FC Honka -ennakko 2020: Sarjan levein ja laadukkain puolustusmateriaali – jälleen mestarikandidaatti

© Kuva: Juha Tamminen

Sisällysluettelo

LUE MYÖS:

Yllä olevasta linkistä löydät muut joukkue-ennakot ja paljon muuta ennakkomateriaalia.

Viime kausi

 • Kolmas sija Veikkausliigassa
 • Voitti eurofinaalina ja selvitti tiensä Eurooppa-liigan karsintoihin
 • Pisteitä 47
 • 14 voittoa, 5 tasapeliä, 8 tappiota
 • Suomen Cup: Putosi puolivälierissä Ilvekselle

Honka kuittasi viime kaudella vuoden 2018 rajun pettymyksen voittamalla pronssia. Toissa kausi oli päättynyt dramaattisella tavalla nelossijaan, kun KuPS oli voittanut viime hetken maalilla Maarianhaminassa. Sen myötä savolaiset juhlivat kolmossijaa vieden pronssimitalit ja europaikan Hongan nenän edestä vain yhden maalin paremmalla maalierolla.

Viime vuonna Honka voitti uuden sarjajärjestelmän eurolopputurnauksen finaalissa IFK Mariehamnin ja pääsee sen myötä pelaamaan tänä vuonna Eurooppa-liigan karsintoja. Viimeksi Espoossa on pelattu europelejä kaudella 2014.

Hinta upeista suorituksista oli kova, sillä Honka teki tilikaudella 2019 peräti 1,4 miljoonan euron tappiot.

Tuorein saavutus, europaikka ja mitalit, otettiin Tapiolassa varmasti iloisin mielin vastaan, vaikka odotukset olivatkin jo ennen viime kauden alkua todella korkealla. Honkaa povattiin jopa mestarisuosikiksi, mutta mestaruussarjavaiheen pelaamisen jälkeen KuPS ja FC Inter olivat hiuksenhienolla erolla sen edellä.

Viime kausi oli taas yksi osoitus päävalmentaja Vesa Vasaran hyvästä työstä joukkueensa kanssa. Hän aloitti Hongan päävalmentajana vuonna 2017 nostaen joukkueen heti debyyttikautensa päätteeksi Ykkösestä Veikkausliigaan. Liigamitali oli hilkulla jo toissa vuonna, ja joukkue petrasi Vasaran johdolla viime kaudella saavuttaen palkintonsa.

Ei ole ihme, että Honka pitää tiukasti kiinni pääkäskyttäjästään. 43-vuotias Vasara solmi viime keväänä Hongan kanssa kaudet 2020 ja 2021 kattavan jatkosopimuksen. Vasara sanoi sopimusjulkaisun yhteydessä työnsä seurassa olevan yhä kesken, ja sitä mieltä hän on yhä.

Maalintekoon Honka olisi kaivannut viime vuonna tukea useammalta pelaajalta. Ennen viime kauden alkua MLS:ssä meritoitunut Luis Silva pestattiin hyökkäykseen, mutta Silva osoittautui hutihankinnaksi ja hän jätti Hongan jo elokuussa. Meksikon ja Yhdysvaltain passit omistava kärki viimeisteli vain kolme osumaa 13 liigapelissä.

Borjas Martin oli Hongan paras maalintekijä viime kaudella. Kuva: Juha Tamminen.

Borjas Martin oli raitapaitojen onneksi vahvassa iskussa tehden 12 osumaa, joilla irtosi liigan maalitilaston jaettu kakkossija. Martin, 32, oli Hongan ylivoimaisesti tehokkain, sillä toiseksi paras maalintekijä, liigauransa viime kauteen päättänyt Juha Hakola, viimeisteli viisi osumaa.

Kannattajien kannalta epämieluisat uutiset kauden osalta kuultiin loppuvuodesta, kun seuraikonit Joel Perovuo ja Tommi Saarinen jättivät joukkueen. Kapteenina Hongassa ennen viime kautta useana vuonna toiminut Saarinen pelaa alkavalla kaudella KPV:ssa ja joukkueen kokeneeseen kaartiin lukeutunut Perovuo niin ikään Ykkösessä, sarjan nousijajoukkueessa Gnistanissa.

