Suomen päävalmentaja Markku Kanerva julkisti keskiviikkona Huuhkajien ryhmän ratkaiseviin EM-karsintaotteluihin. Huuhkajat-ryhmän ulkopuolella on kaksi erittäin mielenkiintoista nimeä, Marcus Forss ja Nicholas Hämäläinen, joiden tilannetta Kanerva kommentoi keskiviikkona.

Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla (Ykkösliigassa) loistaa tällä hetkellä suomalainen maalinsylkijä Marcus Forss. Wimbledonin hyökkääjää ei olla nähty alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa, vaikka seurajoukkueessa nähtyjen esitysten perusteella hänet olisi varmasti mukaan otettu.

Pikkuhuuhkajat kohtaa torstaina 14.11. EM-karsinnoissa Romanian, mutta Forss ei ole tälläkään kertaa joukkueen mukana, katso U21-joukkue tästä.

Forssin, 19, tilanne on monimutkainen. Pikkuhuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen kertoi lokakuun maajoukkuetauolla, ettei Forss ole tällä hetkellä sitoutunut nuorten maajoukkueen toimintaan. Forssin edustama Wimbledon pelaa maajoukkuetauon aikana sarjapelejä, ja miehen rooli joukkueessaan on suuri. Siitä syystä Forss on jäänyt pois Pikkuhuuhkajien tapahtumista.

Toinen juttu olisikin se, mikäli kutsu kävisi A-maajoukkueen mukaan. Tällä hetkellä Forss on kuitenkin kaukana Huuhkajien ryhmästä, mikäli Kanervan vastauksesta voi joitain johtopäätöksiä tehdä.

– Haluaisin nähdä hänet ennen kaikkea Suomen paidassa. Jos mietimme tätä meidän toimintaa isossa kuvassa, tapaa toimia maajoukkueessa, tulla sisään siihen pelitapaan, puhutaan sitten alle 21-vuotiaista tai A-maajoukkueesta, niin haluan pelaajalta nähdä tiettyä sitoutumista ja halua näyttää, että hän haluaa edustaa Suomea.

– Totta kai seuraamme tarkkaan Forssin peliesityksiä ja toivomme, että ne jatkuvat positiivisina. Missä vaiheessa hän antaa sellaisen signaalin, että on valmis A-maajoukkueeseen, aika näyttää, Kanerva totesi keskiviikkona lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

Hämäläinen USA:n paitaan?

Toinen mielenkiintoinen nimi, joka uhkaa tällä hetkellä karata Huuhkajista, on vahvaa kautta Skotlannin pääsarjassa pelaava Nicholas Hämäläinen. Miamissa syntynyt Hämäläinen on pohtinut vaihtavansa edustamaan synnyinmaataan Yhdysvaltoja maajoukkuetasolla.

Tällä kaudella Hämäläinen on pelannut lainalla Kilmarnockissa kymmenen peliä, joissa on tullut täydet minuutit. Kanerva yllättyi kuullessaan Hämäläisen toiveesta vaihtaa maajoukkuetta, mutta tilannetta seurataan tarkasti.

– Hän oli meidän mukana talven leirillä, mutta näytöt eivät silloin johtaneet siihen, että olisi noussut A-maajoukkueen mukaan. Hän on nyt halukas vaihtamaan jalkapallokansallisuutta. Siitä ei ole mitään vahvistusta vielä tullut.

[readmore from=Huuhkajat]

– Totta kai toivon, että tällaisissa tapauksissa, kun pelaajalla on tällaisia ajatuksia, niin hän keskustelisi päävalmentajan kanssa, ja kysyisi mikä hänen tilanteensa on Suomen A-maajoukkueen kannalta. Hieman yllättäen hän teki tämän päätöksen. Toki asia on framilla, mutta ei tämän tapahtuman (tulevien karsintaotteluiden) kannalta. Siihen palataan, mikäli hän ei ole päätöstään jo tehnyt.

Nyt kun Suomen puolustuslinjasta puuttuu Jere Uronen sekä mahdollisesti Albin Granlund, olisi Hämäläinen voinut olla jopa lähellä kutsua A-maajoukkueeseen vahvan alkukauden ansiosta. Kansallisuusasioissa päätös on aina pelaajan, joten mikä ikinä Hämäläisen lopullinen päätös onkaan, sitä on syytä kunnioittaa.

Suomi kohtaa Liechtensteinin perjantaina 15.11. Helsingissä. Ottelu alkaa kello 19.00, ja sitä voi seurata tv:n puolelta Neloselta.