Näin Markku Kanerva perusteli Huuhkajien pelitapaa Walesia vastaan – iso kehityskohde tunnistettu, mutta miten se korjataan? ”Se ei ole helppoa”

© Kuva: Juha Tamminen
Veikkausliigassa FC Lahti - MIFK! Käytä hyväksesi maistuva vetoidea ja talletusbonus!

Suomi hävisi Helsingin Olympiastadionilla torstai-iltana Walesille niukasti maalein 0-1. Markku Kanerva onnistui jossain määrin yllättämään Walesin päävalmentaja Ryan Giggsin pelisuunnitelmallaan. Kanervan mukaan ottelu antoi paljon tärkeää oppia.

Suomi pelasi käytännössä 5-3-2-ryhmityksellä, jossa laidoilla wingback-roolissa pelasivat vasemmalla Jere Uronen ja oikealla debyytin tehnyt Ilmari Niskanen. Toppareina pelasivat Leo Väisänen, Juhani Ojala sekä Daniel O’Shuaghnessy.

Keskikentän kolmikkona uurasti Glen Kamara, Tim Sparv sekä Joni Kauko. Kärkiparina aloitti Joel Pohjanpalo ja Teemu Pukki. Vaihdosta sisään tulivat reilun 70 minuutin kohdalla Fredrik Jensen ja Thomas Lam sekä loppuhetkillä Pyry Soiri.

Giggs odotti Suomen pelaavan 4-4-2-muodossa, jossa myös Suomen avauskokoonpano ilmoitettiin. Kanerva halusi kuitenkin lähestyä peliä puolustuksen kautta, mikä lopulta näkyi myös puutteellisena hyökkäyspelinä.

– Täytyy aina huomioida vastustajan taso. Vastassa oli kova joukkue, joka puolustaa hyvin. Kyllä tämä maalipaikkojen suhteen jäi molemmilta vajaaksi. Molemmat puolustivat hyvin. Se on tietysti kehityskohde, että miten saisimme enemmän tilanteita luotua näitä kovia maita vastaan. Se ei tietenkään ole helppoa, Kanerva kommentoi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Puolustuspeliin Kanerva oli kuitenkin tyytyväinen yhtä tilannetta lukuun ottamatta, mistä Wales lopulta rokotti. Niskasen ja Väisäsen merkkaaminen epäonnistui ja Ben Davies onnistui syöttämään vasemmalla laidalla syntyneeseen isoon tilaan Daniel Jamesille juoksuun. James keskitti matalana boksiin ja Kieffer Moore ohjasi pallon maaliin ja ratkaisi pelin Walesille.

– Olen puolustuspeliin oikein tyytyväinen yhtä tai muutamaa tilannetta lukuun ottamatta. Saimme Walesin hyökkäyspelin vahvuudet eliminoitua. Valitettavasti se yksi huonosti puolustettu tilanne ratkaisi pelin.

– Oli ajatus kolmen topparin systeemiä kokeilla, huomioida Walesin vahvat laiturit ja keskikentän syvyysjuoksut. Pystyimme aika hyvin eliminoimaan ne vahvuudet. Toki kun tiedetään, että heillä on iso target-hyökkääjä Kieffer Moore, joka jatkaa niitä palloja taustalta tuleville keskikenttäpelaajille ja sisään leikkaaville laitureille, sitä kautta ne kaksi muuta topparia oli hyvä asettaa varmistamaan, ja niistä Wales ei saanut oikein mitään aikaiseksi. Se toimi hyvin, Kanerva analysoi.

Pallollinen peli jäi vajaaksi

Puolustava peliryhmitys tuotti kuitenkin ongelmia pallon kanssa. Hyökkääminen jäi vaisuksi. Suomen parasta pallollista peliä nähtiin ensimmäisen puoliajan loppupuolella, jolloin Huuhkajat rakensi useamman pidemmän hyökkäyksen ja synnytti muutaman vaarallisen aihion.

– Jos ajatellaan sitä pelin avaamista, siihen meidän täytyy saada terävyyttä ja rohkeutta tulla lähemmäs vastustajan prässilinjaa ja sitten mahdollisesti puolenvaihdoilla löytää niitä tyhjiä tiloja. Wales puolusti aika tiiviisti ja otti aika kivasti tilan meiltä pois, Kanerva sanoi.

