Näkökulma: MM-jatkopaikka ei enää irtoa irvokkaan sattuman kautta vaan korteilla

© Kuva: Getty Images

Venäjän MM-kisoissa päädyttiin tänään historiallisesti käyttämään uutta ratkaisuvälinettä. Kolumbia voitti H-lohkon napattuaan voitot Senegalista ja Puolasta.

Puolan voitettua Japanin sekä Senegal että Japani ajautuivat tasapisteisiin ja vielä samalla maalierolla.

Tässä vaiheessa kuvioihin tulivat uudet Fair Play -pisteet. Japanilla oli neljän varoituksen myötä -4 -lukema ja Senegalilla -6. Seurauksena jatkoon eteni Japani.

Fair Play -säännöllä joukkueet saavat miinuspisteitä ottamistaan varoituksista.

Keltainen kortti antaa yhden pisteen, kahden varoituksen punainen kaksi pistettä ja suora punainen neljä. Jos taas keltaista korttia seuraa suora punainen kortti, pisteitä tulee peräti viisi.

Sääntö on parempi kuin jatkopaikan arpominen. Nyt se pudotuspelijoukkue pystytään ainakin perustelemaan jollakin tilastolla.

Oli se sitten kuinka sattumaa tahansa.

Tässä tapauksessa jatkopaikka on pyritty ratkaisemaan negatiivisilla pisteillä. Rikkeestä seuraa rangaistus.

Säännöllä on epäkohtansakin. Ensinnäkin se on riippuvainen eri tuomarilinjoista. Jotkut antavat pelata kovempaa kuin toiset.

Toiseksi joidenkin joukkueiden pelitavalliset lähestymistavat kärsivät. Riskejä otetaan vähemmän ja omaa peliään varmistellaan varovaisemmaksi vältellen kontakteja.

Uusintaottelut olisivat tiukassa turnausaikataulussa jo pitkien välimatkojen myötä mahdottomuus. Niin myös pelkkä rangaistuspotkukilpailu.

Varsinkin Venäjällä etäisyydet kisakaupunkien välillä voivat olla jopa tuhansia kilometrejä.

Tähän skenaarioon pääseminen on toki harvinaista, eikä siihen tarvitse onneksi joka kerta turvautua. H-lohkon kaltaisessa tilanteessa se on kuitenkin käypä ratkaisu. Ainakaan nyt pudotuspeleihin ei selvitä sattuman kautta.

Joni Ahokas

Twitter: @AhokasJoni


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.