Uskomaton matka viidennen sarjatason hiekkakentiltä aina pääsarjaan – 22 vuotta yhtä seuraa edustanut Piipa Kämppi: ”Pitkä on ollut tie”

© Kuva: Daniel Ivanov (HPS)

Perinteikäs Helsingin Palloseura tekee paluun pääsarjaan, kun HPS:n naisten edustusjoukkue nousi alkavaksi kaudeksi Kansalliseen Liigaan. HPS on miesten puolella juhlinut yhdeksän kertaa yli satavuotisen historiansa aikana suomenmestaruutta. Naisissa HPS pelaa ensimmäistä kertaa korkeimmalla sarjatasolla.

Ensimmäistä kertaa korkeimmalla sarjatasolla pelaa myös HPS:n hyökkääjä Piipa Kämppi. 29-vuotias Kämppi on kulkenut pitkän tien liigapelaajaksi. Kansallinen Liiga tunnetaan nuorten naisten sarjana. Kaudella 2019 Naisten liigan keski-ikä oli 21,5 vuotta. Kämppi ei osannut 21-vuotiaana vielä unelmoidakaan pelaamisesta liigassa.

– Silloin Nelosessa toiminta oli vielä niin harrastelua. Ei silloin joukkueella, pelaajilla, taustoilla tai oikeastaan seurallakaan ollut sellaista asennetta, että olisi tarkoituskaan pelata korkealla. Ei siihen oikeastaan tähdättykään. Sitten nousimme Kolmoseen, koska ei ole kiva pelata hiekalla, Kämppi kertoo HPS TV:n dokumentissa.

Kämppi on edustanut yhtä seuraa koko uransa. Sekään ei ole ihan tavallinen sapluuna Kansallisessa Liigassa, jossa nuoret pelaajat on usein värvätty isompiin seuroihin jo nuorena. Kämpillä käynnistyy Helsingin Palloseurassa jo 22. vuosi.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä. Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

– Se oli 1998 tai 99, kun tulin Hopsiin pienenä tyttönä. Siitä lähtien tähän päivään asti olen pelannut Hopsissa. Ei ole yhtään kautta ollut välissäkään, ettenkö olisi jäsenmaksua maksanut. Pitkä on ollut tie, mutta erittäin antoisa.

Pitkä HPS-ura on tuonut ystäviä ja ennen kaikkea kokemuksia, hyviä ja huonoja.

– Sellaisia elämän isoimpia muistoja, hienoja hetkiä ja toisaalta myös ihan niitä kaikista vaikeimpiakin hetkiä on ollut. Ei ole ihan yksi tai kaksi kertaa, kun nappikset ovat lentäneet seinään ja olen päättänyt, että nyt tämä loppuu, mutta aina sieltä on sitten tultu, Kämppi avaa.

HPS:n nousu alasarjoista tapahtui lopulta melko nopeasti. Nousu Kolmosesta aina Ykköseen tapahtui kahdessa kaudessa, kun HPS nappasi kaksi sarjanousua peräkkäisinä vuosina. Nousu Ykköseen oli selkeä käännekohta.

Toinen pitkään HPS:n paidassa pelanneista on kapteeni Aino Lehtinen, joka on myös Piipa Kämpin hyvä ystävä. Kuva: Daniel Ivanov.

– Silloin alkoi olla sellainen fiilis, että tätä tehdään vähän enemmän tosissaan. Heti ensimmäisellä Ykkösen kaudella olimme kolmansia. Se oli yllätys, koska meillä ei sinänsä ollut kauheasti mitään tavoitteita.

Kaudella 2019 HPS oli Ykkösessä jälleen kolmas. Sijoitus jätti sen verran hampaan koloon, että kaudella 2020 HPS halusi osoittaa olevansa paras joukkue Ykkösessä.

– Se fiilis kolmannesta sijasta ei oikein enää riittänyt. Viimeisen pelin jälkeen jäi vähän pettynyt olo. Silloin kaikki tiesivät, että tavoitteen pitää ensi kaudella olla jotain muuta kuin sijoittua kolmanneksi.

Lopulta sarjanousu tuli kaudella 2020 näytöstyyliin. HPS voitti Ykkösessä 17 ottelustaan 15 huimalla maalierolla 69-13.

– Olin jo ennen ensimmäistäkään peliä ihan varma, että kyllä me tämä sarja hoidetaan ja noustaan liigaan. Ei siinä ollut mielestäni mitään epäselvää edes, Kämppi toteaa naurahtaen.

Oman kylän tähti

Helsingin Palloseuran kultaiset vuodet sijoittuvat 1920- ja 1930-luvuille. Silloin menestyksestä vastasivat miehet. Vuonna 2021 HPS:n miehet pelaavat Kolmosessa ja naisten edustusjoukkue on seuran lippulaiva Kansallisessa Liigassa. Kämppi ja kumppanit ovat seuran tähtiä, joita tyttö- ja poikajuniorit fanittavat.

Pohjois-Helsingistä kodin löytänyt HPS on oikeastaan kyläseura suuren kaupungin sisällä. Kämpin mukaan yhteisöllisyyden voi aistia Paloheinässä, jossa HPS:n kotikenttä sijaitsee. Kansallisessa Liigassa HPS pelaa lähtökohtaisesti Oulunkylässä, sillä Paloheinässä sijaitsevan kotikentän olosuhteet eivät vielä ole liigatasolla.

Lauantaina Piipa Kämppi astelee ensimmäistä kertaa liigaviheriöille HPS:n paidassa. Kuva: Daniel Ivanov.

– On ollut kiva olla Hopsissa ikään kuin lippulaivajoukkue. Meidän pelejä tullaan katsomaan ja olemme saaneet paljon faneja. On myös hauska huomata, ettei ne ole vain tyttöjunnut, jotka käyvät katsomassa meidän pelejä, vaan ihan yhtä lailla poikajunnut fanittavat. Se on ollut hienoa, että kaikki voivat olla sitä yhtä ja samaa, Kämppi toteaa.

22 vuoden matkan kruunu

Lauantaina se sitten koittaa. Kämpin 22 vuoden pitkä matka HPS-paidassa saa tietynlaisen kruunun. Tilanne on jopa absurdi. Kämpin HPS-uraan on mahtunut pelaaminen Nelosessa hiekkakentällä ja nyt vuorossa on liigadebyytti Kuopion keskuskentällä.

– Sellaisesta harrastetoiminnasta ja ilman mitään tavoitteita harjoittelemisesta on tultu melko vakavaan ja ammattimaiseen toimintaan. Siinä samassa omat tavoitteet ja vaatimustaso ovat nousseet. Kuitenkin koko ajan pääasiana on ollut se, että pelaamisen ja treenaamisen pitää olla kivaa, Kämppi muistuttaa SuomiFutis-sivustolle.

Jännitystä ei silti ole ilmassa.

– Yllättävän levollisin mielin. Varmaan siksi, kun olemme valmistautuneet hyvin ja pitkään psyykattu koko jengin kesken itseämme tähän peliin.

Moni asia on muuttunut Kämpin ja HPS:n matkalla hiekkakentiltä stadioneille. Naisten jalkapallo on ottanut suuria harppauksia. Naisten pääsarja kiinnostaa ja ottelut televisioidaan. Voisi sanoa, että Kämppi saa tehdä debyytin pääsarjassa hyvään aikaan.

– On tämä tosi mageeta ja etenkin tällaisena aikana, kun naisten jalkapallo näkyy ja kuuluu ihan eri tasolla kuin ennen. Vielä naisten pääsarjan juhlavuosi kaiken lisäksi.

Yksi asia kuitenkin on ja pysyy.

– En olisi voinut ainakaan näin jälkikäteen edes kuvitella, että olisin pelannut missään muussa seurassa liigaa. Ihan super hienoa, että se on juuri HPS ja tämä meidän jengi, jonka kanssa saan kokea tämän kauden.

Kansallinen Liiga käynnistyy lauantaina. Sarjanousija HPS kohtaa vieraskentällä yhden kauden ennakkosuosikeista, Kuopion Palloseuran. Ottelu käynnistyy kello 16, ja peliä voi seurata suorana Ruutu+-palvelusta.

LUE MYÖS:

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.