Robin Lod mukana jatkopaikan tuoneissa maalitalkoissa – ”En vaihtaisi Lodia keneenkään tässä liigassa”

© Kuva: Getty Images

Vaikka MLS:ää pelataan koronapandemian vuoksi tyhjille katsomoille, oli sunnuntai-ilta kotisohvillaan istuneille Minnesota Unitedin kannattajille iloinen. Minnesota kaatoi kotikentällään ensimmäisessä playoff-ottelussaan Colorado Rapidsin 3-0 ja eteni MLS:n pudotuspeleissä kahdeksan parhaan joukkoon. Puolivälierissä se kohtaa vieraskentällä Sporting Kansas Cityn. Voitto oli Minnesota Unitedin playoff-historian ensimmäinen.

Maajoukkuetauolla Huuhkajien otteluissa Bulgariaa ja Walesia vastaan loistanut Lod oli toipunut matkan rasituksista, antanut negatiivisen koronanäytteen ja ehti mukaan joukkueensa avauskokoonpanoon. Lod pelasi edellisen tavoin hyökkäyksen kärjessä täydet 90 minuuttia, ja viimeisteli kliinisesti joukkueensa toisen maalin. Lod sai rangaistusalueen reunan tuntumassa hyvän syötön Emanuel Reynosolta ja sijoitti pallon tarkasti taka-alanurkkaan.

Minnesota Unitedin yhdeksän ottelun tappioton putki (viisi voittoa, neljä tasapeliä) on seurahistorian pisin. Voitto oli paitsi Unitedin historian ensimmäinen playoff-voitto, niin samaa myös valmentaja Adrian Heathille, joka valmentaa MLS:ssä kuudetta kauttaan. Heath kehui pelin jälkeen joukkueensa panosta vuolaasti.

– Olen tyytyväinen kaikkien puolesta, ja etenkin pelaajien. Suurenmoinen peliesitys, Heath totesi.

Erityisesti valmentaja kehui Robin Lodia ja slovakialaista keskikenttäpelaajaa Jan Gregusia, sillä kaksikolla oli takanaan pitkät lennot Eurooppaan eikä lainkaan yhteisharjoituksia joukkueen kanssa Unitedin edellisen ottelun jälkeen.

– Heidän täytyy olla todella väsyneitä, sillä he eivät ole vain pelanneet, vaan myös matkustaneet. He tulivat tähän peliin harjoittelematta joukkueen kanssa, joten olen heidän puolestaan todella tyytyväinen.

Lodin puolikas debyyttikausi 2019 MLS:ssä ei tehnyt suurta vaikutusta, ja hän ei tehnytkään viime vuonna yhtään maalia tai antanut maalisyöttöjä Minnesota Unitedille. Tällä kaudella syntyneet kymmenen maalia ja neljä maalisyöttöä ovat hiljentäneet epäilijät, ja Heath kehuikin Lodia ja hänen hyökkäyspään pelikavereitaan korkealle.

– Jos olen täysin rehellinen, en usko, että liigassa on montaakaan parempaa hyökkäävää keskikenttäpelaajaa kärjen takana kuin kolmikko Robin Lod, Reynoso ja (KevinMolino, jos he ovat terveitä ja pelaavat hyvin. Mielestäni meidän syöttöpelimme ja luovuutemme oli niin hyvää, että olisimme voineet tehdä kuusi tai seitsemän maalia, Heath hehkutti.

– Erityisen tyytyväinen olen heidän kolmen puolesta, sillä otti aikansa ennen kuin saimme heidät kaikki kentälle yhdessä. Nyt he alkavat loistaa ja me kaikki alamme huomata, missä me olemme hyviä. Se lupaa hyvää tulevaisuutta varten. Enkä tarkoita vain playoffeja, vaan tulevia vuosia.

SuomiFutiksen toimittaja Juho Hirvonen pohti viime viikolla julkaisemassaan näkökulmatekstissä, pelaako Robin Lod ”turhan vaatimattomassa sarjassa” pelatessaan MLS:ää. Adrian Heathin lausunnot kertovat kuitenkin siitä, kuinka korkealle valmentaja suomalaista arvostaa. Heath ei varmasti luopuisi Lodista helposti.

– Tiesin, mikä Robin on miehiään (jo viime kaudella). Saatoin olla joskus yksin, ja pelkkä ääni tyhjyydessä, mutta nyt se nähdään. En vaihtaisi Robin Lodia yhteenkään toiseen pelaajaan tässä liigassa hänen pelipaikallaan.

– Kuten sanoin haastattelun alussa, meillä on liigan paras hyökkäystrio. Uskon todella niin.

Lodin ohella myös muut trion jäsenet olivat tehokkaita, sillä Trinidad & Tobagosta kotoisin oleva Molino teki kaksi maalia ja argentiinalainen Reynoso syötti kaksi. Lodin tavoin Euroopassa maaotteluita viime viikolla pelannut Jan Gregus kertoi pelin jälkeen, kuinka vaikealla valmistautumisella kaksikko peliin joutui.

– Meillä oli charter-lento, joten iso kiitos MLS:lle, joka mahdollisti sen, että minä ja Robin pystyimme pelaamaan. Vaikka olenkin pelannut viimeisten kahden viikon aikana pelin kolmen päivä välein, koen oloni hyväksi, Gregus totesi.

– Saavuin tänne kolme päivää sitten. Kuten Adrian sanoi, emme saaneet harjoitella joukkueen kanssa. Ensimmäisenä päivänä testiin koronatestit. Kun sen tulos oli negatiivinen, sain harjoitella vain yksin tai pienessä ryhmässä, joten yritin vain pysyä tuoreena ja valmistautua niin hyvin kuin pystyin.

Lod on hurmannut myös Minnesotan kannattajat ja MLS-seuraajat, ja sosiaalisessa mediassa ihasteltiinkin laajasti Lodin parantamista viime vuoden jälkeen. Alla muutamia poimintoja Twitteristä.

Lod on ainoa MLS:n pudotuspelejä jatkava suomalainen, sillä Jukka Raitalan ja Lassi Lappalaisen Montreal Impact ja Alexander Ringin New York City FC hävisivät ensimmäiset playoff-ottelunsa.

Lähde: Minnesota Unitedin kotisivut