Veikkausliigan kauden 2020 – koronakauden – alkuun on aikaa enää alle viikko. Olemme esitelleet Veikkausliigan erikoissivullamme aiemmin jo kaikki sarjan 12 joukkuetta. Pelipaikkakohtaisia TOP 5 -listauksia on julkaistu jo maalivahtien, keskuspuolustajien ja laitapuolustajien osalta.

Nyt vuorossa ovat keskikentän keskustassa häärivät maestrot: kapellimestarit, orkesterinjohtajat tai kenttäkoostumuksen muodossa pitävät liimapuikot. Tarjontaa tähän ryhmään on valtavasti, sillä mukaan mahtuu sekä hyökkäyssuunnan erikoismiehiä että paremmin puolustavassa roolissa viihtyviä pihkatappeja. Pärjääpä moni listaamistamme mainiosti molempiin suuntiin.

Hattua nostamme myös kaikille niukasti listan ulkopuolelle jääneille pelaajille. TOP 5 -lista on kuitenkin TOP 5 -lista, joten tarkempaan esittelyyn päässeet kaverit lasketaan yhden käden sormin. Näiden pelaajien uskomme loistavan kentän ja pelitapahtumien keskiössä tämän kesän ja tulevan syksyn aikana.

5) Ferhan Hasani, HJK

HJK on tehnyt viime kauden jälkeen useita erinomaisia, korkean profiilin hankintoja. Tärkeitä miehiä on tullut joka puolelle kenttää, mutta 30-vuotias Pohjois-Makedonian A-maajoukkuepelaaja Ferhan Hasani on odotusarvoisesti yksi tärkeimmistä.

HJK:n pelinrakentelusta puuttui viime kaudella luovuutta ja kykyä hakea murtautuvia syöttöjä alhaalla makavien puolustusten lomasta. Pelintekijöille oli huutava tarve, ja tuohon huutoon Hasanin toivotaan vastaavan.

Hasani pelasi Pohjois-Makedonian maajoukkuessa vuosina 2018-2019 kaikkiaan seitsemän ottelua. Toisen kahdesta maajoukkuemaalistaan hän iski itseään Italiaa vastaan MM-karsinnoissa syksyllä 2016. Seurajoukkueuraltakin näytöt ovat kovat. Hasani on pelannut neljä peliä Bundesliigaa Wolfsburgissa sekä Teemu Pukin pelikaverina Bröndbyssä vuosina 2014-2015 (ja myös edellisellä kaudella ennen Pukin tuloa).

HJK ”scouttasi” Hasanin kesällä 2017 Eurooppa-liigan karsinnoissa. Klubi sai tuolloin vastaansa Hasanin silloisen seuran Shkëndijan, ja juuri Ferhan Hasani oli otteluparin selkeästi ratkaisevin pelaaja. Nyt häneltä odotetaan johtajuutta myös Töölössä. Suomen Cupissa Hasani viimeisteli jo kaksi maalia.

HJK:hon siirtynyt Ferhan Hasani on pelannut Wolfsburgin paidassa myös Bundesliigaa. Kuva: Getty Images

4) Ville Saxman, KuPS

Kun Ville Saxmania nimittää ”veikkausliigajyräksi”, se on ehdottomasti kehu. 30-vuotiaalla Saxmanilla on takanaan jo 11 täyttä veikkausliigakautta, ja 266 ottelua. Tähänastisen uran kohokohta oli ehdottomasti viime kauden suomenmestaruus, sillä Saxman itse oli mestarijoukkueessa yksi pääosanäyttelijöistä.

Ylivieskasta kotoisin oleva Saxman murtautui Veikkausliigaan MYPA:ssa. Kolmen kauden jälkeen matka jatkui Rovaniemelle ja sieltä edelleen Kuopioon. KuPS:ssa Saxman aloittaa neljännen kautensa.

Mestarijoukkue menetti odotetusti monta avainpelaajaansa viime kauden jälkeen, joten Saxmanin lokakuussa solmittu jatkosopimus oli sitäkin tärkeämpi. Samalla Saxman peri Petteri Pennaselta kapteeninnauhan.

Saxmanin onnistumista ei sinänsä mitata tehoilla, mutta viime kauden maalimäärä kuusi oli uran paras. Tärkein työ Saxmanin mittapuulla on kuitenkin pimentää vastustajan avainpelaajat, ja siinä 177-senttinen lihaskimppu onnistui viime kaudella loistavasti.

Lääketieteen opintoja pelaamisen ohella suorittava Saxman nauttii suurta arvostusta yli seurarajojen, ja viime syyskuussa veikkausliigapelaajat äänestivät hänet sarjan kuukauden pelaajaksi. Se, miten hyvin KuPS tällä kaudella pärjää, riippuu paljon myös siitä, miten hyvin ajan saatossa marinoitunut ja vuosi vuodelta parantava Saxman pelaa. KuPS:n tärkein pelaaja.

