Real Madrid selvisi loppuminuuteilla toisesta peräkkäisestä katastrofista Mestarien liigassa, kun se nousi Karim Benzeman ja Casemiron loppuhetkien osumilla kahden maalin takaa 2-2-tasapeliin Borussia Mönchengladbachin vieraana. Ennen etenkin Casemiron tähdittämää lopun nousua ottelun hahmo oli kuitenkin kotijoukkueen ranskalaislaitahyökkääjä Marcus Thuram, joka viimeisteli saksalaisryhmän molemmat maalit kauniilla tavoilla.

Ottelu oli Marcus Thuramille Mestarien liigassa toinen, ja kaksi maalia jättiseura Real Madridin verkkoon tekivät varmasti hyvää. Samalla Thuram kaahasi ohi isästään, legendaarisesta Ranskan maajoukkuepuolustaja Liliam Thuramista, joka teki 69 Mestarien liiga -ottelussaan vain yhden osuman, 67. ottelussaan. Pelipaikka hyökkäyksessä lienee suosinut poikaa.

– En edes tiennyt, että hän oli tehnyt maalin Mestarien liigassa, mutta olen ylpeä hänestä, Marcus Thuram kommentoi ottelun jälkeen L’Èquipen mukaan.

Squawka

@Squawka
Lilian in the Champions League: 69 games, 1 goal

Marcus in the Champions League: 2 games, 2 goals

😅

Squawka

@Squawka
Marcus Thuram has now scored as many Champions League goals as his dad Lilian (1).

Not being a defender helps. 😉

23-vuotiasta Marcus Thuramia ei ole Ranskan A-maajoukkueessa vielä nähty. Vaikka poika ohittikin isänsä Mestarien liigan maalitilastossa, on maajoukkuemeriiteissä isän tasolle yltäminen käytännössä mahdottomuus. Lilian Thuram on edelleen 142 pelatulla A-maaottelullaan Ranskan kaikkien aikojen eniten maaotteluita pelannut pelaaja.

Lilian Thuram edusti ammattilaisurallaan vain neljää seuraa: AS Monacoa, Parmaa, Juventusta ja Barcelonaa. Hän voitti Ranskan paidassa maailmanmestaruuden vuonna 1998 ja EM-kultaa vuonna 2000, tullen molemmissa turnauksissa valituksi tähdistökentälliseen ja ensinmainitussa kisojen kolmanneksi parhaaksi pelaajaksi. Pelaajalegendan arvonimi on ehdottomasti ansaittu.

Peliuran päätyttyä Lilian Thuram on ottanut aktiivisesti kantaa myös poliittisiin kysymyksiin ja eritoten rasismia vastaan. Hän on toiminut Unicefin hyväntahdonlähettiläänä vuodesta 2010 lähtien.

Marcus Thuram on seurannut isänsä jalanjäljillä sikälikin, että myös hän otti alkukesästä näkyvästi kantaa rasismia vastaan polvistuen kentällä BLM-liikettä tukeakseen. Pian sen jälkeen polvistuminen levisi kulovalkean tavoin eri jalkapallosarjoihin ja maaotteluihin.

Larry Henry Jr

@lhenry019
The German DFB will not sanction any players who show support for anti-racism. Jadon Sancho, Weston McKennie, and Marcus Thuram amongst #Bundesliga players who did last weekend.

DFB (Verband)

@DFB
Der #DFB-Kontrollausschuss wird keine Verfahren gegen Hakimi, Sancho, McKennie & Thuram einleiten. Diese Linie will das Gremium auch bei neuerlichen Anti-Rassismus-Aktionen anlässlich des Todes George Floyds an den kommenden Spieltagen beibehalten.

➡️ dfb.social/Kontrollaussch…

Isänsä kaltaista tunnettavuutta Marcus Thuramilla ei vielä ole, sillä vain viikko sitten sosiaalisessa mediassa levisi kuva, jossa Mönchengladbachin pelaaja googletti itsensä todistaakseen henkilöllisyytensä ja päästäkseen San Sirolla pelattuun Mestarien liiga -otteluun Internazionalea vastaan.

