Näkökulma: Huuhkajat oli Italiaa valovuoden jäljessä, mutta Markku Kanerva valmensi silti oikein – ylisuorittamisellakin on rajansa

© Kuva: Juha Tamminen
Hammers haastaa Man Unitedin! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Suomi hävisi myöhään sunnuntai-iltana Italialle lukemin 1-2.

Peli muistutti siitä, mikä on Huuhkajien aiheuttamassa futisbuumissa vähän unohtunut. Suomella on, edelleen, lohkon kolmanneksi tai neljänneksi paras pelaajamateriaali. Italia on absoluuttinen huippumaa. Suomi on tähän saakka pystynyt ylisuorittamaan materiaaliinsa nähden valmennuksensa avulla.

Italiaa vastaan ylisuorittamisellakin oli rajansa.

Suomi oli Italiaa perässä jokaisessa pelin vaiheessa. Kun Suomi riisti pallon, oli Italian negatiivinen tilanteenvaihto Suomen positiivista tilanteenvaihtoa nopeampi ja laadukkaampi. Kun Italia hyökkäsi Suomen blokkia vastaan, oli Suomi jatkuvasti helisemässä. Italia houkutteli Suomea käyttösyötöin ja eteni laadukkailla sisäsyrjäsyötöillä Suomen linjojen väleihin.

Jos Suomi olisi toteuttanut aggressiivisempaa prässipelaamista lisäämällä Teemu Pukin viereen toisen hyökkääjän, olisi Italia murhannut Suomen linjojen väleistä vieläkin pahemmin. Italian hyökkäysmuoto oli nimittäin jotakuinkin 3-2-5. Se oli suunniteltu ohittamaan kaksi kärkeä.

Markku Kanerva oli laskenut, että Suomen pelaamisen perustaso on niin paljon Italiaa heikompi, että Italia pääsee joka tapauksessa Suomen puolustuslinjan eteen. Niinpä alas tarvittaisiin yksi lisäpelaaja estämään Italian maalintekoa. Kanervan laskutoimitus oli oikea.

Suomen pallonhallinta jäi pahasti Italian prässin alle. Italia prässäsi 4-3-3-muodollaan Suomen pelaajilta syöttösuunnat pois. Ehkä Suomi olisi voinut yrittää useammin ylittää Italian prässin täsmällisemmällä suunnitelmalla, mutta ei sekään helppoa ole. Italian puolustuspelinopeus on ylivoimaisesti tämän lohkon kovinta luokkaa.

Näiden asioiden tuloksena oli Italian lähes 30 laukausta. Suomella oli laukauksia vain kourallinen.

Tietynlainen paluu maan pinnalle oli odotettavissa ja se Ratinan stadionilla nähtiin.

Suomi pelaa lokakuussa Bosnia-Hertsegovinaa sekä Armeniaa vastaan. Uskallan arvioida, että jos Huuhkajat nappaa niistä neljä pistettä, voidaan alkaa valmistautua EM-kisoihin.

Huono uutinen Suomen kannalta oli sunnuntaina se, että Bosnia-Hertsegovina tulee Suomea vastaan uuden valmentajan opein. Vastassa on siis näytönhaluinen sekä kenties askeleen organisoidumpi Bosnia-Hertsegovina.

Suomi on venynyt. Lokakuussa tarvitaan vielä kaksi venymistä.

Jussi Leppälahti

>>> Lunasta 10€ riskitön veto Liigaan. Tarjous voimassa vain tämän viikon! 

Hammers haastaa Man Unitedin! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!