Joel Perovuo sai tylyt lähtöpassit Hongasta. Kuva: Juha Tamminen.

Ennen kaikkea faneja kismitti tapa, jolla honkataustaisten pelaajien tie seurassa päättyi. Etenkin Perovuon kohtelu seuran puolelta sai fanit kritisoimaan Hongan toimintatapoja. Helmikuussa Perovuo kertoi suoraan kolmen Hongan kannattajan pyörittämässä Honcast-podcastissa, ettei osannut lainkaan odottaa sitä, ettei seura tarjoa hänelle jatkosopimusta.

Keskikenttämies oli suunnitellut pelaavansa Hongassa vielä ainakin alkavan kauden ja luuli näin tapahtuvan vielä eurolopputurnauksen finaalin toisen osan, eli kauden viimeisen ottelun jälkeen.

Perovuo, 34, ei ollut varautunut lainkaan lähtöpasseihin vaan luuli saavansa jatkaa. Erityisen harmissaan konkari oli siitä, ettei saanut viimeisessä pelissään kokea sitä tunnereaktiota, jonka viimeinen esitys rakkaan seuran paidassa olisi hänelle antanut.

Jäähyväisiä ei saanut myöskään kymmenvuotiaasta asti seuraa edustanut toppari Saarinen, joka oli kannattajien ja joukkueen keskuudessa hyvin pidetty pelaaja.

Valmennus

 • Päävalmentaja: Vesa Vasara
 • Valmentaja: Sampo Koskinen
 • Valmentaja: Lauri Nuuma
 • Maalivahtivalmentaja: Ayoze Mentado
 • Fysiikkavalmentaja: Harri Kokko
 • Fysiikkavalmentaja: Max Thibault
Vesa Vasara on tehnyt vahvaa jälkeä Hongan päävalmentajana. Kuva: Juha Tamminen.

Valmennusryhmä Vesa Vasaran tukena on pysynyt pitkälti samana. Sampo Koskinen jatkaa päävalmentajan apuluotsina ja Lauri Nuuma valmentajana ja analyytikkona.

Virolainen Nuuma on kantanut Hongassa päävastuuta pelaajatarkkailusta ja pelaajien analysoinnista. Honka on pyrkinyt jatkuvasti kehittämään pelaajatarkkailusysteemiään, ja Nuuman kehittämä pelaajien arviointijärjestelmä on siinä keskeinen apuväline.

Honka testaa pelaajiaan usein fyysisen valmentajansa, Esport Areenan testiaseman päällikön, Harri Kokon johdolla. Testaamisesta on tehty seurassa rutiinimaista eikä sellaista, että kuntotesti pidettäisiin vain kerran tai kahdesti harjoituskauden aikana. Kokko on huippuluokan ammattilainen, jonka alaisuudessa pelaajien on hyvä harjoittaa fysiikkaa.

Espanjalainen Ayoze Mentado ansaitsee myös kehut aikaansaannoksistaan. Maalivahtivalmentaja on nostanut parissa kaudessa selvästi Tim Murrayn jalalla pelaamisen taitoja ja muovannut hitusen epävarmalta vaikuttaneesta jenkkitorjujasta tasaisen hyvän liigavahdin.

Taustatiimiä vahvistaa nyt myös fysioterapeutti ja yksilövalmentaja Max Thibault, joka saapui Hongan organisaatioon jo viime syksynä monivuotisella sopimuksella toisesta espoolaisseurasta EPS:sta. Nähtäväksi jää, millainen on VPS:sta kesken viime kauden erotetun ja kesken kauden Honkaan värvätyn Petri Vuorisen panos edustusjoukkueen suuntaan. Vuorinen työskentelee Kakkosessa pelaavan Honka Akatemian apuvalmentajana ja hoitaa sen lisäksi myös muita valmennustehtäviä ja pelaajakoordinointia.