Veikkausliigaveteraani Ville Saxman on noussut viime vuosina sarjan ehdottomaan eliittiin. Kuva: Juha Tamminen

3) Lucas Lingman, HJK

HJK:n kasvatti Lucas Lingman on 22-vuotias, ja on miltei rikos, ettei hän pelaa vieläkään ulkomailla. Asia on kuitenkin vain ajan kysymys.

Lingmanin ja HJK:n yhteinen taru on pitkä ja vaihderikas. HJK antoi hänelle keväällä 2016 vuoden 2018 loppuun ulottuvan jatkosopimuksen. Klubissa on kuitenkin nuorten lupausten tunnetusti vaikeaa lyödä läpi, ja vuosina 2015-2017 Lingman saikin ”omassa seurassaan” peliminuutteja kolmen kauden aikana vain reilut 600.

Kauden 2018 Lingman pelasi RoPS:ssa lainalla, ja löi saman tien kunnolla läpi. Niinpä RoPS antoi Lingmanille seuraavana vuonna pysyvän sopimuksen. Kahden kauden aikana Lingman teki RoPS:lle Veikkausliigassa kahdeksan maalia ja syötti 11.

Kun kovat näytöt oli lyöty tiskiin, alkoi Töölössä vanha suola janottaa. HJK maksoi tiettävästi omasta entisestä pelaajastaan ja kasvatistaan Rovaniemelle kuusinumeroisen siirtosumman, vaikka Lingman oli lähtenyt RoPS:iin siirtokorvauksetta. Entinen RoPS-luotsi Toni Koskela kuitenkin tietää, mitä Lingmanilta saa. Uusi sopimus on myös 2+1-vuotinen, joten HJK:ssa luotetaan siihen, että Lingmanista kuitataan vielä ulkomailta mukava siirtokorvaus.

Lucas Lingmanista tuli napapiirillä tähti. Nyt hänen odotetaan olevan sitä samaa myös omalla maallaan. Enteet ovat ainakin erittäin hyvät, sillä Lingman on ollut HJK:n avauksessa kaikissa seitsemässä Suomen Cupin ottelussa. EM-kisojen siirto vuodella voi johtaa jopa siihen, että Lingman nousee tulevien 11 kuukauden aikana jopa Huuhkajien arvokisakandidaatiksi. Iso kausi edessä.

Lucas Lingman tulee saamaan tällä kaudella HJK:ssa moninkertaisesti peliaikaa aiempiin Klubi-kausiinsa verrattuna. Ulkomaille jo ennen ensi kautta? Kuva: Juha Tamminen

2) Lauri Ala-Myllymäki, Ilves

Lauri Ala-Myllymäkeen pätevät jokseenkin samat sanat kuin Lingmaniin: on pieni ihme, ettei hän pelaa vieläkään ulkomailla.

Tilanne voi toki muuttua piankin, sillä ”LAMM:in” siirrosta ulkomaille on huhuttu jo pitkään. Jos siirto toteutuu, kokee Ilves armottoman pelillisen menetyksen, mutta halvalla Ala-Myllymäestä ei ainakaan tarvitsisi luopua.

Lauri Ala-Myllymäki on Ilveksen oma kasvatti, joka pelasi joukkueessa jo 35 ottelua Ykköstä vuosina 2013-2014. Kaudeksi 2015 Ilves nousi Veikkausliigaan, ja nyt Ala-Myllymäellä on Veikkausliigasta jo viiden kauden ja 142 ottelun kokemus. Ei hassummin 23-vuotiaalle.

Ala-Myllymäki ei ole kentän nopein pelaaja, mutta hänen peliälynsä on veitsenterävä ja potkutekniikka sarjan ehdotonta eliittiä. Viime kausi toikin Ala-Myllymäen tilastoihin 12 maalia lisää (yhteensä pääsarjamaaleja 31). Suomen Cupissa tahti on vain kiihtynyt, sillä Ala-Myllymäki on tehoillut kolmen maalin ja kahden maalisyötön edestä.

On vääryys, ettei Ala-Myllymäki ole vielä saanut vetää Suomen A-maajoukkuepaitaa päälleen. Kenties unelma olisi toteutunut tammikuussa, ellei perinteistä talvileiriä olisi peruttu. Ilves nousee tai kaatuu Ala-Myllymäen pelintekemisen ja sarjan parhaan erikoistilanneosaamisen myötä. Kumpi toteutuu ensin: A-maajoukkuedebyytti vai siirto ulkomaille?

Puhkaiseeko Lauri Ala-Myllymäki tälläkin kaudella kymmenen maalin rajan? Ja pelaako Suomessa edes kautta loppuun? Kuva: Juha Tamminen

1) Rasmus Schüller, HJK

HJK:lta oli listoilla jo kaksi pelaajaa, mutta eipä kahta ilman kolmatta. 40 A-maaottelua Huuhkajissa pelannut Rasmus Schüller on kenties koko sarjan kovin uusi pelaaja kaikki pelipaikat huomioiden.

29-vuotias Schüller vietti kaudet 2018 ja 2019 kovatasoisessa MLS:ssä, Minnesota Unitedin joukkueessa. Suomeen hän palasi suorittamaan varusmiespalvelustaan, joka ehti vieläpä jo päättyä ennen koronaviruksen lykkäämän kauden alkua.

