Kausi on näyttänyt, että hurjasta hypetyksestä huolimatta HJK on pelillisesti haavoittuvainen. Viimeviikkoinen avausottelu Mestarien liigan karsinnoissa Nömme Kaljua vastaan alleviivasi näitä helsinkiläisseuran heikkoja kohtia.

Joukkueet iskevät toistamiseen yhteen tänään tiistaina karsintakierroksen toisessa osaottelussa. Asetelma ei ole Klubin kannalta helpoin mahdollinen, sillä se lähtee vieraspeliin 0-0-tasapeli allaan. Toisaalta HJK on edelleen selkeä suosikki kaksikosta jatkoon, koska virolaiset jäivät viikko sitten ilman tärkeää vierasmaalia.

Vedonlyöntimarkkinoilla uskotaan edelleen helsinkiläisseuran eurogloorian jatkuvan ainakin seuraaville kierroksille. Tähän ennustukseen on helppo yhtyä, mutta siltikin helsinkiläisillä on vielä haasteita edessään ennen kuin tuomarin pilli viheltää viimeiset soinnut. On hyvä muistaa, että viime viikollakin HJK oli lähinnä onnekas, ettei se joutunut Kaljun parturoitavaksi.

Ei varaa virheisiin

Moni on tiennyt jo pitkään HJK:n maalivahdin Ville Wallénin heikkoudet. Kokenut torjuja on pidetty ja johtajahahmo HJK:ssa, mutta mies on taipuvainen myös virheisiin. Esimerkiksi viime viikon Kalju-ottelussa vahti tuli epäröiden vastaan läpisyöttöön ja jatkotilanteesta meinasi syntyä vierasmaali. Kalju-koitosta edeltäneessä veikkausliigapelissä VPS:aa vastaan tällaisia epäröiviä vastaantuloja nähtiin kaksi.

Nyt tiistaina Wallénin on minimoitava mokat, jotka voivat pahimmillaan maksaa kokonaisen otteluparin. Wallénin kunniaksi sanottakoon toisaalta, että edellisessä Kalju-ottelussa hän myös liimasi pari vaarallisennäköistä laukausta, eikä veskari näin antanut virolaisryhmälle irtopallomahdollisuuksia.

Joku voisi kuitenkin veikata, että ensi vuonna Wallénia ei välttämättä enää Klubin ykkösvahtina nähdä. Ainakin voidaan väitellä siitä, kuinka tasokas HJK:n ykkösvahdin tulisi olla, jos menestystä tosissaan tavoitellaan eurokentillä.

Puolustuksen kysymysmerkit

HJK:n puolustus on tällä hetkellä erityisesti hyökkäyssuuntaan varsin kevyt. Sebastian Sorsan poissaolon myötä helsinkiläisillä ei ole yhtäkään kunnollista nousevaa laitapakkia, joten tältä osastolta on turha odottaa hyökkäyspäähän apuja.

Moni pitää esimerkiksi Mikko Sumusaloa hyvänä nousevana laitapakkina, mutta ainakaan tehotilastoissa tämä ei näy. Sumusalo kerää vuodesta toiseen korkeintaan yhden maalin ja muutaman syötön kokonaisen veikkausliigakauden aikana. Tällä hetkellä Klubi-pakeista ainoastaan Sorsa on jonkinlainen hyökkäyspelote. Tuomas Kansikas – oli hän sitten oikealla tai vasemmalla laidalla – on puolestaan lähinnä luottoluutija.

Keskuspuolustajien ongelmana on puolestaan pelin avaaminen ja johtaminen. Tapio Heikkilä on vielä liian kokematon suuriin saappaisiin puolustuksessa, vaikka potentiaalinen hän onkin. Valtteri Moren tyytyy Heikkilän vierellä antamaan lyhyitä syöttöjä ja välttelemään pallollista vastuuta. Tässä kohtaa esimerkiksi Mathias Lindström olisi merkittävä tekijä, sillä kokenut sotaratsu osaa vähintään siirtää pelin painopisteen toiselle kenttäpuoliskolle järkevällä pallollisella pelaamisellaan.