Hongan peli perustuu tälläkin kaudella selkeään pallonhallintaan, jossa pallo yritetään riistää takaisin mahdollisimman nopeasti menetyksen jälkeen. Taktiikka on fyysisesti raskas, sillä se vaatii isoja juoksumääriä. Prässin on oltava myös yhtenäistä, jotta pelaajat eivät tee niin sanottua turhaa työtä.

Viime kaudella Honka petrasi paljon loppua kohden suureksi osaksi myös sen takia, että se lisäsi aktiivisuuttaan puolustaessa. Vastustaja ei saanut ottelussa enää helppoja pallonhallintahetkiä hyökkäysalueella, vaan Honka kitki passiivisuuden iskemällä nopeammin kiinni.

Hongan valmennus koittaa jatkuvasti saada jokaisen pelaajan ymmärtämään oman roolinsa ja joukkueen pelitavan mahdollisimman hyvin, vaikka rautalangasta vääntäen. Tähän asti se on tuottanut mainiota tulosta, kun pelaajat ovat ymmärtäneet tehtävänsä.

Arvio

Sija: 2.

Vaikka joukkueen alakerrasta on lähtenyt laatua Mikko Sumusalon, Gideon Baah’n ja Tommi Saarisen siirtojen myötä, menetykset eivät missään nimessä ole korvaamattomia – päinvastoin. Kun paluumuuttajat Tapio Heikkilä ja Dani Hatakka, nuori ghanalaishankinta Edmund Arko-Mensah sekä jo entuudestaan joukkueeseen viime kaudella kuuluneet Robert Ivanov, Konsta Rasimus, Henri Aalto, Jonas Levänen ja Nasiru Banahene löytyvät rosterista, ei Hongalla ole hädän päivää. Sillä on sarjan laadukkain ja levein puolustusmateriaali, jossa kilpailu pelipaikoista on todella kovaa.

Valmentaja-Vasaran ilonaihe on muutaman pelaajan monikäyttöisyys. Kolmen topparin systeemissä ainakin Aalto ja Hatakka pystyvät pelaamaan niin toppareina kuin wing-backeina, mutta Levänen ja Banahene ovat tekemiensä nousujen myötä ykkösvaihtoehdot tonteille. Jos keskikentällä on miespulaa, pitkäpartainen Rasimus on loistava paikkaaja.

Keskikentän keskustassa Javi Hervas, Duarte Tammilehto ja Jerry Voutilainen kisaavat keskenään kahdesta avauskokoonpanopaikasta. Myös HJK:sta tullut nuori Otto Ollikainen janoaa vastuuta ja odottaa näyttöpaikkaansa. Jos Hervas on viime kauden tasollaan, espanjalainen pelaa paljon, ja Tammilehto ja Voutilainen käyvät kiivainta kilpaa keskenään minuuteista.

”Bic Macilta” odotetaan tehoja hyökkäyspäässä. Kuva: Juha Tamminen.

Suurin kysymys kohdistuu hyökkäyspäähän: saako viime kauden tehomies Borjas Martin tulitukea tällä kertaa? Ainakin niin voisi kuvitella, kun Macoumba Kandji löytyy sentterin paikalta. Senegalilainen Kandji, 34, on todistanut heiluttavansa maaliverkkoja liigatasolla niin HJK:ssa, Interissä kuin Hongassakin, kunhan vain pysyy kunnossa. Kylmän viileästi viimeistelevä ”Big Mac” on pelote niin kokonsa kuin yllätyksellisyytensä vuoksi. Viime kaudella Kandji pelasi Hongassa loppukaudella neljässä ottelussa tehden kaksi maalia. Aiemmalla kaudella hän oli tehnyt peräti 16 rysää 26 sarjapelissä.

Jos Kandji ei osu toivotusti, sentteriksi ovat tyrkyllä entinen Barcelonan pelaaja Jean Marie Dongou sekä SalPasta jo viime kaudella joukkueeseen saapunut Elmo Heinonen, joka pelasi vain yhden liigapelin viime kaudella kesän siirtonsa jälkeen.

Jos Honka saa hyvän startin kauteen ja kehittää peliään aiempien kausien tapaan sesongin edetessä, joukkue taistelee jälleen mitaleista – ja jopa mestaruudesta.

