Suuri ennakkopaketti Huuhkajien Irlanti-otteluun: Mistä näet pelin, ennakoidut avauskokoonpanot ja Kanervan kommentit

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen miesten A-maajoukkue pelaa keskiviikkoiltana vuoden viimeisen kotiottelunsa. Sunnuntain Bulgaria-pelin tavoin tänään pelattavaan Irlanti-otteluun päästetään Helsingin Olympiastadionille noin 8 000 katsojaa.

Koronarajoitukset rajaavat stadionin katsojakapasiteetiin vajaaseen kolmasosaan koko yleisökapasiteetista. Sunnuntain ottelun turva- ja käytännön järjestelyihin oltiin hyvin tyytyväisiä, eivätkä paikalle saapuneet nurisseet otteluihin asetetusta maskipakosta. Suomen maajoukkueen kannattajayhdistys SMJK sai kiitosta tunnollisuudestaan ja tunnelmanluonnista aina tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä saakka.

Tämäniltainen Suomi-Irlanti on tämän syksyn Nations Leaguen neljättä ottelukierrosta. Huuhkajien asema lohkossaan on hyvä, sillä Suomi on kuudella pisteellään lohkossa toisena, vain pisteen Walesia perässä. Voitto Irlannista takaisi sen, että Suomi pelaa Nations Leaguessa myös kahden vuoden päästä vähintään B-liigassa. Kävi tämän illan otteluissa miten kävi, pelaa Suomi vielä marraskuussa noususta A-liigaan.

Mistä peli näkyy?

Suomi-Irlanti käynnistyy Helsingissä kello 19 ja sitä voi seurata suorana V SportiltaViaplaylta ja Neloselta. Studiolähetys alkaa jokaisella kanavalla jo kello 18. Studioisäntä Ville Klingan seurana ovat tuttuun tapaan Mika Kottila ja Pasi Rautiainen. Ottelun selostaa Ville Kuusinen.

Nations Leaguessa pelataan tänään peräti 20 ottelua. Näistä vain kaksi – Suomi-Irlanti ja Liettua-Albania – alkaa kello 19. Näin ollen Suomen lohkon toinen ottelu Bulgaria-Wales starttaa vasta 21.45 muiden 17 ottelun tavoin.

Ennakoidut avauskokoonpanot

Suomella on Nations Leaguessa alla 2-0-voitto Bulgariasta sunnuntailta sekä 1-0 -vierasvoitto Irlannista syyskuulta. Väliin mahtuu harjoituspelissä Puolalta saatu 1-5 -selkäsauna, mutta kuten kapteeni Tim Sparv puki sanoiksi joukkueen tunnot Bulgaria-voiton jälkeen, ei tappiota enää murehdita. ”Mikä Puola-peli?”, Sparv kysyi hymyssä suin.

Huuhkajat pelasi Bulgariaa vastaan 4-4-2- ja lopussa 4-4-1-1-järjestelmillä. Dublinissa Irlanti puolestaan haastettiin kolmen topparin pelitavalla. Päävalmentaja Markku Kanerva ei korttejaan vielä ottelun alla paljastanut.

– Kolmen topparin systeemillä saatiin hyvä tulos Dublinissa ja viimeksi kahdella topparilla hyvä tulos Bulgariaa vastaan. Meillä on nyt hyviä vaihtoehtoja – muitakin näiden lisäksi. Muutokset eivät välttämättä ole mitään dramaattisia, mutta vaihtoehtoja on hyvä olla olemassa, Kanerva pyöritteli Palloliiton kotisivujen mukaan.

SuomiFutis arvailee Kanervan päätyvän tänään jälleen 4-4-2 -systeemiin, sillä viiden linjalla on pelattu useammin silloin, kun peliin on lähdetty selkeämmin altavastaajina. Suuria muutoksia tuskin on kokoonpanoonkaan luvassa. Voi olla, että Jukka Raitala saa hieman lepoaikaa raskaiden viime viikkojen jälkeen. Hänen tilalleen voi nousta myös Nikolai Alho, mutta arvelemme valinnan osuvan Albin Granlundiin, jonka ominaisuudet sopivat hyvin neljän linjaan.

Molemmissa Nations Leaguen voitoissa ”supersubina” maalin tehnyt Fredrik Jensen voi olla lähellä avauskokoonpanonkin paikkaa, mutta arvelemme silti Joel Pohjanpalon ja Teemu Pukin aloittavan taas kärkiparina. Pukkikin lienee pian levon tarpeessa, joten on hyvin mahdollista, ettei hän ainakaan kovin paljon yli tunnin tänään pelaa.

Joka tapauksessa uskomme, että Suomen avauskokoonpano on tänään lähelle samaa kuin sunnuntainakin.

Suomen kokoonpanossa nähtäneen korkeintaan pieniä muutoksia.

Irlanti ei pääse otteluun lähellekään parhaalla kokoonpanollaan. Stoken keskikenttäpelaaja James McClean on pelikiellossa otettuaan viidessä minuutissa kaksi varoitusta sunnuntaina Walesia vastaan. Burnleyn toppari Kevin Long puolestaan joutui vaihtoon loukkaannuttuaan samassa pelissä, mutta hän on yhä Irlannin maajoukkueen mukana ja lienee siten pelikuntoinen. Irish Times ennakoi Longia joukkueensa avaukseen.

