HIFK-tähdellä hieman erilainen Stadin derby: ”Voi tulla melkoinen aivomyrsky”

HIFK:n puolustaja Tommi Vesalalla on perjantaina erityinen päivä. Suomalaisen jalkapallon suurin yksittäinen tapahtuma Stadin derby pelataan nimittäin perjantaina. Panokset ovat hurjat. Jo pelkkä Helsingin herruus on iso asia, mutta molemmilla joukkueilla, HJK:lla ja HIFK:lla, pelissä ovat myös suuremmat asiat, mestaruus ja sarjassa säilyminen.

Vaikka panokset ovat molemmilla joukkueilla suuret, Stadin derby on yksittäisenä otteluna ainutlaatuinen. Vesalan mukaan derbyssä on turha hakea edeltävistä otteluista, sarjataulukosta, loukkaantumisista tai mistään muustakaan ennakkoasetelmia.

– Kun on derbystä kyse, nuo asiat jäävät sivuun. Lataus on niin kova, että nuo seikat eivät ole enää niin merkityksellisiä. Derbyt voivat päättyä oikeastaan miten vaan ja niissä voi tapahtua oikeastaan mitä tahansa, Vesala kertoo SuomiFutis.com-sivustolle.

Aivan, derbyssä voi tapahtua mitä tahansa. Pelaajan pään sisällä tapahtuu ottelun aikana paljon. Tunteet voivat läikkyä yli, tulee onnistumisia, hyvä syöttö, hyvä pallonriisto, pettymyksiä, vastustaja saa vapaapotkun hyvästä paikasta, ja tietysti maalit, jotka lopulta ratkaisevat ottelun. Pelaajan ajatuksenjuoksua ottelun aikana voisi kuvailla vuoristoradaksi.

Pelaajan täytyy käsitellä monia asioita, joita ei kentällä ollessaan huomaakaan. Ottelun aikana pelaajat tuskin miettivät sarjataulukkoa tai sitä, pelataanko ensi kaudella Mestarien liigassa vai Ykkösessä, mutta ottelua ennen paineet ovat läsnä. Silloin on olemassa myös ylilatautumisen vaara.

– Totta kai ylilatautumisen vaara on aina olemassa, kun ihmisiä ollaan ja paineet ovat kovat. Inhimillisiä virheitä voi tulla herkemmin ja toki yksittäisten pelaajien kohdalla voi olla isojakin eroavaisuuksia, miten paineita sietää ja käsittelee. Kun pelissä on paljon panosta ja paineita, plus vielä tämmönen erityislaatuinen ottelu, niin kyllä siellä kentällä voi tapahtua lähes mitä vaan, Vesala tiedostaa.

Tunteet pelissä

Vesalalle päivä on toisestakin syystä erityinen, sillä 30-vuotiaan puolustajan tunneskaalaa pelin aikana mitataan ainutlaatuisella tavalla urheiluhistoriassa. Kannattajat voivat seurata Vesalan mielenjuoksua reaaliajassa. Lisätietoa aiheesta löytyy täältä.

HIFK-puolustajalla nähdään derbyssä kypärä päässä, jonka avulla Vesalan tunneskaalaa mitataan. Kypärä on kuitenkin tuttu juttu, sillä Vesala iski viime kauden derbyssä maalin nimenomaan kypärä päässä. Toinen asia onkin, miten aivoanturit kestävät tällä kertaa, jos Vesala pääsee tuulettamaan omien kannattajien eteen. Kyseessä, kun on jalkapalloilijalle ehkä se hienoin kokemus.

– Sieltä voi kyllä melkoinen aivosähkömyrsky tulla, jos niin tapahtuisi. No eiköhän laitteet sen kestä kyllä.

– Siitä on vahva muisto jäänyt, kun pallo verkkoon meni, ja tiedosti, että pallo tosiaan meni sisään. Kyllä siinä sellainen pään sisäinen räjähdys tapahtui. Vielä se, että pääsi omien kannattajien edessä tekemään maalin ja tuulettamaan heidän eteen. On se oman urani yksi kohokohdista ehdottomasti, Vesala hehkuttaa.

Perjantaina nähdään minkälainen tunnemyrsky Vesalan pään sisällä on tällä kertaa käynnissä. Anturit voivat olla kovilla, Vesalalla kun on tapana antaa kentällä kaikkensa, myös tunnepuolella.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.