensimmäinen ehto oli se, että löydämme sellaisen tiimin ja kolmikon, jotka ovat valmiita sitoutumaan tähän yhteiseen tavoitteeseen. Päädyimme tähän valmennuskolmikkoon, koska he osaavat kehittää nuoria pelaajia, ottavat heitä rohkeasti mukaan edustusjoukkueeseen ja vievät pelitapaa siihen suuntaan, että pärjäämme vielä paremmin Euroopassa.

HJK on ollut toistaiseksi hiljainen siirtomarkkinoilla. Mäki ei lupaa akuutteja hankintoja.

– Toivotaan, että muutaman viikon sisään nähdään harjoituskentällä uusia pelaajia. En lähde nyt lupaamaan mitään, koska joskus asiat ovat todella lähellä ja joskus ne jäävät kauemmaksi. Asioita on koko ajan vireillä, mutta kuten olemme todenneet, niin meillä ei ole kiire sen suhteen.

Tuukka Ikkeläjärvi

LUE MYÖS:

HJK:n uusi päävalmentaja Ossi Virta: Tällaista jalkapalloa HJK pelaa ensi kaudella

Aki Riihilahti: HJK:n viime kauden pelaajabudjetti oli selvästi seurahistorian suurin: ”Mentiin moninkertaisesti yli siitä, mitä ajattelimme”