RoPS-ennakko 2020: Juhlavuosi uhkaa päättyä pettymykseen – pelataanko Rovaniemellä Veikkausliigaa enää ensi vuonna?

Rovaniemen Palloseuran joukkue-ennakko kaudelle 2020
© Kuva: Juha Tamminen

Sisällysluettelo

LUE MYÖS:

Yllä olevasta linkistä löydät muut joukkue-ennakot ja paljon muuta ennakkomateriaalia.

Viime kausi

 • Kymmenes sija Veikkausliigassa
 • Pisteitä 30
 • 8 voittoa, 6 tasapeliä, 13 tappiota
 • Suomen Cup: puolivälierät

Kauden 2018 hopeasijan toistaminen tiedettiin käytännössä mahdottomaksi tehtäväksi jo ennen kauden alkua. Pelaajarinki muuttui rajusti ja iso osa hankinnoista osoittautui lopulta korkeintaan kohtalaisiksi.

Tilannetta ei helpottanut se, että RoPS joutui lähtemään kauteen ilman loukkaantuneita ykkösmaalivahti Antonio Regueroa ja keskikentän luottopelaajaa Eetu Muinosta. Kapteeni Reguero toipui polvivammastaan viidenteen sarjapeliin, Muinonen selätti akillesjännevaivansa hieman aiemmin ja pelasi ensiminuuttinsa jo kolmannella kierroksella.

Viime sesongin ensimetreille mahtui useita tasaisia, mutta pettymykseen päättyneitä pelejä. Viitteitä paremmasta näkyi ajoittain, mutta otteista puuttui tasaisuus.

Toni Koskela lähti kesken kauden isolla rahalla HJK:hon. Kuva: Juha Tamminen.

Päävalmentaja Toni Koskela ehti valmentaa napapiirillä toista kauttaan yhdeksän sarjaottelun verran, kunnes HJK osti hänet käskyttäjäkseen. Koskelan toinen sarjakausi RoPS:ssa sisälsi kolme voittoa, yhden tasapelin ja viisi tappiota.

RoPS nosti hänen tilalleen päävastuuseen Pasi Tuutin, joka otti ensimmäisen voittonsa kolmannessa ottelussaan, kun FC Lahti kaatui vieraissa 2-1.

Seuraavaa täyttä pistepottia saatiin odotella lähes kaksi kuukautta. Väliin mahtuivat myös Aberdeenia vastaan pelatut Eurooppa-liigan ensimmäisen karsintakierroksen ottelut, joista skottiseura otti kummastakin 2-1-voiton.

Veikkausliigan runkosarjan päätöskierroksilla RoPS oli kuitenkin yksi sarjan vahvimmista joukkueista keräten viidestä viimeisestä pelistä yhteensä yhdeksän pistettä. Viimeisille kierroksille RoPS vahvistui loukkaantumisestaan toipuneella Aleksandr Kokolla ja HJK:sta lainatulla Kevin Kouassivi-Benissanilla, joka esiintyi pääosin edukseen.

Alemmassa loppusarjassa RoPS kaatoi jumboksi jääneen VPS:n sekä SJK:n. HIFK oli RoPS:aa kahden maalin verran parempi, ja FC Lahti ja KPV takoivat kahdessa ensimmäisessä ottelussa yhteensä seitsemän osumaa lappilaisten verkkoon.

Meno ei päätä huimannut, mutta RoPS vältti liigakarsinnan viiden pisteen erolla KPV:hen, joka oli loppusarjaan lähdettäessä yhdeksän pistettä sitä perässä.

Valmennus

 • Päävalmentaja: Vesa Tauriainen
 • Valmentaja: Mika Pulkkinen
 • Fysiikkavalmentaja: Jari Alamäki
 • Maalivahtivalmentaja: Ossi Koskela
Vesa Tauriainen on tuttu mies RoPSille. Kuva: Juha Tamminen.

Vesa Tauriainen palaa pitkän tauon jälkeen valmentamaan pääsarjatasolle.

Rovaniemeltä kotoisin oleva ex-hyökkääjä on vaikuttanut seudun jalkapallossa jo pitkään, ja RoPS sai viimein houkuteltua hänet kaupungin ylpeyden nokkamieheksi.

Vuosina 2004-2005 hän toimi Myllykosken Pallon apuvalmentajana ja saavutti seurassa Veikkausliigan ja Suomen Cupin mestaruudet. Hänen edellinen päävalmentajapestinsä pääsarjatasolla oli vuonna 2007  FC KooTeePeessä.

Rovaniemellä pelataan pitkälti jo pakon sanelemana oman kylän pojilla, jotka ovat Tauriaiselle enemmän kuin tuttuja reservijoukkueesta ja junioriputkesta ylipäätään.

