Suuri ennakkopaketti Huuhkajien Puola-otteluun: Mistä näet ottelun, Suomen arvioitu avaus – mitä kokeiluja Markku Kanerva tekee?

© Kuva: Juha Tamminen

Suomi kohtaa keskiviikkoiltana Puolan harjoitusottelussa Gdanskissa. Molemmat joukkueet lähestyvät harjoitusottelua kokeilujen kautta, joten ykköstähtiä tuskin kentällä nähdään. Ottelu käynnistyy Suomen aikaa kello 21.45.

Kokoonpanovalinnat

Huuhkajien vahvuudesta ovat poissa Teemu PukkiTim Sparv, Lassi Lappalainen sekä Jukka Raitala, jotka liittyvät joukkueen mukaan vasta Puola-ottelun jälkeen. Sen lisäksi Jasse Tuominen jäi viime hetkillä sivuun vakavan polvivamman takia. Tuomisen tilalle nostettiin Örebrossa vakuuttanut Rasmus Karjalainen.

Suomen kokoonpanossa nähdään jo poissaolojen takia varmuudella kokeiluja. Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kertoi aiemmin, että hän haluaa antaa näyttöpaikkoja usealle pelaajalle. Avauskokoonpanossa nähdään luultavasti useampi sellainen pelaaja, joka ei välttämättä pelaa isoja minuutteja tulevissa Nations Leaguen otteluissa Bulgariaa ja Irlantia vastaan. Suomi pelaa Puola-ottelu mukaan lukien kolme peliä kahdeksaan päivään.

Syyskuun maaotteluissa sivussa olleet keskuspuolustajat Paulus Arajuuri sekä Joona Toivio ovat jälleen mukana, mutta luultavasti heille on suunniteltu enemmän minuutteja vasta Bulgaria- ja Irlanti-otteluissa. Näin ollen Puolaa vastaan avauksessa saatetaan nähdä syyskuun otteluista tuttu topparikolmikko Leo VäisänenJuhani OjalaDaniel O’Shaughnessy.

Vielä on epäselvää, lähestyykö Kanerva Puola-peliä 5-3-2- vai 4-4-2-ryhmityksellä. Arvion mukaan Kanerva haluaa lisää näyttöjä 5-3-2-ryhmityksestä. Kovan pelitahdin takia Suomi saattaa pelata Puolaa vastaan myös perinteisemmässä 4-4-2-muodossa, jolloin pelipaikkarotaatiota pystytään hyödyntämään enemmän. Muoto saattaa jopa vaihtua pelin sisällä.

Melko varmana voidaan pitää sitä, että maalinsuulla saumansa saa Puolaa vastaan Brescian ykkösvahti Jesse Joronen. Näin ollen Lukas Hradecky kantaisi vastuun Nations League -otteluissa.

Laitapuolustajista Jere Uronen huilannee vielä Puolaa vastaan ja peliaikaa kärkkyvät Nikolai Alho, Albin Granlund sekä joukkueeseen mukaan jälleen nostettu Juha Pirinen. 5-3-2-ryhmityksessä saatetaan laidalla nähdä myös Ingolstadtiin siirtynyt Ilmari Niskanen.

Keskikentän keskustan pelaajista luultavasti Glen Kamara on Puolaa vastaan huilivuorossa. Sen sijaan Kanerva halunnee lisänäyttöjä esimerkiksi Joni Kaukolta sekä Robert Taylorilta, jotka molemmat ovat pelanneet keskikentällä hyökkäävämmässä roolissa. Kanerva paljasti tiistain lehdistötilaisuudessa, että Kauko pelaa Puolaa vastaan avauksessa.

Rasmus Schüller saattaa myös saada enemmän minuutteja Puolaa vastaan oltuaan syyskuussa poissa joukkueesta loukkaantumisen takia. Keskikentän pohjalla pelaava Thomas Lam on jäänyt Huuhkajissa melko vähäiselle vastuulle, joten Gdanskissa minuutteja voi olla tarjolla.