Tärkein pelaaja – Robert Ivanov

Ivanov on noussut lyhyessä ajassa Veikkausliigan parhaiden toppareiden joukkoon. Kuva: Juha Tamminen.

Odotukset topparia kohtaan ovat jälleen enemmän kuin korkealla, kun itähelsinkiläiskasvatin kolmas liigakausi käynnistyy. Paljon Ivanovin, 25, taidoista kertoo sekin, että itse maamme suurin seura HJK on ollut kärkkäästi Kontulan Urheilijoissa pelaajauransa aloittaneen inkerinsuomalaisen perässä. Honka ei ole kuitenkaan ollut halukas päästämään irti luottopelaajastaan, mikä on ymmärrettävää, vaikka alakerrasta löytyykin myös muita laatutoppareita.

Ivanov on yksi Veikkausliigan ehdottomista luonnonlapsista. Hänelle voi pelata lähes aina pallon jalkaan ilman, että paniikkia syntyy. Ivanovin pelaaminen on rohkeaa, välillä jopa uhkarohkeaa, mutta sen seurauksena kolisee hyvin harvoin omissa. Jos Tim Murray ei maalillaan keksi paikkaa mihin pelata pallo, syöttö Ivanoville on lähes aina turvallinen vaihtoehto.

Rauhallisuus on yksi Ivanovin valttikorteista. Usein hän etenee pallon kanssa hitaasti kohti keskialuetta ja imee vastustajalta ainakin yhden pelaajan itseensä. Ivanov ei epäröi syöttää ahtaaseenkaan väliin, jos keskikenttämies on vähänkään pelattavana. Ainoa ratkaisu ei kuitenkaan ole pelata ns. pikkunäppärää, sillä tarvittaessa reilumpikin avaus lähtee jalasta pitkänä.

Vaikka Hongan alakerrasta löytyykin Tapio Heikkilän kaltaisia kokeneempia johtohahmoja, Ivanovin rooli pelin avaamisessa ja erikoistilannepuolustamisessa on valtava. Jos kausi sujuu samalla tapaa kuin hurja debyyttikausi 2018, ulkomaat kutsuvat.

Läpimurtopelaaja – Nasiru Banahene

Ghanalaispelaaja saapui Honkaan viime vuonna loppukauden lainalle Unkarin pääsarjajoukkueesta MTK Budapestista, johon Banahene siirtyi talven 2019 aikana kotimaansa Liberty Professionalsista. Kauden päätyttyä Honka käytti osto-optionsa pelaajaan ja lunasti tämän omakseen.

Oikean wing-backin paikalla Hongan ryhmityksessä pelaava Banahene, 19, ikään kuin liitää kentällä. Todella taitava ghanalainen tuo vaarallisuutta hyökkäyspäähän ja on vastustajalle vaikea pideltävä laidalla.

Viime kaudella vajaan puoliajan verran viidessä liigapelissä pelannut Banahene piti helmikuun lopulla pelatussa Suomen Cupin ottelussa HJK:n pelaajia ajoittain jopa pilkkanaan. Talven perusteella näyttää siltä, että luvassa on iso rooli tällä kaudella. Helpolla minuutit eivät silti irtoa, kun muun muassa Banahenea kokeneemmat Dani Hatakka ja Henri Aalto kilpailevat samasta pelipaikasta.