– Haluan vaalia sitä, mitä täällä on jo tehty, eli kehitämme pallonhallintaan perustuvaa pelaamista, sanoi Tauriainen sopimuksensa julkistamisen yhteydessä.

– Samalla haluaisin, että olisimme jatkossa entistä juoksuvoimaisempia. Korostamme pelaajien urheilullisuutta, joka tulee näkymään niin valmennuskulttuurissa kuin pelaajavalinnoissakin.

Pasi Tuutti lähti viime kauden jälkeen apuvalmentajaksi Kuopioon, joten uudeksi apuvalmentajaksi (ja valmennuspäälliköksi) pestattiin Mika Pulkkinen. Alkavalla kaudella muun valmennusryhmän muodostavat fysiikkavalmentaja Jari Alamäki ja maalivahtivalmentaja Ossi Koskela.

Arvio

Sija: 12.

RoPS juhli helmikuussa pyöreitä, kun sille tuli täyteen 70 vuotta. Syntymäpäivälahjaksi joukkue yrittää pitää seuran pääsarjatasolla.

Juhlavuoden ennusmerkit ovat huolestuttavia. Olemme aiempina vuosina oppineet, että cupin otteluista ei välttämättä kannata vetää liian isoja johtopäätöksiä tulevasta sarjakaudesta, mutta neljä tappiota ja yksi tasapeli maalierolla 3-11 ei luvannut hyvää.

Yksittäinen tulos ei aina kerro koko totuutta, mutta cupin lohkovaiheen päätöspeli KuPS:aa vastaan osoitti, miten eri vaiheessa ja tasolla joukkueet voivat olla maaliskuuhun lähdettäessä pelillisesti ja joukkueenrakennuksen kannalta. Hallitseva liigamestari ratkaisi ottelun jo ennen taukoa ja kaunisteli jälkimmäisellä jaksolla loppulukemiksi 4-0.

Koronaviruksen aiheuttamaa viivytystä kauden aloitukselle ei voi luonnehtia hyväksi asiaksi millään tasolla, mutta jos joku joukkue tarvitsi lisää aikaa systeeminsä hiomiseen, se oli RoPS.

RoPS:n pelaajalistaa katsoessa herää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Kysymykset alkavat tolppien välistä ja päättyvät vaihtopenkille, josta ei liikaa laajuutta löydy. RoPS tarvitsee valtavia onnistumia avainpelaajiltaan ja taktisilta valinnoiltaan, jos se haluaa saada pisteitä muilta kuin toisilta putoamiskandidaateilta.

Monen on nyt pelattava elämänsä kausi. Muinosten, kokkojen ja nuorempienkin vastuunkantajien on otettava joukkue harteilleen. Tällä hetkellä heitä ei ehkä ole RoPS:ssa riittävästi.

Youness Rahimi nähdään pelikentillä aikaisintaan elokuussa. Kuva: Juha Tamminen.

Tilannetta ei helpota se, että viime kauden paras maalintekijä Youness Rahimi on käynyt leikkauspöydällä ja palannee pelikuntoon vasta elokuun puolella.

Vesa Tauriainen vaikuttaa tietyllä tapaa luontevalta valmentajalta pelastusprojektiin. Hän ei ole selittelijä tai pikavoittojen hakija. Tauriainen tuntee pelaajansa todella hyvin ja tietää, mitä heiltä saa – ja ei saa.

Tauriainen joutunee tulevalla kaudella analysoimaan joukkuettaan kriittissävytteisemmin kuin toivoisi. Hänen on aikaisessa vaiheessa löydettävä ne positiiviset pelilliset tekijät, joista rakennetaan sarjapaikan pelastava kokonaisuus.

Se saattaa kuitenkin osoittautua tässä tapauksessa mahdottomaksi tehtäväksi.

Tärkein pelaaja – Martin Kompalla

Kompallan on venyttävä urotekoihin, jos hän haluaa välttää kaksi peräkkäistä putoamista. Kuva: Juha Tamminen

Tähän kohtaan olisi nostettu joka tapauksessa se pelaaja, joka seisoo tolppien välissä tulevalla kaudella.

Sarjan paras maalivahti Antonio Reguero siirtyi viime kauden jälkeen HJK:hon jättäen jälkeensä ylisuuret saappaat täytettäviksi. Espanjalaistorjuja pelasti RoPS:lle menneinä vuosina lukuisia pisteitä.

Saksalainen Martin Kompalla, 27, siirtyi viime kaudeksi VPS:aan, jonka kausi päättyi putoamiseen. Kompalla pelasi koko kauden aikana vain yhden nollapelin, mutta pelkästään häntä on turha osoittaa syyttävällä sormella, kun Vepsu päästi keskimäärin noin 1,7 maalia per ottelu.

