Huuhkajat pelaa torstai-iltana tärkeimmän ottelunsa moneen vuoteen. 

Huuhkajat kohtaa vieraskentällä Walesin EM-jatkokarsintojen yksiosaisessa välierässä. Kamppailu käynnistyy klo 21.45.

Ottelun voittaja kohtaa niin ikään yksiosaisessa jatkokarsintafinaalissa Puola-Viro-ottelun voittajan. Jos Huuhkajat voittaa Walesin, pelaa se finaalin kotistadionillaan Töölössä.

Markku Kanervan miehistö jäi EM-karsintalohkossaan kolmanneksi. 

Huuhkajat oli karsintojen puolivälissä lohkon kärkipaikalla, mutta syksyn tärkeät ottelut menivät pahemman kerran penkin alle, eikä Suomi onnistunut nousemaan lohkossa kahden kärkeen. Lohkon voittanut Tanska ja toiseksi sijoittunut Slovenia pääsivät suoraan EM-lopputurnaukseen.

Wales jäi niin ikään kolmanneksi omassa karsintalohkossaan. Kahdeksasta karsintaottelusta tuloksena oli kolme voittoa ja yhteensä 12 pistettä. Wales jäi Suomen tapaan neljän pisteen päähän lohkon kakkossijasta.

Viime vuosina niin EM- kuin MM-lopputurnauksiinkin osallistunut Wales lähtee illan otteluun suosikkina. Walesin pelaajamateriaali koostuu pitkälti Englannin Mestaruussarjan pelaajista. Joukkueessa on myös kuusi valioliigapelaajaa, joista lähtökohtaisesti neljästä viiteen löytyy Walesin avauskokoonpanosta torstai-iltana.

Huuhkajat on uudenlaisen haasteen edessä. Huuhkajat ei ole aiemmin pelannut yksiosaisessa pudotuspeliottelussa. Jos varsinaisen peliajan päätyttyä ollaan tasatilanteessa, kamppailu etenee jatko-otteluun ja mahdollisesti rangaistuspotkukilpailuun.

Huuhkajat koki viime päivinä muutaman ikävän takaiskun. Joukkueeseen nimetyt Robert Taylor ja Marcus Forss eivät osallistu maaliskuun maaotteluihin. Taylor kieltäytyi kutsusta ja jäi seurajoukkueensa Inter Miamin palvelukseen. Huippuvireinen Forss sen sijaan loukkasi jalkansa viime viikonloppuna. Huuhkajien joukkuetta ei ole täydennetty kahdesta poissaolosta huolimatta.

Millä avauskokoonpanolla Walesin kimppuun?

Vaikka Forss ja Taylor jäivätkin sivuun joukkueesta, on Kanerva silti varsin positiivisen ongelman edessä. Huuhkajilla on useita hyvässä iskussa olevia pelaajia ja Kanervalla on toden totta valinnanvaraa avauskokoonpanonsa suhteen.

Bayer Leverkusenia sensaatiomaiseen Bundesliigan mestaruuteen hyvin todennäköisesti johdattava Lukas Hradecky on luonnollinen valinta maaliin. Huuhkajien kapteeni ja selvä ykkösvahti pelaa nappikautta Saksassa.

Kanerva peluutti syys- ja lokakuun heikosti sujuneissa maaotteluissa Huuhkajia tutulla kolmen topparin linjalla. Marraskuussa Kanerva päätyi neljän puolustajan linjaan. Marraskuun ottelut olivat tosin panoksettomia ja Kanerva jakoi tuolloin peliaikaa pienempään rooliin jääneille pelaajille.

Nähdäänkö huippuvireinen Joel Pohjanpalo avauksessa? Kuva: Getty

Ottelun vaikeuden ja vastustajan tason seurauksena ei olisi jättiyllätys, vaikka Kanerva peluuttaisi Huuhkajia kolmen topparin ja kahden wingbackin linjalla. 