Hyökkäyspään pelaajista oletettavaa on, että Rasmus Karjalainen ja Fredrik Jensen saavat vastuuta Puolaa vastaan. Jensen saatetaan nähdä myös keskikentän keskustassa hyökkäävässä roolissa. Union Berlinissä vakuuttavasti aloittanut Joel Pohjanpalo tuskin pelaa Puolaa vastaan isoja minuutteja, koska hän lienee avauksessa myöhemmin Bulgariaa ja Irlantia vastaan.

Arvioitu avauskokoonpano Puolaa vastaan

Markku Kanervan kommentit

Puola-ottelu tulee nopeasti, joten valmistautumisaika on ollut normaalia lyhyempi.

– Valmistautumisaika on lyhyt, poikkeuksellisen lyhyt. Maanantaina saavuttiin tänne ja vedettiin lyhyt harjoitus. Normaali kolme päivää on tiivistetty nyt kahteen päivään.

– Avauskokoonpanosta en sen enempää paljasta, mutta sen voin kertoa, että tässä vieressä oleva Joni Kauko on avauksessa, ellei nyt viime metreillä jotain satu, Kanerva kertoi Palloliiton nettisivuilla.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Teemu Pukin on tarkoitus liittyä joukkueeseen Puola-ottelun jälkeen. Kuva: Getty Images.

Jasse Tuominen jäi joukkueesta viime metreillä vakavan polvivamman takia. Lisäksi Niskanen sai pienen vamman seurajoukkueensa viimeisessä ottelussa, mutta on Kanervan mukaan nyt pelikunnossa.

Nations Leaguen -otteluita silmällä pitäen Teemu Pukin kuntoutuminen vaikuttaa tällä hetkellä lupaavalta. Pukki liittyy näillä näkymin joukkueen mukaan torstaina, Puola-ottelun jälkeen.

– Kova haaste on edessä. Tässä on tullut vähän poisjääntejä, mutta meillä on edelleen 22 pelaajaa ja näillä pärjätään kyllä Puola-ottelu. Ilmari Niskanen sai hiukan tälliä nilkkaan edellisessä seurajoukkueottelussa, mutta näyttäisi että hänkin on ihan kunnossa. Mitään muita uusia poisjääntejä ei ole kuitenkaan tullut.

– Teemu Pukin tulehdus on menossa parempaan suuntaan ja toivotaan, että hän pääsee mukaan jo sitten torstaina. Tim Sparv jäi pois henkilökohtaisista syistä. Hän pyysi vapautusta ja sen hänelle annoin. Hänen on myös määrä liittyä joukkueeseen torstaina, Kanerva kertoi.

Kokeileva Puola

Myös Puola lähestyy keskiviikon harjoitusottelua kokeilujen kautta. Puolan päävalmentaja Jerzy Brzeczek kertoi, että luvassa on näyttöpaikkoja debytanteille ja niille pelaajille, jotka ovat pelanneet vähemmän. Näin ollen lähestymistapa on hyvin samanlainen kuin Huuhkajilla. Lisäksi Brzeczek lupaili, että nuoret pelaajat saisivat Suomea vastaan mahdollisuuden.

Puolan joukkueesta ovat varmuudella sivussa koronaviruksen takia Napolissa pelaava Piotr Zielinski sekä Arkadiusz Milikin. Bayern Münchenin tähtihyökkääjä Robert Lewandowski saanee myös huilivuoron Suomea vastaan. Se lienee viisasta, koska jo sunnuntaina Puola kohtaa Nations Leaguen A-liigan ottelussa Italian ja ensi viikon keskiviikkona Bosnia ja Hertsegovinan.

Varmuudella Brzeczek lupasi, että maalissa aloitta Fiorentinan maalivahti Bartlomiej Dragowski, joka on tällä kaudella pelannut kolmessa Serie A:n ottelussa täydet minuutit.

Mistä pelin näkee?

Puolan ja Suomen välinen ottelu näkyy tuttuun tapaan V sport Jalkapallo -kanavalta sekä Viaplay-palvelusta. Ilmaiseksi ottelua voi seurata Viafree-suoratoistopalvelusta.

Ottelu käynnistyy kello 21.45, mutta studio-osuus alkaa jo kello 21. Pelin selostaa Mikko Innanen.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen