Hongan puolustaja Tommi Saarinen on siinä mielessä erikoinen kapteeni, että hän sai kipparin nauhan käteensä jo teini-ikäisenä.

Kymmenvuotiaasta lähtien Honkaa edustanut Saarinen, 23, valittiin joukkueen kapteeniksi kaudella 2015, kun espoolaiset aloittivat uuden nousun Kakkosesta. Tilanne oli hänellekin hieman erikoinen.

– Oli se (kapteenius) tuttua hommaa jo silloin, mutta olihan se jännä juttu, kun joukkueessa oli muun muassa John Weckström, Roni Porokara, Niki Otaru ja Joel Perovuo. Kaiken kaikkiaan miesten joukkueessa kapteenina oleminen oli ja on vieläkin iso kunnia. Ylpeänä ja nöyränä kannan sitä vastuuta, kertoo Saarinen Hongan sivuilla pitkässä haastattelussa.

Honka palasi liigakartalle kolmessa vuodessa. Kakkosesta nouseminen vaati kaksi kautta, mutta Ykkösestä espoolaiset nousivat jo vuoden jälkeen.

Turun Palloseura voitti Hongan keskinäisessä ottelussa syksyllä 2017 Ykkösen päätöskierroksella ja nousi suoraan liigaan. Hongan oli kohdattava liigakarsinnassa Helsingin IFK. Lopulta kaksiosaisen karsinnan voitto irtosikin lukemin 1-1 vierasmaalisäännöllä.

– Se on yksi tähänastisen urani hienoimmista hetkistä Kakkosesta Ykköseen nousun, sekä vuoden 2007 Helsinki Cupin voiton kanssa. Aikamoista tunteiden vuoristorataa koimme joukkueena, kun TPS tuli ja otti suoran paikan, mutta keräsimme itsemme hyvin ja tässä sitä nyt ollaan, muistelee Saarinen.

– Niihin hetkiin liittyy usein paljon paineita ja onnistumisen kautta suuri helpotuksen tunne. Kun vuosien pitkäjänteinen työ saa palkinnon yhdessä hetkessä, on fiilis sanoinkuvailematon.

Vaikka pelaaminen Hongassa ja Veikkausliigassa maistuukin Saariselle, on nuorella kapteenilla tähtäimessä ulkomaan kentät.

– Henkilökohtainen tavoitteeni on, että pääsisin koittamaan siipiä vielä Veikkausliigaa isommassa sarjassa. Ajattelen sen kuitenkin niin, että kun Honka onnistuu, niin se on myös iso osa yksittäisen pelaajan urakehitystä. Pitää myös pystyä hyödyntämään Esportin huippuresursseja, jotka ovat maailmankin mittapuulla huippuluokkaa. Ainakaan olosuhteista se ei jää kiinni.