Jos Kanerva päätyy kolmeen toppariin, löytäisivät Arttu Hoskonen, Robert Ivanov ja joko Richard Jensen tai Matti Peltola itsensä avauksesta. Peltola on tosin pelannut MLS:ssä keskikentällä. Jere Uronen ei sovellu wingbackin paikalle, mutta pelasi EM-karsinnoissa muutaman ottelun kyseisellä pelipaikalla. Nikolai Alho aloittanee yhtä varmasti oikeana wingbackina.

Jos Kanerva peluuttaa perinteistä neljän puolustuslinjaa, pudonnee Richard Jensen penkille ja se avaa tien yhdelle hyökkäävämmälle pelaajalle.

Rasmus Schüller, Kaan Kairinen ja Glen Kamara muodostavat keskikentän kolmikon. Keskikenttä lienee lähtökohtaisesti ainoa osa-alue, joka on itsestäänselvä jo ennen ottelun alkua. 

Kahdelle/kolmelle hyökkäyspään pelipaikalle riittää tunkua. 

Huippuvireinen Joel Pohjanpalo latoo maaleja viikosta toiseen Serie B:ssä ja pelaa suorastaan häikäisevää alkuvuotta. Fredrik Jensen pelaa suuria minuutteja Bundesliigassa hyökkäävän keskikenttäpelaajan paikalla. Teemu Pukki ja Robin Lod ovat päässeet maalien makuun MLS:ssä ja Benjamin Källman esiintyy edukseen Puolassa. 

Nivusvammastaan kuntoutunut Oliver Antman on saanut hyvin minuutteja Tanskan pääsarjassa. Antman on esiintynyt loistavasti Huuhkajissa ja on hyvin mahdollista, että Kanerva luottaa taitavaan laitahyökkääjään avauksessaan. Jos Antman pelannut laadukkaasti maajoukkueessa, voi samaa sanoa Daniel Håkansistakin.

Avauskokoonpanoarviot

Wales: Ward; Rodon, Mepham, Davies; Williams, James, Ampadu, Roberts; Johnson, Wilson, Moore

Suomi: Hradecky; Uronen, Hoskonen, Ivanov, Alho; Schüller, Kairinen, Kamara; Jensen, Antman, Pohjanpalo

Valmentajien kommentit

Markku Kanerva, Huuhkajat

Huuhkajien pelaajat ovat olleet seurajoukkueissaan hyvässä iskussa. Joukkue on täynnä hyvin pelanneita pelaajia, jotka odottavat paikkaa avauksesta. Se on luonut Kanervalle jopa positiivisen ongelman.

– Se on positiivinen ongelma. Iso juttu on tietty, että mikä meidän ottelusuunnitelmamme on. Pitää huomioida vastustaja, ja minkälaisia pelaajia tarvitsemme. Jos joudumme tekemään taktisia muutoksia pelin tilanteen takia, niin siihenkin pitää löytää variaatioita.

Kanerva tiedostaa Huuhkajien lähtevän altavastaajana Walesin kimppuun.

– Uskon, että pelaajat tulevat nauttimaan huomisesta. Olemme pieniä altavastaajia, ja se on meille sopinut oikein hyvin. Isoimmat paineet ovat Walesilla. Kotiyleisö odottaa, että nyt pyyhitään Suomi tuosta ensin ja sitten mahdollisesti Puola finaalissa.

Robert Page, Wales

Page kertoi mielipiteensä illan vastustajasta.

– He ovat täällä syystä. He ovat hyvä joukkue. Olemme pelanneet heitä vastaan Kansojen liigassa ja ystävyysotteluissa viime aikoina. He tulevat olemaan fyysinen joukkue ja uhka meille. Meidän on oltava täysillä mukana. Jos pelaamme niin hyvin kuin tiedän, että pystymme, tulos hoituu itsestään.

Televisiointi

Huuhkajien elintärkeä jatkokarsintaottelu on nähtävissä Ylen kanavilla ja Yle Areenassa. Yle TV2 televisioi ottelun. Studio käynnistyy klo 21.00. Ottelu potkaistaan käyntiin klo 21.45.

LUE MYÖS