Siihen, että Marcus Thuram ei ole vielä kovin kirkkaissa parrasvaloissa aiemmin loistanut, on syynsä myös maltillisilla uravalinnoilla, joihin hänen isänsäkin on häntä kannnustanut. Thuram syntyi Parmassa ja muutti perheen mukana Torinoon ja Barcelonaan, isän urapolun edetessä. Supertähtiin hän on siis luontevasti tottunut, sillä saipa Thuram nuorena poikana isänsä suhteiden kautta vaikkapa ”isänsä ystävän”, Lionel Messin nappikset.

– Olin siitä lähtien vailla huolia. Minä olin kymmenvuotias ja Messi 20-vuotias. Hänen nappiksensa olivat minulle liian pienet, joten lahjoitin ne ystävälleni. Hänellä on ne varmaan edelleen, Thuram kertoi AFP:lle.

Lilian Thuramin peliura päättyi vuonna 2008 sydänvikaan ja perhe asettui asumaan Ranskaan. Marcus Thuram pelasi ensin pikkuseuroissa, eikä ensimmäinen pykälää isompi seurakaan ollut silloin tällöin Ligue 1:ssa pelannutta Sochaux’ta suurempi. Siellä hän aloitti 15-vuotiaana, sillä isän mielestä juuri Sochaux oli hyvä paikka rakentaa uraa sukurasitteilta piilossa.

– Sochaux on todella kaukana kaikesta, eikä siellä ole juurikaan median painetta. Se on kuin suojeleva kupla. Isäni sanoi minulle, että minun pitäisi siirtyä sinne, Marcus Thuram kertoi L’Équipelle.

Homma toimi Sochaux’ssa mukavasti, Thuram murtautui Ranskan poikamaajoukkueisiin ja voitti vuonna 2016 alle 19-vuotiaiden EM-kultaa. Seuraavana kesänä, ollessaan 20-vuotias hän sai siirron Ligue 1 -seura Guingampiin, edelleen melko vaatimattomaan tekijään.

Kun Marcus Thuram puski ensimmäisen maalinsa Ligue 1:ssä Lyonia vastaan, hän tuuletti osumiaan samoin kuin isänsä MM-välierässä 1998, tehtyään kaksi maalia 2-1-voitossa Kroatiaa vastaan: nostamalla kätensä suulleen mietteliään pohdiskelevana. Kyseinen semifinaali olikin ainoa peli, jossa Lilian Thuram maajoukkueessa verkkoa heilutti.

Huomionarvoinen ottelu Marcus Thuramin Ligue 1 -uralla oli myös elokuun 2018 mittelö PSG:tä vastaan, sillä pariisilaisten maalia vartioi tuolloin Gianluigi Buffon, isän pitkäaikainen joukkuetoveri kahdestakin eri seurasta.

Kesällä 2019 Thuram siirtyi sitten Borussia Mönchengladbachiin 12 miljoonan euron siirtosummalla. Siirto oli välittömästi onnistunut, sillä hänet valittiin Bundesliigan kuukauden tulokkaaksi kolmesti putkeen syys-, loka- ja marraskuussa 2019. Tulokaskaudella syntyi yhteensä 14 maalia, joista kymmenen Bundesliigassa.

Isä Lilian Thuramin maalimäärän Marcus-poika on jättänyt jo ajat sitten taakse, sillä hän on tehnyt aikuisten tasolla jo 35 maalia. Lilian Thuram oli puolustuspään raudanluja erikoismies, ja maalia hän tuuletti 825 pelaamassaan ottelussa vain 15 kertaa.

[readmore from=Thuram-Marcus]

Tiistaina Marcus Thuramista oli tulla ”Real Madridin kaataja”, mutta Mönchengladbachin oli lopulta tyytyminen tasapeliin. Eri pelipaikka hillinnee vertailuja legendaariseen isään. Ja kuten George Floydin kesäinen kunnioittaminen osoitti, suhtautuu hän myös samalla vakavuudella rasismiin. Sattumalta eivät Thuramit ristineet poikaansa jamaikalaisen ihmisoikeusaktivistin Marcus Garveyn mukaan.

Geenit ovat tässä perheessä sen verran väkevät, että lienee hyvissä ajoin syytä huomioida, että Marcusilla on myös pikkuveli, 19-vuotias Khéphren Thuram. Egyptiläiseltä faaraolta ristimänimensä saanut Khéphren pelaa keskikentän keskustassa ja on pelannut Nicen paidassa jo 21 Ligue 1 -ottelua. Ensimmäinen pääsarjamaali syntyi lokakuun alussa Nantesin verkkoon.

Lähde: Goal