Stadin derby on yksi suomalaisen jalkapallon kohokohdista. Tämän kauden osalta viimeinen kohtaaminen helsinkiläisjoukkueiden välillä pelataan ensi perjantaina (30.9.), kun HIFK isännöi HJK:ta Veikkausliigassa. Mitä tunteita pelaajan pään läpi vyöryy pelin aikana, kun kentällä pelataan Helsingin herruudesta?

Tähän kysymykseen syvennytään Elisa Kulman Tunne peli -projektissa, jossa ensimmäistä kertaa maailmassa mitataan pelaajan tunnetiloja tärkeän jalkapallo-ottelun aikana asettamalla hänen päähänsä aivoskanneri.

Projekti huipentuu perjantaina, kun yleisö voi mobiilisovelluksen avulla seurata reaaliajassa visualisointia HIFK-pelaaja Tommi Vesalan mielen liikkeistä ottelun aikana. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun jalkapalloilijan tunnetiloja voidaan seurata reaaliajassa.

– Minua kiinnostaa nimenomaan se, mitä siitä saadaan irti, Vesala sanoo.

Hurja ottelu, hurjat panokset ja hurja tunneskaala

Vesala on yksi tähtirintojen avainpelaajista. 30-vuotias puolustaja jättää kentälle aina kaikkensa, mikä voi näkyä perjantaina melkoisena tunneryöppynä, kun viheriöllä kohtaavat kaksi helsinkiläistä suurseuraa. Stadin derbyt ovat olleet kuumia ja tasaisia otteluita, ja sellaista voidaan odottaa myös perjantaina.

– Stadin derby on tällä hetkellä yksi kovimmista urheilutuotteista Suomessa, jos mietimme, mitä siellä tehdään, mitä ottelun ympärillä pyörii ja rahallista määrää. Se on iso tapahtuma ja hyvä kohde tähän projektiin, HIFK:n toimitusjohtaja René Österman toteaa.

Myös Vesala tiedostaa ottelun merkityksen.

– Niin se on se ”kevyin” peli tietysti, mitä tässä on luvassa, Vesala vitsailee.

Käytännössä projekti toimii niin, että Vesalan on tarkoitus kantaa ottelussa mukanaan aivoskanneria, joka mittaa reaaliaikaisesti Vesalan mielenliikkeitä.

Projektilla iso merkitys henkisen puolen tutkimukseen

Vaikka projekti toteutetaan vasta ensimmäistä kertaa, sillä voi olla suuret vaikutukset huippu-urheilijoiden henkisen puolen tutkimisessa.

– Jos nämä tutkimukset hyödyttävät suoritusta, niin totta kai jokainen valmentaja haluaa käyttää sitä hyväkseen, Suomen A-maajoukkueen päävalmentajana 1980-luvulla toiminut Martti Kuusela sanoo.

Henkisen puolen vaikutusta pelaamiseen on tutkittu melko vähän, mutta vaikutukset voivat olla suuria.

– Se on osittain ollut itseoppimista, mitkä asiat voisivat edesauttaa valmistautumisessa ja pelitunnelmaan virittäytymisessä. Se on myös asia, josta oppisi mielellään lisää, Vesala miettii.

Tunteet ovat urheilussa vahvasti esillä. Jokainen jalkapalloa harrastanut tietää, kuinka suuri ero voittamisella ja häviämisellä on.

– Voittamisen tunne, häviämisen tunne, ilon ja surun tunne. Nehän ovat se suola tässä koko hommassa, Kuusela niputtaa.