Kausi 2020-2021 on ollut poikkeuksellisen intensiivinen ja ripeätahtinen, sillä koronapandemian vuoksi edellinen kausi päättyi vasta elokuussa. Niinpä kesän siirtoikkuna päättyi tänä vuonna vasta lokakuun alussa, eli alle kolme kuukautta ennen seuraavan aukeamista.

Suomalaispelaajienkin siirtoja voidaan tietysti tammikuussa jonkin verran odotella. Kesken kautta tapahtuvat siirrot ovat tietysti lähtökohtaisestikin vähän harvinaisempia, mutta joitain suomalaispelaajia on jopa vapailla markkinoilla, joten mahdollisia korkeamman profiilinkin liikkeet ovat.

Jokunen jo ilmoitettu siirto tietysti vasta konkretisoituu vuodenvaihteessa. Ilves-kasvatti Lauri Ala-Myllymäen siirrosta Serie B:n Veneziaan kerrottiin jo marraskuun alussa, mutta peliluvan keskikenttäpelaaja saa vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Lisäksi Eero Markkanen ja Mikko Kuningas siirtyvät Veikkausliigasta Yhdysvaltoihin USL-liigan Orange Countyyn sekä Petteri Pennanen saman sarjan Sacramento Republiciin. Pikkuhuuhkajista ulos kasvaneen Mikael Soisalon uusi seura on latvialainen Riga FC, ja HJK-kapteeni Nikolai Alhon unkarilainen MTK Budapest.

Huuhkajien luottomies Rasmus Schüller jatkaa uraansa Djurgårdenissa ja New York City FC päästi kapteeninsa Alexander Ringin MLS:n laajennusjoukkueeseen Austin FC:hen.

Ottavatko Marcus Forss ja Onni Valakari harppauksen eteenpäin?

Kenties kuumimpia suomalaisseurattavia siirtomarkkinoilla ovat marraskuussa Ranskaa vastaan ällistyttävät maajoukkuedebyytit tehneet Marcus Forss ja Onni Valakari. Brentfordin hyökkääjä Forssia on huhuttu ainakin Borussia Dortmundiin ja Union Berliniin, ja jopa Tottenhamiin. Brentford taistelee kuitenkin noususta Valioliigaan, eikä ole lainkaan varmaa, onko se halukas Forssista kesken kauden luopumaan.

Onni Valakarin kohdalla tilanne voi olla toinen. Valakarin upea maali Ranskan verkkoon huomattiin varmasti laajalti, ja suomalainen on ollut erittäin tehokas myös Kyproksen pääsarjassa. Voisi kuvitella, että Pafos FC on valmis Valakarin myymään, jos tarpeeksi rahakas tarjous tehdään.

Siirtyisikö Onni Valakari jo Kyprokselta astetta isompiin ympyröihin? Kuva: Juha Tamminen

Valakarin kohdalla huhuissa on mainittu Valioliigan Leeds, mutta siirto voisi hyvin tulla myös johonkin yllättävämpäänkin suuntaan. Merkattu mies 21-vuotias Valakari varmasti on, ja näytöt sekä Norjassa että Kyproksella antavat ymmärtää, että nuori mies on jo valmis kovempiin sarjoihin.

Entäpä nämä Huuhkajien runkopelaajat?

Huuhkajien keskikentän tuki ja turva Glen Kamara on siirtohuhuissa jo jonkinlainen kestonimi. Kamara on pelannut skotlantilaisessa Rangersissa nyt vajaat kaksi vuotta, tultuaan seuraan käsittämättömällä, usein mainitulla 50 000 punnan siirtosummalla. Rangersin arvellaan haluavan parannella Kamaran sopimusta, mutta suomalainen on siirtomarkkinoilla varmasti kovassa huudossa aina Valioliigaa myöten. Todennäköisemmin siirto tapahtuu kuitenkin vasta kesän EM-turnauksen jälkeen, jos on tapahtuakseen.

Pitkään samassa seurassa on viihtynyt myös Jere Uronen, joka siirtyi belgialaiseen Genkiin vuonna 2016. Uronen on ollut tälläkin kaudella Genkin luottomies, ja sopimus jatkuu enää puolitoista vuotta. Uroseenkin pätee silti luultavasti samat sanat kuin Kamaraankin – siirto lienee todennäköisempi vasta ensi kesänä.

