Atalantan päävalmentaja Gian Piero Gasperini voitti keskiviikkona uransa ensimmäisen pokaalin, kun hän johdatti joukkueensa Eurooppa-liigan mestaruuteen.

La Dea otti vakuuttavan 3-0-voiton Bayer Leverkusenista, joka oli ennen finaalia pelannut ennätykselliset 51 ottelua putkeen ilman tappiota. Illan suuri sankari oli nigerialaislaituri Ademola Lookman, joka teki hattutempun.

Gasperini, 66, on kahdesti valittu Italian Serie A:n parhaaksi valmentajaksi, mutta hän on jäänyt huomattavasti vähemmälle huomiolle kuin mestaruuksia kahmineet kollegansa.

Keskiviikon finaalin jälkeen Gasperini sanoi Skyn haastattelussa, että pokaalit eivät määrittele häntä valmentajana.

– En ymmärrä tätä pokaalien perusteella arvostelemista. En ole nyt yhtään parempi [valmentaja] kuin iltapäivällä.

Gasperini ei kuitenkaan vähätellyt mestaruuden merkitystä. Kyseessä oli Atalantan ensimmäinen pysti yli 60 vuoteen ja italialaisjoukkueiden ensimmäinen voitto kyseisessä kilpailussa sitten vuoden 1999.

– Olen valtavan ylpeä koko Italian puolesta, koska tämä oli kirottu pokaali. Sen voittaminen Atalantan kanssa on ehkä yksi niistä jalkapallosaduista, joita harvoin syntyy, sanoi Gasperini BBC:n mukaan.

– Se antaa toivoa meritokratialle. Kyse ei ole mistään Superliigasta. Voit osoittaa uskoa muihin joukkueisiin, joilla ei ole suuria seteleitä ja budjetteja.

– Tyypillisesti seurat, jotka voittavat asioita, kamppailevat pitääkseen kustannukset alhaalla. Atalanta on onnistunut voittamaan asioita ja olemaan samalla taloudellisesti kestävä seura. Se on poikkeuksellista.

Gasperini pelifilosofiastaan

Gasperini ei välttämättä ole kerännyt suurta huomiota kotimaansa ulkopuolella, mutta vannoutuneet laji-ihmiset ovat seuranneet hänen edesottamuksiaan tarkasti.

Muun muassa Pep Guardiola ja Thomas Tuchel ovat ylistäneet Atalantaa, jossa Gasperini on vaikuttanut kahdeksan vuoden ajan. Italialaisluotsin mukaan hänen pelifilosofiansa on muhinut jo paljon pidempään ja vaikuttanut joukkueisiin ympäri Euroopan.

– 1990-luvulla menin katsomaan hollantilaista jalkapalloa. He olivat harvoja, jotka pelasivat kolmen alakerralla. Sain inspiraatiota myös Italian vuoden 1982 MM-joukkueesta. Periaatteena oli, että tärkeillä pelaajilla oli vaikeaa, kun he joutuivat pelaamaan selkä maalia kohti. Se piti paikkaansa [Diego] Maradonan ja Zicon kanssa, kommentoi Gasperini Football Italian mukaan.

– Minun sovitukseni oli juosta mieluummin eteenpäin kuin sivuttain. Ihmiset kuvailevat tyyliäni yksi vastaan yksi -otteluksi ympäri kenttää, mutta tein sitä jo Crotonessa, Juventuksen junioreiden kanssa ja myös Genoassa tärkeillä tuloksilla.

– Päästyämme Atalantan kanssa Eurooppaan, sain enemmän näkyvyyttä ja paljon kehuja kollegoiltani. Aloin nähdä korkean profiilin joukkueiden pelaavan kolmella puolustuspäässä, esimerkiksi Paris Saint-Germainin kohdatessa meidät. Thomas Tuchel antoi minulle paljon kehuja sen jälkeen.

– 10-12 vuotta sitten sanottiin aina, että kolmen miehen puolustuksella ei voi voittaa, mutta tänään Bayer Leverkusen pelasi kolmella, Real Madrid on pelannut kolmella.

– Kyse ei ole vain kolmen pelaajan puolustuslinjasta, vaan korkeasta prässistä ja kyvystä tehdä monien pelaajien kanssa maaleja eri kulmista. Minua on arvosteltu myös siitä, että joskus olemme liian avoimia ja jätämme aukkoja, mutta meitä vastaan tehdään hyvin vähän maaleja niissä tilanteissa, ja se on riskin arvoista.

– Meillä on ollut monia asioita vuosien varrella, ja on hieman outoa nähdä joukkueiden imitoivan meitä. Se on suuri kunnia.

433

@433
When Gian Piero Gasperini took charge of Atalanta in 2016, he was only expected to avoid relegation...

🔵 In 2018 they were in the Europa League
⚫️ In 2019 they qualified for the UCL for the first time ever
🔵 2024: Europa League 🏆

Linkki twiittiin.