Kahdella Irlannin pelaajalla on todettu viime päivinä koronavirustartunta, joten he joutuvat jäämään kokoonpanosta pois. Sairastuneiden nimiä ei ole kerrottu julkisuuteen. Lisäksi sivussa ottelusta ovat mahdollisen korona-altistuksen vuoksi John Egan, Callum Robinson, Callum O’Dowda ja Alan Browne. Joukkuetta oli pakko täydentää viidellä pelaajalla, joista neljä tuli alle 21-vuotiaiden maajoukkueesta.

Edellämainituista poissaolijoista Egan ja O’Dowda avasivat Suomea vastaan syyskuussa, ja Robinson ja McClean tulivat vaihdosta sisään.

Ennakoitu Irlannin avaus:

Maalivahdit: Darren Randolph (West Ham), Caoimhin Kelleher (Liverpool), Mark Travers (Bournemouth)
Puolustajat: Matt Doherty (Tottenham), Enda Stevens (Sheffield United), Shane Duffy (Celtic), Kevin Long (Burnley), Cyrus Christie (Nottingham), Dara O’Shea (West Bromwich)
Keskikenttäpelaajat: Conor Hourihane (Aston Villa), James McCarthy (Crystal Palace), Jeff Hendrick (Newcastle), Jayson Molumby (Brighton), Jack Byrne (Shamrock Rovers), Robbie Brady (Burnley), Josh Cullen (Anderlecht), Jason Knight (Derby), Ryan Manning (Queens Park Rangers)
Hyökkääjät: Daryl Horgan (Wycombe), Sean Maguire (Preston), Shane Long (Southampton), Adam Idah (Norwich), Ronan Curtis (Portsmouth), Aaron Connolly (Brighton)

Irlannin joukkue on siis melko varamiehinen, ja se nostattaa hieman Suomen ennakkosuosikin asemaa. Aivan kaikki vakiopelaajat eivät toki Suomeltakaan mukana ole, sillä muun muassa MLS-pelaajat Robin Lod ja Lassi Lappalainen eivät joukkueessa tällä kertaa ole.

Markku Kanerva uskoo Suomen iskukykyyn

Huuhkajien valmentaja muistuttaa vastustajan olevan kova, mutta uskoo Suomen vireen kestävän.

– Saimme Bulgariaa vastaan loistavan tuloksen ja pelasimme hyvin. Aiomme jatkaa siitä huomenna, Kanerva totesi tiistaina.

– Onnistuimme saamaan Irlannista hyvän tuloksen ja he haluavat varmasti revanssin. Itseluottamus joukkueessa on kuitenkin hyvä.

Kanerva ei usko, että Irlannin mahdollisuudet kariutuisivat lukuisiin poissaoloihin.

– Irlanti pelasi hyvän pelin Walesia vastaan ja haluaa varmasti avata voittotilinsä Nations Leaguessa. Päävalmentaja Stephen Kenny varmasti miettii, pitääkö muuttaa jotain verrattuna edelliseen kohtaamiseemme. Tasainen peli oli Dublinissa ja tasainen tulee varmaan peli olemaan huomennakin, Kanerva arvelee.

– En usko, että poisjäännit juuri Irlannin pelityyliin vaikuttavat. Isoin vaikutus on ehkä siinä, että heidän avauskokoonpanoaan on nyt vaikeampi ennakoida. Me ollaan kuitenkin keskitytty omaan tekemiseen, analysoitu Bulgaria-peliä ja reflektoitu esitystämme Irlannissa ja sitä, mitä siitä voidaan oppia.

– Irlanti on fyysinen, kookas ja juoksuvoimainen joukkue, joka viljelee paljon keskityksiä boksiin ja on vahva erikoistilanteissa. Kun avauskokoonpano huomenna tulee, nähdään, onko joukkueessa mitään yllätyksiä.

Sitä Kanerva alleviivasi, että vaikka syksyn kuormitus seura- ja maajoukkueessa onkin pelaajille kova, ei seurajoukkueiden toiveet maajoukkuevalmentajan valintoja sanele.

– Yhteistyötä täytyy totta kai tehdä, mutta eivät ne välttämättä ratkaisuihini vaikuta. Tietysti joidenkin pelaajien peluuttamista joutuu pähkäilemään kuormituksesta johtuen.

Ottelun erotuomari on vasta 31-vuotias sveitsiläinen Lionel Tschudi, jolle peli on ensimmäinen kilpailullinen aikuisten maaottelu. Harjoitusotteluita Tschudi on tuominnut viisi.

LUE MYÖS NÄMÄ:

Teemu Pukilta kysyttiin olisiko Glen Kamara valmis Valioliigaan – vastaus tuli 11 valioliigamaalin kokemuksella

Huuhkajien vastustajan riveissä todettiin toinen koronatartunta – useampi pelaaja sivussa

Nuoret pelaajat aristelevat legendaarista Thierry Henrya, joka on isolla egolla varustettu supertähti, mutta kapteeninsa Jukka Raitalan edessä rento: ”Yksi urani hienoimmista jutuista”

Huuhkajilta ehjä esitys kotiyleisön edessä – tässä suurimmat onnistujat ja pimentoon jääneet

Armotonta rallia! – Huuhkajien laitapuolustajalla täysin absurdit neljä päivää rasituksen osalta: ”Se on, mitä on”

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


EM-FUTIS: 5€ Ilmaisveto

1. Siirry Betsafelle tästä
2. Klikkaa ”Lunasta”
3. Saat ilmaisen 5€ vedon mihin tahansa EM-matsiin

Huom! Ilmaisveto on voimassa uusille ja vanhoille asiakkaille