Tilastojen valossa Suomi oli jopa hienoisesti hallitsevampi osapuoli. Huuhkajat vei pallonhallinnan 53-prosenttisesti. Maalintekoyritykset menivät myös Suomelle 5-4 ja kulmapotkut 3-0. Paras paikka tuli kulmapotkusta, jonka päätteeksi Leo Väisänen tuikkasi avopaikasta tolppaan.

Toisella puoliajalla pelin kuva kääntyi kuitenkin selkeämmin Walesille, joka juoksutti Suomen keskikentältä jalat alta.

Tim Sparv ja Joni Kauko jouduttiin vaihtamaan, kun peliä oli pelattu yli 70 minuuttia. Keskikentän kolmikolla oli ajoittain kiire liikkua laidalta toiselle tiiviinä. Suomi ei päässyt enää samalla tavalla katkoihin, mikä laski koko Suomen linjaa alemmaksi puolustusasemiin.

– Yleensä taitavat joukkueet vähän juoksuttavat toista osapuolta. Siinä tehtiin tietoinen valinta. Siinä on tärkeä huomioida, ettemme pelaa itseämme ulos väärin ajoitetuilla prässeillä, koska tämän tason joukkueet ja pelaajat kyllä hyödyntävät ne tyhjät tilat. Se, etteivät he päässeet pahemmin meidän muodon sisään oli tarkoituksellista, koska siinä Wales ja muut taitavat joukkueet ovat vaarallisia, jos he pääsevät keskisektorilta murtautumaan.

– Hyvä puolustuspelaaminen vaatii kärsivällisyyttä ja malttia sekä ennen kaikkea energiaa. Sitten prässin ajoitus on kaiken a ja o. Kun me saamme ohjattua pelin tiettyyn paikkaan esimerkiksi laitaan ja saamme sinne suljettua pelin. Se ei ole helppoa, varsinkaan hyviä joukkueita ja taitavia pelaajia vastaan.

Loppukirissä energia loppui

Tappiotilanteessa Suomi nosti linjaansa ja pyrki prässäämään korkeammalta, mutta energiatasot olivat siinä vaiheessa vähissä. Kysymys kuuluukin, olisiko Suomen pitänyt jo aiemmin yrittää prässätä korkeammalta. Kanervan mukaan valinta oli selkeä Walesia vastaan.

– Aina voidaan puhua systeemeistä ja ryhmityksistä, mikä sopii mihinkin. Jos halutaan korkeampaa ja aggressiivisempaa prässiä, niin silloin jostain on otettava pelaajia pois ja sitten ehkä avaat sitä omaa selustaa. Ne ovat aina valintakysymyksiä, Kanerva sanoi.

Yön aikana Suomen valmennusryhmä on tehnyt pelistä ytimekkään analyysin pelaajille pitäen silmällä tulevana sunnuntaina pelattavaa Irlanti-ottelua. Kanerva piti tärkeänä Wales-ottelusta saatua dataa 5-3-2-ryhmityksestä, josta on muodostumassa tavaramerkki kovempia maita vastaan.

– Se info matkalla kohti EM-kisoja, mitä tästä pelistä saadaan, on tärkeää. Oikeastaan ensimmäistä kertaa pelattiin juuri tällä ryhmityksellä (ja pelaajilla).

– Sitten näiden kahden pelin jälkeen on enemmän aikaa analysoida ja ottaa oleelliset asiat tästä peliryhmityksestä kohti seuraavaa tapahtumaa, Kanerva totesi.

Seuraavaksi Suomi kohtaa ensi sunnuntaina vieraskentällä Irlannin. Suomen Nations League -lohkon ottelut, tulokset ja lohkotilanne löytyvät täältä.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


CFR CLUJ vs KUPS – 100.00 JÄTTIKERROIN

1. Avaa pelitili Betssonille.
2. Talleta 10-100€ – saat talletuksesi tuplana.
3. Lyö vähintään 1€ veto KuPSin voitosta.

Saat 100.00 jättikertoimen!

Veikkausliigassa FC Lahti - MIFK! Käytä hyväksesi maistuva vetoidea ja talletusbonus!