Kompalla on RoPS:n tämän kauden tärkein pelaaja, koska hänen on oltava.

Läpimurtopelaaja – Veka Pyyny

Pyyny on RoPSin oma kasvatti. Kuva: Juha Tamminen.

RoPS:n oman kasvatin läpimurto olisi voinut tapahtua viime kaudella, mutta Pyynyn, 20, pelit päättyivät jo helmikuussa vakavaan loukkaantumiseen. Edeltävänä kautena hän oli debytoinut Veikkausliigassa ja noussut alle 18-vuotiaiden maajoukkueeseen.

Pyynyä on ajettu talven peleissä takaisin joukkueeseen, mutta sarjapeleissä on odotettavissa enemmänkin vastuuta hyökkäyksen laidoilla.

Nopea ja pallotaitava Pyyny on parhaimmilta ominaisuuksiltaan liigakelpoinen pelaaja, jolta kaivataan vielä tehoja.

Väitteet

 • RoPS tulee päästämään eniten maaleja sarjan joukkueista. Täsmähankinnaksi povattu Zurab Tsiskaridze jää ainoaksi valopilkuksi puolustuksen muuten synkässä kaudessa.
 • HJK:sta lainattu Enoch Banza on RoPS:n tehokkain pelaaja.
 • Historia toistaa itseään. Aleksandr Kokko kärsii jälleen loukkaantumisista ja pystyy pelaamaan korkeintaan kymmenen ottelua.

Cupin lohkopeleissä omissa soi taukoamatta. Lukuisissa maissa kiertänyt Tsiskaridze nousee nuoren puolustuksen johtajaksi, muttei pelasta sitä. Banza teki viime kaudella hyvää jälkeä KPV:ssä, vaikka kausi päättyikin putoamiseen. Vahva meno ja kehitys jatkuvat myös tällä kaudella. Kokko pelasi viime vuonna Veikkausliigassa 447 minuuttia ja sitä edeltävänä vielä vähemmin. Pysyvätkö maaliruiskun paikat kunnossa?

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1saksaMartin KompallaMVMaalivahti26.8.1992
12suomiMikko RantalaMVMaalivahti21.1.1994
-suomiMatias NiemeläMVMaalivahti15.3.2002
6suomiAtte SihvonenKPToppari18.2.1996
-georgiaZurab TsiskaridzeKPToppari8.12.1986
-suomiKalle KatzKPToppari4.1.2000
2suomiSimo MajanderKPToppari2.8.1996
27nigeriaSamuel OlabisiKPToppari10.8.1993
3englantiArinse UadeVPVasen laitapuolustaja26.12.1995
15suomiJussi NiskaVPVasen laitapuolustaja15.8.2002
20suomiJuho HyvärinenOPOikea laitapuolustaja27.3.2000
10portugaliWato KuatéPKKPuolustava keskikenttä19.9.1995
8suomiObed MaloloKKKeskikentän keskusta18.4.1997
14suomiEetu MuinonenKKKeskikentän keskusta5.4.1986
22suomiRasmus DegermanKKKeskikentän keskusta23.4.2001
24suomiTommi JänttiHKKHyökkäävä keskikenttä7.3.2000
7suomiYouness RahimiVHVasen laitahyökkääjä13.2.1995
-suomiEnoch BanzaOHOikea laitahyökkääjä4.2.2000
9ghanaRaymond GyasiOHOikea laitahyökkääjä5.8.1994
18suomiVeka PyynyOHOikea laitahyökkääjä4.1.2000
19suomiTuomas KaukuaOHOikea laitahyökkääjä13.10.2000
-trinidad-ja-tobagoDaniel CarrKHKeskushyökkääjä29.5.1994
11suomiAleksandr KokkoKHKeskushyökkääjä4.6.1987
17suomiSampo AlaKHKeskushyökkääjä18.1.2002
21suomiMatias TamminenKHKeskushyökkääjä21.11.2001