Väitteet

 • Jos Macoumba Kandji pelaa vähintään 20 pelissä, senegalilaiskärki iskee ainakin 10 maalia. ”Big Macin” tulivoima olisi enemmän kuin toivottua, sillä viime kaudella maalintekijöistä oli pulaa.
 • Honka on runkosarjavaiheen päätteeksi kolmen vähiten maaleja päästäneen joukkueen joukossa.
 • Viime vuosina Hongan ulkomaalaishankinnat eivät ole osuneet aina nappiin. Ainakin yhden täksi kaudeksi joukkueeseen liittyneen ulkomaalaispelaajan diili puretaan kesken kauden.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
13usaTim MurrayMVMaalivahti30.7.1987
1suomiMarkus UusitaloMVMaalivahti15.5.1997
4suomiRobert IvanovKPToppari21.7.1993
16suomiKonsta RasimusKPToppari15.12.1990
3suomiTapio HeikkiläKPToppari8.4.1990
7suomiJonas LevänenVPVasen laitapuolustaja12.1.1994
31ghanaEdmund Arko-MensahVPVasen laitapuolustaja9.9.2001
5suomiHenri AaltoOPOikea laitapuolustaja20.4.1989
26suomiDani HatakkaOPOikea laitapuolustaja12.3.1994
24ghanaNasiru BanaheneOPOikea laitapuolustaja8.7.2000
8espanjaJavi HervásKKKeskikentän keskusta9.6.1989
6espanjaJerry VoutilainenKKKeskikentän keskusta29.3.1995
33suomiDuarte Tammilehto (C)KKKeskikentän keskusta15.2.1990
15suomiOtto OllikainenKKKeskikentän keskusta22.1.2001
10brasiliaLucas KaufmannHKKHyökkäävä keskikenttä26.3.1991
19suomiArlind SejdiuVHVasen laitahyökkääjä11.8.2001
80gambiaDemba SavageOHOikea laitahyökkääjä17.6.1988
14espanjaBorjas MartínKHKeskushyökkääjä28.6.1987
-kamerunJean Marie DongouKHKeskushyökkääjä20.4.1995
18suomiElmo HeinonenKHKeskushyökkääjä2.4.1997
99senegalMacoumba KandjiKHKeskushyökkääjä2.8.1985

Pelaajasiirrot – saapuneet

 • Tapio Heikkilä, 30, Sandnes Ulf (Norja)
  30 vuotta huhtikuussa täyttävä toppari palasi kasvattiseuraansa seitsemän vuoden tauon jälkeen Norjan reissunsa päätteeksi. Heikkilän ja Hongan tiet erosivat vuonna 2012 myrskyisästi maksamattomien palkkojen takia. Vuonomaassa Heikkilä pelasi neljänä edellisellä kaudella, debyyttikaudella pääsarjassa ja loppujen kolmen sesongin aikana maan toisella sarjaportaalla. Ottanee paikkansa kolmen topparin puolustuslinjassa.
 • Markus Uusitalo, 23, HJK
  Taas kakkosveskarin rooliin? Kuva: Juha Tamminen.

  Maalivahti palasi kasvattiseuraansa muutaman vuoden tauon jälkeen. Lähti uusien haasteiden perässä Hongasta VPS:aan vuonna 2015, mutta jäi ilman vastuuta Henri Sillanpään kantaessa ykkösvahdin viittaa läpi kauden. Uusitalo ei jäänyt pyynnöistä huolimatta Vaasaan vaan siirtyi kaudeksi 2016 HJK:hon, jossa jäi selvän kakkosmolarin asemaan viimeisten neljän kauden aikana. Liigatasolle kelpo varamies, mutta ei ykkösvahti Murrayn tasoa. Jälleen kakkonen.

 • Dani Hatakka, 26, SJK
  Paluu Espooseen. Kuva: Juha Tamminen.

  Odotuksia riitti, kun Hatakka pelasi Honka-vuosiensa jälkeen ehjän kauden KuPS:ssa 2015 ja siirtyi Norjaan. Pesti ulkomailla jäi vain vuoden mittaiseksi, jonka jälkeen puolustuksen monitoimimies haki uralle uutta nousua SJK:ssa. Nälkää riittänee menestyä. Peliaika riippuu paljon siitäkin, tuleeko alakerrassa loukkaantumisia.