MLS:n ja maajoukkueen lisäksi Schüllerillä on kokemusta Allsvenskanista. Meriittilistalta löytyy Ruotsin Cupin voitto ja neljä Veikkausliigan mestaruutta. Kovakuntoinen, älykäs, tunnollinen ja pallovarma Schüller on Veikkausliigassa tähti, ja HJK:n avauksessa vakiopelaaja, vaikka kilpailu peliajasta onkin kovaa.

Jos EM-kisat olisi pelattu tänä kesänä, olisi Schüller viettänyt juhannusta Venäjällä. Hän kuuluu mitä todennäköisimmin Huuhkajien rinkiin myös ensi vuonna, mutta arvokisatavoitetta auttaisi loistava kausi Veikkausliigassa. Mikään ei viittaa siihen, etteikö Schüller sellaista myös pelaisi. Rade on kingi.

Silloin, kun Veikkausliigassa pelaa Suomen A-maajoukkueen vakiopelaaja, kannattaa seurata silmä kovana. Kuva: Juha Tamminen

Bubbling under:

Listan ulkopuolelle jäivät niukasti muun muassa Ilveksen Jair ja Emile Paul Tendeng. 25-vuotias Jair pelasi viime vuonna ensimmäisen veikkausliigakautensa, ja onnistui heti mainiosti. Brasilialaisella on iso rooli Ilveksen keskikentän dynamona. Iso tontti on myös viidennen veikkausliigakautensa aloittavalla Tendengillä. Senegalilainen teki jo Suomen Cupissa neljä maalia. Tendengin pelipaikka voi löytyä myös laidalta.

Hopeajoukkue Interin keskikentällä koko ajan suurempaa vastuuta kantaa espanjalainen Álvaro Muñiz. 31-vuotias Muñiz sai viime kaudella tehotilastoonsa vain yhden maalisyötön, mutta hänen rauhallisuutensa ja pelinäkemyksensä on sarjassa liki omaa luokkaansa. Muñiz ohjaa Interin pelaamista esimerkillään ja äänellään, ja liikkuu laajalla säteellä. Hän on hyvä suojaamaan palloa ja löytämään vapaan pelaajan. Muñiz myös kokeilee painavaa laukaustaan yhä ahkerammin, ja voi olla, että tällä kaudella nähdään jo jokin upea kaukolaukausmaali.

Álvaro Muñizin rauhallisuus ja pelinäkemys olisivat hyödyksi mille tahansa joukkueelle. Kuva: Juha Tamminen

Hyvä hankinta Interiltä oli myös Ilveksestä saapunut Matias Ojala. Myös ”Matigolilla” on loistava potkutekniikka ja hyvä tasapaino. Hän on Inter-valmennukselle todella monipuolinen työkalu, ja voi nousta kauden edetessä arvoon arvaamattomaan. Palaa kentille treenikauden loukkaantumisen jäljiltä vasta elokuussa.

KuPS:n keskikenttä menetti Petteri Pennasessa ensiluokkaisen pelimiehen, mutta paluumuuttaja Urho Nissilältä odotetaan niin ikään paljon. 24-vuotiaan Nissilän ulkomaankeikka ei mennyt putkeen, mutta Veikkausliigassa pellavapää on tottunut loistamaan.

SJK:n keskikenttä alkaa olla hyvässä jamassa. Koko ajan kehittyvän Jude Arthurin tulevaisuus on paljon Veikkausliigaa suuremmissa sarjoissa. SJK teki 21-vuotiaan ghanalaisen kanssa vuoteen 2022 ulottuvan sopimuksen, joten kenties jossain vaiheessa siirtokorvausta pukkaa. Myöhään kukkinut Keaton Isaksson oli laadukas värväys Ahvenanmaalta. Isaksson on parantanut juoksuaan vuosi vuodelta, ja voi olla tämän kauden kirkkaita tähtiä.

Jude Arthurin tulevaisuus lienee vielä suuremmissa sarjoissa. Kuva: Juha Tamminen

HIFK:n keskikentän pohjalla sähisevä Jani Bäckman on omassa terrierin roolissaan sarjan parhaimmistoa. 32-vuotias Bäckman maalaa vain harvoin, mutta ärsyttää sitäkin paremmin. Usein tuloksena on kortti joko Bäckmanille tai vastustajalle. Omat rakastavat, vastustajat vihaavat. Vaimoineen ja kolmosineen Suomeen palannut Sakari Mattila on myös erittäin kiinnostava paluumuuttaja. Mattila saattaa tosin pelata paljon myös topparina.

Sarjanousija Hakan joukkueesta kannattaa seurata toisen polven huippupelaajaa Anton Popovitchia. Popovitch oli Ykkösen parhaita pelaajia viime kaudella, ja tehoja odotetaan kuumeisesti nytkin.

Suuret odotukset kohdistuvat myös HJK-tulokas Bubacar Djalóon, Hongan konkari Javi Hérvasiin ja IFK Mariehamnissa jatkavaan Gustaf Backalideniin.