Pelaajasiirrot – saapuneet

 • Obed Malolo, 23, SJK
  Malolo on ollut yksi ikäluokkansa lahjakkaimmista suomalaisista pelaajista, mutta hänen uransa ei ole lähtenyt loukkaantumisten ja muiden syiden takia odotetunlaiseen lentoon. Hänellä on alla jo mukava määrä pelejä Veikkausliigassa, mutta Malolo ei vielä HJK:ssa tai SJK:ssa onnistunut nousemaan sarjan tähtipelaajaksi.
 • Raymond Gyasi, 25, Stabæk (Norja)
  RoPS mainosti Gyasin sopimuksen julkaisun yhteydessä tuoneensa Veikkausliigaan nopean, taitavan ja ”ratkaisuvoimaisen” pelaajan. Cupin peleissä ratkaisukyky jäi vielä hieman pimentoon, mutta hänen historiassaan on viitteitä kohtalaisista tehoista.
 • Martin Kompalla, 27, VPS
  Kompallalla on yksi sarjan epäkiitollisimmista tehtävistä, kun hänen pitää toimia Regueron seuraajana. Rovaniemellä kaipailtiin ehkä hieman nimekkäämpää manttelinperijää, mutta realiteetit toivat pohjoiseen Kompallan. On hyvä muistaa, että viime kausi ei ehkä antanut hänestä koko kuvaa. Saksalaisvahti ei saanut juurikaan apuja VPS:n puolustukselta.
 • Arinse Uade, 25, ilman seuraa
 • Wato Kuaté, 24, ilman seuraa
  Kamerunissa syntyneen portugalilaisen siirto yllätti. Kuaté esiintyi edukseen RoPS:ssa kaudella 2018, mutta hänen sopimuksensa purettiin ennenaikaisesti erimielisyyksien takia. Kuatén pestaaminen uudestaan oli tietoinen riski. Nähtäväksi jää, oliko se kannattava. Parhaimmillaan Kuaté on ehdoton vahvistus.
 • Enoch Banza, 20, HJK, laina
  Banza pelasi viime kauden lainalla KPV:ssä ja esiintyi edukseen. 34 ottelussa syntyi kahdeksan osumaa ja kuusi maalisyöttöä. Vaikuttaa täsmähankinnalta RoPS:lle.
 • Daniel Carr, 26, ilman seuraa
  Trinidad ja Tobagon maajoukkueessa neljästi esiintynyt hyökkääjä on kiertänyt Englannin sarjoja ja käynyt pelaamassa myös Ruotsissa, Irlannissa ja Kyproksella.
 • Matias Niemelä, 18, HJK/Klubi 04
 • Tino Korhonen, 17, RoPS U19
 • Samuel Olabisi, 26, RoPS 2
 • Simo Majander, 23, RoPS 2
 • Jussi Niska, 17, RoPS U19

Pelaajasiirrot – lähteneet

 • Lucas Lingman, 22, HJK
  Vietti kaksi vuotta Rovaniemellä ja palasi isolla rahalla takaisin Klubiin. Lingman lähti Helsingistä lähes untuvikkona ja palasi liigan tähtipelaajana. Valtava menetys RoPS:lle.
 • Antonio Reguero, 37, HJK
  Sarjan viime vuosien paras maalivahti. RoPS ei menettänyt Reguerossa pelkästään hyvää torjujaa, vaan mainiosti peliä avaavan maalivahdin ja alakerran ehdottoman johtajan.
 • Tarik Kada, 24, Al-Ahli (Bahrain)
 • Henrik Ölander, 22, AC Oulu
 • Jagoba Beobide, 33, Real Unión (Espanja)
 • Niklas Jokelainen, 20, AC Oulu
 • Mohamadou Sissoko, 31, ilman seuraa
 • Agnaldo, 26, ilman seuraa
 • Juhani Kangas, 22, ilman seuraa
 • Taye Taiwo, 35, ilman seuraa
  Euroopan huippuseuroissa vietetyt vuodet näkyivät yhä Taiwon tekemisessä, mutta eivät niin hyvin kuin aiemmilla kausilla Suomessa. Nigerialaispakki tullaan varmasti muistamaan Veikkausliigassa ja Rovaniemellä pitkään.
 • Santeri Haarala, 20, ilman seuraa
 • Sergio Llamas, 27, ilman seuraa
 • Eerik Kantola, 20, RoPS 2
 • Kevin Kouassivi-Benissan, 21, HJK, laina päättyi

Ihanneavaus

RoPS-uutiset

RoPS:ssa käväissyt mysteeripelaaja hakee uutta seuraa Twitterissä – oli ennen kirjoilla Arsenalissa ja Norwichissa:...

Nigerialaisenglantilainen puolustaja Arinse Uade on ottanut kovat keinot käyttöön työnhaun suhteen. 23-vuotias Uade oli tänä vuonna muun muassa RoPS:n listoilla ja etsii nyt uutta...

FC Interiltä huippuhankinta – nuori puolustajalupaus siirtyy Turkuun

FC Inter on tehnyt kahden vuoden sopimuksen laitapuolustaja Juho Hyvärisen kanssa. Hyvärinen, 20, siirtyy Interiin kasvattajaseurastaan Rovaniemen Palloseurasta, jonka edustusjoukkueessa hän debytoi kaudella 2016. Kaikkiaan...

Teksti: Ville Liimatta

Kuvankäsittely: Eetu Ikola


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

 • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
 • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
 • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.