 • Otto Ollikainen, 19, HJK
  Keskikenttälupaus siirtyi talvella Espooseen HJK:sta, jossa oli väläytellyt osaamistaan. Pääasiassa vastuuta kertyi HJK:n reserviryhmä Klubi 04:ssä, jossa Ollikainen pelasi kaudella 2018 Ykkösessä ja viime kaudella Kakkosessa. Pelasi viime loppukauden lainalla nousijajoukkue TPS:ssa Ykkösessä. Lähtökohtaisesti peliaikaa tulee tänä vuonna Hongan akatemiassa, mutta saanee minuutteja sieltä sun täältä myös liigassa.
 • Jerry Voutilainen, 25, VPS
  Ikäisekseen hyvin kokenut liigapelaaja, jonka viime kaudet ovat olleet ehjiä. Voutilainen on pelannut KuPS:n ja VPS:n riveissä 174 liigapeliä. Osoittanut voivansa tapella avauskokoonpanon paikasta. Käynee suurimman taistelun keskustassa Duarte Tammilehdon kanssa. Jos Javi Hervas haparoi, Voutilainen ja Tammilehto saattavat hyvinkin muodostaa keskustan keskenään.
 • Jean Marie Dongou, 25, Lleida Esportiu (Espanja)
  Dongou on yksi kuluvan kauden mielenkiintoisimmista hankinnoista. Kuva: Getty Images.

  Yksi alkavan kauden mielenkiintoisimpia nimiä. Espanjan mahtiseuran FC Barcelonan entinen pelaaja, joka tuli kentälle Mestarien liigan ottelussa jo vuonna 2013. Eikä kamerunilainen Dongou korvannut viheriöllä ihan ketä tahansa, vaan itse brassitähti Neymarin. Barçan maailmankuulun akatemian La Masian kasvatti tulee Veikkausliigaan poikkeuksellisen kovalla CV:llä. Suomessa ei usein nähdä Espanjan toisella sarjatasolla yli 150 ottelua pelannutta pelaajaa – varsinkaan näin nuorta. Hänen piti olla pelaaja, josta tulee uusi Lionel Messi. Pelaaja, joka valloittaa Barcelonan kanssa Espanjan ja Euroopan tittelit. Viimeisten kolmen kauden aikana peräti neljää eri seuraa Espanjan toisella ja kolmannella sarjaportaalla edustanut hyökkääjä päätyi kuitenkin Honkaan Vesa Vasaran houkuttelemana. Parhaimmillaan Honka voi saada Dongousta mielettömän paljon irti, myös tehojen muodossa. Saanee aluksi saumansa vaihtopelaajana, mutta rooli voi hyvinkin kasvaa onnistumisten myötä.

 • Nasiru Banahane, 19, MTK Budapest (Unkari)
 • Edmund Arko-Mensah, 18, Legon Cities (Ghana)

Pelaajasiirrot – lähteneet

 • Tommi Saarinen, 25, KPV
  Hongan kapteeninakin toiminut Saarinen lähti Kokkolaan, jossa vastuuta on luvassa paljon Ykkösessä.
 • Joel Perovuo, 34, Gnistan
  Pitkään Honkaa edustaneen Perovuon tie nousi Tapiolassa pystyyn. Seura ei yllättäen tarjonnutkaan jatkosopimusta, mikä ihmetytti Honka-kasvattia. Siirtyy Ykkösen nousijajoukkue Gnistaniin, jossa luvassa iso rooli keskikentän keskustassa.

Ihanneavaus

Esport Honka ihanneavaus 2020
FC Hongan ihanneavauskokoonpano kaudella 2020.

Honka-uutiset

FC Honka teki kovan kaappauksen! TPS:n keskikenttälupaus siirtyy Espooseen

Ykköseen tipahtaneen TPS:n keskikenttälupaus Niklas Pyyhtiä siirtyy FC Honkaan. 17-vuotias Pyyhtiä allekirjoitti Hongan kanssa kauden 2021 mittaisen lainasopimuksen, johon sisältyy Hongan optio lunastaa pelaajan oikeudet...

Hongan jättänyt Veikkausliigan tähtipelaaja löysi uuden seuran varsin eksoottisesta jalkapallomaasta

FC Honkaa kolme kokonaista kautta edustanut Borjas Martín jätti viime kauden päätteeksi espoolaisseuran. Nyt hyökkäyspään rooleissa viihtyvä espanjalaistaituri on löytänyt uuden osoitteen hieman eksoottisemmasta...

Teksti: Christos Zavros
Twitter: @CZavros

Kuvankäsittely: Eetu Ikola


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

 • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
 • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
 • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.