Keskikenttä kaipaisi Mika Väyrystä

HJK:n keskikentällä riittää laatua ja kovia nimiä, mutta pakettina joukkio voisi olla kompaktimpi. Rasmus Schüller, Teemu Tainio ja Sakari Mattila ovat erinomaisia pelaajia, mutta liian usein pallolla ja miehillä on kestänyt eteneminen hyökkäyssuuntaan.

Väyrynen oli viime kaudella erinomainen pelaaja tasapainottamaan Klubin pelaamista, ja tuo kokenut kansainvälisten kenttien mies oli se todellinen hyökkäyksien liikkeellepanija monen osuman takana. Mattila on viime peleissä tukkinut tuota Väyrysen jättämää aukkoa, kun paluumuuttaja on oivaltanut nousta ja pelata palloa nopeammin ylöspäin. Klubi tarvitseekin ehdottomasti lisämiehiä ylös hyökkäystilanteissa, jotta verkot soisivat useammin. Mattila onkin monella tapaa oiva ase Väyrysen ollessa edelleen poissa pelikentiltä.

Tainio puolestaan on HJK:n tärkein ase keskikentän alemmalla puoliskolla. Viime Kalju-pelissä kokenut konkari ei ollut parhaimmillaan, mikä näkyi esimerkiksi typerinä harhasyöttöinä. Nyt miehellä onkin kasvojenpesun paikka. Tainio hankittiin joukkueeseen johtajaksi erityisesti suuriin peleihin, ja nyt terrierin on täytettävä nuo saappaat.

Miksi ei kahdella kärjellä?

Päävalmentaja Sixten Boström on peluuttanut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta yhtä kärkimiestä kerrallaan. HJK:lla on joukkueessa kaksi aivan erinomaista kärkipään pelaajaa, mutta Joel Pohjanpalo tai Mikael Forssell eivät ole parhaimmillaan ilman toista hyökkääjää. Yhden kärkimiehen taktiikalla kummankaan hyökkääjän vahvuudet eivät ole tulleet esiin kuin ajoittain.

On mielenkiintoista nähdä, voisiko Boström tehdä rohkean taktisen muutoksen toiseen Kalju-peliin ja laskea yhden sijasta kahden hyökkääjän varaan. Klubi ei toisaalta kuitenkaan ole välttämättä pelannut tarpeeksi kahden kärkimiehen taktiikalla, jotta tuo muutos olisi mahdollista tehdä tässä vaiheessa. Onkin outoa, miksi Boström ei ole lähtenyt useammin liikkeelle siitä yksinkertaisesta ajatuksesta, että kaksi näin kovatasoista maalitykkiä olisi syytä sijoittaa useammin samaan aikaan kentälle.

Viime viikolla avauksessa aloittanut Pohjanpalo joutui joko valumaan liian alas palloa hakemaan tai vastaavasti nuorukainen jäi puristuksiin hyökkäyspäässä. On itsestään selvää, että molemmissa tapauksissa hyökkäyspeli puuroutuu. Kahden kärkimiehen taktiikka olisi takuulla synnyttänyt enemmän painetta Kaljun haavoittuvaan puolustukseen.

Boströmin kohtalonpeli?

On kohtuutonta tuomita valmentaja yksittäisen otteluparin vuoksi, mutta tänään tiistaina tappio saattaisi tietää jopa ennenaikaista lähtöä HJK-luotsille. Niin heikosti ja ailahtelevasti kausi on sujunut, ettei seurajohdon luottamus välttämättä kestä montaa pettymystä.

Valmentaja tunteekin varmasti kovat paineet niskassaan ennen koitosta. Paineet eivät saisi kuitenkaan heijastua pelaajiin, sillä se saattaisi tietää katastrofaalista lopputulosta tiistaina. HJK:lla ja Boströmillä on näin tiistaina edessään suuri näytönpaikka. Toinen Kalju-kohtaaminen saattaa olla uuden alku tai kaiken loppu. Se on kohtalonpeli, joka määrittelee monella tapaa sen, miten HJK:n kautta tullaan myöhemmin arvioimaan.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että HJK on suosikki etenemään jatkoon. Silti vielä tässäkin vaiheessa vuotta joukkueen ympärillä on paljon kysymyksiä, jotka odottelevat edelleen vastauksia. Osataanko HJK:ssa vastata näihin kohtalonkysymyksiin ennen kuin on liian myöhäistä?

Jaakko Käyhkö (Twitter:@JaakkoKayhko)