Toisen Huuhkajien laitapakin Albin Granlundin sopimus ruotsalaisen Örebron kanssa puolestaan umpeutuu vuodenvaihteessa. 31-vuotias Granlund on pelannut Allsvenskania kolme kautta ja on vahvoilla Suomen EM-kisajoukkueeseen. Vaan mistä löytyy uusi seura, ellei jatkoa Örebrossa synny? Allsvenskanissa Granlundin maine lienee ainakin luotettava.

Vastaavassa tilanteessa on myös toinen Huuhkajien laitapuolustaja Jukka Raitala. Montreal Impact ilmoitti, ettei jatka kapteeninsa sopimusta, joten Raitalan ura jatkuu varmuudella uudessa seurassa. Onko edessä paluu Eurooppaan, vai löytyisikö MLS:stä vielä kolmaskin työnantaja Columbus Crew’n ja Montreal Impactin jälkeen?

Jukka Raitala on nyt vapailla markkinoilla. Palaisiko jo Eurooppaan, vai jatkuuko ura yhä Pohjois-Amerikassa? Kuva: Getty Images

Kiinnostusta isommissa liigoissa voi olla myös 26-vuotiasta Robert Tayloria kohtaan. Taylor pelasi erinomaisen vuoden niin Huuhkajissa kuin seurajoukkueessaan Brann Bergenissäkin. Sopimus kattaa vielä kaksi vuotta, mutta jos jostain tulee rahakas tarjous, voisi kuvitella Brannin olevan halukas Taylor myymään.

Huuhkajien kakkosvahti Jesse Joronen jäi hieman yllättäenkin täksi kaudeksi Serie B:hen pudonneeseen Bresciaan. Joronen pelasi viime kaudella Serie A:ssa loistavasti ja ansaitsisi mahdollisimman nopeasti paikan taas Euroopan kovatasoisissa pääsarjoissa. Brescia on kuitenkin Serie B:ssä tällä hetkellä vasta sijalla 11, eikä sarjanousu näytä vielä kovin lähellä olevan. Jorosella uskoisi olevan kysyntää sarjatasoa ylempänä, joten jos jollain seuralla on maalivahtipula, kenties Brescia taipuisi myymään?

Siirto voisi tehdä hyvää myös Huuhkajien laitalinkille Pyry Soirille. Soiri pelaa Joni Kaukon tavoin Tanskan toiselle sarjatasolle pudonneessa Esbjergissä, ja ajautui tänä vuonna rotaatiopelaajan rooliin. Vastuu on tosin ollut kasvamassa syksyn edetessä, joten siirron tarve ei näytä enää lainkaan yhtä suurelta kuin muutama kuukausi sitten.

Konkarien sopimukset katkolla

Kokenut 34-vuotias Kasper Hämäläinen ei ole saanut tällä kaudella Tshekin pääsarjaseura Jablonecissa lainkaan peliaikaa, mutta on sentään pelannut jonkin verran kakkosjoukkueessa maan kolmannella sarjatasolla. ”Kapen” sopimus päättyy kesällä, mutta voisi kuvitella seuran olevan halukas luopumaan kokeneesta suomalaisesta jo nyt. Katkolla on myös Werder Bremenin Niklas Moisanderin sopimus, mutta puolustaja pelannee bundesliigakauden loppuun Bremenissä.

Tammikuun siirtoikkunassa uuden kodin saattaa löytää myös Suomea poikamaajoukkueissa edustanut, mutta sittemmin Albanian paitaan vaihtanut kauden 2020 Veikkausliiga-sensaatio Albion Ademi. Ademin lähdöstä on liikkunut huhuja, ja jos siirto toteutuu, kuitannee IFK Mariehamn mukavan siirtokorvauksen.

Muita potentiaalisia Veikkausliigasta vielä lähtijöitä ovat esimerkiksi Ilveksen Naatan Skyttä tai HJK:n Lucas Lingman. Miksei myös FC Lahden Jasin Assehnoun tai vähän kokeneempi HJK-kärki Tim Väyrynen, jonka ulkomaansiirrosta on myös liikkunut huhuja.