Bergamolainen Atalanta pelasi jo toisen erinomaisen kauden peräkkäin. Kauden 2018-2019 kolmostila Serie A:ssa oli sensaatio, mutta joukkue onnistui toistamaan saavutuksen tällä kaudella. Keskiviikkona Atalanta oli jo kiinni Mestarien liigan välieräpaikassa, kunnes PSG nousi viimeisten minuuttien maaleilla 2-1 -voittoon.

Vaikka PSG on maksanut Neymarista ja Kylian Mbappésta enemmän kuin Atalanta koko joukkueestaan, oli pettymys putoamisen hetkellä luonnollisesti suuri. Niin lähelle Atalanta välieräpaikkaa pääsi. Väsymys alkoi kuitenkin lopussa painaa, ja lisäksi Atalanta pelasi lisäajalla yhden vajaalla Remo Freulerin loukkaannuttua.

– Suurin harmi on, että pääsimme niin lähelle ja ajattelimme, että saattaisimme todella pystyä tähän poikkeukselliseen voittoon, Atalantan valmentaja Gian Piero Gasperini totesi Sky Sport Italian haastattelussa.

– Tämä tuntuu pettymykseltä, koska olimme niin lähellä. Heillä on maailman parhaisiin pelaajiin lukeutuvat Mbappé ja Neymar, jotka onnistuivat herättämään PSG:n joukkueen henkiin.

– Olisimme voineet päästää maalin aiemminkin. Tavallaan se olisi voinut olla parempi, sillä takaisku lisäajalla tuntuu pahemmalta. Teimme kaiken voitavamme erittäin hankalan ja uuvuttavan otteluruuhkan päätteeksi, joten voin vain kiittää poikia.

– Luin jokin aika sitten José Mourinhon kuvailleen Mestarien liigaa ”yksityiskohtien kilpailuksi”. Tasaisissa otteluissa yksityiskohdat ratkaisevat, kumpaan suuntaan peli kääntyy.

– Kaikesta huolimatta tulimme 90. minuutille johtoasemassa. Olimme hyvin valmistautuneita erikoistilanteissa, ja Berat Djimsitilla oli hyvä maalipaikka. Olisimme voineet onnistua paremmin joissain vastahyökkäyksissä, mutta kuten sanottua, yksityiskohdat ratkaisevat.

Atalantan väsymystä selittänee osaltaan se, että se pelasi Serie A:ssa koronatauon jälkeen joka viikko kaksi ottelua läpi koko heinäkuun. Ranskan Ligue 1 jäi kesken, joten PSG pelasi maaliskuun jälkeen vain kaksi kilpailullista ottelua, kaksi voitokasta cup-finaalia.

Gasperini myönsikin samaan hengenvetoon itsensä ja koko Bergamon kaupungin olevan erittäin ylpeä omistaan.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että pelasimme mahtavan Mestarien liiga -kauden ja paransimme jatkuvasti Euroopan parhaita joukkueita vastaan. Voin vain kiittää poikia kauden panoksestaan.

– Bergamolaiset juhlivat joka tapauksessa sitä, että joukkue antoi kaikkensa. Sitä he meiltä pyytävät. Meidän voimavaramme ovat intohimo ja ajatukset, ei välttämättä raha. Niitä meillä on kuitenkin loputtomasti ja niistä ammennamme tulevaisuudessakin, Gasperini muotoili.

Ensi kaudelle Gasperini ei halua asetella sijoitustavoitteita, vaan päämäärä on pyrkiä jatkossakin kehittymään.

– Haluamme parantaa ensi kaudella – luultavasti emme tulosten valossa, koska se on vaikeaa, mutta joukkueena.

– Sijoituimme toisella kaudella peräkkäin Serie A:ssa kolmanneksi, mutta 10-12 pistettä taaksemme jäi joukkueita, jotka eivät ole samoilla sijoilla toistamiseen. Emme tähtää ikinä kauden alussa Scudettoon, vaan tavoitteemme on rakentaa ja kehittyä.

– Asetamme tavoitteitamme aina kauden edetessä. Itse asiassa puheenjohtajamme aloittaa aina sanomalla, että tarvitsemme 40 pistettä varmistaaksemme paikkamme Serie A:ssa! Nostimme rimaa, ja olemme erittäin iloisia, että olemme ensi kaudellakin Mestarien liigassa. Jo pelkästään se on meille menestystä, Gasperini muistuttaa.

Gasperinin tavoin jalat olivat tukevasti maassa myös seurajohtoon kuuluvalla Luca Percassilla.

– Olemme ylpeitä siitä, mitä pojat ovat tehneet koko kauden ajan. Tietysti häviäminen tällä tavalla harmittaa, mutta meidän pitää silti olla iloisia siitä, että pelasimme mahtavan ottelun yhtä Euroopan parhaista joukkueista vastaan, Percassi kehuu.

– Olemme valtavan ylpeitä siitä, että edustimme kaupunkiamme parhaalla mahdollisella tavalla, ja teimme fanimme iloisiksi näin pitkäksi venyneellä ensimmäisellä Mestarien liiga -kaudellamme.

Debyyttikausi ei jää yksittäistapaukseksi, vaan Atalantan Mestarien liiga -seikkailut saavat jatkoa ensi kaudellakin.

– Atalanta selviytyi Mestarien liigaan toisella kaudella peräkkäin, toista kertaa ikinä. Tiedämme, mistä tulemme. Tämä kilpailu auttaa meitä kasvamaan todella paljon, sillä saamme haastaa maailman parhaita joukkueita.

– Teemme töitä sen eteen, että Bergamon stadionia voitaisiin käyttää Mestarien liigassa (toim. huom. Atalanta pelasi tämän kauden kotipelinsä Milanon San Sirolla). Uurastamme varmistaaksemme, että Atalantan kasvu jatkuu, mutta emme ikinä unohda juuriamme. Nyt haluemme pelata europelejä omalla kotikentällämme.

– Edistymisemme ei ole sattumaa, vaan jatkuvan kasvun tulosta. Jalkapallo on meritokratiaa. Näemme monien pienten ja keskisuurten italialaisseurojen etenevän tähän suuntaan, ja toivomme, että tulevaisuudessa monet muutkin voivat seurata viitoittamaamme tietä. On tylsää nähdä aina samat vanhat joukkueet huipulla, Percassi päättää.

Atalanta on pelannut perätysten kaksi erinomaista kautta ja hurmannut etenkin tehokkaalla hyökkäyspelillään. Se teki Serie A:ssa huimat 98 maalia, eli peräti 17 maalia enemmän kuin toiseksi tehokkain joukkue Inter ja 22 maalia enemmän kuin mestari Juventus. Otteluun PSG:tä vastaan se joutui ilman neljännesvälieräparissa Valenciaa vastaan viisi maalia tehnyttä Josip Iliciciä, joka matkusti kotimaahansa Sloveniaan henkilökohtaisten syiden vuoksi.

[readmore from=Atalanta]

SuomiFutis on avannut Atalantan viimeaikaista menestystä muun muassa näissä kahdessa jutussa:

Saksalaisopiskelijan kasvutarina symboloi Serie A -yllättäjän sensaatiokautta: ”Peitin kädellä suuni, jottei hän haistaisi hengitystäni”

Mestarien liigan yllättäjän valmentaja nojaa ”Sodankäynnin taitoon” ja käyttää vertauksia susilaumasta: ”Pelaajat, jotka eivät ole tottuneet kovaan työntekoon, pelottavat minua”

Lähde: Football-Italia